Novinky: Francouzské lyžování 2016/2017

Novinky: Francouzské lyžování 2016/2017
Chatel, lyžařské selfie.
Autor snímku Thomas Hytte
SDÍLEJ:

Francouzská lyžařská střediska letos slaví jubileum. Avoriaz oslaví 50 let od svého vzniku. Historie, výjimečná poloha na skále, unikátní styl, to vše dělá ze střediska Avoriaz avantgardní, současné a futuristické středisko, jehož architektonické projekty byly ministerstvem kultury v roce 2003 zapsány na seznam hlavních památkových projektů 20. století. Val Cenis také oslaví 50 let od vzniku, stejně jako Superdevoluy. Ve střediscích Saint-Gervais Mont Blanc a Alpe dh’Huez budou letos v zimě probíhat oslavy už 80. výročí založení.

Novinky: Francouzské lyžování 2016/2017
Chatel, lyžařské selfie.
Autor snímku Thomas Hytte

Alpe d’Huez letos spustí velký několikaletý investiční projekt za 350 milionů euro, který zahrnuje výstavbu nové hotelové zóny, úpravy veřejných prostor, modernizaci lanovek a propojení se středisky Les 2 Alpes a Les Sybelles.

Nová média - zážitky a jejich sdílení

Sdílení probíhá ve 21. století především prostřednictvím sociálních sítích. Střediska ulehčují postování nejkrásnějších fotografií, některá z nich vytvořila např. trasy s nejlepšími místy pro selfie, tzv. Selfie Tour (Val Thorens, Châtel…) nebo instalovala fotobody na výjimečných místech po celé lyžařské oblasti.

Ve Val Cenis si lze za pomoci skipasu vytvořit z vlastních fotek elektronické pohlednice.

V Aussois skipas umožňuje aktivaci fotoaparátu na sjezdovce.

Ve Villard de Lans lyžař obdrží rovnou vytištěnou fotku a v Les 2 Alpes stojí ve výšce 2600 m n.m. tzv. fotobox.

Další atrakcí jsou i videoparky, které zvěční výkony na dané sjezdovce. Kamery se spustí, když lyžař projede. Tato služba je nabízena v zónách nových forem lyžování ve střediscích Vars, Les Gets a v pyrenejských Font Romeu a Peyragudes.

Již 5 let spouští středisko Val Thorens každou zimu jednu průkopnickou digitální novinku. V roce 2012 bylo prvním střediskem s wifi připojení na internet na sjezdovkách. I dalšími digitálními službami středisko přináší zlepšení služeb pro své klienty - videopark, funkamery, aplikace pro chytré telefony apod. Novinkou letošní sezony ve Val Thorens jsou teleportovací brýle, které návštěvníkovi odhalí Val Thorens, jeho lyžařské terény a aktivity.

Chytré služby

Předprodej skipasů probíhá i přes internet, prodej na místě na tabletech a v chytrých telefonech, modernizují se kasy zejména instalací dotykových obrazovek a automatů na skipasy (Les 2 Alpes, pyrenejská střediska…).

Skibusy ve Valmorel s funkcí GPS lokalizace umožní lyžařům vidět, kdy přijede skibus a kde se právě nachází.


France Montagnes - Le printemps du ski by MONTAGNETV

Novinky ve světě aplikací

Yuge, aplikace lyžařské oblasti Paradiski (Les Arcs, Peisey Vallandry, La Plagne v Savojsku) pokračuje v inovacích s novinkou online služby na míru s programem, který se přizpůsobuje off a on line chování uživatele včetně GPS lokalizace. Například: Kde se dá lyžovat na sluníčku? Která trasa je vhodná pro jakou úroveň lyžaře? Jaké aktivity après-ski najdu v okolí?

Aplikace Alpe d’Huez grand domaine Ski přináší revoluci do pohodlí a bezpečnosti lyžařů. V aplikaci najdete interaktivní mapu sjezdovek s GPS lokalizací, předpověď počasí, stav sněhové pokrývky, webové kamery či praktického průvodce po střediscích této lyžařské oblasti.

Booking.com

Nová aplikace L’Empreinte des Grandes Alpes (Stopa velkých Alp) zobrazuje v úhlu 360° počasí a roční období ve střediscích na displeji chytrého telefonu nebo tabletu. Originální je i projekt Sous la neige (Pod sněhem) v Saint-Gervais Mont Blanc (Horní Savojsko), který ukazuje, co se skrývá na sjezdovkách pod sněhovou přikrývkou – fauna, rostliny, atd.

