Kde je Spišský štít?

Kde je Spišský štít?
Vysoké Tatry, Spišský štít. Speleo dolézá plotnu nad Baraním sedlem.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

AKTUALIZACE Horolezcům ve Vysokých Tatrách se krátí dny, mnohde už leží sníh, ale na zimní túry ho ještě není dost. Je čas vyrazit na krátké a nepříliš náročné hřebeny, na které nezbyl v létě čas. Kdo se může pochlubit, že byl na Spišském štítě? Kdo vůbec ví, kde se tento vrchol gotických tvarů vypíná?

Kde je Spišský štít?
Spišský štít, strmá hrana nad Baraním sedlem.
Autor snímku Radim Brom
Jak na to

Doporučené vybavení

Dvojité lano 50 m, hrudní a sedací úvazekpřilba, základní sada vklíněnců, 3 expresky, 2 karabiny se zámkem3 smyčky, prchačka, jistítko, pohorky, batoh 30 l, bivakovací pytel, čelovka, mapa nebo GPS, lékárnička, mobil, čepice, kalhoty a bunda, návleky na boty, funkční prádloponožky, fleece nebo softshell, horké pití v termosce, jídlo na cestu, pojištění, doklady a peníze. Na sněhu jsou potřeba turistický cepín, mačky, lavinový vyhledávač, sonda, lopata a teplé oblečení. Fotoaparát nebo kamera.

Spišský štít ve Vysokých Tatrách je součástí skalní hradby mezi Téryho chatou a chatou U Zeleného plesa.

V sousedství velikánů

Ačkoliv je poměrně vysoký (2481 m n.m.), poněkud se ztrácí mezi ostatními velikány. Vždyť v rozsoše, která odbočuje z hlavního tatranského hřebene, mu dělají společnost Lomnický štít, Pyšné štíty a Baraní rohy.

O Spišském štítu se vyjadřuje horolezecký průvodce Kroutil-Gellner poeticky: "...pěkný, zubatý, jako v gotickém stylu vybudovaný štít." Tam se musíme podívat!

Horydoly.czDLOUHÁ HŘEBENOVKA: Na Pyšný štít z Baraního sedla

Radim na hřebeni Spišského štítu, pod ním Mačacia veža.  

Ani dlouhá ani náročná túra

Z Térynky (2015) vyrážíme mezi posledními. Není kam spěchat. Poslední den našeho pobytu na chatě neplánujeme nic dlouhého a těžkého.

Obejdeme Spišská plesa a skoro dvě hodiny stoupáme po vyšlapané pěšině na Baraní sedlo (2350). Z úzkého sedla je v hloubce pod námi vidět Brnčalka. Odtud sem vede podobná pěšina jako od Térynky, ale ceste je dvakrát tak dlouhá.

Horydoly.czVÝZNAMNÉ MÍSTO: Baranie sedlo

Spišský štít, Vysoké Tatry.  

Lezeme v mracích

Když nastupujeme do první délky, zatahuje se. Ještě stihneme dolézt na hřeben a jsme v mracích. Naštěstí jdeme už pešky, orientujeme se podle vodorovného hřebene. Na jeho konci okukujeme nouzový bivak pro dvě ležící stlačené osoby. Na větrné hůrce pod plochým šutrem by se nám spát nechtělo, ale kdyby bylo nejhůř...

Ještě zdoláme tři krátké výšvihy, dvě štrbiny a stojíme na nejvyšším ze tří skalních zubů Spišského štítu. Měli jsme v plánu sejít do doliny některým ze žlabů přímo ke Spišským plesům, ale nic nevidíme.

Chvíli čekáme, ale mraky sedí jako pověstná zadnice na nočníku. Vracíme se tedy stejnou cestou. Pouze poslední lanovou délku na Baraní sedlo slaňujeme.

 

SPIŠSKÝ ŠTÍT - SEVEROVÝCHODNÍ HŘEBEN

2481 m n.m.

