KOMPLETNÍ MANUÁL Lyžování v Chamonix

KOMPLETNÍ MANUÁL Lyžování v Chamonix
Ledovec Mer de Glace v horní části Vallée Blanche.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Poslední díl manuálu pro lyžaře a snowboardisty, kteří jedou za sněhovými radovánkami pod Mont Blanc, přináší praktické informace o bydlení, dopravě a penězích v Chamonix. Naše tipy můžete využít ještě letos, protože se bude lyžovat až do poloviny května, nebo jako inspiraci do příští zimní sezony.

Francouzské středisko Chamonix patří mezi nejdražší místa, kde lze lyžovat. Přesto může být tamní pobyt finančně dostupný i pro našince.

Přečtěte si kompletní manuál lyžování v Chamonix. Lyžařská permanentka Cham Ski zahrnuje střediska Grands Montets,Vallorcine-Balme, Le TourBrévent-Flégére a malé městské sjezdovky. Skipas Mont Blanc Unlimited nabízí navíc Aiguille du MidiLes Houches a italský Courmayeur. Karta hosta umožňuje navštívit se slevou turistické zajímavosti v údolí Chamonix.

Levný prosinec a duben

Nejlevnější ubytování a permanentky jsou k dostání v Chamonix v prosinci před Vánoci. V tu dobu je ovšem ještě málo sněhu, v provozu nejsou všechny sjezdovky a terénní trasy jsou většinou nesjízdné. Možnosti skialpinistických túr jsou velmi omezené.

Levný je ještě první lednový týden. Pak náklady strmě stoupají.

Levné ubytování je potom znovu v dubnu. V té době je možné, že budete jezdit po pás v lehoučkém prašanu, nebo také po zledovatělém či rozbředlém firnu.

Rodinná dovolená za třicet tisíc korun

Nejlevnější ubytování je v tak zvaných rezidencích, neboli panelácích především na prázdninovém sídlišti ve východní části města. Čtyřmístné studio přijde na pět až šest tisíc korun za týden.

Pro ilustraci: V dubnu se veškeré náklady na ubytování, skipasy, jednoduché jídlo a dopravu do Chamonix pohybují pro čtyřčlennou rodinu se dvěma nedospělými dětmi okolo třiceti tisíc korun. To je samozřejmě minimální částka, kterou lze libovolně zvyšovat.

Permanentku kupte rodinnou a co nejdražší

Ceny permanentek se pohybují v závislosti na ročním období, ale vždy lze doporučit dvě věci. Pokud jste rodina s dětmi do 15 let, kupujte zásadně rodinnou permanentku. Vyjde vás o hodně levněji, než jednotlivé skipasy.

Z nabídky permanentek vyberte nejdražší s názvem Unlimited. Nestojí o tolik více a při tom umožňuje nejen lyžovat ve všech střediscích v údolí Chamonix i na italské straně v Courmayeuru, ale po jejím předložení máte zadarmo Tramway du Mont Blanc, vláček na Montenvers, autobus do Itálie, lanovky na Aguille du Midi, na Montets a na Helbronner.

Zároveň můžete zdarma využívat mohutný systém skibusů. Auto necháte stát na parkovišti po celý týden.

Pozor na karty!

Ihned po ubytování si na recepci vyžádejte zdarma kartu Carte d´hote a podepište ji. Umožní vám jezdit vlakem zadarmo z Vallorcine přes Chamonix do Servoz. Zdarma budete mít městský mikrobus zvaný le Mulet. Přes den jezdí každých deset minut po městě.

Na Carte d´hote budete mít také výraznou slevu vstupného do slovutného Muzea alpinismu. Čtyřčlenná rodina tam zaplatí okolo jedenácti eur.

Na pokladnách, kde se prodávají permanentky, můžete koupit Carte neige za 2,70 eur na den. Je to místní pojistka na záchranné služby na sjezdových tratích a také proti ztrátě permanentky.

Pokud chcete platit svojí bankovní kartou za služby v Chamonix, není to problém. Ubytovatelé berou jakékoliv karty, zálohu dokonce nemusíte platit, ale na recepci si ji zablokují právě z vaší karty. Restaurace, obchody, lékárny i doktoři také berou všechny běžné karty.

Jedině lyžařské permanentky budete muset kupovat za hotové. Důvod jsme přes několik návštěv Chamonix nepochopili.

Internet zadarmo

Chamonix nabízí další příjemné úlevy ve finančním rozpočtu, které by bylo hřích nevyužít.