Zlepšené wifi připojení:

  • 4G v Saint Sorlin d’Arves (Savoie)
  • Hotspoty s vysokorychlostním připojením ve Valloire (Savoie)
  • Wifi připojení všude ve Val d'Isère (Savoie)
  • Přístup k vysokorychlostnímu připojení v Karellis (Savoie)
  • Vysokorychlostní připojení zdarma na 7 místech ve Valmeinier (Savoie)
  • Wifi na konečných stanicích lanovek Signal a Vizelle v Courchevelu (Savoie)
  • Wifi zdarma na sjezdovkách v Combloux (Haute-Savoie)
  • Wifi připojení k dipozici ve středisku a na sjezdovkách ve Villard de Lans / Corrençon (Isère)
  • Od června 2016 je dostupné vysokorychlostní připojení ve střediscích oblasti Dévoluy (Jižní Alpy)
  • Wifi zdarma v prostorách Offices de Tourisme v Orcières Merlette, Super-Besse, Mont-Dore, Avoriaz, Praloup, Le Sauze, Les Angles….. a na letišních Grenoble Isère a Chambéry Savoie.
  • Optimální wifi připojení díky přenosným wifi spotům
  • V Gets a Morzine (Haute-Savoie) se nabízí soukromé neomezené připojení rychlostí 3G nebo 4G, lze připojit až 10 přístrojů najednou, k dispozici v kanceláři Les Gets Réservation za 49 € /týden
  • V Les 2 Alpes (Isère) v turistické informační kanceláři si lze vypůjčit kapesní wifi router

Novinky v areálech

Lyžařská střediska investují každý rok do modernizace lanovek, komfortu lyžařů a do rozmanitosti aktivit. Cílem je užít si lyžování na sjezdovkách i jinak. Důraz je kladen na maximální využití krajiny a výhledů, např na novém Skywalk v Les 2 Alpes (vyhlídková lávka v nadmořské výšce 3400 m) nebo na nových vyhlídkových sjezdovkách v Peyragudes v Pyrenejích.

V Châtelu byla otevřena nová trasa Selfie Tour s 10 nádhernými místy, kde si svou návštěvu můžete zvěčnit na smartphonu.

V některých střediscích se nacházejí tématické sjezdovky s dřevěnými nebo kovovými prvky, maskoty apod. Ve Valloire jsou letošní novinkou zvony a xylofony na dvou sjezdovkách, Combloux potěší lyžaře sjezdovkou vybavenou webcamerami s funkcí live replay.

Děti i dospělí rádi lyžují na boulích, proto areály nových forem skluzu a boardercrossu rostou jako houby po dešti. Zábavní zóna Pirates Aventures ve Valmorel tak v letošní zimě bude mít novou boardercrossovou dráhu (ve středisku jsou celkem 3).

Středisko La Clusaz nabízí freestylovou zónu pro každého Family Run a v Méribelu mají nový areál pro celou rodinu, kde si každý může vyzkoušet nové styly.

V Sauze (jižní Alpy) byla upravena celá zábavní část sjezdovek a v Avoriaz byl rozšířen areál Stash i do lesa, což umožňuje využití přírodního terénu.

Pro začátečníky

Většina středisek vybudovala klidné a bezpečné areály pro začátečníky a méně pokročilé lyžaře. Zen a cool ski zóny slouží ku zlepšování lyžařské techniky bez obav ze srážky se zkušenějším lyžařem. V Grand Bornand investovali 1 460 000 € do výukových a začátečnických areálů a zelených sjezdovek na planině mezi Rosay a Tignes. Rovněž Francouzská lyžařská škola ESF se přizpůsobuje poptávce a má v nabídce nové kurzy pod názvem ESF jinak - výuka s kamarádkami, základy skialpu nebo jízdy ve volném terénu, běžky, atd.

Horydoly.czČTĚTE TAKÉ: Jak se jmenují skiareály ve Francii 

Nové lanovky, které budou spuštěny v letošní sezóně:

Nová kombinovaná lanovka (střídání kabin a sedaček najednom kabelu) v Alpe d’Huez nahrazuje původní sedačkovou lanovku a 3 vleky.

Nové úpravy na Tête de Solaise ve Val d’Isère a nová ultrarychlá a pohodlná kabinová lanovka pro 10 osob s wifi připojením na palubě. Lanovka zpřístupňuje 2/3 celého lyžařského areálu.

La Plagne má novou 6-místnou sedačkovou lanovku se zpomaleným nástupem v sektoru Plagne-Montalbert. Tato lanovka značky MND je prototypem a nabízí několik inovací jako je technologie provozu, design koncových stanic s mnohem menším dopadem na životní prostředí a nové ergonomické sedačky.

