Alpy AKTUÁLNĚ 2007

Alpy AKTUÁLNĚ 2007
Gesäuse, Peternpfad, Ennstalerschritt 2 UIAA.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Novinky z Alp pro horolezce, turisty a skialpinisty.

22. prosince
Ledy ve Francii

Ledopády ve Francii už dostatečně natekly a dá se po nich lézt. Přečtěte si aktuální zprávy.
(Ice-fall.com)

12. prosince
Ledy v norském Rjukan

Ledopády v norské oblasti Rjukan (samozřejmě mimo alpský region :-) jsou již dostatečně nateklé. Podívejte se na aktuální fotogalerii.
(Radek Jošek)

23. listopadu
V Alpách sněží

V celých Alpách bude o víkendu vydatně sněžit. Lze tedy očekávat nebezpečí na skialpinistických trasách kvůli zvýšenému nebezpečí lavin. Přečtěte si podrobný článek.
(Idnes)

21. listopadu
Dolomity

Lyžařská střediska Kronplatz a Alta Badia budou otevřena 24. listopadu. Sjezdovky jsou již pokryté sněhovou peřinou a ozářené slunečními paprsky. Tratě jsou perfektně upravené. V průběhu týdne před oficiálním otevřením lyžařských areálů v Alta Badii trénují národní lyžařské týmy ze Slovinska, Finska, Norska, Velké Británie, Švýcarska a Francie.
(Trimedar)

22. října
Hochschwab

V oblasti štýrského Hochschwabu spadla lavina a poprvé v této sezóně zabila horolezce. Podrobnosti jsou ve zprávě.
(Lezec)

16. října
Wildspitze

Na normální výstupové cestě na Wildspitze leží led a sníh. Je proto potřebné kompletní ledovcové vybavení. Podrobnosti jsou v diskusi.
(Lezec)

7. října
Triglav

Na nejvyšším vrcholu Julských Alp Triglavu začala zimní sezona. Napadl tam sníh a podmínky pro výstup jsou velmi obtížné.
(Horydoly)

2. října
Dachstein

Adámkova chata prodloužila letní sezonu o týden. Ještě tento víkend tedy bude otevřená. "V sobotu a neděli bylo super, máme spálený držky," píše Michal Absolon zprávu SMS přímo odtamtud.
(Horydoly)

25. září
Grossglockner

Cesta od jihu z Kalsu na Grossglockner má velmi dobré podmínky, na ledovci je ztvrdlý nosný sníh, ten je i na vrcholovém hřebenu mezi balvany a plotnami. Přečtěte si podrobnosti.
(Alpy.net)

16. září
Sníh v Alpách

V celých Alpách leží sníh od 1500 m n.m. Přečtěte si zprávu o vybraných oblastech.
(Horyinfo)

14. září
Vysoké Taury

Návštěvnické centrum rakouského národního parku Hohe Tauern (Vysoké Taury) bylo otevřeno v Mittersilu. Multimediální expozici dominují pohledy z výšky na Glockner a Venediger ve filmu a fotografiích.
(Lidé a hory)

10. září
Totes Gebirge

V Totes Gebirge napadlo několik desítek centimetrů sněhu. Podívejte se na fotografie.
(Český horolezecký svaz)

30. srpna
Flims

Historická feráta Pinut ve švýcarském Flims, jejíž kořeny sahají až do roku 1739 a v současné trase je v provozu od roku 1907, byla letos v létě obnovena. Obtížnost se pohybuje mezi modrou a červenou.
(Schweiz Tourismus)

13. srpna
Mont Blanc

Podívejte se na aktuální fotogalerii ze skalního lezení v oblasti Mont Blanc.
(Martin Komárek)

10. srpna
Doprava do Alp bude složitá

Doprava po dálnicích do Alp bude tento víkend problematická. V části Německa končí prázdniny, jede se cyklistický závod Deutschland Tour, Nizozemci stále pendlují na jih a v Itálii se chystá svátek Nanebevzetí Panny Marie s prodlouženým volnem. Zácpy se očekávají především na A93 (Plzeň - Mnichov - Brenner), A10 (Salcburk - Villach - Lublaň), A2 (Vídeň - Štýrský Hradec).
(MF Dnes, ÖAMTC, ADAC)

9. srpna
Internet pod Dachsteinem

Veřejný internetový terminál namontovala obec Eben pod Dachsteinem vlevo od vchodu do radnice. Přímý přístup z terminálu vede na stránky městských služeb a místních podnikatelů v cestovním ruchu. Zároveň se lze dostat i na normální internetový provoz. Zablokovány jsou pouze stránky nevhodné pro děti. Surfování je zdarma. Eben je městečko, na které narazíte hned po sjezdu z dálnice, pokud jedete pod jižní stěny Dachsteinu.
(Ebener Gemeinde-Nachrichen)