Internetové připojení vašeho notebooku k internetu si může koupit v rezidencích i několika barech a internetových kavárnách. Ceny se pohybují okolo osmi eur za hodinu.

Zadarmo se můžete připojit v informačním středisku vedle kostela. Přinesete si notebook a posadíte se na některou stoličku ke stolku k tomu určenému v infocentru. Dělají to tak desítky lidí. Připojení však jejich návalu někdy nestačí a internet padá.

Zajímavější je tedy přijít po sedmé večer, kdy se infocentrum zavírá, ale wifi zůstává v provozu. Buď se postavíte k širokému pultu pro notebooky, nebo si sednete na lavičku či zídku v parčíku před informačním střediskem. Čím budete k infocentru blíže, tím bude spojení lepší.

Není výjimkou potkat tady o půlnoci několik lidí s počítačem na kolenou, mobilem u ucha a rozsvícenou čelovkou.

Na druhé straně kostela u domu horských vůdců si dávají každý večer sraz všichni, kterým záleží na zítřejším počasí. Skialpinisté, freeridisté, horolezci i obyčejní sjezdovkáři tady najdou přesnou předpověď počasí a lavinovou prognózu.

První pomoc

Většinu první pomoci na sjezdovkách poskytují příslušníci ski patrol. Tato uniformovaná jednotka na lyžích spadá pod lanovkářskou společnost, avšak má pravomoci silnější než česká horská služba.

Její příslušníci nejenom hlídají pořádek na sjezdovkách, ale také zachraňují zraněné a při větších úrazech je připravují na transport helikoptérou. První ošetření tedy většinou dostávají zranění z jejich rukou.

Horská služba zasahuje jen v komplikovaných terénech mimo lyžařská střediska. Vrtulníky létají ke každému těžšímu zranění, ale nelze na ně stoprocentně spolékat. Stačí vítr, mlha, nebo jiné zhoršené podmínky, a vrtulník nepřiletí.

Let záchranným vrtulníkem je ve Francii zadarmo, ale záchranné jednotky z vás peníze v případě nehody stejně dostanou. Platí se mzdy personálu, radiový provoz, jízda sanitkou a tak dále.

Tady je příklad banálního zranění. Ve skiparku na Montets si mladík zlomil palec. S rodiči přijel na lyžích do stanice ski patrol. Tam ho vyšetřili a dostal dlahu (49 E zaplatilo pojištění v rámci členství v Rakouském alpském spolku). Lanovkou sjel do obce Argentiére a pěšky došel do ambulance. Vyšetření, rentgen a sádra stály 130 E na místě (část posléze zaplatí česká zdravotní pojištovna).

A co dál...?

Upravované běžkařské tratě jsou v údolí pod Argentiére a po loukách ve Vallorcine. V Itálii jsou namotané lepší trasy okolo samot v údolí Val Ferret.

Na sněžnicích vedou nejlepší túry do Les Contamines a do sedla Balme nad Le Tour.

Velký snowpark je ve středisku Montets. Denně z něho odvážejí vrtulníky několik zraněných. Malý a jednodušší snowpark je k dispozici lyžařům i snowboardistům ve středisku Les Houches.

Komerční umělé lezecké stěny fungují v Chamonix (Avenue de la Plage) a v Courmayeru (Loc Plan des Lizzes).

Kupte si bydlení nastálo

Zalíbilo se vám v Chamonix natolik, že si koupíte vlastní studio nebo chalet? Není problém. Několik realitních kanceláří působí přímo v centru města.

Malé osmnáctimetrové studio v paneláku poblíž středu Chamonix koupíte za 150 až 200 tisíc eur. Třicetimetrový apartmán tamtéž stojí čtvrt milionu eur. O sto tisíc levnější bude v obcích jako je Les Houches nebo Argentiére.

Na tradiční domek v Chamonix budete muset ušetřit hodně přes milion eur.

Doprava

Co se týká dopravy mimo údolí Chamonix, kde máte s lyžařskou permanentkou skoro všechno zdarma, počítejte s velkými výdaji.

Autobus do Ženevy nazpátek přijde na 55 eur. Další přímé autobusové linky jezdí do Grenoble, Annecy a Lyonu. Autem skrze tunel pod Mont Blankem a nazpátek projedete za 42 eur.

Úzkokolejka přes hory jezdí podle běžných železničních tarifů ze švýcarského města Martigny přes Chamonix do St. Gervais. na obou konečných stanicích je připojená na normální železniční linky.

