
Lidová strava na Valašsku

RECENZE Jaroslav Štika nabil svoji knihu obrovským množstvím informací. Zároveň zůstala Lidová strava na Valašsku zajímavým čtivem.
Verdikt Horydoly *****
* zhola zbytečná publikace
** je dobře, že to vyšlo
*** za ty peníze to stojí
**** výborná a poučná publikace
***** to musíte mít
Knihu lze zdarma stáhnout v PDF.
První vydání Lidové stravy na Valašsku vyšlo roku 1980 a mělo 170 stran. Druhé vydání z roku 1997 mělo 215 stran. Zatím poslední vydání vyšlo 2018 a má 231 stran.
Výborně graficky i stylisticky upravená publikace se na první pohled tváří jako kuchařka historických receptů z Beskyd. Při podrobném čtení se ovšem ukáže, že je to důkladná etnografická kniha o životě na chudém Valašsku.
Doporučuji přečíst! Autor ukazuje přes jídlo a pití, jak se tehdy žilo. Chlapi i ženské pili jako duhy - hlavně kořalku, ale také pivo. Káva byla drahá vzácnost, a proto se využívaly různé náhražky.
Jídlo bylo jednoduché, monotónní a řídilo se podle ročních dob. Nejčastějšími pokrmy bylo zkysané zelí, kysané mléko, bryndza, kyselé mléčné i ovocné polévky.
Později se objevily brambory a pohanka. Překvapivě málo se jedl chléb. Pečivo bylo považováno za luxusní pokrm.
Žádné rovnostářství se u stolu netrpělo. První jedl hospodář a dostal nejlepší kusy jídla, po něm synové a případně najatí zemědělští dělníci, pak teprve rodina, chasa a poslední přišly na řadu přivdané ženy.
Bída byla všude. Mnohdy si ji zavinili opilci a lenoši sami, často z ní nebylo úniku.
Ženy si velmi pochvalovaly dobu, kdy jejich muži byli odvedeni do 1. světové války. Jednak nepropili celé výplaty a jednak císařský erár platil rodinám chudinské dávky za bojující hlavy rodin.
Rožnov pod Radhoštěm, Valašské muzeum v přírodě 2018. Vázané.
Knihy pod stromeček
HOROLEZCI Český kras
HOROLEZCI Everest 1922
VODÁCI Na kajaku z Prahy do Severního moře
JÍDLO A PITÍ Lidová strava na Valašsku
HISTORIE Husitská revoluce
PŘEDPLATNÉ Slovensko-český časopis Hikemates
Diskuse
Diskuze k článku
INU
Zajímavé a poučné. Hlavně pro dnešní "náročné rodiny"...
APP. Ony "nadýmavé " potraviny - byly by zajímavé v dnešní strikně cudné společnosti..
- Autor Honza
- Datum a čas 25.12.2022 14:24

Výlovy rybníků 2025 listopad
MAPA: Výlovy rybníků v Česku
Může se hodit
Nejčtenější články

Houby AKTUÁLNĚ 2025

Jak správně připravit steak?

Pražské vinice: 19 vinic o víkendu

Day Trip to Chefchaouen from Fes
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Eurobike - veletrh | Německo, Frankfurt | 25.-29.6. Cyklistika | 25.6. | |
Wellnesstourism - veletrh | Japonsko, Tokio | 25.-27.6. | 25.6. | |
Slavnosti Solné stezky | Prachatice | 27.-28.6. | 27.6. | |
Wallz - streetart | Plzeň, Depo2015 | 21.-27.6. | 27.6. | |
BITE - veletrh | Čína, Peking | 27.-29.6. | 27.6. | |
ISPO China - veletrh | Čína, Shanghai | 4.-6.7.. | 4.7. | |
ILTM Asia - veletrh | Čína, Shangai | 4.-6.7. Luxusní cestování | 4.7. | |
Řinčobraní - historický šerm | Krašov | 12.7. | ||
Slavnosti Jakuba Krčína | Třeboň | 18.-19.7. | 18.7. | |
Hrdané slávnosti | Stará Ľubovňa, hrad | 25.-27.7. | 25.7. |
Diskuse
Docela důležité... | Honza, 26.6.2025 21:13, 6 příspěvků |
Docela důležité... | Kuba Turek, 26.6.2025 14:47, 6 příspěvků |
Docela důležité... | Honza, 26.6.2025 14:18, 6 příspěvků |
Docela důležité... | Laura Novotná, 26.6.2025 12:12, 6 příspěvků |
Solná komora | Novinář, 26.6.2025 11:27, 2 příspěvky |
Solná komora | Skiák, 25.6.2025 23:02, 2 příspěvky |
Inu | Piký, 23.6.2025 18:47, 6 příspěvků |
Inu | Honza, 23.6.2025 12:17, 6 příspěvků |
Moped | Rich, 22.6.2025 10:39, 8 příspěvků |
Guide?? | Honza, 20.6.2025 5:20, 55 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Světový pohár Troja | Horydoly , 26.6.2025 15:16 |
Světový pohár Troja | Horydoly , 26.6.2025 2:57 |
Prskavec jako hologram | Horydoly Open, 25.6.2025 0:13 |
Livigno na kole | Horydoly , 24.6.2025 19:48 |
Cyklistický maraton Vysočiny | Horydoly , 19.6.2025 22:32 |
Pivo na Náplavce | Horydoly , 19.6.2025 21:22 |
Sportovní prádlo | Horydoly , 13.6.2025 16:44 |
Přípravy vrcholí | Horydoly , 13.6.2025 14:01 |