Na Kaprun jedeme kvůli freeride

Na Kaprun jedeme kvůli freeride
Kaprun, freeride na trase X1.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Ledovcové lyžování nemusí být jen monotonní broušení jedné sjezdovky se stálým sklonem. Dokonce ani na Kaprunu nemusíme do zblbnutí sjíždět jeden kopec vyžehlený rolbou. Na Kitzsteinhornu právě vládnou výborné podmínky pro zábavný a poměrně bezpečný freeride.

Na Kaprun jedeme kvůli freeride
Kaprun, v plné jízdě na freeridové tease X4.
Autor snímku Kuba Turek
Jak na to

Doprava
Nejkratší cesta z česka na Kaprun vede přes České Budějovice, Dolní Dvořiště a Salzburg do Zell am See, odkud je to už jenom co by kamenem dohodil do Kaprunu. Lze jet také rychleji po dálnici přes Plzeň a Mnichov do Salzburgu. V každém případě budete platit v Rakousku za dálniční známku. Parkování v Kaprunu je zdarma.

Ubytování
V Zell am See a okolí se dá bydlet v penzionu se snídaní od 25 E. Pokud chcete přespat přímo ve skiareálu, nabízí se horská chata Krefelder Hütte, kde za skromné ubytování na palandách a polopenzi zaplatíte 33 E s průkazkou alpského spolku ÖEAV.

Ceny
My jsme využili permanentku na dva a půl dne za 102 E + 2 E vratná záloha za čipovou kartu. Kompletní ceník najdete na Kitzsteinhorn.at.

Doporučené vybavení
Kromě teplého oblečení (jezdí se z výšky 3000 m n.m.) je téměř povinností vybavit se lavinovými pomůckami - vyhledávačem, sondou a lopatou. Velmi podstatná je také přilba a sluneční brýle. Lyže jsou vhodné raději širší, ale zároveň obratné. Často se jezdí v úzkých žlabech.

Za lyžováním do Kaprunu se vydáváme kabinkovou lanovkou Gletscherjet 1 (Ledovcový tryskáč) nebo paralelní Panoramabahn (Panoramatická dráha). Obě nás vyvezou z parkoviště na Häuslalm (Domečkovou louku) ve výšce 1976 m n.m.

Tam přestoupíme do kabinky Gletscherjet 2 nebo jedeme souběžnou čtyřsedačkou Langwiedbahn (Dlouhá lanovka) do Alpincentra (2452).

Stín 155 mrtvých

Do této horské vesnice s hotelem, vzdělávacím centrem a velkým nástupním terminálem dříve vedla až z údolního parkoviště podzemí kolejová lanovka. Bohužel během provozu shořela a v tunelu přišlo o život 155 lidí. Lanovka nebyla zatím obnovena. Dnes je u spodní stanice lanovky Panoramabahn vybudovaná pietní síň.

Uprostřed Alpincentra je k dipozici světelná tabule, kde můžeme zjistit aktuální počasí v dolní i horní části skiareálu, sjízdnost sjezdových tratí i freeridových tras, provoz lanovek a také si můžeme vyzkoušel funkčnost svého lavinového vyhledávače.

Z Alpincentra se rozjíždějí lanovky, kotvy a pomy na ledovec i do vedlejích svahů. My si vybíráme velký vagon Gipfelbahn (Vrcholová dráha) až těsně pod vrchol do výšky 3029 m n.m.

Kitzsteinhorn.

Restaurace ve třech tisících metrech

Na úbočí Kitzsteinhornu je vyhlídka zdarma, restaurace za peníze a dá se odtud projít štolou na druhou strany Kitzsteinhornu na vyhlídku Glocknerausblick (Glocknerský výhled), odkud přehlédneme nejen skoro celé Hohe Tauern (Vysoké Taury) s význačnými vrcholy Grossglockner, Johannisberg, Wiesbachhorn, Gross Venediger, Bärenkopf, ale také další významné štíty, jako například Dachstein, Watzmann, či pohoří Tennengebirge.

