Stubai: deset kilometrů dolů

Stubai: deset kilometrů dolů
Stubai. Lyžování na ledovci.
Autor snímku Tourismusverband Stubai Tirol
SDÍLEJ:

Lyžaři, kteří si na jaře nebo na podzim nechtějí ničit svá prkénka na polozasněžených sjezdovkách českých a moravských hor, myslí na ledovce. Z Česka se sice nejčastěji jezdí na Kaprun, ale kdo zažil lyžování ve Stubaiském údolí v Rakousku poblíž hranic s Itálií, nedá na ně dopustit.

Stubai: deset kilometrů dolů
Stubai. Ledovcové panorama.
Autor snímku Tourismusverband Stubai Tirol
Jak na to

Doprava: Po silnici směrem na Brenner a v Innsbrucku odbočit na Stubaital. Z Prahy to trvá autem asi šest, autobusem osm hodin.

Průvodce: Horolezecké, skialpinistické a sněžnicové průvodce mají ve velkém výběru knihkupectví v Innsbrucku a Fulmpes.

Lyžování v okolí Innsbrucku

Fulmpes - luční a lesní sjezdovky

Igls - středně těžké sjezdovky ve městě

Axamer Lizum - dlouhé lučinaté svahy s hlubokým sněhem

Seefeld - skalnaté sjezdy v terénu

Zatímco dříve každý český lyžař Stubai velebil, dnes jsou na něj tři náhledy. Méně nároční si pochvalují velké množství středně obtížných tratí. Fajnšmekři vytýkají většinou stejný sklon sjezdovek a stěžují si na jejich bídnou úpravu. Nadšenci jízdy v terénu zdůrazňují desetikilometrový sjezd.

Na Stubaiském ledovci si ale za své peníze užije každý. Milovníci dlouhých řezaných oblouků na carvingových lyžích i snowboardech sjíždějí pět širokých a upravovaných plání s délkou okolo dvou kilometrů, lyžařští klasici dávají přednost čtyřem stejně dlouhým, ale užším sjezdovkám, na kterých se často mění směr i sklon. Zkrátka nepřijdou ani naprostí začátečníci ve dvou lyžařských školách, snowboardeři na umělých překážkách a sportovci na boulích. Mezi tím vším jsou ještě krátké prudké svahy, které nikdo neupravuje, a na kterých se dá naučit technika jízdy v hlubokém rozježděném sněhu.

Do terénu

Králem mezi stubaiskými sjezdy je desetikilometrová trasa zvaná Wilde Grub`n (Divoké jámy). Z třítisícové výšky vede vyznačená trasa neupravovaným sněhem nejprve podél sjezdovek a potom osamělým údolím o patnáct set metrů níže.

Druhý terénní sjezd zvaný Fernau-Mauer (Fernauská stěna) je sice o něco kratší, ale zato nezůstává nic dlužen svému jménu. Nejdříve lyžaři sjíždějí prašanem po lehce skloněném ledovci, ale jak se dostanou na kamennou morénu, kličkují mezi obrovskými balvany ve svahu prudkém tak, že mají co dělat, aby se na něm vůbec udrželi. Na této trase hrozí ledovcové trhliny a tak je dobré se zeptat v kanceláři horských vůdců na sjízdnost trasy.

Stubaiské lanovky a vleky mají na podzim snad jen jeden zápor. Když je hezky, můžete ve frontách strávit až čtvrt hodiny, což v Rakousku není zvykem. Stubaiské údolí na severní straně Alp má totiž sníh o několik týdnů dříve než Italové na jihu. Jenže ti to sem mají jen pár hodin jízdy autem a plně toho na začátku sezóny využívají.

