Ústup z nejvyšších příček

Ústup z nejvyšších příček
SDÍLEJ:
V italské Ivrei se konalo Mistrovství světa ve sjezdu na divoké vodě. Čeští závodníci a závodnice sice ustoupili ze svých loňských dobytých pozic, ale to se dalo čekat - nemohou stále obsazovat první příčky jenom oni. Přesto zůstávají v nejužší světové špičce.
Jak na to

Zpravodajství připravujeme ve spolupráci s David Knebel Inspiration.

Řeka Dora Baltea pramenící na svazích nejvyšší evropské hory Mont Blanc zažila minulý týden velkou povodeň a její dozvuky se projevily i v programu závodů.

Závody od začátku komplikovaly velké povodně, které postihly italský kraj pod Mont Blankem.

Přinášíme průběžné zpravodajství z Mistrovství světa ve sjezdu na divoké vodě.

8. června
Hlídky ve sprintu chybovaly

Mistrovství světa ve sjezdu na divoké vodě zakončil atraktivní závod sprintových hlídek. Za skvělé divácké kulisy se na velice náročné trati potvrdilo, že vyhrají ti, kteří dvakrát dojedou bez potíží do cíle.

Výborně se dařilo kanoistům, kteří po dlouhé době předčili kajakáře a získali dvě stříbra. V první lodní kategorii – kajaku mužů – naši mistři světa z klasických hlídek startovali jako papírový favorité.

Aleš Marek, Kamil Mrůzek a Tomáš Slovák vyrazili do závodu jako poslední, ale jejich ambice se vypařily už v polovině první jízdy. Kamil Mrůzek za prvním skokem chyboval, ztratil rychlost a zaparkoval u levého břehu. Poslední z českého tria – Aleš Marek se snažil kolegovi vyhnout, ale v nesmírně obtížné pasáži se mu to nepovedlo a skončil o pár metrů pod Mrůzkem na opačné straně řeky. Výsledkem byla obrovská ztráta a až předposlední místo.

Ve druhé rundě už kajakáři zajeli standardní jízdu na úrovni nejlepších a posunuli se o jedno místo vzhůru na konečnou desátou pozici.

Novými mistry světa je tým Slovinska, který zajel famózní druhou jízdu a posunul se ke zlatu z třetí příčky. Stříbro putuje do Rakouska a bronz berou domácí Italové, kterým zlato uniklo až na posledním těžkém místě zhruba padesát metrů nad cílem.

Nečekaně vyrovnaný byl závod singlkánoistů. První tři týmy dělilo pouhých osm desetin sekundy. Ještě více než na kajaku se v singlech chybovalo a ze zlatého francouzského týmu se v úvodní jízdě dva borci převrátili a museli divákům předvést eskymácký obrat.

Ani Češi nejeli bez problému a zejména chyba v první jízdě je může dodatečně mrzet. Přesto je stříbro Jana Šťastného, Lukáše Uncajtika a Marka Rygla velikým úspěchem. Od zlata Čechy dělilo padesát jedna setin sekundy.

Bronz získali, či spíše prohráli, borci z Německa, kteří se z průběžného vedení po hrubé chybě propadli až za naše singlíře.

Po polední pauze přišla řada nejprve na deblíře. Naši borci v první jízdě jeli výborně a dokonce vylepšili individuální výsledek nejpomalejší dvojice. Češi nestačili jen na výborné Francouze. Třetí po prvním kole byli Slováci, kteří rovněž zajeli výborně.

Kajakářky naopak začaly pomaleji. Kateřinu Vacíkovou, jedoucí na první pozici, až doslova pár metrů nad cílem chytl nevyzpytatelný vír a odhodil na kamennou hráz u pravého břehu. Mezitím Petra Slováková i Anna Zástěrová projeli a Katka stále vysela na kamenech. Naštěstí se z problému dostala a po protnutí cíle figurovaly naše ženy na čtvrté pozici pět sekund za nejrychlejšími Němkami.

