Mrůzkovi jsou mistři světa!

Mrůzkovi jsou mistři světa!
SDÍLEJ:
Mistrovství světa ve sjezdu na divoké vodě skončilo pro domácí nevídaným úspěchem. Český výprava vylovila z říčky Teplé deset medailí. Absolutně nejúspěšnější byla kajakářka Michala Mrůzková, která svými třemi medailemi pokračuje sedmým rokem ve světové nadvládě na divoké vodě.
Jak na to Vodácké závody 2006 na Horydoly

Přinášíme komentované sportovní výsledky ve sportech, které se do novin a televize obvykle nedostanou. Zpravodajství připravujeme ve spolupráci s raftovou přílohou Sportovních novin a David Knebel Inspiration.

Sjezd

Otava

Labe

Kamenice

Slalom

Augsburg

Athény

Praha, Trója

Trnávka 2

Trnávka 1

Labe

Opava

Rafting

Trnávka

Belaja - mistrovství Evropy

Belaja - organizační nejasnosti

Turistika

Choceň - vodácké dny

Vodácké závody: 2005, 2004, 2003

O jeden titul méně získal její švagr Kamil Mrůzek.

Tři kovy z mistrovství světa má kromě Mrůzkové také Tomáš Slovák. Po dvou bronzech z krátkého i dlouhého sjezdu vylepšil svou sbírku zlatem ze závodu hlídek.

Přečtěte si podrobnou reportáž.

17. června

Závod družstev v české režii

Český kajak dokázal svoji převahu na mistrovství světa ve sjezdu na divoké vodě v Karlových Varech na říčce Teplé. Hlídka ve složení Kamil Mrůzek, Aleš Marek a Tomáš Slovák o 18 vteřin vyhrála závod družstev.

Vítězný je i tým žen. Kajakářky Michala Mrůzková, Lenka Lagnerová a Kateřina Vacíková předčily Němky o 12 sekund.

Ve vyrovnaném závodě si pro třetí českou medaili dojely singlkánoisté. Po fantastickém týmovém výkonu podlehly pouze německé trojici. Bez medaile zůstali jen deblkánoisté, na něž zbylo nepopulární 4. místo.

Boj o druhé a třetí místo na kajacích

První disciplína byl stejně jako ve všech předešlých dnech kajak mužů. Naši obhajovali zlato z před dvou let, kdy v německém Garmisch-Partenkirchenu udělali zlatý hattrick na mistrovství světa. Největšími soupeři měli být podle papírových předpokladů Němci a Francouzi.

Skvělými individuálními výkony si naši borci zajistili výhodnou poslední pozici na startu. Celou trať tak měli dokonalý přehled o průběhu závodu. Na mezičasech se pohybovali na čele a závod měli pod kontrolou. Češi jako jediní pokořili hranici 20 minut a s přehledem zvítězili.

Jediným okamžikem, kdy českým fanouškům zatrnulo, byl moment, když naše hlídka vjížděla do sprintové tratě, tedy asi dvě minuty nad cílem. Kamil Mrůzek jedoucí na čele tam vyjel z optimální stopy a jeho oranžová loď se začala nebezpečně vychylovat. Kamil však prosadil své zkušenosti a bravurně zažehnal hrozící hodiny.

Jestli vítězství našich bylo jednoznačnou záležitostí, tak o druhé místo se rozpoutal tuhý boj. Ze stříbra se nakonec neradovali ani Němci ani Francouzi, ale nevyzpytatelní Italové. O vteřinu zpět dojel tým Německa a se značným odstupem čtvrtí jsou Francouzi.

Kajakářky přejely celý svět

Zlepšení českých žen, které bylo patrné v dlouhém sjezdu, bylo zpečetěno ziskem titulu mistryň světa. Trojice Michala Mrůzková, Kateřina Vacíková a Lenka Lagnerová jednoznačně přejela všechny soupeřky. Na bývalé velmoci ženského kajaku Německo a Francii zůstal pouze souboj o druhé a třetí místo. Bronz nakonec putuje do rukou francouzských kajakářek. Stříbro je ve vlastnictví Němek.