Horydoly.cz Přečtěte si také: Sníh a slunce ve Stubai

Booking.com

Běhání ve velké výšce pro starší

Ve výšce dvou a půl tisíce metrů je k dispozici perfektně upravený běžecký okruh, ovšem jenom kvůli němu sem nemá cenu jezdit. Trať se totiž klikatí okolo restaurace, a tak si běžkaři daleko lépe zalyžují na členitých stezkách v Krkonoších, Jizerských horách nebo na Šumavě. Kdo však přesto chce okusit běhání v této nadmořské výšce, musí si na ni zvyknout. Obvykle to trvá pár dní, než je schopen podávat velké výkony. Sportovci nad čtyřicet let se obvykle aklimatizují již druhý den, dvacetiletým mladíkům to někdy trvá i celý týden. Roli při tom nehraje fyzická kondice, ale pouze věk.

Stubai. Lyžování na ledovci.

Skialpinisté: Do sedel!

Skialpinisté chodí do poměrně bezpečných širokých sedel Stubaier Wildspitze, Daunkogel a Daunkopf. Stejnou trasou se vracejí. Je to vždycky túra na půl dne pro rychlíky a celodenní pro normální lidi.

Poznámka pro horolezce

Skála sice není příliš pevná, ale bývají to mixy a tak kamení zpevní sníh a led. Většinu skal lze z jedné strany vylézt obtížnými stěnami nebo středně těžkými hřebeny a na druhé straně sjet na lyžích či snowboardu. Nejvyšší je známá Stubaispitze.

Stubai. Ledové lezení.

Zábava v Innsbrucku

Když je ošklivě nebo se už nechce lyžovat, je nejlepší sjet do Innsbrucku. Tramvají to trvá necelou hodinu. Můžete obdivovat alpskou zoologickou zahradu, františkánský kostel s galerií bronzových soch Habsburského rodu, svatojakubský chrám s Cranachovou Madonnou nebo si koupit kornout pečených kaštanů a procházet se půvabnými uličkami starého města.

 

Horydoly.cz Evropská zimní střediska na HORYDOLY

Adelboden (Švýcarsko)
Alpe d´Huez 1 (Francie)
Alpe d´Huez 2 (Francie)
Bansko (Bulharsko)
Courmayeur (Itálie)
Czorsztyn (Polsko)
Dolomity Superski (Itálie)
Fanningberg (Rakousko)
Heiligenblut (Rakousko)
Chamonix (Francie)
Chopok (Slovensko)
Ischgl (Rakousko)
Kaprun 1 (Rakousko)
Kaprun 2 (Rakousko)
Kleinkirchheim (Rakousko)
Kleinwalsertal (Německo)
Kronplatz (Itálie)
La Grave (Francie)
La Norma (Francie)
Lachtal (Rakousko)
Lackenhof (Rakousko)
Les 2 Alpes (Francie)
Les Arcs/La Plagne (Francie)
Madonna di Campiglio (Itálie)
Maurienne (Francie)
Menuires (Francie)
Mitterdorf (Německo)
Mölltal (Rakousko)
Nassfeld (Rakousko)
Nassfeld (Rakousko)
Nassfeld (Rakousko)
Obertauern (Rakousko)
Plose (Itálie)
Ramsau/Schladming (Rakousko)
Rokytnice nad Jizerou 1 (Česko)
Rokytnice nad Jizerou 2 (Česko)
San Bernardo (Itálie)
Seefeld (Německo)
Seiser Alm (Itálie)
Sella Ronda (Itálie)
Skirama (Itálie)
Speikboden (Itálie)
Stubai (Rakousko)
Špindlerův Mlýn (Česko)
Štrbské Pleso (Slovensko)
Radstadt (Rakousko)
Raxalpe (Rakousko)
Sölden (Rakousko)
Sulden (Rakousko)
Tignes (Francie)
Titlis (Švýcarsko)
Tux (Rakousko)
Uludag a Sarikamis (Turecko)
Val dIsére (Francie)
Val Senales (Itálie) v létě
Val Senales (Itálie) v zimě
Vars (Francie)
Vysoké Tatry (Slovensko)
Wildschönau (Rakousko)
Zell am See (Rakousko)
Železná Ruda (Česko)

Lyžařské manuály na HORYDOLY

Passo Tonale (Itálie) 3 díly
La Norma (Francie) 5 dílů
Chamonix a Courmayeur (Francie a Itálie) 9 dílů
Bormio (Itálie)  (8 dílů)