Ve jízdě druhé se vše téměř zopakovalo. Deblíři znovu nezaváhali a šestice David Lisický - Jan Neset, Marek Šálek – Jan Říha a Onřej Pinkava s Janem Pischkem vybojovala nečekané stříbro. Vítězi se stali Francouzi a Slováci mají bronz.

Ženy opěp chybovaly a ani minely ostatních týmů naše děvčata neposunuly vpřed. Mistryně světa jsou z Francie, Britky mají stříbro a Němky bronz.

Přečtěte si průběžné hodnocení a závěrečné hodnocení rakouské a německé účasti.

7. června
Tři medaile ve sprintu

Stříbro si při premiéře na mistrovství světa vyjela kajakářka Petra Slováková. Její bratr Tomáš se vytáhl na konečnou bronzovou pozici a třetí místo obsadil veterán Jan Šťastný na singlkánoi.

Jedině v deblech se Češi z cenného kovu neradovali. Lisický s Nesetem dojeli pátí a Šálek s Říhou obsadili šesté místo. Před sprintem došlo ke změně časového programu a kajakáři spolu se singlíři jeli obě jízdy ráno.

Potřetí v řadě se na bronzovou příčku na MS ve sprintu probojoval kajakář Tomáš Slovák. Tomáš útočil až z osmé pozice po prvním kole, ale zlepšeným výkonem se posunul k medaili, kterou uhájil o pouhé čtyři setiny sekundy. Aleš Marek nakonec dojel 11. a Kamil Mrůzek 12. David Knebel skončil 17. a k lepšímu výsledku mu nepomohla ani třetí nejrychlejší jízda v druhém kole.

Mezi singlkánoisty si fantasticky počínal Jan Šťastný. Veterán z Pardubic si s těžkou tratí na řece Dolce Baltea velice dobře rozuměl a výsledkem je bronzová medaile. Mistrem světa je nesmrtelný Ital Vladi Panato. Stříbro bere Slovinec Jošt Zakrajšek. Lukáš Uncajtik dojel 10. a Tomáš Kejklíček s Markem Ryglem obsadili střed druhé desítky.

V kategorii deblkánoí se nejlépe vypořádali s tratí Slováci Matuš Kunhart – Petr Šoška, kteří v druhé jízdě předjeli francouzský pár Momot – Didier. Češi si mezi deblíři vedli velice solidně. Lisický s Nesetem dokončili závod jako pátí a jejich kolegové Marek Šálek s Honzou Říhou skončili šestí. Na těžké trati dojel Jan Pischek a Onřejem Pinkavou 11. a Roman Mornštejn s Petrem Veselým dokončili závod jako čtrnáctí.

Největší české naděje směřovaly ke kategorii kajakářek, v níž po úvodním kole vedla Petra Slováková. Bohužel ve finálové jízdě mladá Češka podlehla francouzské závodnici Natalie Gastineu a obsadila celkovou druhou příčku. Bronz mezi ženami si zajistila Němka Sabine Fusser. Kateřina Vacíková dojela šestá a Anna Zástěrová obsadila výbornou osmou pozici. Poslední ženě českého výběru Lindě Vránové se příliš nedařilo a obsadila devatenáctou příčku.

Podívejte se na fotogalerii ze zahájení mistrovství.

6. června
Hlídky jsou parádní českou disciplínou

Druhý den Mistrovství světa ve sjezdu přinesl české výpravě tři medaile. Z triumfu se raduje trio kajakářů Kamil Mrůzek - Aleš Marek - Tomáš Slovák, kteří v nesmírně těžkém a těsném souboji vybojovali vítězství před týmem Německa.

Čeští kajakáři zůstali v této disciplíně na Mistrovství světa neporaženi od roku 2000, kdy poprvé vyhráli ve francouzském Treignacu.

Stříbro dnes po výborném výkonu patří družstvu singlkánoistů. Marek Rygel - Lukáš Uncajtik - Ondřej Rolenc berou stejně jako před dvěma lety v Karlových Varech druhý nejcennější kov. Titul si vypádlovali na singlu Němci a bronz patří Francii.

