Chceme pustit skialpinisty do Krkonoš, ale neřekneme kam

Chceme pustit skialpinisty do Krkonoš, ale neřekneme kam
SDÍLEJ:
Český horolezecký svaz, nezávislí skialpinisté a Krkonošský národní park jednají, kam pustit v Krkonoších skialpinisty. O domluvené lokalitě všechny strany mlčí jako hrob. Pri tom na Správu Krkonošského národního parku se vztahuje zákon o svobodném přístupu k informacím a vedení Českého horolezeckého svazu deklaruje průhlednost své činnosti. Přidali jsme ANKETU.
Jak na to

9. dubna 2010. Adresováno Správě Krkonošského národního parku
VĚC: Žádost o informace z jednání SKRNAP se zástupci skialpinistické veřejnosti, ČAHV a ČHS

Žádám o poskytnutí informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Požaduji, abyste mi sdělili konkrétní lokalizaci místa, které bylo předběžně vybráno jako zkušební pro uvolnění zákazu skialpinismu mimo značené cesty v rámci I. a II. zóny Krkonošského národního parku. Pokud by moji žádost nebylo možné jednoznačně zodpovědět, prosím o zaslání kopií zápisů z jednání dne 27.3. a předchozích i následujících, které se zkušební lokalitou souvisely.

Oprávněné náklady samozřejmě zaplatíme. Preferujeme elektronickou formu odpovědi. Pokud to není ve Vašich silách, níže uvádím veškerá další spojení. Za Vaši odpověď předem děkuji.

Žádost podává UpDown Media, s.r.o., vydavatel internetového deníku Horydoly.cz a tištěného čtvrtletníku Horydoly, zastoupený jednatelem a šéfredaktorem Jakubem Turkem.

UpDown Media, s.r.o.
Sněženková 6
106 00 Praha 10
IČO: 27243788

"Považovala bych za rozumné s článkem počkat, až budou jasné hmatatelné výsledky," doporučuje dokonce tajemnice Českého horolezeckého svazu Božena Valentová.

Hlasujte:
ANKETA: Kde bude první povolená skialpinistická aréna v Krkonoších?

Co se peče v příšeří?

Jenže my za rozumné považujeme něco jiného. Chceme vědět, co pečou naši zástupci, ať už nás to zajímá jako daňové poplatníky (a tedy činnost státního orgánu), nebo jako horolezce (a tedy vyjednávání Českého horolezeckého svazu).

U jednacího stolu na Dvoračkách v Krkonoších se sešli mimo jiných šéf skialpinistické komise Českého horolezeckého svazu Robin Baum a náměstek pro vnější vztahy Správy Krkonošského národního parku Jakub Kašpar.

Zeptali jsme se tajemnice svazu Boženy Valentové, co se projednávalo, ale moc jsme se toho nedozvěděli:

O čem jste jednali s KRNAPem v souvislosti s ledopády a skialpinismem v posledním roce?

S vedením KRNAPu jednal ČHS vloni na podzim o možnostech lezení v ledopádech. Letos na konci března proběhla první pracovní schůzka o možnostech skialpinismu ve vybraných lokalitách, to je o možnostech skialpinistických přechodů a skialpinistických sjezdů.

Co konkrétního jste probírali?

Při jednání, kterého se zúčastnil nejen zástupce ČHS, ale i další zástupci skialpinistické veřejnosti, byla mj. diskutována rizika sportovních aktivit v nejvíce chráněných územích (I. zóna), tj. hlavně riziko, že přístup do lokalit využijí nejen horolezci a skialpinisté, ale sekundárně také ti, kdo přírodě záměrně škodí, například pytláci.

Už jsou nějaké výsledky z jednání?

Jednání ohledně lezení v ledech nejsou uzavřena, budou pokračovat, takže konkrétní výsledky zatím nejsou. Pro skialpinisty byla vybrána lokalita, která by mohla být zkušebně, na časově omezenou dobu, zpřístupněna. V této chvíli se však jedná pouze o pracovní návrh, nikoli o povolení ze strany KRNAPu. O tom, zda bude skialpinismus ve vybrané lokalitě opravdu povolen, se bude rozhodovat ve správním řízení, na základě žádosti, kterou podá Český horolezecký svaz.

Jak se to letos projeví v Krkonoších, jestli tedy vůbec?

Na tuto otázku nelze nyní odpovědět.

O jakou lokalitu se jedná?

