Linecké rohlíčky z obchodu máslo a čokoládu neviděly

Linecké rohlíčky z obchodu máslo a čokoládu neviděly
Jablko, svíčka a pečivo jsou symboly Vánoc.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Pokud kvůli předvánočnímu shonu delegujete starost o cukroví na obchodní řetězce, můžete se divit, jaké pochutiny se na váš stůl dostanou. Spotřebitelský časopis dTest se podíval na zoubek kupovaným lineckým rohlíčkům a zjistil, co toto průmyslově zpracované, křehké polomáčené cukroví obsahuje. Máslo ani čokoláda to nejsou.

Tradiční cukrářské recepty představují linecký rohlíček jako dvě křehké máslové sušenky slepené džemem a namočené v čokoládě.

"Do srovnání jsme zařadili celkem devět výrobků. Většina z nich nesla název linecké rohlíčky, ale narazili jsme i na máslové banánky či povidláčky, které se však jinak od ostatních průmyslových rohlíčků nelišily," říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu.

Džem, čokoláda, máslo? Nenechte se vysmát!

Zatímco doma si linecké cukroví nejspíše připravíte s použitím vlastního džemu, výrobci jsou vynalézavější. Z testu vyšlo, že rohlíčky většinou obsahují nespecifikovanou vícedruhovou ovocnou náplň. Co se v žádných z nich nenašlo, byla čokoláda.

"Obaly často hlásají, že je cukroví polomáčené. Ale v čem přesně jsou máčené, po tom musíme zapátrat na zadní straně. Ve všech případech jde o takzvanou tmavou cukrářskou polevu, což je cukr a ztužený rostlinný tuk s přídavkem kakaa a emulgátoru," vysvětluje Hoffmannová.

Nahrazení neušla ani nastrouhaná citrónová kůra, místo které velkovýrobci k dochucení používají polotovar zvaný citropasta. Nejde však o výrobek z citrónů – skládá se z vody, cukru, jablek, škrobu, konzervantů, barviv a citrónového aroma a kyseliny citrónové.

 

Ani z pohledu másla se nemají linecké rohlíčky z obchodu čím chlubit. "Všechny výrobky bez výjimky obsahovaly částečně ztužené rostlinné tuky, které mohou být zdrojem škodlivých transmastných kyselin. Pouze jeden výrobek, Jemné máslové banánky od Smetanové cukrárny, obsahoval kromě ztužených rostlinných tuků také máslo," podotýká Hana Hoffmannová.

Čím méně písmenek, tím lépe

Před nákupem cukroví v obchodě je tedy dobré zvážit, zda náhražky tradičních surovin stojí za ušetřený čas. "Polotovary, které se často pro výrobu cukrářských a pekařských výrobků používají, představují pro lidské tělo vydatný zdroj potravinářské chemie a také zvýšený příjem cukru nebo soli," připomíná šéfredaktorka a radí: "Čím více je potravina průmyslově zpracovaná, tím menší má nutriční i kulinářskou hodnotu. Naštěstí lze přítomnost chemie snadno na první pohled odhalit. Kratší seznam použitých ingrediencí pravděpodobně naznačuje základní suroviny. Naproti tomu polotovary, jejichž dílčí složky se musí rozepisovat do závorek, prozradí záplava textu. Obecně tedy platí, čím méně textu, tím lépe."

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Houby AKTUÁLNĚ 2025

Houby AKTUÁLNĚ 2025

RALSKO Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!... celý článek

Jeseň pokračuje: Zemplínske lakocinky

AUDIO Tipy na nejzajímavější výlovy

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.



Nejčtenější články

Oktoberfest: dvě století říjnových slavností

Oktoberfest: dvě století říjnových slavností

Bavorské hlavní město Mnichov staví už více než dvě století  Oktoberfest. Letošní říjnové slavnosti jsou 190. v pořadí. Zastavit je dokázaly jen války a světové krize. Otevírají své stany návštěvníkům na Tereziině
Plzeň a Plzeňsko AKTUÁLNĚ 2025

Plzeň a Plzeňsko AKTUÁLNĚ 2025

FALTUSŮV MOST Novinky ze západočeské metropole a okolí.
Velká kniha receptů Pragomixu

Velká kniha receptů Pragomixu

RETRO Kuchyňský mixér Pragomix vyrobila značka Eta Hlinsko podle konstruktéra Miloše Hájka a designéra Stanislava Lachmana. Vrhla ho na trh roku 1958. Další dva roky se zdálo, že jde o obchodní propadák.
Výlovy rybníků 2025 září

Výlovy rybníků 2025 září

PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZUJEME Hlavní podzimní sezona výlovů rybníků se odehrává v říjnu a listopadu. Nadcházející víkend se rozebíhá rybářská sezona naplno! Slovují se ryby v okolí Aše, Rožmitálu pod Brdy, Blatné a Ostrožské Nové Vsi.
Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025

TÉRYHO CHATA Zprávy, novinky, aktuality, fotografie a videa z Vysokých Tater, z nejvyššího pohoří Karpat.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Klenoty pralesa - výstava Olomouc 17.10.-2.11. 17.10.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Město Touškov 17.-18.10. 17.10.
Ovčí den Praha, Toulcův dvůr 18.-19.10. 18.10.
Tekvicový candrbál Beckov 18.-19.10. 18.10.
Krojované hody s právem Kněždub 18.-19.10. 18.10.
Ekofilm - filmový festival Brno 24.9.-19.10. 19.10.
Czech Travel Market Praha, Letňany Veletrh cestovního ruchu 21.10.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Frýdlant nad Ostravicí, kulturní centrum 21.-23.10. 21.10.
ITEP - veletrh Plzeň, Lokomotiva 24.-26.10. 24.10.
Na zámku straší Benešov nad Ploučnicí 24.10.

Diskuse

??? Honza, 18.10.2025 10:59, 1 příspěvek
Inu Kuba Turek, 17.10.2025 13:32, 6 příspěvků
Inu Honza, 17.10.2025 13:03, 6 příspěvků
Mlýnská Třeboň vodák Marek, 17.10.2025 11:30, 1 příspěvek
??? normální horolezecké ... Tom, 17.10.2025 10:45, 6 příspěvků
na rysy Dědek, 17.10.2025 9:57, 2 příspěvky
Inu Honza, 16.10.2025 19:23, 2 příspěvky
Inu Honza, 16.10.2025 14:25, 1 příspěvek
vánoční atmoška Andreas, 16.10.2025 7:17, 1 příspěvek
vlakem a ne autem Honza, 15.10.2025 13:00, 4 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Podzimní výlovy Horydoly , 17.10.2025 19:45
Jižní Čechy Horydoly , 15.10.2025 1:17
Czech Travel Press Horydoly , 12.10.2025 18:41
Zanzibar Horydoly , 8.10.2025 0:03
Z celého světa na Vltavu Horydoly , 7.10.2025 23:57
FUNGI FEST 2025 Horydoly , 3.10.2025 1:51
577 tisíc návštěvníků za ... Horydoly , 3.10.2025 1:48
One Week Left to Enter th... Horydoly , 23.9.2025 18:48