V Corbier v Savojsku investují v následujících 4 letech 30 milionů euro do úprav sjezdovek a nahrazení starších sedačkových lanovek – 4 sedačka Crozat bude nahrazena 6-místnou sedačkovou lanovku se zpomaleným nástupem, lanovka Vernaz bude odstraněna a nově bude postavena 4-místná sedačková lanovka Ourson, paralelní s lanovkou Sybelles Express.

Ve Val Thorens budou otevřeny 2 nové sedačkové lanovky: 6-místná sedačková lanovka se zpomaleným nástupem nahradí 2 původní vleky a umožní i novou přímou trasu pro návrat do střediska pro klienty ubytované v horní části střediska 6-místná sedačková lanovka se zpomaleným nástupem nahradí původní 4-místnou lanovku Boismint

Nové sedačkové lanovky budou uvedeny do provozu i ve střediscích Saisies, Chamrousse, La Norma, Grand Tourmalet, Besse Super Besse, Val Cenis a Tignes.

Zasněžování

Po celých Alpách probíhají výstavby zasněžovacích systémů. Velké úsilí přípravě zasněžování věnují střediska Valmorel, Les Menuires, Courchevel, Saint Sorlin d’Arves, Villard de Lans / Corrençon, Peisey Vallandry, Praz de Lys Sommand, Morzine, Saint Gervais Mont Blanc… Velká pozornost je věnována i úpravě sněhu a co nejkompletnějšímu otevření střediska každé ráno po nočním rolbování. V Gets mají rolby GPS, které umožňuje optimálně řídit výrobu sněhu a přizpůsobit se co nejpřesněji výšce sněhové pokrývky.

Jarní lyžování za dobrou cenu

Jaro je ideálním ročním obdobím pro dovolenou na lyžích: příjemné meteorologické podmínky, kvalitní sníh často ve velkém množství, delší a teplejší dny, hlavní sezona již skončila a výhodné nabídky pobytů z poměru kvality/ceny.

Již třetím rokem se od 20. března bude konat Le Printemps du Ski lyžařské jaro, akce která prodlužuje lyžařskou sezónu a nabízí kvalitní sníh, akce, festivaly a koncerty zdarma, aktivity, rozšířenou nabídku lyžařských kurzů, wellnes, terasy na sluníčku…

 

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Polský voják se zřítil z Malých Rysů

Polský voják se zřítil z Malých Rysů

ČERNÁ VDOVA Zpod tatranského štítu Malé Rysy / Niżnie Rysy (2430 m) se zřítil voják polských speciálních sil. Velmi dlouhý pád vedl k okamžité smrti.... celý článek

Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Kdo otrávil orly mořské pod Brdy?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Jestli znáte lyžařské středisko Nassfeld-Hermagor v zimě, vězte, že si ho můžete v létě užít zadarmo. Všichni ubytovaní hosté dostávají k dispozici kartu na vstupné do lanovek, na bobovou dráhu, do lanového parku
Jak se obléct na ryby?

Jak se obléct na ryby?

RADY DO OBCHODU Letošní teplé počasí již vylákalo ortodoxní rybáře k vodě. Na pstruhové potoky a řeky vyrazí v polovině dubna. Je proto nejvyšší čas na kontrolu rybářského vybavení, oblečení a obutí. Co chybí, je
Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Jste sportovní nadšenci? Sport rádi praktikujete i sledujete? Pokud jste do nějakého sportu opravdu zbláznění a vyznáte se v něm, dost možná vás už napadlo vyzkoušet sportovní sázení. Sázet na výsledky zápasů je
Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi, malé a levné zařízení, způsobilo revoluci v mnoha aspektech DIY technologií, včetně monitorování a zabezpečení. Díky své všestrannosti a snadnému programování se Raspberry Pi stal oblíbenou volbou pro amatérské uživatele i profesionály, kteří
Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

SKI GUIDE Do Vysokých Tater přišlo jaro velmi brzy. Ze Zbojnické chaty tedy sjíždíme na lyžích jarní trasou. Nahoře projíždíme Generál Šús, ve středu kličkujeme Húpačky a dole jdeme pěšky podél

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 26.3.
Rychlebské stezky - začátek sezony Černá voda Horská kola 29.3.
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Lužnice - odemykání
Suchdol 30.3. 10:00
Chrudimka - splutí Seč 30.3.
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00

Diskuse

opggzjlo 100 mg lisinopril, 29.3.2024 1:21, 11 příspěvků
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35