Vánočka: pečení a pletení
RECEPT Vánočka připomíná svým tvarem Ježíška zabaleného v zavinovačce a je proto symbolem nového života a plodnosti. Plete se symbolicky z devíti pramenů. Spodní čtyři jsou živly - oheň, voda, země a vzduch. Prostřední tři představují rozum, cit a vůli. Svrchní dva prameny odkazují na lásku a víru.
Suroviny na vánočku
2 žloutků
150 g sádla
50 g másla
1/2 strouhaného muškátového oříšku
200 g moučkového cukru
1 balíček rozinek
10 g soli
1 kg hladké mouky
100 g loupaných mandlí
0,5 l mléka
50 g droždí
1 vanilkový cukr
Vánočka se peče z jednoduchých surovin, ale její kvalita je věcí dlouhodobé zkušenosti.
Z droždí, trochy mléka, mouky a cukru rozděláme kvásek. Do mísy vsypeme všechny ingredience kromě rozinek a mandlí. Přilijeme mléko a rozpuštěné sádlo i máslo. Teprve nakonec přidáme kvásek.
Zaděláme těsto, přidáme rozinky a část nasekaných mandlí. Těsto poté necháme nakynout pod plátěnou utěrkou. Jak dlouho, záleží na mnoha okolnostech v těstě, kvásku i v kuchyni. Až těsto nakyne, tak prostě vykyne. Nemůžeme to nijak urychlit ani zpomalit.
Po vykynutí rozdělíme těsto na devět copů, ze kterých budeme vánočku plést. Pokud si moc nevěříme, můžeme plést jen ze šesti:
Vánočku necháme asi půl hodiny odpočinout.
Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme rozsekanými mandlemi a dáme péci. Pečeme asi hodinu. Hotovou vánočku pocukrujeme.
Vánočka z Celetné ulice od mistra cechu pekařského
Vánočka má v Čechách a také v Německu dlouhou historii. Její obliba se udržela od středověku dodnes.
Dříve se jí říkalo húska nebo calta. Z toho také má pojmenování jedna z nejdůležitějších ulic na Starém Městě Pražském. V Celetné ulici (dříve Caletné) sídlili pekaři mezi Prašnou bránou a Staroměstským náměstím.
Vánočce se v různých krajích říká různě, například pletenice, pletanka, žemle, štědrovice, štědrovnice, štědrovečernice, štricka, štrucla, ceplík...
Předchůdcem dnešní vánočky je calta - staročeské moučné pečivo, které mělo podobu bochníku a peklo jistě už ve 14. století.
Pečení vánočky bylo zpočátku výsadou příslušníků pekařského cechu. Vždy ve štědrovečerní dopoledne se na Pražský hrad vydalo šest bíle oděných pekařských tovaryšů, kteří nesli dlouhé ohoblované prkno a na něm velikou vánočku s rozinkami a sypanou madlemi. Ta přišla na stůl nejvyššího královského purkrabího.
Zlomená či poničená vánočka znamenala pro cech obrovskou ostudu. Někdy kvůli tomu došlo i k potyčkám mezi městskou stráží a pražskou chudinou.
VÁNOCE: Vyzkoušejte staročeskou černou omáčku ze švestek. Upečte medové perníčky nebo využijte druhý recept na perníčky a upleťte vánočku, případně zkuste trdelník. Připravte kapra na na roštu nebo kapra na modro. Přečtěte také, jak správně připravit svařené víno, vyberte víno na sváteční tabuli a vychutnejte trutnovské zimní nápoje. Nechejte se inspirovat českými tradičními pokrmy. Připomeňte si francouzskou vánoční roládu a německou adventní štolu.
DALŠÍ RECEPTY: Uvařte tradiční polévku oukrop, grünberské tvarohové knedlíky nebo pečený bramborový knedlík Getzn. Upečte sypané housky. Vychutnejte drsné westernové recepty, dejte nutrii na pekáč nebo upečte kančí kýtu se šípkovou omáčkou. Zkuste italské špenátové noky strangolapreti, francouzské fondue, mexickou krůtu v čokoládové omáčce pavo, rakouské makové Mohnzelten, islandskou ovčí hlavu anebo americké české koláče. Venku si můžete lehce uvařit těstoviny s tuňákem. Na Velikonoce se připravuje několik druhů velikonočního pečiva.
