Tignes pro sportovní lyžaře

Tignes pro sportovní lyžaře
Tignes, podzemní funiculaire.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Obrovské centrum zimních sportů bylo vybudováno na zelené louce. Jeho poznávacím znamením jsou tři paneláková města, která vypadla z rýsovacích prken socialistických projektantů. Svá nejlepší léta už mají za sebou, protože většinou pocházejí se šedesátých až sedmdesátých let minulého století. Tignes otevře letošní lyžařskou sezónu 1. prosince.

Tignes sice vypadá ošklivě a pobyt tu není žádný med, ale za krásou architektury se sem nejezdí. Jsou tu jedny z nejlepších sjezdových tratí ve Francii. Lyžuje se tu v nadmořské výšce 1550-3450 metrů.

"Každý týden tu tráví dovolenou třicet tisíc návštěvníků," připomíná Catherine Breiller ze zdejšího informačního střediska. To je stejné číslo, jakoby se do horského údolí každý týden přestěhovalo jedno okresní město.

"Tignes je pro české klienty jednička mezi všemi středisky,“ říká vedoucí tuzemské cestovní kanceláře Skol zaměřené na francouzské lyžování Jan Linhart.

Jestli vás zajímá, jak jsou na tom ostatní národy, vypočítává klientelu tisková mluvčí střediska Val d´Isére Astrid Zatovich: "Poláci upřednostňují naše středisko, Rusové milují snobský Courchevel, Britové nedají dopustit na rodinný Méribel, Němci, Dánové a Belgičané rádi jezdí do snowboardového ráje Val Thorens a Japoncům se líbí všude."

Pro lyžaře - sportovce

Tignes je zaměřené především na sjezdaře se sportovním duchem. Ráno nastoupí před ubytovnou na lyže, najezdí během dne mnoho desítek kilometrů, večer lyže odnesou do lyžárny a padnou únavou do postele.

Ono se tu totiž nedá dělat o moc víc. Ještě tak večer zajít do hospody, nebo přes den po nákupech, ale jinak je město po západu slunce jako po vymření.

Lyžování je tu ovšem parádní. Sto padesát kilometrů sjezdovek lze doplnit další stejně velkou porcí ve Val d´Isére ve vedlejším údolí. Stačí si doplatit permanentku a můžete se prohánět na tři sta kilometrech tratí nebo i mimo ně v hlubokém sněhu.

Celodenní skisafari

Jestli si chcete užít Tignes až do dna, kupte si místo zdejší permanentky jen o málo dražší jízdenku Espace Killy, která zahrnuje vedlejší středisko Val d´Isére. Tři stovky kilometrů sjezdovek obsluhuje stovka lanovek.

Potom můžete podnikat celodenní výlety. Jedno takové skisafari zahrnuje nejodlehlejší oblasti u rušná centra obou středisek. Hned po ránu vyrazíme první sedačkou z Val Claret na sedlo Palet. Sjedeme nazpátek širokou modrou sjezdovkou Carline, kde se správně rozhýbeme a vyzkoušíme ostrost hran v prvních carvingových obloucích.

Kolejovou lanovkou zvanou funiculaire vyjedeme tunelem k restauraci Panoramic. Vede odtud červená sjezdovka Double M. Jezdí se na ní obří slalomy světového poháru. Nahoru se vyvezte sedačkovou lanovkou Lanches a po modré Genépy si v klidu užijte další krásný sjezd.

Odskočíme si k sousedům

Lanovka Bollin nás doveze na hřeben Toviere, ze kterého už sjedeme do Val d´Isére. Nasedneme do dalšího funiculaire a vyjedeme na Bellevarde. Tuto jízdu stojí za to opakovat dvakrát, protože dolů vedou souběžně dvě červené sjezdovky Orange a OK. Během závodů sloužívají jako tratě pro ženské superobří slalomy.

Z Bellevardu se v mnohých zákrutách točí také černá Face. Po ní se jel olympijský sjezd, o kterém se říká, že byl nejbrutálnější ze všech dosavadních olympijských her. Můžete si vychutnat sami, jak se jezdí úzká zatáčkovitá trať, kterou na několika místech přerušují stráně strmé jako střecha.

Sjedeme ke kostelu ve Val d´Isére a hned vyrazíme kabinkovou lanovkou Solaise zase nahoru. Moc se nezastavujeme a pokračujeme dál zcela novou lanovku Leissieres. Nekončí na kopci, ale zhoupne se přes ostrý skalní hřeben a míří prudce dolů.

