Tradiční vánoční pokrmy v průběhu let

Tradiční vánoční pokrmy v průběhu let
Ryba ze zdobeného perníku.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Opět se nám mílovými kroky přiblížily vánoční svátky, které jsou spjaty nejen s narozením Ježíše Krista, ale i s obdarováváním blízkých osob, velkým množstvím tradic, které se liší napříč zeměmi, dobrým jídlem i pitím. Tradiční vánoční pokrmy se také v průběhu let mění. 

Dnes si běžně dopřáváme kapra v trojobalu, s bramborovým salátem, rybí polévku a tradiční cukroví, jakým jsou perníčky, linecká kolečka či vanilkové rohlíčky. Víte ale, jaká jídla se jedla před sto lety?

Duch Vánoc minulých

V oblastech, které v historii neoplývaly velkým množstvím peněz, protože se například nacházely v neúrodných místech, se lidé naučili využívat lokální a sezónní potraviny, které si v průběhu roku ukládali.

Vánoční výstava v Botanické zahradě na Slupi v Praze 2018.

 

Překvapivě, velmi oblíbenou surovinou využívanou v období Vánoc v kuchyni byl česnek. Často mu byly přisuzovány magické, ochranné a posvátné účinky. Česnekem se dochucovaly i tradiční oplatky, které existovaly ve slané i sladké úpravě. Tvořily první chod štědrovečerní tabule a podávaly se například s medem, šípky nebo bylinkami.

Poté přišel na řadu hlavní chod, připravovaný z krupek a hub, kterému se říkalo černý kuba. Houby tvořily součást i dalších vánočních pokrmů.

Hrachová nebo prosná kaše měla rodině zajistit během následujícího roku dostatek hojnosti.

Kde by se klasické vánoční jídlo vařilo lépe, než v klasické kuchyni?

Vánoční výstava v Botanické zahradě na Slupi v Praze 2018.

Sladkou tečku na závěr představovala muzika, tedy pokrm připravovaný ze sušených a uvařených plodů. Z takto uvařeného ovoce se udělala kaše, která se servírovala jako poslední chod na Štědrý večer.

V některých krajích se také pekly velké bílé chleby, které byly nechávány na klidném místě i s nožem, aby mohli přicházet různí posvátní bůžkové a ochutnávat chléb dle libosti.

Kam až sahá tradice cukroví?

Dnes si sváteční atmosféru neumíme představit bez vanilkových rohlíčků, perníčků, pracen a včelích úlů. Historie cukroví by podle dochovaných zmínek měla sahat do 16. století, avšak nevypadalo tak, jak jej známe dnes. I jeho funkce byla poněkud odlišná.

Děti si dříve pochutnávaly na figurkách sestavených ze sušeného ovoce. Až je tyto figurky omrzely, mohly je sníst.

V historii plnilo cukroví i ochranářskou funkci, a to nejen pro rodinu, ale i pro celé hospodářství, lidé totiž věřili, že je tyto sladké drobnosti ochrání před temnými silami. Odtud také pochází typické tvary cukroví, například kruh představoval slunce.

S pečením byly spojeny i různé tradice, které se musely každoročně dodržovat. Použitá mouka měla pocházet z vlastní úrody, což mělo zajistit bohatou úrodu i do dalších let. Ruce od těsta se měly utírat do kmenů ovocných stromů v sadě, aby dobře rodily, voda z těsta se zase měla přidat dobytku do krmení, aby dobře dojil.

Cukroví, tak jak jej známe dnes, se začalo objevovat až v 19. století, ale dovolit si jej mohli jen ti nejbohatší lidé. Oblíbenou surovinou byl med nebo vánočkové těsto. Chudší lidé ale používali zejména dostupné suroviny, i když pro nás poněkud netradiční, jako třeba pepř či česnek.

Dnes už máme naštěstí surovin dostatek, jejich cena ale mnohdy není příznivá. Vánoce se mohou nepěkně prodražit, a to nejen při nákupu dárků, ale i surovin potřebných k vytvoření chutné a nápadité slavnostní tabule.

Chcete-li svým nejbližším dopřát kouzelné svátky, ale máte obavy, zda vyjdete s financemi, vyzkoušejte služby Ferratum Czech. Před svátky si můžete půjčit, abyste si je užili beze stresu, a v lednu můžete půjčku pohodlně splatit, například z výplaty.

Vánoční výstava v Botanické zahradě na Slupi v Praze 2018.

Další typické vánoční pokrmy v Česku

  • Štola: Ačkoliv se jedná o typ nadýchaného moučníku, který původem pochází z Německa, své místo si štola našla i u nás. Má tvar bochníku, který má symbolizovat malého Ježíška zabaleného v plenkách. Uvnitř byste našli zapečené kandované či sušené ovoce nebo také oříšky, kterými může být štola posypána. Typicky ji poznáte podle silné vrstvy cukru na povrchu.

  • Vánočka: Pro náš kraj přece jen zůstává typičtější vánočka, která je v Čechách připravována jako sváteční jídlo již odnepaměti. Základem je kynuté těsto, do kterého jsou přidávány rozinky či mandle. Často se podává namazaná, například máslem, marmeládou či povidly.

  • Alkoholické nápoje: Chladné zimní měsíce jsou u nás mnohdy spojovány i se sklenkou něčeho ostřejšího. Na vánočních trzích si můžete dopřát punč, grog či svařené víno. Tato tekutina je podávána teplá, oslazená, s plátky citronu a kořením, které dodá vínu typické aroma. K Vánocům také neodmyslitelně patří i různé druhy likérů, například vaječný koňak, který si mnoho lidí připravuje samo doma.
SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Cukr a med

Malá poznámka: med byl poměrně levné sladidlo odedávna, cukr byl nový a hodně drahý, než se u nás začala pěstovat cukrovka a rafinovat z ní cukr.

Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Velikonoční akce v jižních Čechách

Velikonoční akce v jižních Čechách

Čtyři dny volna a také řada zajímavých akcí, to je příslib letošních Velikonoc v jižních Čechách. Obzvlášť na Budějovicku, kde se tradice mísí se zábavou, je velikonoční program opravdu pestrý.... celý článek

Houby AKTUÁLNĚ 2024

Zillertal: pivní lahůdky v zimě v létě

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Velikonoční akce v jižních Čechách

Velikonoční akce v jižních Čechách

Čtyři dny volna a také řada zajímavých akcí, to je příslib letošních Velikonoc v jižních Čechách. Obzvlášť na Budějovicku, kde se tradice mísí se zábavou, je velikonoční program opravdu pestrý.
Houby AKTUÁLNĚ 2024

Houby AKTUÁLNĚ 2024

ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!
Pašijový svatý týden Velikonoční

Pašijový svatý týden Velikonoční

Nejvýznamnější křesťanské svátky Velikonoce, kdy byl ukřižován a potom vstal z mrtvých Ježíš, jsou úzce spjaté se starými pohanskými rituály. Každý den tak zvaného Svatého týdne přes Velikonocemi (též zvaný Pašijový týden)

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 11.-14.4. 11.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-14.4. 11.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 17.4.

Diskuse

Обеспечьте стабильный пот... Seo-Ul-per, 28.3.2024 20:10, 1 příspěvek
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35