7. srpna
Gesäuse

V národním parku Gesäuse v Rakousku je opraveno několik parkovišť pro osobní auta. Parkování je všude zdarma. Umožňují také nouzové přespání v noci těsně před nástupem do hor. Na všech velkých parkovištích staví místní autobusy. Jedno parkoviště je Haindlkar po obou stranách silnice, které je využíváno turisty a horolezci k cestě na chatu Haindlkar a dále k populární túře Peternpfad. Druhé parkování je možné na nádraží Gstattenboden a jeho blízkém okolí. Odtud startují horolezecké túry na Planspitze a turistické cesty do oblasti Buchsteinu. Třetí velké parkoviště je pod přehradou mezi Hieflau a Gstattenboden, což je východisko na zajistěnou cestu Wasserfallweg a dál k chatě Hesshütte.
(Horydoly)

4. srpna
Enns a Salza

Na Enži se v minulých dnech extrémně zvedla voda, a proto v národním parku Gesäuse nejezdí těžké peřeje ani profesionální raftaři. Ve Schladmingu je vody akorát.
(Horydoly)

Na Salze je za nízké vody otevřený sifon. Podívejte se na přesný popis.
(Hydromagazín)

3. srpna
Dachstein

Feráta Johann v jižní stěně Dachsteinu je již zcela bez sněhu. Také sněhové pole pod nástupem již roztálo. Není tedy potřeba cepín.
(Horydoly)

24. července
Isar a No
ce

Dvě nejznámější severoitalské vodácké řeky mají ideální množství vody. Isar/Isarco mezi Brennerem a Bolzanem je sjízdný nad přehradou. Vody je tolik, že řeku zvládají především zkušení raftaři. Kajakáři mohou mít v soutěskách velké potíže. Noce pod Marillevou se pravidelně plní na ideální výšku hladiny z elektrárny. Je zde čilý raftový i kajakářský provoz.
(Horydoly)

11. července
Dachstein

Na Dachsteinu napadlo v minulých dnech dvacet centimetrů sněhu. Podívejte se na stav turistických a horolezeckých túr v okolí Adámkovy a Simonyho chaty.
(Horydoly)

10. července
Marmolada

Poslední týden v červnu jsem se rozhodl pro ferátu Eterna na Marmoladu. Není těžká, ale je dlouhá. Asi v půlce jsou přetrhaná lana a někde vůbec nejsou. Po zjištění, že visím jen na dvou drátcích, jsem na ocelové lano úplně rezignoval. Nahoře byla cedule, která oznamovala, že feráta je uzavřena.
(Pavel z Valašska)

9. července
Dachstein

Po několika dnech sněžení leží v oblasti Dachsteinu dvacet centimetrů nového mokrého sněhu. Přesné podmínky popisujeme ve fotoreportáži.
(Horydoly)

13. června
Východní Alpy

Špatné počasí se chystá od pátku na Východní Alpy. Rakouská horská služba i tamní Alpský spolek vydaly varování před příchodem bouřek, opadavého větru a v polohách nad 1000 m n.m. sněžení. Nejisté počasí podle předpovědi vydrží i během příštího týdne.
(Horydoly)

7. června
Salza

Na Salze vznikl nový playspot pro rodeo na divoké vodě. Je umístěný u vodáckého kempu ve Wildalpenu.
(Kajak.at)

30. května
Hochkönig

V rakouském horském masivu Hochkönig leží sníh od nadmořské výšky 1100 metrů. Přečtěte si diskusní příspěvky.
(Lezec.cz)

18. května
Rakouské a německé dálnice

Na dálnicích v Rakousku a Německu vznikají velké dopravní zácpy. Budou trval po celý víkend. Důvodem je oblíbený křesťanský svátek Nanebevstoupení Páně. Oba německy mluvící státy ho uznávají jako volný den. Slaví ho také Švýcaři, Francouzi a Nizozemci.
(OEAMTC)

3. května
Ortler

Na Ortleru vládnou dobré zimní podmínky pro klasické výstupy. Normální cesta přes chaty Tabaretta a Payer je většinou zasněžená, ale bezpečná a prošlapaná. Na obou chatách jsou otevřené zimní prostory. Vrcholový ledovec nad bivakem Lombardi je sice zavátý sněhem, ale jsou v něm nebezpečné neviditelné trhliny. Dlouhý hřeben Hintergrat je většinou bez sněhu, ale sestup po Normální cestě je zasněžený. Proslulá Severní stěna je ze dvou třetin sněhová, hodní část je téměř kompletně vyledněná štípavým ledem. Návrat vede zase Normální cestou. Přečtěte si dojmy ze Severní stěny.
(Humanita Praha)