Průběh ženského závodu byl velice obdobný tomu mužskému. Domácí kajakářky vyjely do vln Teplé podobně jako naši muži poslední. Všechny soupeřky tedy jely před nimi. Realizační tým je tak mohl na čtyřech mezičasech detailně informovat o tom, jak se závod vyvíjí.

Naštěstí pro tým Česka šlo vše více než dobře a po protnutí cílové linie se děvčata mohla radovat z historického úspěchu. Češky ovládly mistrovství světa poprvé od roku 1969, kdy titul ve francouzském Bourg Saint Maurice vybojovala trojice Polesná, Kaplová, Polesná.

První singlíři vyhráli

Historickým okamžikem je rovněž zisk medaile pro singlkánoisty. Jejich zápas dlouho vypadal marně. Na mezičasech se pohybovali na čtvrtém místě. Skvělý finiš v centru Karlových Varů je ale vytáhl na medaili.

Jako první singlíři se vydali zápolit s řekou Němci. Velcí favorité na medaili jeli skvěle. Časem 22:29,32 nasadili laťku velice vysoko. Jak se nakonec ukázalo, byl to čas, který jim zajistil vítězství. Naši startovali za slabšími týmy USA a Velké Británie. Na trati dokonce Brity dojeli. Ti, je trochu nesportovně, nechtěli pustit před sebe a naši dlouze bojovali s vlnami od jejich lodí.

Podpora fanoušků je, ale dokázala vybičovat ke zrychlení v závěrečných minutách. Lukáš Uncajtík, Marek Rygel a Jan Neset podlehli o pět vteřin Němcům a po dojezdu jim patřilo druhé místo. Ve městě mezi betonovými zdmi však stále ještě bojovali s časomírou největší favorité. Naše borce už ale porazit nikdo nedokázal.

Poprvé propukla radost českých singlířů při dojezdu Francouzů, kteří propadli a na naše ztratili 15 sekund. Podruhé uslyšely Karlovy Vary výbuch emocí po průjezdu chorvatského tria, které podlehlo Čechům o pouhé 3 sekundy.

Deblkánoe ve vyrovnaném závodě

Další titul do své nesmírně bohaté sbírky přidali Slováci Jaroslav Slučík a Vladimír Vala. Trojice slovenských lodí v nezvykle velice vyrovnaném závodě deblových družstev porazila o 3,91 sekund druhé Francouze. O dalších 5 vteřin zpět byli závodníci Německa. Na naše borce ve složení Roman Mornštejn Petr Veselý, David Lisický Jan Vlček a Marek Šálek spolu s Janem Říhou zbylo nepopulární čtvrté místo.

16. června

Mrůzková vyhrála i sprint

Michala Mrůzková po středečním triumfu v klasickém sjezdu vyhrála i sprint pod Mlýnskou kolonádou. Rovněž zbylé dvě medaile patří úspěšným lodím z dlouhého závodu. Stříbro vylovili deblíři David Lisický a Jan Vlček. Bronzem rozšířil sbírku světových medailí kajakář Tomáš Slovák.

Sedmiletá dominace

Pro pátý titul světové šampiónky ve sjezdu na divoké vodě dopádlovala v odpolední výhni kajakářka Michala Mrůzková. Její neporazitelnost na vrcholné světové akci se tak protáhla na úctyhodných 7 let. Michala nedala soupeřkám vůbec žádnou šanci a s obrovským náskokem vyhrála. Jako jediná žena dokázala stlačit časomíru pod 4 minuty.

Francouzskou specializaci na sprint podtrhlo stříbro Nathalie Gastineau a bronz Helgard Marzolf. Zbylé Češky se ve výsledcích pohybují okolo 10. místa. Lenka Lagnerová je 9., Kateřina Vacíková 12. a benjamínek týmu Anna Zástěrová o dvě příčky zpět na 14. místě.