Třetí medaili a také třetí místo získaly kajakářky. V nejtěsnějším závodě dne vyhrálo družstvo Francie o pouhou jednu desetinu sekundy před Německem. Za vítězkami dokončily s větším odstupem naše ženy ve složení Kateřina Vacíková - Petra Slováková - Anna Zástěrová.

Jedinou kategorií, v níž české lodě nedosáhly na medaili, je deblkánoe. David Lisický s Janem Nesetem, Roman Mornštejn s Petrem Veselým a juniorská posádka Petr Baroň – Radomír Fusek jeli na hranici možností mladé dvojice a v cíli obsadili pátou příčku. Vítězi a novými mistry světa jsou borci z Francie, kteří předčili šestici z Německa. Bronz v deblech berou Slováci.

Podívejte se na video z tréningů i závodů.

5. června
Ústup ze slávy na klasice

Jednu jedinou medaili vylovili dnes v úvodním dnu Mistrovství světa z řeky Dolta Baltea čeští sjezdaři na divoké vodě. Jel se dlouhý klasický sjezd.

Stříbro a největší úspěch naší výpravy přišel až v poslední kategorii kajaku žen. Kateřina Vacíková útočila na titul, ale nakonec těsně podlehla vítězné Švýcarce Eichenbergerové a s jednosekundovým náskokem odrazila bronzovou Němku Manuelu Stoeberlovou.

Skvěle si na šestikilometrové trati počínal i singlkánoista Marek Rygel, kterému utekl bronz o šest vteřin a skončil na bramborové pozici.

Ústup z pozic zaznamenali kajakáři. Nejlepší náš borec, obhájce zlata z minulého šampionátu Kamil Mrůzek, obsadil sedmou příčku. Do elitní osmičky se kromě výše jmenovaných vešla ještě posádka deblkánoe David Lisický – Jan Neset, singlíř Lukáš Uncajtik a při své premiéře také kajakářka Petra Slováková.

V případě dnešního dlouhého sjezdu je nadnesené spojení sjezd na divoké vodě. Vodní terén v Itálii spíše připomínal Vltavu pod Prahou než nějakou bystrou horskou říčku.

Závodníkům se totiž na zhruba padesát metrů široké řece postavila do řeky pouze jedna krátká peřej, která prověřila startovní pole hned sto metrů pod startem. Zbytek sedmnáctiminutové dřiny byl totální olej, který bere jak fyzické tak psychické síly.

Titul mistra světa obhájil singlkánoista Emil Milihram z Chorvatska a také němečtí deblíři Ulrich Andree – Patrick Driesch. V kajaku převzal pomyslnou korunu od Kamila Mrůzka domácí závodník Maximilian Benassi.

Velice slibný výkon vzhledem k zítřejším hlídkám předvedl mladý singlíř Ondřej Rolenc. Náš junior zaostal o pouhé čtyři vteřiny za Lukášem Uncajtikem a dojel desátý.

O páté zlato v řadě na MS zítra bude bojovat trio kajakářů, kteří sice papírově ztrácejí na tým Německa, ale odstup je minimální a můžeme se těšit na těsný závod. O víkendu jsou na programu závody ve sprintu

Výsledky českých závodníků

K1 ženy – 2. Kateřina Vacíková, 8. Petra Slováková, 15. Anna Zástěrová, 17. Linda Vránová

K1 muži – 7. Kamil Mrůzek, 10. Aleš Marek, 11. Tomáš Slovák, 27. David Knebel

C1 muži – 4. Marek Rygel, 8. Lukáš Uncajtik, 10. Ondřej Rolenc, 15. Tomáš Kejklíček

C2 muži – 8. David Lisický – Jan Neset, 14. Roman Mornštejn – Petr Veselý, 20. Petr Baroň – Radomír Fusek, 21. Václav Bříza – Zdeněk Kubát

Podívejte se na fotogalerii z klasického sjezdu.

4. června
Povodeň komplikuje závody

Stále vysoce zvednutá hladina řeky Dora Baltea vytvořila v úzké soutěsce pod románským mostem v Ivrei obrovské peřeje, které znemožňují uspořádat závod v klasickém sjezdu na původním trati.

