
Linecké rohlíčky z obchodu máslo a čokoládu neviděly

Pokud kvůli předvánočnímu shonu delegujete starost o cukroví na obchodní řetězce, můžete se divit, jaké pochutiny se na váš stůl dostanou. Spotřebitelský časopis dTest se podíval na zoubek kupovaným lineckým rohlíčkům a zjistil, co toto průmyslově zpracované, křehké polomáčené cukroví obsahuje. Máslo ani čokoláda to nejsou.
Tradiční cukrářské recepty představují linecký rohlíček jako dvě křehké máslové sušenky slepené džemem a namočené v čokoládě.
"Do srovnání jsme zařadili celkem devět výrobků. Většina z nich nesla název linecké rohlíčky, ale narazili jsme i na máslové banánky či povidláčky, které se však jinak od ostatních průmyslových rohlíčků nelišily," říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu.
Džem, čokoláda, máslo? Nenechte se vysmát!
Zatímco doma si linecké cukroví nejspíše připravíte s použitím vlastního džemu, výrobci jsou vynalézavější. Z testu vyšlo, že rohlíčky většinou obsahují nespecifikovanou vícedruhovou ovocnou náplň. Co se v žádných z nich nenašlo, byla čokoláda.
"Obaly často hlásají, že je cukroví polomáčené. Ale v čem přesně jsou máčené, po tom musíme zapátrat na zadní straně. Ve všech případech jde o takzvanou tmavou cukrářskou polevu, což je cukr a ztužený rostlinný tuk s přídavkem kakaa a emulgátoru," vysvětluje Hoffmannová.
Nahrazení neušla ani nastrouhaná citrónová kůra, místo které velkovýrobci k dochucení používají polotovar zvaný citropasta. Nejde však o výrobek z citrónů – skládá se z vody, cukru, jablek, škrobu, konzervantů, barviv a citrónového aroma a kyseliny citrónové.
Ani z pohledu másla se nemají linecké rohlíčky z obchodu čím chlubit. "Všechny výrobky bez výjimky obsahovaly částečně ztužené rostlinné tuky, které mohou být zdrojem škodlivých transmastných kyselin. Pouze jeden výrobek, Jemné máslové banánky od Smetanové cukrárny, obsahoval kromě ztužených rostlinných tuků také máslo," podotýká Hana Hoffmannová.
Čím méně písmenek, tím lépe
Před nákupem cukroví v obchodě je tedy dobré zvážit, zda náhražky tradičních surovin stojí za ušetřený čas. "Polotovary, které se často pro výrobu cukrářských a pekařských výrobků používají, představují pro lidské tělo vydatný zdroj potravinářské chemie a také zvýšený příjem cukru nebo soli," připomíná šéfredaktorka a radí: "Čím více je potravina průmyslově zpracovaná, tím menší má nutriční i kulinářskou hodnotu. Naštěstí lze přítomnost chemie snadno na první pohled odhalit. Kratší seznam použitých ingrediencí pravděpodobně naznačuje základní suroviny. Naproti tomu polotovary, jejichž dílčí složky se musí rozepisovat do závorek, prozradí záplava textu. Obecně tedy platí, čím méně textu, tím lépe."
Diskuse
Diskuze k článku

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025
Houbařské a mykologické akce 2025
Může se hodit
Nejčtenější články
Houbařské a mykologické akce 2025

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Attersee - Attergau: bohatství ve vodě
Ohníčkové desatero
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
IBTM - veletrh | Mexico, Mexico City | 20.-21.8. | 20.8. | |
Země živitelka - veletrh | České Budějovice, výstaviště | 21.-26.8. | 21.8. | |
Výstava stanů | Praha, Letňany | 16.6.-24.8. | 24.8. | |
Mezinárodní horolezecký filmový festival | Teplice nad Metují | 28.-31.8. | 28.8. | |
Caravan Salon - veletrh | Německo, Düsseldorf | 29.8.-7.9. | 29.8. | |
Cestovatelská Střela - festival | Dolní Hradiště | 29.-31.8. | 29.8. | |
Yachtfestival - veletrh | Německo, Hamburg | 5.-7.9. Lodě a čluny | 5.9. | |
Člověk v přírodě - veletrh | Louny | 5.-7.9. | 5.9. | |
IBF - veletrh | Itálie, Misano | 5.-7.9. | 5.9. | |
Česnekové slavnosti | Rosice, zámek | 6.9. |
Diskuse
boulderista | boulderista, 17.8.2025 23:06, 1 příspěvek |
Inu | Honza, 17.8.2025 17:46, 1 příspěvek |
Hádky na dovolené | Andreasina, 16.8.2025 8:18, 1 příspěvek |
Inu | Honza, 15.8.2025 10:42, 1 příspěvek |
Centrální žlab Sněžky | Kuba Turek, 14.8.2025 20:58, 20 příspěvků |
Centrální žlab Sněžky | Lyžař, 14.8.2025 19:48, 20 příspěvků |
Centrální žlab Sněžky | Kuba Turek, 14.8.2025 16:26, 20 příspěvků |
Celá Praha | Vodák, 14.8.2025 15:33, 3 příspěvky |
Centrální žlab Sněžky | Lyžař, 14.8.2025 15:27, 20 příspěvků |
Centrální žlab Sněžky | Kuba Turek, 14.8.2025 13:55, 20 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Re: Pozor! Dojde k otevře... | Horydoly , 16.8.2025 17:22 |
Střední Čechy turistické ... | Horydoly , 16.8.2025 14:42 |
Pozor! Dojde k otevření b... | milan šupa, 14.8.2025 19:46 |
Chrudim hostí kultovní zá... | Horydoly , 13.8.2025 12:19 |
Zdeněk Štybar vstupuje do... | Horydoly , 12.8.2025 0:41 |
Bublinky ovládnou Brno | Horydoly , 9.8.2025 2:46 |
Polička | Horydoly , 9.8.2025 2:44 |
Do Prachatic míří 1000 sp... | Horydoly , 8.8.2025 1:36 |