Tradiční vánoční pokrmy v průběhu let

Tradiční vánoční pokrmy v průběhu let
Ryba ze zdobeného perníku.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Opět se nám mílovými kroky přiblížily vánoční svátky, které jsou spjaty nejen s narozením Ježíše Krista, ale i s obdarováváním blízkých osob, velkým množstvím tradic, které se liší napříč zeměmi, dobrým jídlem i pitím. Tradiční vánoční pokrmy se také v průběhu let mění. 

Dnes si běžně dopřáváme kapra v trojobalu, s bramborovým salátem, rybí polévku a tradiční cukroví, jakým jsou perníčky, linecká kolečka či vanilkové rohlíčky. Víte ale, jaká jídla se jedla před sto lety?

Duch Vánoc minulých

V oblastech, které v historii neoplývaly velkým množstvím peněz, protože se například nacházely v neúrodných místech, se lidé naučili využívat lokální a sezonní potraviny, které si v průběhu roku ukládali.

Vánoční výstava v Botanické zahradě na Slupi v Praze 2018.

 

Překvapivě, velmi oblíbenou surovinou využívanou v období Vánoc v kuchyni byl česnek. Často mu byly přisuzovány magické, ochranné a posvátné účinky. Česnekem se dochucovaly i tradiční oplatky, které existovaly ve slané i sladké úpravě. Tvořily první chod štědrovečerní tabule a podávaly se například s medem, šípky nebo bylinkami.

Poté přišel na řadu hlavní chod, připravovaný z krupek a hub, kterému se říkalo černý kuba. Houby tvořily součást i dalších vánočních pokrmů.

Hrachová nebo prosná kaše měla rodině zajistit během následujícího roku dostatek hojnosti.

Kde by se klasické vánoční jídlo vařilo lépe, než v klasické kuchyni?

Vánoční výstava v Botanické zahradě na Slupi v Praze 2018.

Sladkou tečku na závěr představovala muzika, tedy pokrm připravovaný ze sušených a uvařených plodů. Z takto uvařeného ovoce se udělala kaše, která se servírovala jako poslední chod na Štědrý večer.

V některých krajích se také pekly velké bílé chleby, které byly nechávány na klidném místě i s nožem, aby mohli přicházet různí posvátní bůžkové a ochutnávat chléb dle libosti.

Kam až sahá tradice cukroví?

Dnes si sváteční atmosféru neumíme představit bez vanilkových rohlíčků, perníčků, pracen a včelích úlů. Historie cukroví by podle dochovaných zmínek měla sahat do 16. století, avšak nevypadalo tak, jak jej známe dnes. I jeho funkce byla poněkud odlišná.

Děti si dříve pochutnávaly na figurkách sestavených ze sušeného ovoce. Až je tyto figurky omrzely, mohly je sníst.

V historii plnilo cukroví i ochrannou funkci, a to nejen pro rodinu, ale i pro celé hospodářství. Lidé totiž věřili, že je tyto sladké drobnosti ochrání před temnými silami. Odtud také pochází typické tvary cukroví, například kruh představoval slunce.

S pečením byly spojeny i různé tradice, které se musely každoročně dodržovat. Použitá mouka měla pocházet z vlastní úrody, což mělo zajistit bohatou úrodu i do dalších let. Ruce od těsta se měly utírat do kmenů ovocných stromů v sadě, aby dobře rodily, voda z těsta se zase měla přidat dobytku do krmení, aby dobře dojil.

Cukroví, tak jak jej známe dnes, se začalo objevovat až v 19. století, ale dovolit si jej mohli jen ti nejbohatší lidé. Oblíbenou surovinou byl med nebo vánočkové těsto. Chudší lidé ale používali zejména dostupné suroviny, i když pro nás poněkud netradiční, jako třeba pepř či česnek.

Dnes už máme naštěstí surovin dostatek, jejich cena ale mnohdy není příznivá. Vánoce se mohou nepěkně prodražit, a to nejen při nákupu dárků, ale i surovin potřebných k vytvoření chutné a nápadité slavnostní tabule.

Chcete-li svým nejbližším dopřát kouzelné svátky, ale máte obavy, zda vyjdete s financemi, vyzkoušejte služby Ferratum Czech. Před svátky si můžete půjčit, abyste si je užili beze stresu, a v lednu můžete půjčku pohodlně splatit, například z výplaty.

Vánoční výstava v Botanické zahradě na Slupi v Praze 2018.

Další typické vánoční pokrmy v Česku

  • Štola: Ačkoliv se jedná o typ marcipánového moučníku, který pochází z Německa, své místo si štola našla i u nás. Má tvar bochníku, který má symbolizovat malého Ježíška zabaleného v plenkách. Uvnitř byste našli zapečené kandované či sušené ovoce nebo také oříšky, kterými může být štola posypána. Typicky ji poznáte podle silné vrstvy cukru na povrchu.