Do skály pod vrškem Kitzsteinhornu je zapuštěna nejen vrcholová stanice lanovky, ale také se vedou koleje, po kterých jezdí legrační plechová krabice Gletscher-Schuttle (Ledovcová kyvadlová doprava). Většina lyžařů sjíždí touto krabicí o něco níž, kde začíná terénní sjezd na ledovec, nebo se odtud dá na druhou stranu sjet systémem širokých modrých sjezdovek dolů k Alpincentru.

Přímo zpod stanice Gipfelbahn se odvážlivci spuštějí velmi prudkou sněhovou stěnou do ledovcového kotle. Je potřeba dobře rozvážit, zda nehrozí utržení převěje nebo dokonce celého svahu a osudový pád s lavinou.

TOPO: Plán freeridových tras X1-X5

Kaprun, odpočinek freestylera.

X1 ve stínu hory

Vpravo od lanovky Gipfelbah (ve směru lyžování) vede freeridová trasa X1. Oficiálně začíná u dolní stanice krabice, ale dá se na ní přijet i zpod vrcholu.

Je to velice široký svah, většinou zastíněný, a tak tu nehrozí laviny, vejde se sem hodně stop a sníh tu zůstává dlouho v prašanovitém stavu.

Sjíždíme do kotle, odkud vedou sedačkové lanovky Sonnenkar (Slunečný kotel). Pozor na poslední jízdy dne! Pokud nestihnete lanovky, musíte odtudšlapat do kopce pěšky, abyste se přehoupli přes hřeben a sjeli k Alpincentru.

X2 od shora až dolů

Pomocí další sedačky Gratbahn (Hřebenová dráha) a kotvy Mauergletscher (Stěnový ledovec) se dostáváme na nejvzdálenější boční výspu kaprunského skiareálu. Vlevo od sjezdovky sjíždíme prudkým svahem k horní stanici šestisedačky Kristallbahn (Křišťálová).

Tam začíná freeridová trasa X2. Částečně je značená tyčemi s kulatými terči s nápisem X2. Vedou nás nehlubokými, ale strmými žlaby a žebry stále vlevo od skiareálu směrem do Häuslalm. Terén je trochu nepřehledný, a tak jsme rádi, žekromě vyježděných stop máme v tyčích další vodítko, že jedeme správně.

X3 hlubokým potokem

Z Häuslalm znovu vyjedeme sedačkou Langwiedbahn k Alpincentru. Vpravo od ní (ve směru lyžování) vede hlubokým korytem občasného potoka trasa X3.

X4 a X5 různorodým terénem

Z Häuslalm vyjedeme lanovkou do Alpincentra ještě dvakrát a vždy se vydáme doleva (ve směru lyžování), protože mezi lanovkou a trasou X2 vedou ještě dvě kratší trasy X4 a X5. Obě mají podobná charakter. Nahoře vedou po loukách, aby se dole sklopily do strmých roklí. Obě jsou částečně vyznačené tyčemi s číslem trasy.

Odjezd z kaprunského ledovce je možný pouze lanovkami, které nás svezou z Häuslalm dolů na parkoviště. Žádná jiná rozumná cesta dolů pro sjezdaře nevede. Pouze skialpinisté mohou při bezpečných lavinových podmínkách dlouze traverzovat z Alpincentra směrem na Maiskogel (1675 m n.m.) a sjet dolů po loukách nebo tamních sjezovkách přímo do obce Kaprun. Jde ovšem o několikahodinovou neznačenou túru ve vysokohorských podmínkách.

INFO: Kitzsteinhorn Kaprun

Kaprun, Krefelder Hütte.

