ROZHOVOR: Miguel Rocha Vieira

ROZHOVOR: Miguel Rocha Vieira
Miguel Rocha Vieira.
Autor snímku archiv resort Valachy
SDÍLEJ:

Michelinský kuchař míří do Velkých Karlovic. Michelinská hvězda je nejvyšší ocenění kvality v gastronomii. Kuchaři si jí váží stejně, jako filmaři sošky Oscara. Jedním z jejích hrdých držitelů je i 33letý Miguel Rocha Vieira.

Podařil se mu husarský kousek. Budapešťské restauraci Costes michelinskou hvězdu zařídil jen rok poté, co v ní začal působit jako šéfkuchař.

Costes si pod jeho vedením rychle získala renomé jedné z nejlepších maďarských restaurací, která právem přitahuje zástupy gurmánů a i z řad známých osobností. Ze hvězdných jmen se může pochlubit například návštěvou Brada Pitta s Angelinou Jolie nebo Anthonyho Hopkinse.

Nyní míří Miguel Rocha Vieira do Velkých Karlovic na Karlovský gastrofestival. Gurmáni mohou okusit jeho degustační menu v sobotu 6. října při Michelinském obědě nebo Galavečeři v hotelu Lanterna.

Horydoly.cz Přečtěte si také rozhovor s italským kuchařem Alessandro Gavagnou: 
Pohraji si s cuketou, růží a jelenem

Migueli, kdy jste v sobě objevil kuchařský talent? Chtěl jste být kuchařem odjakživa?

Když jsem skončil střední školu doma v Portugalsku, stejně jako většina mladých jsem moc nevěděl, co chci dělat. Říkal jsem si, že dobrou volbou by mohl být cestovní ruch. Dostal jsem šanci studovat univerzitu v Londýně, kde jsem se zapsal na obor hotelnictví, turismus a management restauračních zařízení. Ve druhém ročníku jsme se v jednom z předmětů částečně věnovali vaření a já jsem si hned při první hodině uvědomil, že nechci do konce života dělat klasické zaměstnání, kam lidé chodí denně od devíti do pěti. Těžko se to popisuje, ale jsem šťastný, že jsem našel něco, co cítím jako své životní poslání. Už snad ani nemusím říkat, že jakmile jsem dorazil domů z té osudové první hodiny, hned jsem začal hledat kuchařské školy. Nedokončil jsem studium původního oboru a už po několika týdnech jsem byl zapsaný ke studiu na jedné světově uznávané kuchařské škole.

Jak se poté stalo, že vy Portugalec jste zakotvil právě v Maďarsku?

Pocházím z Lisabonu (což je mimochodem nejkrásnější město na světě), ale nikdy jsem tam nepracoval. Vlastně jsem nikdy nepracoval v Portugalsku. Pracoval jsem na jihu Španělska a po nějaké době jsem se začal poohlížet, kam dál. Na webu jsem našel inzerát, že v Budapešti hledají šéfkuchaře, který by zabezpečil otevření a provoz nové restaurace. Řekl jsem si, proč ne, a poslal do Maďarska životopis. Za pár týdnů mi zavolal majitel restaurace a pozval mě na pár dní do Budapešti, abych jim zlehka něco uvařil a případně s nimi probral jejich projekt. Řekl sem si - ještě nikdy jsem nebyl v Budapešti, tenhle pán mi zaplatí pěkný víkend, tak proč ne, když to nevyjde, budu mít aspoň zážitky z cestování. Jakmile jsem se ale detailně seznámil s projektem nové restaurace, nebylo o čem přemýšlet. Přijal jsem nabídku a o dva měsíce později jsem se již stěhoval do Maďarska.

Netrvalo dlouho a získal jste pro Costes michelinskou hvězdu. Co to pro vás znamenalo?

To se velmi těžko popisuje slovy. Myslím, že každý, bez ohledu na to, co dělá, má rád, když je jeho práce uznávaná. Pro nás kuchaře je nejvýznamnějším oceněním bezpochyby právě Michelin. Navíc se mi podařilo být prvním v zemi, kdo získal toto ocenění, a k tomu pouhý rok poté, co jsem tu začal pracovat. To bylo opravdu neuvěřitelné. Ale samozřejmě to není jen o mně. Mohu být tváří restaurace, ale nezapomeňte, že ji tvoří tým zhruba dvaceti lidí, od kolegů, kteří myjí nádobí, přes kluky v kuchyni, obsluhu, management a také majitele. Všichni mají svůj velký podíl na té malinkaté hvězdičce.

Hlavním sloganem restaurace je heslo "Bez kompromisu." V čem nejste ochotný v gastronomii dělat kompromisy?

Ve všech myslitelných významech. Neděláme žádné kompromisy, tak aby měl host možnost zažít ten nejlepší možný zážitek. Ať už jde o ty nejvybranější suroviny, které používáme, dokonalou obsluhu, kterou našim hostům poskytujeme, nebo třeba vína, která dáváme na náš vinný list… Nic, co v Costes vyprodukujeme, není uděláno bez důvodu a pečlivého plánování. Vidět naše hosty spokojené, to je pro nás nejlepší možná odměna.

Co ze svého kuchařského umění předvedete návštěvníkům Karlovského gastrofestivalu?