  • Vánočka: Pro náš kraj přece jen zůstává typičtější vánočka, která je v Čechách připravována jako sváteční jídlo již odnepaměti. Základem je kynuté těsto, do kterého jsou přidávány rozinky či mandle. Často se podává namazaná, například máslem, marmeládou či povidly.

  • Alkoholické nápoje: Chladné zimní měsíce jsou u nás mnohdy spojovány i se sklenkou něčeho ostřejšího. Na vánočních trzích si můžete dopřát punč, grog či svařené víno. Tato tekutina je podávána teplá, oslazená, s plátky citronu a kořením, které dodá vínu typické aroma. K Vánocům také neodmyslitelně patří i různé druhy likérů, například vaječný koňak, který si mnoho lidí připravuje samo doma.
SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Cukr a med

Malá poznámka: med byl poměrně levné sladidlo odedávna, cukr byl nový a hodně drahý, než se u nás začala pěstovat cukrovka a rafinovat z ní cukr.

Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Jak správně připravit steak?

Jak správně připravit steak?

RECEPT Připravit steak je možné několika způsoby. Někteří z nás preferují obyčejnou pánev, jiní ji kombinují s troubou, někdo se nemůže nabažit steaku opečeném na grilu. Jak správně postupovat, abychom si šťavnatý steak... celý článek

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Day Trip to Chefchaouen from Fes

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Zadělávané drozdy od nejslavnější české kuchařky

Zadělávané drozdy od nejslavnější české kuchařky

RECEPT Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové vyšla 1868 v desátém vydání. V předmluvě píše Antonie Dušánková: "Podáno jest vše tak zřetelně a tak srozumitelnou řečí, že i pouhá začátečnice, zdravým rozmyslem nadaná, bez další
Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

KARPACZ Přinášíme turistické novinky z Krkonoš - nejvyšších českých hor, národního parku a eldoráda outdoorových nadšenců.
Jak správně připravit steak?

Jak správně připravit steak?

RECEPT Připravit steak je možné několika způsoby. Někteří z nás preferují obyčejnou pánev, jiní ji kombinují s troubou, někdo se nemůže nabažit steaku opečeném na grilu. Jak správně postupovat, abychom si šťavnatý steak
Pražské vinice: 19 vinic o víkendu

Pražské vinice: 19 vinic o víkendu

Putování pražskými vinicemi pro všechny obyvatele a návštěvníky metropole se uskuteční o víkendu 31. května a 1. června vždy od 10 do 17 hodin. Podobně jako mají vinařské obce na Moravě a v Čechách
Day Trip to Chefchaouen from Fes

Day Trip to Chefchaouen from Fes

Escape the hustle and bustle of Fes and journey into the serene beauty of Morocco’s north with our fes to chefchaouen day trip. Known as the “Blue Pearl,” Chefchaouen is a charming

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Germanenfest Rakousko, Elsarn 8.-9.6. Festival Germánů 8.6.
Outdoor Trade Show - veletrh Velká Británie, Liverpool 10.-12.6. 10.6.
Folklorní festival CIOFF Plzeň 11.-15.6. 11.6.
ITE - veletrh Hong Kong 12.-15.6. Cestovní ruch 12.6.
Moravia Sport Expo - veletrh Olomouc, Flora 13.-17.6. 13.6.
Letem světem Nečtiny 13.-15.6. Cestovatelský festival 13.6.
EurAsia Rail - veletrh Turecko, Istanbul 18.-20.6. Železnice 18.6.
Outdoor Retailer - veletrh USA, Salt Lake City 18.-20.6. 18.6.
Slavnosti pětilisté růže Český Krumlov 20.-22.6. 20.6.
Peakfest Jizerka 20.-22.6. 20.6.

Diskuse

Štěstí climber, 9.6.2025 12:50, 1 příspěvek
hrdý vlastenci Emil, 7.6.2025 17:09, 5 příspěvků
HledačZvířat.cz https://www.horydoly.cz/, 7.6.2025 11:54, 1 příspěvek
hrdý vlastenci Honza, 7.6.2025 11:04, 5 příspěvků
Inu Honza, 6.6.2025 13:21, 1 příspěvek
Gočár Šlojíř, 5.6.2025 22:04, 4 příspěvky
platí Kuba Turek, 5.6.2025 17:18, 4 příspěvky
platí Véna, 5.6.2025 11:59, 4 příspěvky
hrdý vlastenci Matylad, 5.6.2025 11:57, 5 příspěvků
hrdý vlastenci Emil, 5.6.2025 8:18, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

VERTICAL PRO Horydoly , 8.6.2025 22:05
Planetárium Praha znovu o... Horydoly , 6.6.2025 18:33
Treska Protein Exklusiv p... Horydoly , 4.6.2025 9:50
Re: Bikesraz na Vysočině Horydoly , 31.5.2025 23:04
Re: Krkonoše / Karkonosze ooo pppp, 21.5.2025 1:12
Krajem vína 2025 Horydoly , 18.5.2025 15:11
Re: Regionální muzeum Mělník Horydoly , 14.5.2025 1:30
Už tuto sobotu dorazí do ... Horydoly , 14.5.2025 1:26