Francouzské deblířské úspěchy

Deblkánoisté David Lisický a Jan Vlček udrželi druhou příčku z prvního kola a získali ve Varech druhou medaili. Velice si oproti prvnímu kolu polepšila posádka Marek Šálek a Jan Říha, která se posunula na 5. místo. Těsně za první desítkou na 11. pozici dojeli David Baustein a Tomáš Petříček. Roman Morštejn s Petrem Veselým sice zaznamenali zlepšení o 4 sekundy, přesto to nestačilo na výraznější posun ve výsledkové listině a skončili 15.

Zvítězili Francouzi David Silotto Cyril Leblond. Bronz berou rovněž zástupci země galského kohouta Frederic Momot Michael Didier.

Kajak mužů

Po středečním bronzu v dlouhém sjezdu přidal kajakář Tomáš Slovák medaili stejné hodnoty i v dnešním sprintu. Mistrem světa se před hotelem Thermal v Karlových Varech stal Němec Max Hoff, stříbrný z dlouhého sjezdu. Vicemistrem světa se stal obhájce sprintového titulu z Garmish-Partenkirchenu Francouz Arnaud Hybois.

Za Slovákem se umístili další dva Češi. Aleš Marek a Kamil Mrůzek. Mrůzek, mistr světa z dlouhého závodu, figuroval po prvním kole před Markem na 4. místě. V druhé jízdě si naši kajakáři pořadí prohodili. Pro oba je to i přes to, že nezískali medaili, velký úspěch, protože se specializují na klasické sjezdy. Na 16. pozici dojel poslední z domácích kajakářů David Knebel.

Návrat kanoisty Uncajtíka

Nejlépe z našich byl dnes odpoledne na pátém místě Lukáš Novosad. Završil tak svůj návrat do světové kanoistiky. V roce 2003 se na sprintové trati v Karlových Varech rozloučil s aktivní kariérou. Tehdy získal evropský bronz a návrat oddaloval celé tři roky. Dnes však všem soupeřům dokázal, že jezdit na vodě nezapomněl a předčil i suveréna domácích vod Lukáše Uncajtíka. Lukáš v konečném pořadí figuruje na 7. místě a o jednu pozici předčil mnohonásobného mistra světa Itala Vladiho Panata. Z dalších našich dojel Jan Neset 11. a Tomáš Kejklíček 13..

Medaile ze singlkánoe putují do tradičních sjezdařských zemí. Mistrem světa je Guillaume Alzingre z Francie. Jeho krajan Stephane Santamaria je stříbrný a Němec Stephan Stiefenhofer bronzový. Největší favorit a obhájce titulu Harld Marzholf fatálně selhal v prvním dějství. Na předposledním skoku se převrátil a eskymácký obrat rychle zchladil jeho ambice.

Pod Termalem se plavalo

Sprint na Teplé byl hodně ošidný. Mnohým výborným závodníkům se nedařilo. Své ambice utopil nejen Francouz Marzholf, ale i mnozí další. Zkušená kajakářka Lučka Čankar ze Slovinska vyplavala a stejně se vedlo i Italovi Benassimu, jenž figuroval po první jízdě kajakářů na 6. místě. Vážné chyby odsunuli vzad i tři spolufavority sprintového kajaku Itala Mercatiho, Brita Schofielda či Francouze Jolita.

Slabší chvíle si vybrali i domácí borci. Chyba na předposledním skoku u Thermalu zřejmě sebrala v první jízdě medaili naší dvojici Šálek Říha. Perné chvíle na startu 2. kola zažila i naše první deblkánoe. "Asi pět vteřin před startem mi uplavalo pádlo a mířilo po proudu pryč. Vše proběhlo tak rychle, že jsem vůbec nestihl zareagovat. Prostě bylo pryč! Za námi u startovního mola byla už jen posádka vedoucích Francouzů. Vypravil jsem ze sebe jen: "Hej paddle!" Naštěstí naši soupeři se zachovali nesmírně sportovně a pádlo mi doslova v posledním okamžiku, vlastně v průběhu našeho startu, vrátili. Díky tomu jsme tedy mohli vůbec jet a dojet. Naše díky dneska hlavně míří k našim francouzským kolegům. Část té naší medaile patří i jim," ocenil sportovní pomoc v pravém smyslu fair-play zadák David Lisický.