Ještě poslední přesedání a ocitáme se na sedle Iseran. Sjedeme od kapličky na sedle po modré sjezdovce kopírující silnici hluboko zasypanou sněhem až do údolí Fornet. Jsme na nejzazším místě našeho lyžařského putování. Jestli na kostele již odbila druhá hodina odpolední, máme co dělat, abychom se vrátili do Tignes.

Při návratu vyzobáváme třešničky

Zase překonáme lanovkou skalní hřeben, ale tentokrát ve druhém směru. Podle toho, co se nám líbilo, když jste jeli do Fornetu, si vybíráme sjezdovky a vracíme se stejnou cestou do Tignes.

Jestli přece ještě nemáte dost, sjeďte z vrcholu Toviere černou sjezdovkou k jezeru ve čtvrti Lac. Nechte se lanovkami vynést na vrchol Percee a vydejte se na čtyřkilometrovou jízdu černou sjezdovkou Sache v opuštěném údolí. Skončíte s roztřesenýma nohama hluboko pod přehradou v obci Brevieres. Nazpátek do centra Tignes se dostanete sérií lanovek nebo skibusem.

Vysmýčili jsme všechny kouty oblasti Espace Killy a vynechali jsme jen dva nejvyšší ledovce. Ty však kromě turistické zajímavosti nenabízejí mnoho. Sjezdovky na nich jsou krátké a nepříliš zajímavé. Navíc tu často vládne špatné počasí.

Parkování zadarmo

Parkování osobního auta přijde na necelých sto eur za týden, kryté i otevřené parkoviště je stejně drahé. Zdarma lze zaparkovat u přehrady v nejnižší části Tignes zvané Boisses. Skibus v Tignes jezdí často a zdarma bez ohledu na to, zda-li máte permanentku u sebe či nikoliv. Provozní doba je od sedmi hodin ráno do jedné hodiny po půlnoci.

INFO: Tignes


Zobrazit místo Skiareály - Skiarea na větší mapě 

Horydoly.cz Evropská zimní střediska na HORYDOLY

Adelboden (Švýcarsko)
Alpe d´Huez 1 (Francie)
Alpe d´Huez 2 (Francie)
Bansko (Bulharsko)
Courmayeur (Itálie)
Czorsztyn (Polsko)
Dolomity Superski (Itálie)
Fanningberg (Rakousko)
Heiligenblut (Rakousko)
Chamonix (Francie)
Chamrousse (Francie)
Chopok (Slovensko)
Ischgl (Rakousko)
Kaprun 1 (Rakousko)
Kaprun 2 (Rakousko)
Kleinkirchheim (Rakousko)
Kleinwalsertal (Německo)
Kronplatz (Itálie)
La Grave (Francie)
La Norma (Francie)
Lachtal (Rakousko)
Lackenhof (Rakousko)
Les 2 Alpes (Francie)
Les Arcs/La Plagne (Francie)
Madonna di Campiglio (Itálie)
Maurienne (Francie)
Menuires (Francie)
Mitterdorf (Německo)
Mölltal (Rakousko)
Nassfeld (Rakousko)
Nassfeld (Rakousko)
Nassfeld (Rakousko)
Obertauern (Rakousko)
Paganella (Itálie)
Plose (Itálie)
Ramsau/Schladming (Rakousko)
Rokytnice nad Jizerou 1 (Česko)
Rokytnice nad Jizerou 2 (Česko)
San Bernardo (Itálie)
San Martino di Castrozza (Itálie)
Seefeld (Rakousko)
Seiser Alm (Itálie)
Sella Ronda (Itálie)
Skirama (Itálie)
Speikboden (Itálie)
Stubai (Rakousko)
Špindlerův Mlýn (Česko)
Štrbské Pleso (Slovensko)
Radstadt (Rakousko)
Raxalpe (Rakousko)
Sölden (Rakousko)
Sulden (Rakousko)
Tignes (Francie)
Titlis (Švýcarsko)
Tux (Rakousko)
Uludag a Sarikamis (Turecko)
Val dIsére (Francie)
Val Senales (Itálie) v létě
Val Senales (Itálie) v zimě
Valmeinier (Francie)
Vars (Francie)
Vysoké Tatry (Slovensko)
Wildschönau (Rakousko)
Zell am See (Rakousko)
Železná Ruda (Česko)

Lyžařské manuály na HORYDOLY

Passo Tonale (Itálie) 3 díly
La Norma (Francie) 5 dílů
Chamonix a Courmayeur (Francie a Itálie) 9 dílů
Bormio (Itálie)  (8 dílů)

