Cyklonovinky 2021

Cyklonovinky 2021
Chyba číslo 3 na skládačce: Triky nemá ráda!
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

PÍSEK Malé zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.

3. prosince

PÍSEK: Další zbytečná cyklověž?

V Písku plánují stavbu nové cyklověže místo parkoviště nebo úschovny pro cyklisty. Zřejmě se zastupitelstvo města nepoučilo ze zkušeností jiných měst, které cykloběže ani zdaleka nevyužívají dostatečně.  

21. listopadu

MILOVICE: Nová cyklověž

Cyklovež v Milovicích začala fungovat pro cyklisty. Další dvě věže jsou v provozu v nedaleké Lysé nad Labem. Všechny tři stojí poblíž nádraží. Cestující Českých drah mohou svá kola parkovat v cyklověži se slevou, pokud mají koupenou In Kartu. Prvních 24 hodin parkují zdarma a za každý další den úschovy platí pět korun. 

16. listopadu

HRADEC KRÁLOVÉ: Demolice obou cyklověží

Východočeská metropole Hradec Králové se chlubila dvěma moderními cyklověžemi, neboli parkovišti pro jízdní kola. Jenže roku 2019 zmizela věž u hotelu Černigov a letos se demoluje věž u obchodního centra Futurum na Moravském předměstí. Důvodem bylo jejich malé využití. Navíc výrobce doufal, že když po 5 letech vypršely podmínky dotací, které na věže získal od státu, objekty prodá městu. Jenže to na průhledný trik neskočilo a peníze odmítlo zaplatit.

12. listopadu

PRAHA: Cyklostezka do Vestce

Cyklostezka přes pole z pražských Kunratic do středočeského Vestce byla dokončena a otevřena pro cyklistickou dopravu. Výstavba všech úseků trvala celé desetiletí. Můžete ji využít například při výletě ke známé lávce nad vodou Vesteckého rybníka.

4. listopadu

ÚPICE: Apache se mění na Levit

Tuzemská cyklistická značka Apache se přejmenovala na Levit.

2. listopadu

RYCHLEBSKÉ STEZKY: Zavřeno!

Rychlebské stezky pro horská kola jsou až do konce března uzavřené.

1. listopadu

ČESKÝ BROD: Šemberské stezky jsou uzavřeny

Tři sjezdové traily Šemberské stezky u Tuchorazi nedaleko Českého Brodu jsou uzavřeny. Zimní přestávka trvá až do konce března. Pro veřejnost se koná 6. listopadu brigáda na opravu modrého trailu. Pokud přijíždíte po červené turistické značce údolím Šembery, je nutno počítat s hlubokým blátem, protože se ve její linii staví vodovod.

28. října

LIPOVÁ: Lipovské stezky chátrají

Údržba Lipovských stezek byla zanedbaná. Se slávou byly nedávno otevřené, ale teď chátrají a zarůstají.

19. října

OSTRAVA: Zloděj ukradl kola za milion

Policisté v Ostravě chytili 29letého zloděje, který se dosud přiznal ke krádežím jízdních kol na 18 místech ve městě a blízkém okolí. Přiznaná škoda činí přibližně milion korun.

18. září

Odstup motoristů od cyklistů 1,5 metru

Motoristé musejí objíždět cyklisty ve vzdálenosti 1,5 metru. Za porušení tohoto předpisu mohou platit pokutu až 2000 Kč. Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích začne platit od Nového roku 2022. Schválili ji poslanci i senátoři a teď ji má k podpisu prezident.

11. září

KOKOŘÍNSKO: Kružský důl

Cyklostezka skrz Kružský důl je zničená těžkou lesní technikou po odvozu dřeva. Celá cesta vede hlubokým blátem.

Kružský důl.

Také vedlejší Český příkop je částečně poškozený kvůli odvozu dřeva.

Kokořínsko na koloběžce.   

10. září

PÍSEK: Nový obchod CykloŠvec

V obchodním centru U Hřebčince v Písku byla otevřena nová cyklistická prodejna CykloŠvec.

2. září

TLUČNÁ: Veřejný servisní bod

Obec Tlučná u Plzně zřídila veřejnou nabíječku elektrokol se zásuvkou zdarma a veřejný servisní bod se základním nářadím na opravu kol. K tomu je umístěný stojan na kola a tabule s mapou okolních cyklotras. Nároží ulic Školní a Hlavní na návsi je pod dohledem kamer.