Dolina Pěti Spišských ples / Velká Zmrzlá dolina

Vysoké Tatry

Prvovýstup

Zygmunt Klemensiewicz a A. Znamiecki v sestupu 25. července 1907. Gyula a Román Komarničtí, H. a O. Schweickhartové 13. srpna 1910 ve výstupu. O výstup na Spišský štít se pokoušeli roku 1894 Ludwik Chalubinski a Karol Potkanski s několika zakopanskými vůdci v čele s Wojciechom Rojom. Chtěli přejít celý hřeben od Baranieho sedla na Pyšný štít. Nedostali se však ani na Spišský štít.

Obtížnost

První délka 3. Uprostřed CH. Nahoře 2. Doba výstupu je 30 minut..

Přístup

Od Téryho chaty nebo od charty U Zeleného plesa na Baraní sedlo (v obou případech místy 1, umělé pomůcky) po vyšlapaných stezkách. Od Téryho chaty je cesta kratší.

Sestup

Stejnou cestou jako výstup. Poslední délku do Baraního sedla lze bezpečně slanit 50 m od skalních hrotů na konci hřebene. Doporučujeme nespoléhat na ponechané smyčky a dodat raději vlastní.

Výstup

Z Baraního sedla doprava pod hranu. Vpravo od ní po srázných plotnách (skoba) a pak trhlinou na hřeben již nad kolmým výšvihem (3 UIAA). Výborné stanoviště lze zajistit smyčkami. Netraverzovat doprava do stěny, ačkoliv to může vypadat lehčí!

Dále vodorovně vlevo podél hřebene (CH-1). Po vyšlapaných stopách okolo žebra do žlabu. Jím pár metrů vzhůru a poté doprava do štrbiny. Chvilku po dalším žebru a do další štrbiny. Po lehké plotně na vrchol (2).

INFO: Téryho chata a Vysoké Tatry 


Zobrazit místo Mountains - hory - skály - rocks na větší mapě

Zapeklitá maďarská jména

V uherském časopise Turisták Lapja popisuje budapešťský soudce József Déry prvovýstup na Spišský štít, na kterém ho doprovázel horský vůdce Ján Hunsdorfer starší. Vylezli na vrchol z Mačacího  kotle 21. července 1896. József Déry byl tehdy vedle soudcovské kariéry redaktorem tohoto časopisu, malířem a fotografem.

Výstup na Spišský štít byl ovšem založen na Déryho omylu. Místo na Malém Pyšném štítu, kam s Hunsdorferem chtěli vylézt, se ocitli na dosud panenském Spišském štítu.

Déry před výstupem studoval čerstvě vydaný turistický průvodce Mikuláša Szontagha staršího. Na jednom panoramatu si všiml vrcholku pojmenovaného Téry-csúcs, což je dnešní Malý Pyšný štít. Jméno nesl po svém prvovýstupci a zároveň předsedovi Uherského kapatského splku Edmundu Térym. Po něm se dodnes jmenuje také Téryho chata nebo Téryho kuloár.

Déry o tom napsal: "Z úcty k dr. Térymu, který mi bol vždy blízky, rozhodol som sa vyhľadať a dobyť tento vrchol. Aby som sa orientoval, vybral som sa dňa 20. júla tohto roku k Piatim Spišským plesám." 

Déry znal panorama Lomnického štítu od Belianskych Tatier. Od Spišských ples ho překvapilo množství drobných věží a věžiček na hřebeni mezi Baraním sedlem a Pyšným štítem, které jsou pohledu z druhé strany skryty. Obtížně mezi nimi hledal Malý Pyšný štít. Dnes víme, že ho nenašel.

Večer sestoupil do Smokovce (Smecks) a hledal horského vůdce, který ho nahoru vyvede. Někteří již byli zamluveni klienty, jiní nedokázali pochopit, kam vlastně chce Déry vylézt. Nakonec se domluvil s Jánem Hunsdorferem starším, který mu snad porozuměl.

V osm hodin ráno byli u Spišských ples a v deset hodin dopoledne stáli na vrcholu. Zvolili cestu přes Mačací kotel a Ovčiarsku lávku. Dnes se jejich prvovýstup považuje za letní normální cestu na Spišský štít a standardní zimní skialpinistickou túru.