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Fotky reálné a ty ostatní
ja takové mám normálně z dovči :-D
  • Autor tomik
  • Datum a čas 25.10.2007 10:43
Reaguj
Re: Fotky reálné a ty ostatní
ja takové mám normálně z dovči :-D
  • Autor tomik
  • Datum a čas 25.10.2007 10:43
Reaguj
Fotky reálné a ty ostatní
Snažíme se fotit, jak to v daných mistech opravdu vypadá. Na začátku sezony v Tignes bývá velmi často hnusně. Abychom Tě potěšili, právě jsme přidali k článku fotofalerii imageových snímků. Tak si je užij!
Reaguj
v životě jsem neviděl lepší fotky doplňující článek o Tignes
  • Autor dalimil
  • Datum a čas 19.10.2007 08:32
Reaguj
Celkem 4 příspěvky v diskuzi


Němci prohlásili pískovcové lezení za své kulturní dědictví

Němci prohlásili pískovcové lezení za své kulturní dědictví

Němci nominovali do seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO horolezectví v Saském Švýcarsku. Jedná se o tradiční lezení na pískovcích, které dalo světu vybroušenu lezeckou techniku, striktní ochranu skal, první horolezecká pravidla a také... celý článek

Exstarosta Pece vrací peníze z lanovky na Sněžku

Běloruská žena zemřela na útěku před medvědem v Nízkých Tatrách

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Starostka Paříže Anne Hidalgo tvrdě šlape do příjemné dopravy v hlavním městě Francie. Zakázala sdílené elektrokoloběžky, vyhradila ulice pro pěší a cyklisty a zdražila parkování autům SUV.
Keramické trhy v Kostelci nad Černými lesy

Keramické trhy v Kostelci nad Černými lesy

FOTOGALERIE Ve středočeském městečku Kostelec nad Černými lesy se každoročně konají vyhlášené Keramické trhy.
Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

Chcete-li si běhání a cyklistiku užívat plnými doušky, bude dobré, když se na tyto sporty i vhodně oblečete. Na následujících řádcích pro vás máme zajímavé tipy na to, jak by takové oblečení
Rozhledna Šibenice Stěbořice připomíná vojenskou historii

Rozhledna Šibenice Stěbořice připomíná vojenskou historii

Betonová stavba s výškou 13 m je architektonicky atypickou rozhlednou připomínající vojenský bunkr. Nachází se na stejnojmenném návrší u obce Stěbořice. Zázemí slezské rozhledny doplňuje vojenské cvičiště pro děti a vnitřní stálá expozice o předválečném
Cestovní pojištění se na horách hodí více, než si myslíte. Proč neriskovat a sjednat si ho?

Cestovní pojištění se na horách hodí více, než si myslíte. Proč neriskovat a sjednat si ho?

Letošní zima je na českých horách spíše nic než moc, ale to neznamená, že nemůžete vyrazit za sněhovou nadílkou za hranice. Kromě sportovního vybavení si však nezapomeňte přibalit i cestovní pojištění.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Intourmarket - veletrh Rusko, Moskva 16.-18.3. Cestovní ruch 16.3.
MITT - veletrh Rusko, Moskva 19.-21.3. 19.3.
Caravan, Bike, Travel - veletrh Nitra, Agrokomplex 22.-24.3. 22.3.
For Bikes and Sport - veletrh Praha, Letňany 22.-24.3. 22.3.
Boot und Camping - veletrh Německo, Rostock 22.-24.3. 22.3.
Bahno Sokolov, Michal Horská kola, běh, canicross 23.3.
Bílina - odemykání Lbín   23.3.
Kovový muž Choceň Vodácký trojboj 23.3.
Primavera Bike - cyklomaraton Hrušovany nad Jevišovkou Horská kola 23.3.
Tatarkov memoriál Tatranská Lomnica Závod horských záchranářů 23.3.

Diskuse

Tenderness match consulta... epanuubu, 18.3.2024 23:30, 3 příspěvky
Bivaky Sasko Michael Beranek, 18.3.2024 21:18, 2 příspěvky
INU Honza, 18.3.2024 10:48, 3 příspěvky
Bivaky Sasko XY, 18.3.2024 10:03, 2 příspěvky
INU Horydoly, 17.3.2024 23:02, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 21:03, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 20:56, 2 příspěvky
Chrupavka Lipo, 17.3.2024 0:16, 2 příspěvky
Richard Šlojíř, 16.3.2024 11:10, 1 příspěvek
Krásná Oblast Radim Pokorný, 15.3.2024 12:49, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10
Forum cestovního ruchu Horydoly Open, 15.3.2024 2:04
Holiday World 2024 Horydoly Open, 15.3.2024 1:55
Slzy bolesti nad masami, ... milan šupa, 14.3.2024 19:31
Konec lyžování? Horydoly Open, 8.3.2024 15:52