24. dubna
Východní stěna Watzmannu

V oblasti Watzmannu v Berchtesgadenských Alpách již vládne jaro. V proslulé východní stěně však leží na policích ještě dost sněhu. Podívejte se na snímek z vyhlídky Fauerpalven přes jezero Königssee.
(Martin Turčan
)

18. dubna
Rakouské dopravní problémy

Rakouský automotoklub uveřejnil kalendář roku 2007, ve kterém předvídá zácpy na dálnicích kvůli svátkům a dovoleným.
(ÖAMTC)

10. dubna
Dolomity

Buffaure - jarní atmosféra, výhled na nejvyšší štíty Dolomit - dopoledne všude tvrdý sníh - odpoledne v údolí sněhová kaše, nahoře freeride na firnu
(Horydoly)

5. dubna
Dolomity

Moena - oblíbený cíl škol na lyžařském výcviku, spousta sněhu - dole břečka, nahoře slušná kvalita, skialp je nemožný, padají základové laviny

Marmolada - skvělé jarní lyžování (!), na ledovci je půl metru čerstvého suchého prašanu, sjezdovky jsou tvrdé nahoře místy plotny, dole mokro, skialpovat lze na ledovci - pozor, sedlo Fedaia stále uzavřeno pro auta

Arabba - jižní část skiareálu je nepříjemně mokrá, lyže nejedou - severní část ideální - skialp nemožný - freeride "boží"

(Horydoly)

3. dubna
Dolomity

Latemar - jezdí všechny sjezdovky, dost sněhu na freeride

Lavazé - běžkařské trasy upraveny, ve stopách je hodně běžkařů

Sella Ronda - vše sjízdné, většinou velmi mokrý sníh, slunce, jarní pohoda

Cermis - celý sjízdný, nový sníh napadl v pondělí 2. dubna, ideální freeride v horní části, dole mokrý sníh, pro skialpové túry jsou vhodné jen hřebeny, níže hrozí lavinové nebezpečí

(Horydoly)

23. března
Berchtesgaden

Lyžařská střediska v okolí Berchtesgadenu hlásí nejlepší sněhové podmínky za celou zimu. Jeslo jejich dní zní: "Zima je konečně tady." Přečtěte si zprávu o stavu sjezdovek.
(Berchtesgadener Land)

15. března
Val di Fiemme

V italském údolí Val di Fiemme v Dolomitech se lyžuje již jen na umělém sněhu na sjezdovkách. Firn a místy i prašan ještě leží ve vyšších polohách, kam je potřeba dojíždět lanovkami. Mezi skálami nastává čas pro skialpinistické túry.
(Horydoly)

10. března
Val Thorens

Francouzské středisko Val Thorens v Savojských Alpách uzavře sezonu jako každý rok 8. května. V současné době leží na sjezdovkách metr a půl sněhu. Podívejte se na situaci.
(Val Thorens)

7. února
Ötscher

Už i v Dolním Rakousku napadlo dost sněhu. Přečtěte si fotoreportáž z výstupu na Ötscher (1893 m n.m.)
(Marmota)

2. února
Rakouské ledy

Ledové lezení v Grossarltalu poblíž Bad Gastein je stále nemožné. Přečtěte si fotoreportáž. Stejně špatně je na tom Maltatal. Ledy nejsou narostlé ani v Thunské soutěsce u Kaprunu.
(Horyinfo, Lezec, Horydoly)

30. ledna
Vysoké Taury

Okolí Rudolfovy chaty ve Vysokých Taurách má dostatek sněhu pro skialpové túry. Stále trvá stav, kdy nejsou dostatečně vyledněné ledopády, případně jsou ohrožované lavinami. Podrobnosti najdete ve fotoreportáži.
(Český horolezecký svaz)

Umělá ledová stěna v Murau

Uprostřed městečka Murau v rakouském Štýrsku byla zprovozněna umělá ledová lezecká stěna. Vstup na ní je zdarma. Přečtěte si její popis.
(Bergsteigen.at)

23. ledna
Nassfeld

Největší korutanský lyžařský areál Nassfeld už má dostatek sněhu pro lyžaře i snowboardisty. Adriatická tlaková níže dodává korutanským Alpám sněhovou peřinu. Od včerejška je v Nassfeldu 80 cm nového sněhu a z mraků se sypou další centimetry. Nyní jsou sjezdovky pokryty celkem 120 cm sněhu. Podívejte se na webové kamery ve středisku.
(Vladimíra Vojíková)

22. ledna
Maltatal

Ledopády už začínají zamrzat, ale ještě není namrzlá silná vrstva ledu. Podívejte se na podrobnosti a aktuální snímky.
(Gerhard Schaar)