26. srpna

VÍDEŇ: IKEA jen na kole nebo pěšky

Nový obchodní dům IKEA se dnes otevírá v centru Vídně v lokalitě Westbahnhof. Nemá parkování pro auta. Je napojen na městskou hromadnou dopravu a nabízí parkování pro kola. Místo garáží je hostel vybavený nábytkem IKEA. Na střeše je park. IKEA představuje obchodní koncept blízké budoucnosti, neboť 2/3 Vídeňanů žijících ve vnitřních městských částech nemají vlastní auto. Používají veřejnou dopravou, chodí pěšky, jezdí na kolech nebo skútrech. V případě nuitnosti využívajíé carsharing.

Horydoly.czJIŽ ROKU 2012: Nový koncept bydlení s kolem ve Vídni

Wien / Vídeň.

6. srpna

PARDUBICE: Cyklostezka do Foxconn

Vyhrazený pruh pro cyklisty a chodník pro pěší se začaly budovat v Pardubicích k továrně Foxconn. Ještě letos povedou Průmyslovou ulicí od Kyjevské ke kruhovému objezdu.

27. července

Bezpečná jízda v městské dopravě

Jak jezdit na kole po jedné komunikaci společně s autobusy doporučuje specializovaný web Městem na kole. Přečtěte podrobný návod.

16. července

PRŮHONICE a ÚJEZD: Uzavřené podjezdy pod dálnicí

Pod brněnskou dálnicí D1 na výpadovce z Prahy jsou uzavřené dva průchody pro pěší a zároveň podjezdy pro cyklisty na důležitých cyklotrasách. Jeden podél Botiče v Průhonicích a druhý mezi Šeberovem a Kateřinkami.

16. července

Přejezd republiky na koloběžkách

Odstartoval další ročník koloběžkářského závodu Přejezd republiky na trati Novohradské hory - Osoblaha (361 km s převýšením 4100 m).

4. července

ANGLIE: 10 nejlepší MTB tras

Respektovaný web Mountainbike Rider uveřejnil 10 nejlepších tras pro horská kola v Anglii. Nechejte se inspirovat!

1. července

RAKOVNÍK: Historie cyklistiky

Začátky organizované cyklistiky v Rakovníku a Novém Strašecí důkladně popisuje Karel Drvola v Rakovnickém historickém sborníku 2020/1, který vydává Státní okresní archiv Rakovník. Článek se zabývá roky 1890-1950, doplňují ho historické fotografie. 

18. června

JIHLAVA: Nový pumptrack

Pumptrack se dvěma stejnými dráhami a asfaltovým povrchem byl otevřen v areálu Český mlýn v Jihlavě.

3. června

PRAHA: Rokytka

Cyklostezka podél Rokytky v Hrdlořezech po modré turistické značce zůstane nadále nesjízdná pro cyklistickou dopravu. Je vhodná pouze pro rekreační ježdění na horských kolech. Po pravém břehu říčky končí asfalt u zahrádkářské osady na severním svahu Smetanky, dále vede jen prašná nebo podle okolností bahnitá cesta ničená automobilovým provozem a asfalt je položen zase až od železničních viaduktů u Hořejšího rybníka.

Rokytka.

28. května

PRAHA: Revolt skončil

Společnost Revolt, která provozovala sdílené elektrické koloběžky Re.volt, ukončuje činnost. Došly jí peníze, když chtěla konkurovat celosvětové značce Lime. Zároveň se ukazuje, že o peníze přijde mnoho drobných investorů.

Horydoly.czČTĚTE O LOŇSKÉ SITUACI: V Praze jezdí zelené a žluté koloběžky

Elektrokoloběžka re.volt.

9. května

PRAHA: Rohanský ostrov

Cyklostezka přes Rohanský ostrov v Karlíně byla konečně vyasfaltovaná. Frekventovaná komunikace měla až dosud prašný povrch.

22. dubna

STŘEDNÍ ČECHY: Dolní Břežany

Mezi Lhotou a Zálepy u Dolních Břežan se staví cyklostezka. Dosavadní hlinito-šterkovou lesní cestu nahradí asfalt. Cyklisté tam teď mohou potkat bagr, který upravuje podloží, ale brzy se zřejmě budou muset vyhýbat bruslařům na inlinech.

Dolní Břežany.

8. dubna

PRAHA: Kde se nedá bezpečně jezdit v Praze 10?

Radnice Prahy 10 pořádá průzkum me svými občany, kde se nedá bezpečně jezdit na kole nebo koloběžce a kde by se jim hodila lepší cyklistická infrastruktura. Přečtěte si připomínky naší sesterské redakce DESÍTKA.cz.