Chceme přetvořit některé maďarské klasiky a zapracovat do nich mé osobní chutě. Zkrátka tak, aby lidé mohli ochutnat, jak vidí maďarskou kuchyni a tradiční maďarské suroviny cizinec.

Už jste někdy byl v Česku a ochutnal jste zdejší, speciálně valašskou kuchyni?

Bohužel jsem nikdy nebyl v České republice a kromě toho, že znám pár českých piv a vím, že české ženy jsou nádherné, neznám nic dalšího. Opravdu moc se k vám těším.

Prozraďte nám ještě jednu věc. Mnozí kuchaři jsou rádi, když si doma od vaření odpočinou. Jak je tomu u vás?

Také patřím k té skupině kuchařů, kteří po návratu z práce doma už vařit nechtějí. Když mám volno, vařím doma velmi, velmi zřídka. Doma nejraději jím pohodlné jídlo, něco jednoduchého a čerstvého. Vzhledem k tomu, že jsem z Portugalska, velmi tíhnu k moři a všem mořským plodům, které jsou zároveň na mém seznamu oblíbených jídel. Miluju mořské plody a klidně bych se jimi mohl živit pořád.

INFO: Karlovský gastrofestival

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Pivo z Teplic: Monopol, Ossegg, Černý orel, Svatý Štěpán a Zichovec

Pivo z Teplic: Monopol, Ossegg, Černý orel, Svatý Štěpán a Zichovec

Cesty do Plzně za proslulým pivem, které dalo název světlému ležáku, celosvětově nejprodávanějšímu druhu piva, patří mezi dlouhodobé bestsellery na mapách turistů. Ovšem i Teplice nabízejí milovníkům pěnivého moku 5 podobně atraktivních... celý článek

Příběh Amonit - zkamenělina nebo víno?

Vinařství Thaya na Znojemské vinařské stezce

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

MAPA: Pivovary v Čechách, na Moravě i ve Slezsku

MAPA: Pivovary v Čechách, na Moravě i ve Slezsku

AKTUALIZACE Přinášíme mapu pivovarů v České republice. Obsahuje velké i malé pivovary, rodinné a mikropivovary.
Příběh Amonit - zkamenělina nebo víno?

Příběh Amonit - zkamenělina nebo víno?

Amonit je dávno vyhynulý mořský hlavonožec z prvohor a druhohor. Měl ulitu, která ho nadnášela. To je také vše, co po něm do dnešní doby zůstalo. Pokud byste se chtěli dozvědět více,
Pivo z Teplic: Monopol, Ossegg, Černý orel, Svatý Štěpán a Zichovec

Pivo z Teplic: Monopol, Ossegg, Černý orel, Svatý Štěpán a Zichovec

Cesty do Plzně za proslulým pivem, které dalo název světlému ležáku, celosvětově nejprodávanějšímu druhu piva, patří mezi dlouhodobé bestsellery na mapách turistů. Ovšem i Teplice nabízejí milovníkům pěnivého moku 5 podobně atraktivních
Vinařství Thaya na Znojemské vinařské stezce

Vinařství Thaya na Znojemské vinařské stezce

V Havraníkách najdeme moderní vinařský areál, kde vyrábějí vynikající vína a zároveň se zde dá dobře najíst i ubytovat. Protože téměř v bezprostřední blízkosti vinařství teče ze sousedního Rakouska řeka Thaya, bylo o názvu rozhodnuto.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Rodina a volný čas - veletrh Louny 17.-19.5. 17.5.
Autobusový den Praha, Letná 18.5.
Česká mykologická společnost - členská schůze Praha, Střední škola obchodní 21.5. 17:45
Svět knihy - veletrh Praha, Holešovice 23.-26.5. 23.5.
Keramický den Kostelec nad Černými lesy 25.5.
Výstava stanů Praha, Letňany 31.5.-25.8. 31.5.
Motýli - výstava Praha, Botanická zahrada 19.4.-2.6. 2.6.
ITE - veletrh Hong Kong 13.-16.6. Cestovní ruch 13.6.
Moravia Sport Expo - veletrh Olomouc, Flora 14.-15.6. 14.6.
BITE - veletrh Čína, Peking 14.-16.6. 14.6.

Diskuse

Timsothyenush DavdidIcelp, 19.5.2024 17:32, 203 příspěvků
Try cannabis products! edible thc, 19.5.2024 17:15, 203 příspěvků
tbzvozgd pill, 19.5.2024 16:52, 203 příspěvků
xtbnygeg cheap, 19.5.2024 16:32, 23 příspěvků
IsmaelEvirm SLhanebal, 19.5.2024 15:55, 39 příspěvků
atfuebdyo generic, 19.5.2024 15:47, 203 příspěvků
nwkyivls medication, 19.5.2024 15:41, 23 příspěvků
xnqaulxd order, 19.5.2024 14:42, 203 příspěvků
vhxuhxsou medication, 19.5.2024 14:10, 203 příspěvků
ajkxmtmz generic, 19.5.2024 14:08, 203 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Bikesraz na Vysočině Horydoly , 17.5.2024 12:22
Přepis hlasu na text Horydoly , 11.5.2024 14:54
How to battle gym anxiety... Horydoly , 2.5.2024 9:51
Čarodějnický běh Horydoly , 1.5.2024 23:09
SALZKAMMERGUT TROPHY Horydoly , 1.5.2024 23:06
Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20