Turistické stravování
TURISTICKÁ STRAVA Lehké, malé a energetické jídlo
DISKUSE O JÍDLE NA CESTÁCH Jak se najíst?
KDYŽ JE VENKU TEPLO Jídlo na horké cestování
KDYŽ JE VENKU ZIMA Termosky nejsou jenom na kávu
CO A JAK VAŘÍM JÁ Cestovatelský jídelníček
CYKLOTURISTIKA Co je na kole důležité? Jíst a pít!
ZDRAVÁ STRAVA Jakou svačinu připravit na horách?
Diskuse
Diskuze k článku
Rybáři loví Bezdrev. Extra prodloužený víkend láká do Hluboké nad Vltavou
Jak správně připravit steak?
Nejčtenější články
AUDIO Tipy na nejzajímavější výlovy
Jeseň pokračuje: Zemplínske lakocinky
Houby AKTUÁLNĚ 2025
Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025
Ve světě kaštanů Törggelen
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
| AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
|---|---|---|---|---|
| Mezinárodní festival outdoorových filmů | Řepiště, U Máně | 30.10.-5.12. | 30.10. | |
| Svatohubertské slavnosti | Loučeň, zámek | 1.11. | ||
| Klenoty pralesa - výstava | Olomouc | 17.10.-2.11. | 2.11. | |
| Mezinárodní festival outdoorových filmů | Hradec Králové, Bio Central | 3.-5.11. | 3.11. | |
| Žaludy, potrav minulosti a budoucnosti - přednáška | Praha, Toulcův dvůr | 4.11. | 17:30 | |
| WTM - veletrh | Velká Británie, Londýn | 4.-6.11. Cestování | 4.11. | |
| Středočeské forum cestovního ruchu | Voděrádky | 4.11. | ||
| EICMA - veletrh | Itálie, Miláno | 6.-9.11. Cyklistika a motocykly | 6.11. | |
| Caravaning - veletrh | Brno, Výstaviště | 6.-9.11. | 6.11. | |
| Mezinárodní festival outdoorových filmů | Ostrava, Minikino | 6.-8.11. | 6.11. |
Diskuse
| Jak, nevalné kvality??? | Kuba Turek, 28.10.2025 15:32, 2 příspěvky |
| Jak, nevalné kvality??? | Václav, 28.10.2025 14:57, 2 příspěvky |
| Podvodnici? | Honza, 28.10.2025 10:39, 5 příspěvků |
| Podvodnici? | Kuba Turek - šéfredaktor Horydoly, 28.10.2025 9:14, 5 příspěvků |
| Podvodnici! | student, 28.10.2025 5:29, 5 příspěvků |
| Inu | Honza, 27.10.2025 10:19, 10 příspěvků |
| jinak možná | Pišišvor, 26.10.2025 22:50, 1 příspěvek |
| traverz | climber, 25.10.2025 12:48, 3 příspěvky |
| opravy | Nenufer, 25.10.2025 9:57, 5 příspěvků |
| ??? | Elektrika, 23.10.2025 16:41, 2 příspěvky |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
| Společenské oděvy | Horydoly , 28.10.2025 21:27 |
| Velké Popovice | Horydoly , 26.10.2025 23:07 |
| Krumlovský vodácký maraton | Horydoly , 22.10.2025 20:56 |
| Sv. Martina oslaví Na Spi... | Horydoly Open, 22.10.2025 10:03 |
| Kosmetika | Horydoly Open, 22.10.2025 9:59 |
| Mezinárodní úspěch Kutné ... | Horydoly Open, 20.10.2025 9:30 |
| Podzimní výlovy | Horydoly , 17.10.2025 19:45 |
| Jižní Čechy | Horydoly , 15.10.2025 1:17 |
VIDEO
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM
PINTEREST
ENGLISH