26. března

PRAHA: Policejní kontrola na cyklostezce

Na Vltavské cyklostezce směrem z Prahy do Mělníka, stojí nekompromisní policejní hlídka. Průjezd z Prahy do středních Čech a obráceně není možný z důvodu epidemiologických opatření.

19. března

FRÝDEK-MÍSTEK: Začala sezona sdílených kol

Frýdek-Místek začal novou sezonu sdílených kol s nový provozovatelem. Nextbike Czech Republic bude provozovat kola i systém na jejich půjčování. Až do loňska byl na jeho místě český průkopník sdílené dopravy Rekola, ale už byl příliš drahý. Ve městě teď bude fungovat více kol, celkem 160. Prvních 15 minut je půjčení zdarma, za dalších 45 minut se platí 20 korun. 

18. března

KUTNÁ HORA: Proč nefunguje cykloturistika?

Výčet základních problémů na Kutnohorsku, které brání rozvoji cykloturistiky, popsal Igor Pechanec na webu Kutnohorské cyklotrasy.

Na kole v Polabí.

17. března

Soutěž o půjčení koloběžky Yedoo

Značka koloběžek Yedoo vypsala čtenářskou soutěž o půjčení koloběžky pro dospělé zdarma na měsíc.

16. března

PRAHA: Pěšina u Stromovky je uzavřena

Pěšina po levém břehu Vltavy na cyklotrase A1 spojující Stromovku a Podbabu směrem k čističce mezi Papírenskou ulicí a Za Císařským mlýnem je do 30. dubna uzavřena.

11. března

Praha na kole se mění na Městem na kole

Informační web o městské cyklistice Prahou na kole, který se dosud zabýval pouze hlavním městem, rozšířil svoji působnost a přejmenoval se na Městem na kole

27. února

PRAHA: Smrtelné nehody

V roce 2020 se stala v Praze pouze jedna smrtelná nehoda na kole (senior zemřel na turistické cestě k památníku bitvy na Bílé hoře). V nejbližším okolí metropole zahynuli na silnicích dva cyklisté.

Bílá hora. Mohyla připomíná bitvu na Bílé hoře 8. listopadu 1620.

18. února

Cyklistický průmysl se zadrhl na celém světě

Problémy s výrobou a prodejem jízdních kol na celém světě popisuje Trailhunter.

12. února

PRAHA: Cyklostezky se uklízejí jen někde

V Praze 10 nejsou cyklostezky a cyklopruhy uklizené od sněhu téměř vůbec. V Praze 4 jsou hlavní cyklistické tahy protažené. 

Koloběžka Kostka.

8. února

Babiš kašle na cyklostezky, Evropa je staví jako o život

Česko původně plánovalo 2 miliardy z fondu React-EU alokovat na cyklostezky. Výsledek? Čistá nula. Zatímco ostatní evropské státy z postkoronavirových fondů věnovaly dopravě na kole již přes miliardu eur, Andrej Babiš udržitelnou dopravu "na poslední míli" a koncept "měst krátkých vzdáleností" nezohledňuje ve svém novém Národním fondu obnovy. Podrobnosti uveřejnil specializovaný web Prahou na kole.

 

3. února

PRAHA: Severovýchodní cyklomagistrála

Další část zamýšlené Severovýchodní cyklomagistrály byla otevřena v úseku od Budovatelské přes Novopackou ulici do Kbel. Povrch je asfaltový. Provoz smíšený pro cyklisty, pěší a inline bruslaře.

31. ledna

BRDY: Elektrokola

V Brdech pozor na elektrobiky! Jezdci na přečipovaných elektrokolech se prohánějí po běžkařských i pěších trasách na brdských hřebenech nečekaně velkou rychlostí.

Horydoly.cz Cyklonovinky
2020-2019-2018-2017-2016-2015-2014-2013 2012-2011-2010

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

četník

Buzerace četnická.

  • Autor Skiák
  • Datum a čas 26.3.2021 20:36
Reaguj
Kolo v zimě ne

Celý stát má potíže s mrazem a sněhem a vy řešíte cyklostezky!!! Nejste padlý na hlavičku?????

Reaguj
Celkem 2 příspěvky v diskuzi


Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze... celý článek

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Cyklonovinky 2024

Cyklonovinky 2024

ZÁKOLANY Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.
Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Rychlebské stezky - začátek sezony Černá voda Horská kola 29.3.
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Orlice Cup - štafeta Choceň Běh, kolo, kanoe 6.4.
Morkovské bajk - cyklomaraton Morkovice Horská kola 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Extrem bike - cyklomaraton Most Horská kola 11.4.

Diskuse

opggzjlo 100 mg lisinopril, 29.3.2024 1:21, 12 příspěvků
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35