Törggelen, slavnost jedlých kaštanů v Jižním Tyrolsku.
SMG
SDÍLEJ:
Mezi oblíbené podzimní výlety v italském Jižním Tyrolsku se řadí vycházky do kaštanových alejí. Chodí sem místní lidé na procházku i pro sklizeň, ale také turisté, aby zažili originální atmosféru.
Jak na to
Törggelen
Jihotyrolské svátky jsou především oslavou letošní úrody. Základem pokrmů a pití jsou letošní mladé víno, čerstvé kaštany, špek a místní chléb. Törggelen trvá od začátku října do konce listopadu. Konec splývá se začátkem Adventu.
Keschtnriggl v Tisens/Tesimo a Völlan/Foiana
Kaštanové dny připomínají mnoho významů, které tato pochutina pro místní sedláky měla a má. Sladké kaštany neboli Keschtn jsou oblíbenou podzimní specialitou v Jižním Tyrolsku, rostou přitom na horách kolem centrálních údolí. Festival, který nabízí tuto lahodnou pochoutku, s procházkami s průvodcem, farmářskými trhy, ukázkami místních řemesel a zábavy, se koná od 19. října do 3. listopadu v městech Tisens a Völlan.
Jedny z nejvzrostlejších a nejstarších kaštanů rostou v okolí městy Vahrn/Varna a Brixen/Bressanone.
Velké stromy u Brixenu
Zdejší naučná stezka Keschtn-Weg prochází malebnou zvlněnou krajinou a kromě pěkných výhledů do údolí nabízí možnost občerstvení v některém z místních podniků.
Nejen kornout do ruky
Kaštany patří vedle hroznů k plodinám, které se v podzimním období zvaném Törggelen těší největší popularitě. Zvláště to platí pro údolí Eisacktal/Valle Isarco. Plody mohutných kaštanovníků pokrývajících svahy Eisacktalu totiž nejsou k dostání jen v papírových kornoutech na ulici.
Místní kuchaři je používají jako základní ingredienci v řadě pokrmů od polévek a nádivek až po cukrářské výrobky. Rozemleté na mouku se přidávají do pečiva, chleba, dortů nebo pudinků. Čerstvě upražené kaštany přijdou k chuti během koštování mladého vína.
Celý podzim se v Jižním Tyrolsku, provincii na severu Itálie, slaví Törggelen, slavnost, která se zrodila v údolí Eisacktal/Valle Isarco. Tam se také nejčastěji připomíná a to až do začátku prosince. Je to oslava ukončení sklizně. Místní lidé se potkávají a vyrážejí na procházky do přírody. Ty pak končí v některé z tradičních dřevem obložených jizeb. Stuben ve vesnických hospůdkách, nebo na některém z útulných selských šenků horských statků.
Tady můžete ochutnávat burčák (nejčastěji se pije z červeného vína), speciality místních sedláků a pečené kaštany, jejichž stromů si tu velmi považují. Bývaly totiž důležitým zdrojem obživy. Také vinaři otevřou své sklípky a nabízejí vinný mošt Siasser či nové víno-burčák Nuien. K tomu se servírují pečené kaštany, které se na talíři objevují s jihotyrolským špekem a párečky Kaminwurzen. Jídlo zakončí sladký dezert.
Na stole se také často objevuje Schlachtplatte - talíř s opečenou slaninou, kysaným zelím, různými párečky a knedlíky.
Šenkuje se jen z domácího
Horské statky se nazývají buď Buschenschank (víno musí pocházet z vlastní výroby), nebo Hofschank (zde nabízejí výběr kvalitních vín z Jižního Tyrolska). Kvalita šenků podléhá kontrole Jihotyrolského svazu sedláků. Doporučit lze například šenk statku Oberpartegger Hof ve Villandersu/Villandro v Eisacktal.
A víte, jak tento zvyk vznikl? Eisacktálští sedláci, kteří se věnovali pěstování vína, posílali svůj dobytek na pastviny sedláků v horách. Na podzim jim za tuto službu platili tradiční hostinou a novým vínem. Nové víno se ochutnávalo v lisovně přímo u lisu Torggl. Hostina a zábava pak pokračovala v selské jizbě Stube.
Další teorie říká, že se původně jednalo o slavnostní hostinu, kterou vždy po žních přichystal hospodář svým pomocníkům.
The curtain falls on the 38th Rock Master, an edition that, with spectacular challenges and memorable events, attracted over 10,000 enthusiasts from more than 50 countries around the world to... celý článek
Cestování už není jen o památkách, které se dají vidět pod sluncem. Jak den končí a ulice ztichnou, začíná jiný druh dobrodružství, které se odehrává na obrazovkách, v příběhech a digitálních vzrušeních. Dnešní cestovatelé
AKTUALIZACE Plánování je otcem úspěchu a opatrnost jeho matkou. Každou horskou túru je potřeba předem promyslet a naplánovat do posledního detailu. Dodržujte hlavní zásady, abyste na něco nezapomněli.
Plánujete první nebo už několikátý kajakový výlet a přemýšlíte, jaké vybavení by vám nemělo chybět? Správná volba výbavy je klíčem k pohodě, bezpečí i radosti z pádlování.
Vratislav / Breslau / Wroclaw bývalo české město, potom německé průmyslové centrum a v současnosti je polským velkoměstem. Proto nám Čechům zní povědomě název nejhezčí řeky Olawa. Teď na podzim si užijeme krásné