15. června

Dlouhý sjezd

Kamil Mrůzek a Michala Mrůzková jsou mistry světa! V dlouhém sjezdu na divoké vodě si pro stříbro dojela také posádka Lisický Vlček a bronz získal další kajakář Tomáš Slovák. Mistrovství se koná na Teplé v Karlových Varech.

Bramborovou medaili si odnesla Kateřina Vacíková na kajaku žen a Lukáš Uncajtik mezi singlkanoisty. Pátá místa pro Aleše Marka a Lenku Lagnerovou jsou rovněž obrovským úspěchem české reprezentace v prvním závodním dnu mistrovství světa.

Kajakářův drtivý finiš

Jako první se na trať vydali kajakáři a mezi posledními pak Češi, kteří zabodovali v měřeném tréninku. První z vážných medailových kandidátů vyjel do peřejí Teplé s číslem 166 obhájce titulu Ital Mercati. Tomu se však vůbec nedařilo a propadl se výsledkovou listinou.

Ve chvíli, kdy Mecati dojel do cíle, vedl jeho kolega mladičký Maximilian Benassi, což bylo velké překvapení. První, kdo Itala dokázal sesadit z čela, byl až domácí Tomáš Slovák. Slovák zajel fantastickou jízdu. Od startu na všech mezičasech vedl a s výsledkem 19:32,59 byl rázem kandidátem na zlato. Vyrovnal totiž stávající traťový rekord a na vodě v tu chvíli byli už jen čtyři soupeři.

Hned za Slovákem dojel další Čech Aleš Marek. Čas 19:44,05 v tu chvíli zajišťoval stříbro. Se 177 však doslova doletěl do cíle Němec Max Hoff a vymazal Slováka o 9 vteřin z čela. Se 178 a časem 19:36,61 dojel předposlední kajakář, Francouz Hybois a čeští fanoušci mohli slavit. Tomáš Slovák už měl jistotu medaile a na trati byl ještě největší favorit Kamil Mrůzek.

Kamil nerozjel závod nejlépe a ztrácel neustále dvě až tři vteřiny. Nepříznivé zprávy od mezičasářů ho ale nesrazily. V centru města nasadil drtivý finiš a o 4 sekundy předčil Hoffa. Kamil Mrůzek se tak po Zdeňkovi Košťálovi (šampión z roku 1961) stal dalším individuálním českým mistrem světa v kajaku mužů. Tomáš Slovák dovršil triumf české kajakářské školy ziskem bronzu. Pátý dojel další Čech Aleš Marek. David Knebel byl 20.

Fenomenální kajakářka splnila povinnost

Druhý zlatý moment pro domácí kanoistiku přišel v poslední kategorii. Tou byl opět kajak, ale tentokrát na něm soutěžily ženy. Žádné překvapení se nekonalo. Fenomenální kajakářka Michala Mrůzková opět dominovala a získala čtvrtý titul mistryně světa.

Odstup od 2. v cíli Němky Alexandry Heidrich byl úctyhodných 21 sekund. Bronz si z Varů odveze další legenda ženské kanoistiky Sabine Eichenberger ze Švýcarska.

Pokud vítězství Michaly Mrůzkové bylo vyplněním dlouho očekávané události, tak umístění dalších českých závodnic byl šok. Nutno dodat, že velice příjemný. Kateřina Vacíková zajela životní jízdu a skončila fantasticky čtvrtá! Dlouho dokonce na dálku bojovala se Švýcarkou o medaili. V cíli je dělilo 5 sekund, což na nesmírně fyzicky náročné trati není velký rozdíl.

Skvělé vystoupení českých žen podtrhla 5. místem Lenka Lagnerová. Linda Vránová obsadila 17. místo. Ženy, stejně jako jejich kajakářští kolegové, se dnešními výsledky pasovaly do role hlavních favoritek v sobotním závodě družstev.

