
Linecké rohlíčky z obchodu máslo a čokoládu neviděly

Pokud kvůli předvánočnímu shonu delegujete starost o cukroví na obchodní řetězce, můžete se divit, jaké pochutiny se na váš stůl dostanou. Spotřebitelský časopis dTest se podíval na zoubek kupovaným lineckým rohlíčkům a zjistil, co toto průmyslově zpracované, křehké polomáčené cukroví obsahuje. Máslo ani čokoláda to nejsou.
Tradiční cukrářské recepty představují linecký rohlíček jako dvě křehké máslové sušenky slepené džemem a namočené v čokoládě.
"Do srovnání jsme zařadili celkem devět výrobků. Většina z nich nesla název linecké rohlíčky, ale narazili jsme i na máslové banánky či povidláčky, které se však jinak od ostatních průmyslových rohlíčků nelišily," říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu.
Džem, čokoláda, máslo? Nenechte se vysmát!
Zatímco doma si linecké cukroví nejspíše připravíte s použitím vlastního džemu, výrobci jsou vynalézavější. Z testu vyšlo, že rohlíčky většinou obsahují nespecifikovanou vícedruhovou ovocnou náplň. Co se v žádných z nich nenašlo, byla čokoláda.
"Obaly často hlásají, že je cukroví polomáčené. Ale v čem přesně jsou máčené, po tom musíme zapátrat na zadní straně. Ve všech případech jde o takzvanou tmavou cukrářskou polevu, což je cukr a ztužený rostlinný tuk s přídavkem kakaa a emulgátoru," vysvětluje Hoffmannová.
Nahrazení neušla ani nastrouhaná citrónová kůra, místo které velkovýrobci k dochucení používají polotovar zvaný citropasta. Nejde však o výrobek z citrónů – skládá se z vody, cukru, jablek, škrobu, konzervantů, barviv a citrónového aroma a kyseliny citrónové.
Ani z pohledu másla se nemají linecké rohlíčky z obchodu čím chlubit. "Všechny výrobky bez výjimky obsahovaly částečně ztužené rostlinné tuky, které mohou být zdrojem škodlivých transmastných kyselin. Pouze jeden výrobek, Jemné máslové banánky od Smetanové cukrárny, obsahoval kromě ztužených rostlinných tuků také máslo," podotýká Hana Hoffmannová.
Čím méně písmenek, tím lépe
Před nákupem cukroví v obchodě je tedy dobré zvážit, zda náhražky tradičních surovin stojí za ušetřený čas. "Polotovary, které se často pro výrobu cukrářských a pekařských výrobků používají, představují pro lidské tělo vydatný zdroj potravinářské chemie a také zvýšený příjem cukru nebo soli," připomíná šéfredaktorka a radí: "Čím více je potravina průmyslově zpracovaná, tím menší má nutriční i kulinářskou hodnotu. Naštěstí lze přítomnost chemie snadno na první pohled odhalit. Kratší seznam použitých ingrediencí pravděpodobně naznačuje základní suroviny. Naproti tomu polotovary, jejichž dílčí složky se musí rozepisovat do závorek, prozradí záplava textu. Obecně tedy platí, čím méně textu, tím lépe."
Diskuse
Diskuze k článku

Jeseň pokračuje: Zemplínske lakocinky
AUDIO Tipy na nejzajímavější výlovy
Nejčtenější články

Oktoberfest: dvě století říjnových slavností

Velká kniha receptů Pragomixu

Výlovy rybníků 2025 září

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Klenoty pralesa - výstava | Olomouc | 17.10.-2.11. | 17.10. | |
Mezinárodní festival outdoorových filmů | Město Touškov | 17.-18.10. | 17.10. | |
Ovčí den | Praha, Toulcův dvůr | 18.-19.10. | 18.10. | |
Tekvicový candrbál | Beckov | 18.-19.10. | 18.10. | |
Krojované hody s právem | Kněždub | 18.-19.10. | 18.10. | |
Ekofilm - filmový festival | Brno | 24.9.-19.10. | 19.10. | |
Czech Travel Market | Praha, Letňany | Veletrh cestovního ruchu | 21.10. | |
Mezinárodní festival outdoorových filmů | Frýdlant nad Ostravicí, kulturní centrum | 21.-23.10. | 21.10. | |
ITEP - veletrh | Plzeň, Lokomotiva | 24.-26.10. | 24.10. | |
Na zámku straší | Benešov nad Ploučnicí | 24.10. |
Diskuse
Inu | Kuba Turek, 17.10.2025 13:32, 6 příspěvků |
Inu | Honza, 17.10.2025 13:03, 6 příspěvků |
Mlýnská Třeboň | vodák Marek, 17.10.2025 11:30, 1 příspěvek |
??? normální horolezecké ... | Tom, 17.10.2025 10:45, 6 příspěvků |
na rysy | Dědek, 17.10.2025 9:57, 2 příspěvky |
Inu | Honza, 16.10.2025 19:23, 2 příspěvky |
Inu | Honza, 16.10.2025 14:25, 1 příspěvek |
vánoční atmoška | Andreas, 16.10.2025 7:17, 1 příspěvek |
vlakem a ne autem | Honza, 15.10.2025 13:00, 4 příspěvky |
vlakem a ne autem | taky climber, 15.10.2025 9:34, 4 příspěvky |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Podzimní výlovy | Horydoly , 17.10.2025 19:45 |
Jižní Čechy | Horydoly , 15.10.2025 1:17 |
Czech Travel Press | Horydoly , 12.10.2025 18:41 |
Zanzibar | Horydoly , 8.10.2025 0:03 |
Z celého světa na Vltavu | Horydoly , 7.10.2025 23:57 |
FUNGI FEST 2025 | Horydoly , 3.10.2025 1:51 |
577 tisíc návštěvníků za ... | Horydoly , 3.10.2025 1:48 |
One Week Left to Enter th... | Horydoly , 23.9.2025 18:48 |