A teď pozor na maďarská jména! Uherský karpatský spolek pojmenoval dnešní Malý Pyšný štít po domnělém prvovýstupci Edmundu Térym (1877) Téry-csúcs. Ten však zřejmě nedolezl až na vrchol a skončil u věžičky Loktibrada.

József Déry nepochopil, kterému z vrcholů rozsochy tento název patří (1896), a přisoudil ho dnešnímu Spišskému štítu. Takže Malému Pyšnému štítu se začalo říkat Déry-csúcs. Jenže na vrcholu Malého Pyšného štítu stál nejspíš jako první až  Gyula Döry (1901), bankovní úředník z Budapešti.

Dodejme, že obdiv Déryho k Térymu šel tak daleko, že nejen pracoval v redakci stejného turistického časopisu a byl členem stejného horolezecko-turistického spolku, ale nakonec si vzal jeho dceru.

Uherský karpatský spolek udělal na začátku 20. století pořádek v maďarském a potažmo německém názvosloví:  

Déry-csúcs je Spišský štít.

Téry-csúcs je Malý Pyšný štít.

Döry-csúcs je Drobná veža.

Spišská plesa, Vysoké Tatry.

Horydoly.czVYSOKÉ TATRY: Vrcholy, štíty a věže

Horydoly.czHOROLEZECKÝ SVAZ: 100 nejlepších cest II-V v Tatrách

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Jordán / Bachleda
Jště jsem zapomněl odpovědět na Třetí nejvyšší štít: 1. Gerlach, 2. Lomničák, 3. Ledový. Když budeš počítat další body, může se Ledový propadnout níž. Nejčastěji bývá jmenována samostatná Gerlachovská věža.
Reaguj
Jordán / Bachleda
Ahoj! Ono je to v různých průvodcích popisováno různě. Ale nejčastěji se uvádí, že dnešní Jordánka vede právě do Bachledovy štrbiny, kdežto Jordánova štrbina, kam asi vystoupil Károly Jordán, je víc vlevo. Důvodem zřejmě bylo, že v dnešní Jordánce ležel sníh a led po celý rok a jednodušší bylo lézt po skálách vlevo, než se drápat s tehdejším vybavením po nebezpečném snehu.

Ještě k poznámce o zlepšování. Samozřejmě mě to těší, ale ne zcela oprávněněně. Horolezecké výstupy uveřejňujeme průběžně ve skoro stejném množství už pět let. Nejvíc jich najdeš v rubrikách Vysoké Tatry, Východní Alpy a Centrální Alpy.

Reaguj
Kubo, pokud vím, tak když sejdeš s Pyšného tak nejdříve sejdeš do Bachledovy štrbiny a až pak do Jordánovy štrbiny... Ještě k tomu článku o Ladovém štítě, jsi si jistý, že Ladový štít je 3 nejvyšší "vrchol" v Tatrách? Jinak začíná to tu konečně být zajímavé, konečně jsou tu častěji dobré články o jednotlivých výstupech v Tatrách. Díky za ně.
  • Autor Mirek
  • Datum a čas 16.10.2008 16:31
Reaguj
Re: Re: Re: Zima
Tak to je teda flák cesty! Zvlášť s lyžema na zádech. Lastovičia štrbina je za Loktibradou (to je jehla mezi Malým a Velkým Pyšným štítem). Když sejdeš z Pyšného štítu, ocitneš se v Jordánově štrbině a o kousek dál až Bachledově štrbině. Tam přichází odspodu Jordánka na hřeben. Sjet se to dá ještě z Ovčiarské lávky (bacha na ledopádík na skalním prahu) a také z Lastovičí štrbiny (lavinézní).
Reaguj
Re: Re: Zima
Na lyžích ne! Nevím jak se sedlo jmenuje, ale jedeš dolů stejným žlabem (spojí se to asi po 200m) jako kdybys šel Jordánkou na Lomničák. Mapa není po ruce. Myslím, ale že to je Laštovičia štrbina. Některé místa byly docela lezecké a v podstatě až do štrbiny je to lezecké. Potom se dá jet.
  • Autor Belial
  • Datum a čas 15.10.2008 20:01
Reaguj
Re: Zima
Na lyžích se dají všechny věže nějak obejít? A pak sjedeš Lašovičiou škrbinou k Terince? Nebo je to jinak?
  • Autor Nobody
  • Datum a čas 15.10.2008 10:25
Reaguj
Zima
Lezl jsem to letos v zimě a plotna v mačkách byla boj .. jinak krásná tůra, která jde přejít až za Loktibradu a tady na lyžích až k Teryho chatě.
  • Autor Belial
  • Datum a čas 14.10.2008 16:23
Reaguj
Celkem 7 příspěvků v diskuzi