Výborní deblíři

Nejenom v kajakářských kategoriích figurovali naši závodníci v popředí. Kategorie deblkanoistů přinesla úspěch. Dvojice Lisický Vlček vylovila z Teplé stříbro. Navázala na své předchůdce Fifku s Dejlem, kteří jako poslední Čechoslováci získali individuální medaile na mistrovství světa, když rovněž na domácí vodě v roce 1967 získali titul mistrů světa.

Lisický s Vlčkem známí ve vodáckém světě jako Lisoni se vklínili mezi dvě německé posádky. Původně se spíše počítalo se slovenskými loděmi. Vala se Slučíkem a Šutek s Gregou jsou dlouhá léta sběratelé medailí z vrcholných sjezdových akcí. Letošní šampionát je ale nezastihl v oslnivé formě. Šutci obsadili 5. a Vala se Slučíkem dokonce 6. místo. Bronz tedy putuje do Německa zásluhou dvojice Troschka Gobel.

Zlato míří do stejné země a jeho novým majitelem je loď tvořená dvojicí Ulrich Andree Patrick Driesch. Z českých posádek se do elitní desítky vešla ještě posádka Roman Mornštejn Petr Veselý. Marek Šálek s Janem Říhou dojeli 12. Další Češi Jan Macík Jiří Machač obsadili 15. místo.

Singlíři bez medailí, ale také dobře

V singlkánoi si jako v jediné kategorii nedojeli Češi pro medaili. Nechybělo však mnoho a bylo vše jinak. Lukáš Uncajtik do poslední chvíle věřil v bronz. Lukáš jel velice dobrou jízdu. V cíli při dojetí figuroval na průběžné druhé příčce, když se před něj dostala pouze legenda sjezdového sportu Ital Vladi Panato. Sedminásobný mistr světa předčil Uncajtika o 5 sekund. Tento rozdíl se nakonec ukázal zásadním, pro naplnění českého medailového snu i z této lodní kategorie.

Před Panatem si pro stříbro dojel Němec Stephan Stiefenhöfer. Novým mistrem světa se stal Chorvat Emil Milihran. Milihram jako jediný v singlech stlačil čas pod 22 minut a na trůně pro nejlepšího singlkánoistu nahradil krajana Tomislava Hohnjece.

Velice mile překvapil věkem ještě junior Marek Rygel, který dojel pro 8. místo a zaskočil celou plejádu mnohem zkušenějších borců. Jmenovat můžeme například mistry světa Hohnjece a Marzholfa, nebo českou dvojici Lukáš Novosad a Jan Neset. Nesetovi dnes závod příliš nevyšel a obsadil 14. místo. Novosad dokončil v závěsu za ním na 15. příčce.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.... celý článek

Vánoční Sázava 2024

100 let stará licence umožňuje stavět vodní elektrárnu na Vltavě?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

VLTAVA Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Dunajec - otvorenie vodáckej sezóny Červený Kláštor 19.-21.4. 19.4.
Sázava - historická plavba Horka 20.4.
Kamenice - rafting Plavy 20.-21.4. 20.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Malše - splutí Římov   27.4.
Veselský vodácký maraton
Suchdol nad Lužnicí Info: lenka.steffanova@seznam.cz 27.4.
Sázavský maraton Zlenice Turistické kanoe 27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Mže - odemykání Tachov, Lučina 27.4.

Diskuse

menqapdg prednisone deltasone, 19.4.2024 18:21, 2 příspěvky
kenvomvy prednisone 250, 19.4.2024 18:18, 120 příspěvků
ghstcbwj canadian pharmacy generic viagra, 19.4.2024 17:52, 120 příspěvků
oildycug happy family pharmacy, 19.4.2024 17:51, 12 příspěvků
mtwgiwat azithromycin 1g cost, 19.4.2024 17:50, 120 příspěvků
abzdnzsd medication prednisone 20 mg, 19.4.2024 17:31, 2 příspěvky
vxvbmrts zithromax order online uk, 19.4.2024 17:31, 120 příspěvků
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09