Jméno lokality, o kterou se jedná, nechci nyní zveřejňovat. Důvodem je, že se zatím jedná pouze o pracovní návrh, který bude předmětem oficiální žádosti. Nepovažovala bych za solidní, kdybychom návrh poskytli médiím dříve, než podáme oficiální žádost k příslušnému orgánuo chrany přírody. Doufám, že je toto mé vysvětlení akceptovatelné. Jakmile pokročíme v jednáních dále, poskytneme potřebné informace.

Akceptovatelné to není. Ať už se ptám jako člen Českého horolezeckého svaz nebo jako novinář. Předpokládám, že jednání je transparentní ze strany ČHS i KRNAPu.

Jednání transparentní jsou. Při jakýchkoli jednáních vždy platí, že informace z jednání se zveřejňují až poté, kdy jsou připraveny oficiální, odsouhlasené závěry. Jednání s KRNAPem jsem se sama nezúčastnila a oficiální zápis ještě nemám, takže nebudu dále poskytovat zatím neformální informace.

Když jsme neuspěli u Českého horolezeckého svazu, obrátili jsme se na Správu Krkonošského národního parku. Ani náměstek pro vnější vztahy Správy Krkonošského národního parku Jakub Kašpar nám nic konkrétního neřekl:

O jaké lokalitě pro zkušební povolení skialpinismu v Krkonoších jednal Krkonošský národní park s Českým horolezeckým svazem a skialpinisty?

Správa KRNAP jedná o tom, jak vyjít vstříc skialpinismu nad míru současnou, kdy je skialp, resp. ski-touring, legální aktivitou všude, kde to nezakazuje zákon o ochraně přírody a krajiny a lesní zákon. Tedy na všech značených trasách plus mimo I. a II. zónu i mimo cesty, ovšem mimo les. Jednáme s jednotlivými skialpinisty, Českým horolezeckým svazem či Českou asociací horských vůdců o nejrůznějších lokalitách a možnostech. Snažíme se najít taková místa, která by pro skialpinisty byla atraktivní a zároveň schůdná z hlediska ochrany přírody a lesa.

Ani další zdroj přímo z jednání není konkrétní. Šárka Zahradníková píše na serveru Lezec:

"...část setkání pak byla věnována konkrétní, zkušebně vybrané, lokalitě, dostatečně atraktivní z pohledu skialpinismu. Pro ní byla též navržena pravidla regulovaného zpřístupnění, včetně způsobu monitoringu."

Kdo požadoval utajené jednání, upřesňuje Jaroslav Kočí také na severu Lezec:

"Bylo totiž dohodnuto, že toho pustíme v této chvíli co nejméně, aby se během schvalování našeho návrhu necítili Krnapáci pod tlakem."

Kde se lyžuje už sto let?

Lyžování, které se dnes označuje termínem skialpinismus nebo skitouring, v Krkonoších provozují Němci (byli tady doma), po nich Češi (vznikl tu jejich stát) a na konec Poláci (zabrali německé hory) už sto let.

V úvahu pro legalizaci tedy přicházejí známé terény na Luční nebo Studniční hoře, na Kotli, případně v údolí Bílého Labe. Lyžuje se také v Labském a Obřím dole, ale tam jsou trasy v některých místech velmi ohrožované lavinami.