Ze Satana se zřítil 49letý Čech

Ze Satana se zřítil 49letý Čech

ČERNÁ VDOVA Český horolezec se zabil pádem ve žlabu, který vede na Satana z Mlynické doliny ve Vysokých Tatrách. Horská služba a lékař konstatovali smrt v místě dopadu.... celý článek

Bitva u Sudoměře ukázala sílu husitů naplno

Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Jestli znáte lyžařské středisko Nassfeld-Hermagor v zimě, vězte, že si ho můžete v létě užít zadarmo. Všichni ubytovaní hosté dostávají k dispozici kartu na vstupné do lanovek, na bobovou dráhu, do lanového parku
Jak se obléct na ryby?

Jak se obléct na ryby?

RADY DO OBCHODU Letošní teplé počasí již vylákalo ortodoxní rybáře k vodě. Na pstruhové potoky a řeky vyrazí v polovině dubna. Je proto nejvyšší čas na kontrolu rybářského vybavení, oblečení a obutí. Co chybí, je
Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Jste sportovní nadšenci? Sport rádi praktikujete i sledujete? Pokud jste do nějakého sportu opravdu zbláznění a vyznáte se v něm, dost možná vás už napadlo vyzkoušet sportovní sázení. Sázet na výsledky zápasů je
Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi, malé a levné zařízení, způsobilo revoluci v mnoha aspektech DIY technologií, včetně monitorování a zabezpečení. Díky své všestrannosti a snadnému programování se Raspberry Pi stal oblíbenou volbou pro amatérské uživatele i profesionály, kteří
Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

SKI GUIDE Do Vysokých Tater přišlo jaro velmi brzy. Ze Zbojnické chaty tedy sjíždíme na lyžích jarní trasou. Nahoře projíždíme Generál Šús, ve středu kličkujeme Húpačky a dole jdeme pěšky podél

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 26.3.
Rychlebské stezky - začátek sezony Černá voda Horská kola 29.3.
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Lužnice - odemykání
Suchdol 30.3. 10:00
Chrudimka - splutí Seč 30.3.
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00

Diskuse

It land buy bentyl online... olaexuzi, 28.3.2024 9:41, 13 příspěvků
In depression, longer, ex... iaznizfibawis, 28.3.2024 9:10, 13 příspěvků
The mechanism aim: descri... oxeqewuyifub, 28.3.2024 9:04, 13 příspěvků
Would how to buy nizagara... oacfigacvabal, 28.3.2024 8:38, 13 příspěvků
More floppy department, i... uwobjevi, 28.3.2024 8:28, 13 příspěvků
zxvlblpc legal online pharmacies in the us, 28.3.2024 7:58, 119 příspěvků
ASDASD ASDASD, 28.3.2024 7:56, 119 příspěvků
Normokalaemia states: epi... osetigaluh, 28.3.2024 7:50, 13 příspěvků
Miscarriage joining occur... imibusiuudu, 28.3.2024 7:12, 13 příspěvků
Обучение и примеры внешне... Brianlot, 28.3.2024 5:11, 13 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Cyklistika jako národní s... Horydoly Open, 27.3.2024 0:51
Zdeno Chára se zúčastní z... Horydoly Open, 27.3.2024 0:46
Česko běží modře Horydoly Open, 27.3.2024 0:42
Běžecké závody 2024 Horydoly Open, 27.3.2024 0:40
Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10