Tradiční vánoční pokrmy v průběhu let

Tradiční vánoční pokrmy v průběhu let
Ryba ze zdobeného perníku.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Opět se nám mílovými kroky přiblížily vánoční svátky, které jsou spjaty nejen s narozením Ježíše Krista, ale i s obdarováváním blízkých osob, velkým množstvím tradic, které se liší napříč zeměmi, dobrým jídlem i pitím. Tradiční vánoční pokrmy se také v průběhu let mění. 

Dnes si běžně dopřáváme kapra v trojobalu, s bramborovým salátem, rybí polévku a tradiční cukroví, jakým jsou perníčky, linecká kolečka či vanilkové rohlíčky. Víte ale, jaká jídla se jedla před sto lety?

Duch Vánoc minulých

V oblastech, které v historii neoplývaly velkým množstvím peněz, protože se například nacházely v neúrodných místech, se lidé naučili využívat lokální a sezonní potraviny, které si v průběhu roku ukládali.

Vánoční výstava v Botanické zahradě na Slupi v Praze 2018.

 

Překvapivě, velmi oblíbenou surovinou využívanou v období Vánoc v kuchyni byl česnek. Často mu byly přisuzovány magické, ochranné a posvátné účinky. Česnekem se dochucovaly i tradiční oplatky, které existovaly ve slané i sladké úpravě. Tvořily první chod štědrovečerní tabule a podávaly se například s medem, šípky nebo bylinkami.

Poté přišel na řadu hlavní chod, připravovaný z krupek a hub, kterému se říkalo černý kuba. Houby tvořily součást i dalších vánočních pokrmů.

Hrachová nebo prosná kaše měla rodině zajistit během následujícího roku dostatek hojnosti.

Kde by se klasické vánoční jídlo vařilo lépe, než v klasické kuchyni?

Vánoční výstava v Botanické zahradě na Slupi v Praze 2018.

Sladkou tečku na závěr představovala muzika, tedy pokrm připravovaný ze sušených a uvařených plodů. Z takto uvařeného ovoce se udělala kaše, která se servírovala jako poslední chod na Štědrý večer.

V některých krajích se také pekly velké bílé chleby, které byly nechávány na klidném místě i s nožem, aby mohli přicházet různí posvátní bůžkové a ochutnávat chléb dle libosti.

Kam až sahá tradice cukroví?

Dnes si sváteční atmosféru neumíme představit bez vanilkových rohlíčků, perníčků, pracen a včelích úlů. Historie cukroví by podle dochovaných zmínek měla sahat do 16. století, avšak nevypadalo tak, jak jej známe dnes. I jeho funkce byla poněkud odlišná.

Děti si dříve pochutnávaly na figurkách sestavených ze sušeného ovoce. Až je tyto figurky omrzely, mohly je sníst.

V historii plnilo cukroví i ochrannou funkci, a to nejen pro rodinu, ale i pro celé hospodářství. Lidé totiž věřili, že je tyto sladké drobnosti ochrání před temnými silami. Odtud také pochází typické tvary cukroví, například kruh představoval slunce.

S pečením byly spojeny i různé tradice, které se musely každoročně dodržovat. Použitá mouka měla pocházet z vlastní úrody, což mělo zajistit bohatou úrodu i do dalších let. Ruce od těsta se měly utírat do kmenů ovocných stromů v sadě, aby dobře rodily, voda z těsta se zase měla přidat dobytku do krmení, aby dobře dojil.

Cukroví, tak jak jej známe dnes, se začalo objevovat až v 19. století, ale dovolit si jej mohli jen ti nejbohatší lidé. Oblíbenou surovinou byl med nebo vánočkové těsto. Chudší lidé ale používali zejména dostupné suroviny, i když pro nás poněkud netradiční, jako třeba pepř či česnek.

Dnes už máme naštěstí surovin dostatek, jejich cena ale mnohdy není příznivá. Vánoce se mohou nepěkně prodražit, a to nejen při nákupu dárků, ale i surovin potřebných k vytvoření chutné a nápadité slavnostní tabule.

Chcete-li svým nejbližším dopřát kouzelné svátky, ale máte obavy, zda vyjdete s financemi, vyzkoušejte služby Ferratum Czech. Před svátky si můžete půjčit, abyste si je užili beze stresu, a v lednu můžete půjčku pohodlně splatit, například z výplaty.

Vánoční výstava v Botanické zahradě na Slupi v Praze 2018.

Další typické vánoční pokrmy v Česku

  • Štola: Ačkoliv se jedná o typ marcipánového moučníku, který pochází z Německa, své místo si štola našla i u nás. Má tvar bochníku, který má symbolizovat malého Ježíška zabaleného v plenkách. Uvnitř byste našli zapečené kandované či sušené ovoce nebo také oříšky, kterými může být štola posypána. Typicky ji poznáte podle silné vrstvy cukru na povrchu.