Zobrazit místo Evropa - skiareály na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Novinka
Informaci o lanovce muzu potvrdit. Jinak pokud Vas zajimaji dalsi detaily, zkuste www.zimni-alpy.cz nebo je primo kontaktujte radi Vam poradi...
  • Autor Jarda
  • Datum a čas 28.3.2008 22:39
Reaguj
fronty
souhlas - o minulém víkendu 17,18.11 velké fronty a ucpané sjezdovky v obtížnějších pasážích. Nevhodné pro zkušené rychlé lyžaře - v tom nejlepším se musí zpomalit nebo zastavit, jinak hrozí kolize.
  • Autor Teplák
  • Datum a čas 20.11.2007 14:05
Reaguj
Značení tras
Trasy pro freeride jsou značené tyčemi s kruhovými značkami a jsou nakreslené v mapkách, které jsou zdarma k dispozici na internetu nebo u pokladen. Skialpové trasy značené nejsou vůbec a občas na nich potkáš jen turistický rozcestník, pokud není pod sněhem. Na často chozená sedla obvykle vedou projeté stopy. Klasické skialpové trasy vedou do prudkých terénů, žlabů a sedel. Doménou sněžnic jsou mírná stoupání v okolí hranice lesa.
  • Autor Kuba Turek
  • Datum a čas 15.10.2003 20:12
Reaguj
Starší versus mladší
Kdesi jsem četl, že to údajně souvisí z množstvím svalové hmoty, která kyslík spotřebovává. Pokud ano zajimavé by bylo porovnání aklimatizace kulturista versus šlachoun.
  • Autor Aleš
  • Datum a čas 15.10.2003 13:15
Reaguj
Dotaz
Ahoj Kubo!Zajímalo by mne jak tam jsou skialpové trasy značeny a jestli se liší od tras pro sněžnice? Dík Marek
  • Autor Marek
  • Datum a čas 15.10.2003 12:46
Reaguj
Ještě jednou aklimatizace
Nic se neděje, že rejpeš. Ale s aklimatizací je to tak, jak píšu - starší se aklimatizují lépe než mladí. Uvádí se to v mnoha učebnicích. Já sám jsem nikdy žádné medicínské pozorování nedělal, protože nejsem lékař. Fundované články o aklimatizaci najdeš například v materiálech Lékařské komise Českého horolezeckého svazu (www.horosvaz.cz), v knihovně ČHS je dostupných mnoho odborných knih o tomto tématu, anebo dobrá stránka na internetu ve slovenštině je od Braňa Vopálenského (www.geocities.com/Yosemite/Rapids/7544)
  • Autor Kuba Turek
  • Datum a čas 15.10.2003 12:07
Reaguj
Aklimatizace
Kubo,aklimatizace je individuální a nesouvisí s věkem ani zkušenostmi a vůbec s fyzickou kondicí (což ani ty netvrdíš)Spolek Horské Medicíny má spoustu zajímavých článků o aklimatizaci.Tvrzení, že starší lidé se aklimatizují lépe se zakládá na nějaké tvé pochybné statistice. Osobní zkušenost? Na kolika lidech z jaké skupiny jsi to pozoroval.Promiň, že rejpu. Myslím, že ta věta byla v článku zbytečná. Co takhle nějaký článek o aklimatizaci.Kóďa
  • Autor Kóďa
  • Datum a čas 15.10.2003 11:30
Reaguj
jakub.turek@horydoly.cz
Neví se proč, ale starší lidé se aklimatizují daleko rychleji než mladší.
  • Autor Kuba Turek
  • Datum a čas 15.10.2003 10:21
Reaguj
Kravina
Nazdar Kubo,můžeš mi vysvětlit jak si přišel na to, že aklimatizace souvisí s věkem :))
  • Autor Kóďa
  • Datum a čas 15.10.2003 09:25
Reaguj
Novinka
Letos je tam nová kabinová lanovka, která pokračuje ze stanice Eisjoch a končí za Jochdohle. Takže se dá(bude od listopadu) ve třech sekcích vyjet kabinou až na vršek.
  • Autor carpat
  • Datum a čas 15.10.2003 09:08
Reaguj
Celkem 10 příspěvků v diskuzi