Místo čtyřkilometrového sjezdu zakončeného peřejí pod mostem a vyvrcholením na slalomovém kanále, se dlouhý sjezd protáhl nad původní start o další tři kilometry, a naopak v cíli se o kilometr zkrátil, čímž se ze závodu prakticky vyřadila divoká voda.

Změna tratě je také možná v případě sprintu, který v Ivrei proběhne během víkendu. Vysoká voda z minulého čtvrtku poškodila hrazení, které regulovalo množství vody proudící do umělého vodního kanálu.

Průtok se po protržení dřevěných zábran dramaticky zvýšil, což vedlo ke ztížení vodního terénu, který je zejména pro kajakářky doslova na hranici jejich možností. O konečné podobě sprintu se však rozhodne až pravděpodobně v pátek, protože se čeká, zda ještě nějak výrazněji klesne hladina Dory Baltei.

Každopádně zítra se rozdělí medaile v dlouhém sjezdu, kde kajakář Kamil Mrůzek obhajuje titul mistra světa. Naše druhá mistryně a čerstvá olympionička Michala Mrůzková své prvenství obhajovat nebude. Přestože Michala v Itálii s družstvem je, tak na trať se nevydá a pouze ze břehu podpoří své svěřenkyně.

Letošní mistrovství světa se poprvé jede podle mírně pozměněných pravidel. Po dlouhých letech vypadl měřený trénink z programu a startovní listina je vytvořena podle světového žebříčku z roku předchozího.

Pořadatelé v Ivreii sice non-stop trénink zachovali, ale vzhledem k tomu, že nemá žádný vliv na samotný závod, tak z jeho výsledků tentokrát nelze vůbec nic vyvozovat.

Přesto potěšil výsledek českých děvčat, když Kateřina Vacíková projela trať nejrychleji a Petra Slováková při své premiéře skončila třetí. Ostatní Češi na bednu nedosáhli a třeba Kamil Mrůzek dnešní rozjetí úplně vypustil.

Start klasického sjezdu je zítra ve dvě hodiny odpoledne. Po čtvrtečním dlouhém sjezdu se v pátek odjede závod tříčlenných družstev. V sobotu mistrovství pokračuje individuálním sprintem a celý program uzavřou nedělní hlídky sprinterů.

Podívejte se na výsledky volného tréningu, jedny i druhé snímky z povodně a přečtěte si očekávání slovenské reprezentace.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.... celý článek

Vánoční Sázava 2024

100 let stará licence umožňuje stavět vodní elektrárnu na Vltavě?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

VLTAVA Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Dunajec - otvorenie vodáckej sezóny Červený Kláštor 19.-21.4. 19.4.
Sázava - historická plavba Horka 20.4.
Kamenice - rafting Plavy 20.-21.4. 20.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Malše - splutí Římov   27.4.
Veselský vodácký maraton
Suchdol nad Lužnicí Info: lenka.steffanova@seznam.cz 27.4.
Sázavský maraton Zlenice Turistické kanoe 27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Mže - odemykání Tachov, Lučina 27.4.

Diskuse

yzuvchyu synthroid 125 mcg coupon, 19.4.2024 19:34, 13 příspěvků
vxhwfhbv tadalafil generic usa, 19.4.2024 19:24, 3 příspěvky
euzqnffu canadian pharmaceuticals online for ed, 19.4.2024 19:08, 1 pří...
menqapdg prednisone deltasone, 19.4.2024 18:21, 3 příspěvky
kenvomvy prednisone 250, 19.4.2024 18:18, 120 příspěvků
ghstcbwj canadian pharmacy generic viagra, 19.4.2024 17:52, 120 příspěvků
oildycug happy family pharmacy, 19.4.2024 17:51, 13 příspěvků
mtwgiwat azithromycin 1g cost, 19.4.2024 17:50, 120 příspěvků
abzdnzsd medication prednisone 20 mg, 19.4.2024 17:31, 3 příspěvky
vxvbmrts zithromax order online uk, 19.4.2024 17:31, 120 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09