  • Vánočka: Pro náš kraj přece jen zůstává typičtější vánočka, která je v Čechách připravována jako sváteční jídlo již odnepaměti. Základem je kynuté těsto, do kterého jsou přidávány rozinky či mandle. Často se podává namazaná, například máslem, marmeládou či povidly.

  • Alkoholické nápoje: Chladné zimní měsíce jsou u nás mnohdy spojovány i se sklenkou něčeho ostřejšího. Na vánočních trzích si můžete dopřát punč, grog či svařené víno. Tato tekutina je podávána teplá, oslazená, s plátky citronu a kořením, které dodá vínu typické aroma. K Vánocům také neodmyslitelně patří i různé druhy likérů, například vaječný koňak, který si mnoho lidí připravuje samo doma.
SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Cukr a med

Malá poznámka: med byl poměrně levné sladidlo odedávna, cukr byl nový a hodně drahý, než se u nás začala pěstovat cukrovka a rafinovat z ní cukr.

Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025

ZIMNÍ HOROLEZECTVÍ Zprávy, novinky, aktuality, fotografie a videa z Vysokých Tater, z nejvyššího pohoří Karpat.... celý článek

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Rybáři loví Bezdrev. Extra prodloužený víkend láká do Hluboké nad Vltavou

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.



Nejčtenější články

AUDIO Tipy na nejzajímavější výlovy

AUDIO Tipy na nejzajímavější výlovy

Výlovy rybníků sledují Horydoly dlouhodobě. Stovky termínů zveřejňujeme každý rok na podzim. Poslechněte si naše doporučení na nejzajímavější výlovy.
Jeseň pokračuje: Zemplínske lakocinky

Jeseň pokračuje: Zemplínske lakocinky

Festival Zemplínske lakocinky v rekreačnom areáli Kaluža na Zemplínskej Šírave, sa mimoriadne vydaril. Počas oboch dní panovala výborná nálada, areál zaplnili návštevníci z celého regiónu i zo vzdialenejších kútov Slovenska.
Houby AKTUÁLNĚ 2025

Houby AKTUÁLNĚ 2025

RALSKO Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!
Ve světě kaštanů Törggelen

Ve světě kaštanů Törggelen

AKTUALIZACE Mezi oblíbené podzimní výlety v italském Jižním Tyrolsku se řadí vycházky do kaštanových alejí. Chodí sem místní lidé na procházku i pro sklizeň, ale také turisté, aby zažili originální atmosféru.
Jak správně připravit steak?

Jak správně připravit steak?

RECEPT Připravit steak je možné několika způsoby. Někteří z nás preferují obyčejnou pánev, jiní ji kombinují s troubou, někdo se nemůže nabažit steaku opečeném na grilu. Jak správně postupovat, abychom si šťavnatý steak

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Mezinárodní festival outdoorových filmů Řepiště, U Máně 30.10.-5.12. 30.10.
Svatohubertské slavnosti Loučeň, zámek   1.11.
Klenoty pralesa - výstava Olomouc 17.10.-2.11. 2.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Hradec Králové, Bio Central 3.-5.11. 3.11.
Žaludy, potrav minulosti a budoucnosti - přednáška Praha, Toulcův dvůr 4.11. 17:30
WTM - veletrh Velká Británie, Londýn 4.-6.11. Cestování 4.11.
Středočeské forum cestovního ruchu Voděrádky 4.11.
EICMA - veletrh Itálie, Miláno 6.-9.11. Cyklistika a motocykly 6.11.
Caravaning - veletrh Brno, Výstaviště 6.-9.11. 6.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Ostrava, Minikino 6.-8.11. 6.11.

Diskuse

Umí!!!! T.S. Hakan, 31.10.2025 10:47, 5 příspěvků
Ztuhlé klouby a osteoartróza Libor Šafránek, 30.10.2025 15:50, 6 příspěvků
Jak, nevalné kvality??? speleo, 29.10.2025 14:23, 5 příspěvků
Wax Horydoly, 29.10.2025 14:21, 2 příspěvky
Wax Papouš, 29.10.2025 9:34, 2 příspěvky
Jak, nevalné kvality??? Lukas B., 29.10.2025 8:52, 5 příspěvků
Jak, nevalné kvality??? Kuba Turek, 28.10.2025 15:32, 5 příspěvků
Jak, nevalné kvality??? Václav, 28.10.2025 14:57, 5 příspěvků
Podvodnici? Honza, 28.10.2025 10:39, 5 příspěvků
Podvodnici? Kuba Turek - šéfredaktor Horydoly, 28.10.2025 9:14, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Společenské oděvy Horydoly , 28.10.2025 21:27
Velké Popovice Horydoly , 26.10.2025 23:07
Krumlovský vodácký maraton Horydoly , 22.10.2025 20:56
Sv. Martina oslaví Na Spi... Horydoly Open, 22.10.2025 10:03
Kosmetika Horydoly Open, 22.10.2025 9:59
Mezinárodní úspěch Kutné ... Horydoly Open, 20.10.2025 9:30
Podzimní výlovy Horydoly , 17.10.2025 19:45
Jižní Čechy Horydoly , 15.10.2025 1:17