19. ledna
Dachstein

Dachstein je zasněžený, dá se na něm lyžovat. Skialpové túry ovšem vedou místy kosodřevinou. Podívejte se na fotogalerii.
(Climbon)

12. ledna
Nassfeld

Na jižních hranicích Rakouska s Itálií je dostatek sněhu na lyžování po sjezdovkách i po stálých běžkařských stopách. Podívejte se na záběry ze samoobslužné kamery v Nassfeldu.
(Nassfeld.at)

10. ledna
Gasteinertal

V oblasti Gasteinertal, kde bývá obvykle natečeno mnoho ledopádů, není skoro nic a nelze čekat, že by se do konce zimy něco výrazně změnilo. Přečtěte si podrobnou zprávu.
(Lezec)

8. ledna
Švýcarské Alpy

Povšechnou zprávu o aktuálních podmínskách pro skialpinismus ve Švýcarsku poslal horský vůdce Alex Luczy: "U nas je tepla zima, sneh bez podkladu, vela kamenov a lavinove nebezpecie. Skoro kazdy den su v novinach hlasenia o smrtelnych urazoch vo Svajciarsku. Preto pokracujem v mojej doteraz uspesnej taktike - zdrzanlivost, sledovanie terenu a snehovych podmienok pri kazdom kroku dohora a dole kopcom. Ak zavaham vratim sa, a napriek tomu som doteraz urobil vo svajciarsku za 37 rokov v Alpach 670 lyziarskych tur medzi nimi aj velke ako Mont Blanc a ine styritisicovky."
(Alex Luczy)

4. ledna
Savojské Alpy

Ve Třech údolích leží na nejvyšších sedlech jen 85 centimetrů sněhu, dole v údolích dokonce pouhých 60 centimetrů. Přesto jezdí většina lanovek.
(Valthorens.com)

2. ledna
Julské Alpy

V Julských Alpách konečně vládnou zimní podmínky. Podívejte se do fotogalerie.
(Objektiv u navezu)

1. ledna
Maltatal

V Maltatalu je stále velmi málo ledu. Některé těžší ledopády jsou však již v přijatelné kondici. Od 1. ledna začíná zdejší ledolezecká sezona. Přečtěte si podrobnosti.
(Gerhard Schaar)

Horydoly.czAlpy na HORYDOLY: 
2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 

HORY: CENTRÁLNÍ ALPY-VÝCHODNÍ ALPY-DOLOMITY-TATRY

 
SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Dolomity
14.10.2007 - sníh: http://www.horyinfo.cz/forum/read.php?3,617
  • Autor TMa
  • Datum a čas 15.10.2007 14:43
Reaguj
snih je v Chamonix
relativne nejlepsi snehove podminky jsou v Chaminixjezdi 80 procent sjezdovekvas schmiedt
Reaguj
Celkem 2 příspěvky v diskuzi


Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Hrady a zámky ve středních Čechách nachystaly pro návštěvníky řadu novinek. Speciální prohlídky, přednášky a bohatý program připravili kasteláni už na Velikonoce. Na své si o velikonočních svátcích přijdou hlavně děti. Hlavní sezona... celý článek

Kdo otrávil orly mořské pod Brdy?

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Jestli znáte lyžařské středisko Nassfeld-Hermagor v zimě, vězte, že si ho můžete v létě užít zadarmo. Všichni ubytovaní hosté dostávají k dispozici kartu na vstupné do lanovek, na bobovou dráhu, do lanového parku
Jak se obléct na ryby?

Jak se obléct na ryby?

RADY DO OBCHODU Letošní teplé počasí již vylákalo ortodoxní rybáře k vodě. Na pstruhové potoky a řeky vyrazí v polovině dubna. Je proto nejvyšší čas na kontrolu rybářského vybavení, oblečení a obutí. Co chybí, je
Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Jste sportovní nadšenci? Sport rádi praktikujete i sledujete? Pokud jste do nějakého sportu opravdu zbláznění a vyznáte se v něm, dost možná vás už napadlo vyzkoušet sportovní sázení. Sázet na výsledky zápasů je
Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi, malé a levné zařízení, způsobilo revoluci v mnoha aspektech DIY technologií, včetně monitorování a zabezpečení. Díky své všestrannosti a snadnému programování se Raspberry Pi stal oblíbenou volbou pro amatérské uživatele i profesionály, kteří
Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

SKI GUIDE Do Vysokých Tater přišlo jaro velmi brzy. Ze Zbojnické chaty tedy sjíždíme na lyžích jarní trasou. Nahoře projíždíme Generál Šús, ve středu kličkujeme Húpačky a dole jdeme pěšky podél

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 26.3.
Rychlebské stezky - začátek sezony Černá voda Horská kola 29.3.
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Lužnice - odemykání
Suchdol 30.3. 10:00
Chrudimka - splutí Seč 30.3.
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35