Příjezd z Čech do Chamonix je nejjednodušší po dálnicích z Prahy do Rozvadova, přes Karlsruhe, Bern a Ženevu. Ve Švýcarsku je nutno koupit dálniční známku za 40 franků na rok. Lze ji získat i Česku v prodejnách Automotoklubu.

O něco kratší cesta vynechává Ženevu a míří z Bernu přes Martigny a vysokohorská sedla Forclaz a Montets rovnou do Chamonix. Bývají i v zimě dobře průjezdná, ale je nutné si to předem ověřit. Případná zajížďka by byla dlouhá několik set kilometrů.

Přes Evropu je možné zvolit také trasu okolo Mnichova. Dříve se tak jezdilo, protože severnější trasa nebyla vybavená dálnicemi. Dnes jsou překážkou především dopravní zácpy v okolí Mnichova.

Horydoly.cz Lyžařské manuály na HORYDOLY

MANUÁL La Norma

MANUÁL Passo Tonale

MANUÁL Bormio

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

7 noci v Chamonix za 130 Euro
Nabizim termin na lyze v lednu 201016.1.-23.1.2010pension Susan pro 6 lidi3 dvojluzkove pokojevybavena kuchynvelky obyvak s balkonem a vyhledem na Mont Blanckoupelna-vana a sprchaWC extraparkovani pro 2 auta zdarmasjezdovky Le Tour za pensionemski bus pred pensionem130 Euro pro osobu na 7 noci--------------------------------zaloha pro skupinu 150 Euro predemJiri Schmiedt Praha 2,Francouzska 2,mobil 606 340 171
Reaguj
Re: To neni možný
Vloni 28 000 Kč, letos 35 000 Kč (pohnul se kurz koruny). Minimální verze je přibližně tahle: 5000 Kč benzin, 40 CHF dálniční známka Švýcarsko, 6000 Kč malé studio, 1000 Kč jídlo (vařili jsme si), zbytek rodinný skipass Unlimited na duben.
Reaguj
To neni možný
30 000 Kč za 4 lidi? To snad žerete trávu?
  • Autor Nobody
  • Datum a čas 23.4.2009 10:46
Reaguj
Celkem 3 příspěvky v diskuzi


České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

PRADĚD Hory a doly v Čechách i na Moravě nabízejí pohádkové terény pro milovníky všech zimních dobrodružství. Sníh a led láká nejenom na běžky, sjezdovky a snowboard, ale také na sněžnice nebo ledové lezení.... celý článek

Ze Satana se zřítil 49letý Čech

Bitva u Sudoměře ukázala sílu husitů naplno

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Jestli znáte lyžařské středisko Nassfeld-Hermagor v zimě, vězte, že si ho můžete v létě užít zadarmo. Všichni ubytovaní hosté dostávají k dispozici kartu na vstupné do lanovek, na bobovou dráhu, do lanového parku
Jak se obléct na ryby?

Jak se obléct na ryby?

RADY DO OBCHODU Letošní teplé počasí již vylákalo ortodoxní rybáře k vodě. Na pstruhové potoky a řeky vyrazí v polovině dubna. Je proto nejvyšší čas na kontrolu rybářského vybavení, oblečení a obutí. Co chybí, je
Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Jste sportovní nadšenci? Sport rádi praktikujete i sledujete? Pokud jste do nějakého sportu opravdu zbláznění a vyznáte se v něm, dost možná vás už napadlo vyzkoušet sportovní sázení. Sázet na výsledky zápasů je
Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi, malé a levné zařízení, způsobilo revoluci v mnoha aspektech DIY technologií, včetně monitorování a zabezpečení. Díky své všestrannosti a snadnému programování se Raspberry Pi stal oblíbenou volbou pro amatérské uživatele i profesionály, kteří
Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

SKI GUIDE Do Vysokých Tater přišlo jaro velmi brzy. Ze Zbojnické chaty tedy sjíždíme na lyžích jarní trasou. Nahoře projíždíme Generál Šús, ve středu kličkujeme Húpačky a dole jdeme pěšky podél

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 26.3.
Rychlebské stezky - začátek sezony Černá voda Horská kola 29.3.
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Lužnice - odemykání
Suchdol 30.3. 10:00
Chrudimka - splutí Seč 30.3.
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Cyklistika jako národní s... Horydoly Open, 27.3.2024 0:51
Zdeno Chára se zúčastní z... Horydoly Open, 27.3.2024 0:46
Česko běží modře Horydoly Open, 27.3.2024 0:42
Běžecké závody 2024 Horydoly Open, 27.3.2024 0:40
Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10