Dohoda se zřejmě nemůže týkat zarostlých sjezdů ze Sněžky, z Pančavské a Labské louky a z Lysé hory. Také sjezdy do Polska z pohraničního hřebene jsou mimo hru českých zelených úředníků.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co se zajimat?
Great hmamer of Thor, that is powerfully helpful!
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co se zajimat?
To byla odpověď Petrovi.
  • Autor Dag
  • Datum a čas 15.4.2010 08:02
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co se zajimat?
Jasně, ale to už jsme někde jinde. Krkonoše jsou prdinec, v Alpách je jim to víc fuk. Oblast sem, oblast tam. Na Slovensku zase možná jsou peníze až prvním místě. V Krkonoších je ovšem ta schíza, kdy jedni můžou všechno a druzí (čundráci, lyžaři, vodáci... jsou otloukánci.
Ale to už je jiný příběh. Tady jsem komentoval způsob práce Kuby. On už tenhle titulek je nákrok k průseru a mystifikace, Zatím nikdo nic neřekl o nějakém pouštění.
  • Autor Dag
  • Datum a čas 15.4.2010 08:01
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co se zajimat?
Petře, můžeš mi pomoci? Fakt si nevzpomínám na nějaký rozhovor s Tebou. O co se jedná? (Obecně mi ale přijde, že když budu hovořit v detašované redakci na ploše veletržního areálu s místopředsedou ČHS, který se u nás sám zastaví, tak to budu brát za oficiální poskytnutí informací. Vím, je to hraniční případ, protože se pracovně docela dobře známe...)
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co se zajimat?
Teď si na to nevzpomínám. Kouknu se a za chvilku budu reagovat.
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co se zajimat?
Kubo, když jsem byl ještě ve VV ČHS, zastavil jsem se na chvilku na tvém stánku v Brně na pokec ze známosti. Na nic jsi mne neupozorňoval, ale další den jsi vydal článek, kde jsi psal, že jsem ti poskytl rozhovor. Vzhledem k tomu, že tp, co jsi napsal nevyvolalo žádnou aféru, nijak jsem na to tenkrát nereagoval. Nicméně tvářit se jako kamarád a přitom sosat informace, se kterými si pak děláš co se ti zrovna hodí, je tvoje základní pracovní metoda: Spousta lidí to už za tu dobu co tě zná ví a proto ti taky mnohdy nic neřeknou.
Reaguj
Neúředník
Prohrál bys!
Reaguj
Re: Anonymní, leč kritický neúředník
Skoro bych se vsadil, že z téhle schůzky něco jako "podepsaný zápis" existovat nebude. Nesedí mi to k jejímu charakteru a řekl bych, že by to ani nemělo smysl.
  • Autor neúředník
  • Datum a čas 14.4.2010 14:51
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Anonymní, leč kritický neúředník
Neprudíš. Jenom meleš dokola pořád to samé, co se tady už probralo, a ptáš se na otázky, které byly zodpovězeny.
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dotaz na ANNU
Tak to je skandál! Nepoužitelnej tulení pás! Chudáci tuleni jsou po statisících vybíjeni kvůli rozmarům skialpinistů a když dosloužili, mají nahrazovat díry v rozpočtu. Jo a ten kameník Franta z Horní Dolní je známý opilec a tesá křivě, ale holt jeho tchyně sedí na MŽP a tak má tlačenku.
  • Autor anonym
  • Datum a čas 14.4.2010 13:49
Reaguj
Celkem 102 příspěvků v diskuzi


Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Fantastický úspěch vybojoval rychlostní lyžař Radim Palán. Na mistrovství světa ve Vars získal stříbrnou medaili a na stejném místě potom ještě bronzovou ve světovém poháru. Je to nejlepší výsledek v disciplině speed... celý článek

Emerich Rath: olympionik, všestranný sportovec, Evropan

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Za dva dny přes Krkonoše

Za dva dny přes Krkonoše

AKTUALIZACE Zimní inverze, horský hřeben nad mraky, ostré slunce září na bílý prašan. Tak takhle často vypadají ve vrcholné zimě Krkonoše. Obětujme tedy víkend, opusťme pošmourné nížiny a vyražme na nejkrásnější
Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

Zajímá vás, kde se dá projet na lyžích, kde se leze po skalách, jaké podmínky vládnou na hřebenech, jak jsou nateklé ledopády, nebo jaká chata je otevřená? Přinášíme aktuální zprávy
Lyžařští trpaslíci: v Kaiserwinkl lyžují děti od 3 let

Lyžařští trpaslíci: v Kaiserwinkl lyžují děti od 3 let

Děti mohou už během pár dní hrdě dělat první obloučky na sněhu. Zábavný faktor, bezpečnost a empatie - s nimi dokážou instruktoři lyžařských škol v Kaiserwinklu proměnit menší i větší děti v nadšené lyžaře. Zvládnou to
Sněhu ubývá. Lyžování vyžaduje lepší přípravu

Sněhu ubývá. Lyžování vyžaduje lepší přípravu

Ve většině tuzemských skiareálů je sníh už jen na sjezdovkách, řada z nich už provoz předčasně ukončila. Vlivem vysokých teplot a deště sníh rychle taje a sjezdovky jsou kvůli náročnému terénu zejména v odpoledních
Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

SKI GUIDE Do Vysokých Tater přišlo jaro velmi brzy. Ze Zbojnické chaty tedy sjíždíme na lyžích jarní trasou. Nahoře projíždíme Generál Šús, ve středu kličkujeme Húpačky a dole jdeme pěšky podél

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Den Nahoru a Dolů Špindlerův Mlýn, Medvědín Skialpinismus 6.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 11.-14.4. 11.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-14.4. 11.4.

Diskuse

Обеспечьте стабильный пот... Seo-Ul-per, 28.3.2024 20:10, 1 příspěvek
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35