Němci prohlásili pískovcové lezení za své kulturní dědictví

Němci prohlásili pískovcové lezení za své kulturní dědictví

Němci nominovali do seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO horolezectví v Saském Švýcarsku. Jedná se o tradiční lezení na pískovcích, které dalo světu vybroušenu lezeckou techniku, striktní ochranu skal, první horolezecká pravidla a také... celý článek

Exstarosta Pece vrací peníze z lanovky na Sněžku

Zdravá kloubní chrupavka v každém věku: Jak na to?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Starostka Paříže Anne Hidalgo tvrdě šlape do příjemné dopravy v hlavním městě Francie. Zakázala sdílené elektrokoloběžky, vyhradila ulice pro pěší a cyklisty a zdražila parkování autům SUV.
Keramické trhy v Kostelci nad Černými lesy

Keramické trhy v Kostelci nad Černými lesy

FOTOGALERIE Ve středočeském městečku Kostelec nad Černými lesy se každoročně konají vyhlášené Keramické trhy.
Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

Chcete-li si běhání a cyklistiku užívat plnými doušky, bude dobré, když se na tyto sporty i vhodně oblečete. Na následujících řádcích pro vás máme zajímavé tipy na to, jak by takové oblečení
Rozhledna Šibenice Stěbořice připomíná vojenskou historii

Rozhledna Šibenice Stěbořice připomíná vojenskou historii

Betonová stavba s výškou 13 m je architektonicky atypickou rozhlednou připomínající vojenský bunkr. Nachází se na stejnojmenném návrší u obce Stěbořice. Zázemí slezské rozhledny doplňuje vojenské cvičiště pro děti a vnitřní stálá expozice o předválečném
Cestovní pojištění se na horách hodí více, než si myslíte. Proč neriskovat a sjednat si ho?

Cestovní pojištění se na horách hodí více, než si myslíte. Proč neriskovat a sjednat si ho?

Letošní zima je na českých horách spíše nic než moc, ale to neznamená, že nemůžete vyrazit za sněhovou nadílkou za hranice. Kromě sportovního vybavení si však nezapomeňte přibalit i cestovní pojištění.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
MITT - veletrh Rusko, Moskva 19.-21.3. 19.3.
Caravan, Bike, Travel - veletrh Nitra, Agrokomplex 22.-24.3. 22.3.
For Bikes and Sport - veletrh Praha, Letňany 22.-24.3. 22.3.
Boot und Camping - veletrh Německo, Rostock 22.-24.3. 22.3.
Bahno Sokolov, Michal Horská kola, běh, canicross 23.3.
Bílina - odemykání Lbín   23.3.
Kovový muž Choceň Vodácký trojboj 23.3.
Primavera Bike - cyklomaraton Hrušovany nad Jevišovkou Horská kola 23.3.
Tatarkov memoriál Tatranská Lomnica Závod horských záchranářů 23.3.
Kamenice - úklid řeky Česká Kamenice 23.3. 09:00

Diskuse

A urine c-morbidity; neov... umyasukobaso, 19.3.2024 9:28, 3 příspěvky
Bivaky Sasko Michael Beranek, 18.3.2024 21:18, 2 příspěvky
INU Honza, 18.3.2024 10:48, 3 příspěvky
Bivaky Sasko XY, 18.3.2024 10:03, 2 příspěvky
INU Horydoly, 17.3.2024 23:02, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 21:03, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 20:56, 2 příspěvky
Chrupavka Lipo, 17.3.2024 0:16, 2 příspěvky
Richard Šlojíř, 16.3.2024 11:10, 1 příspěvek
Krásná Oblast Radim Pokorný, 15.3.2024 12:49, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10
Forum cestovního ruchu Horydoly Open, 15.3.2024 2:04
Holiday World 2024 Horydoly Open, 15.3.2024 1:55
Slzy bolesti nad masami, ... milan šupa, 14.3.2024 19:31
Konec lyžování? Horydoly Open, 8.3.2024 15:52