Horydoly.cz Ledovcové lyžování na HORYDOLY

Dachstein (Rakousko)

Diablerets (Švýcarsko)

Les 2 Alpes (Francie)

La Grave (Francie)

Marmolada (Itálie)

Mölltal (Rakousko)

Passo Tonale (Itálie)

Pitztal (Rakousko)

Stubai (Rakousko)

Sulden (Itálie)

Sölden (Rakousko)

Tignes (Francie)

Val Senales (Itálie)


Zobrazit místo Evropa - skiareály na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Je jich asi 2,5 tisíce, jen 200 z nich je obydlených. Některé jsou kosmopolitními hvězdami na mapě světových letovisek, zatímco charakter a atmosféra jiných se po staletí příliš nemění.... celý článek

Němci prohlásili pískovcové lezení za své kulturní dědictví

Exstarosta Pece vrací peníze z lanovky na Sněžku

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Starostka Paříže Anne Hidalgo tvrdě šlape do příjemné dopravy v hlavním městě Francie. Zakázala sdílené elektrokoloběžky, vyhradila ulice pro pěší a cyklisty a zdražila parkování autům SUV.
Keramické trhy v Kostelci nad Černými lesy

Keramické trhy v Kostelci nad Černými lesy

FOTOGALERIE Ve středočeském městečku Kostelec nad Černými lesy se každoročně konají vyhlášené Keramické trhy.
Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

Chcete-li si běhání a cyklistiku užívat plnými doušky, bude dobré, když se na tyto sporty i vhodně oblečete. Na následujících řádcích pro vás máme zajímavé tipy na to, jak by takové oblečení
Rozhledna Šibenice Stěbořice připomíná vojenskou historii

Rozhledna Šibenice Stěbořice připomíná vojenskou historii

Betonová stavba s výškou 13 m je architektonicky atypickou rozhlednou připomínající vojenský bunkr. Nachází se na stejnojmenném návrší u obce Stěbořice. Zázemí slezské rozhledny doplňuje vojenské cvičiště pro děti a vnitřní stálá expozice o předválečném
Cestovní pojištění se na horách hodí více, než si myslíte. Proč neriskovat a sjednat si ho?

Cestovní pojištění se na horách hodí více, než si myslíte. Proč neriskovat a sjednat si ho?

Letošní zima je na českých horách spíše nic než moc, ale to neznamená, že nemůžete vyrazit za sněhovou nadílkou za hranice. Kromě sportovního vybavení si však nezapomeňte přibalit i cestovní pojištění.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
MITT - veletrh Rusko, Moskva 19.-21.3. 19.3.
Caravan, Bike, Travel - veletrh Nitra, Agrokomplex 22.-24.3. 22.3.
For Bikes and Sport - veletrh Praha, Letňany 22.-24.3. 22.3.
Boot und Camping - veletrh Německo, Rostock 22.-24.3. 22.3.
Bahno Sokolov, Michal Horská kola, běh, canicross 23.3.
Bílina - odemykání Lbín   23.3.
Kovový muž Choceň Vodácký trojboj 23.3.
Primavera Bike - cyklomaraton Hrušovany nad Jevišovkou Horská kola 23.3.
Tatarkov memoriál Tatranská Lomnica Závod horských záchranářů 23.3.
Kamenice - úklid řeky Česká Kamenice 23.3. 09:00

Diskuse

Bivaky Sasko XY, 19.3.2024 10:22, 3 příspěvky
Bivaky Sasko Michael Beranek, 18.3.2024 21:18, 3 příspěvky
INU Honza, 18.3.2024 10:48, 3 příspěvky
Bivaky Sasko XY, 18.3.2024 10:03, 3 příspěvky
INU Horydoly, 17.3.2024 23:02, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 21:03, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 20:56, 2 příspěvky
Chrupavka Lipo, 17.3.2024 0:16, 2 příspěvky
Richard Šlojíř, 16.3.2024 11:10, 1 příspěvek
Krásná Oblast Radim Pokorný, 15.3.2024 12:49, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10
Forum cestovního ruchu Horydoly Open, 15.3.2024 2:04
Holiday World 2024 Horydoly Open, 15.3.2024 1:55
Slzy bolesti nad masami, ... milan šupa, 14.3.2024 19:31
Konec lyžování? Horydoly Open, 8.3.2024 15:52