Jungfrau - letní vzpomínka na zimu

Jungfrau - letní vzpomínka na zimu
Jungfrau (4158 m n.m.), Berner Oberland.
Autor snímku Michael Beránek
SDÍLEJ:

Leze vám horko na mozek? Přemýšlíte už o zimní dovolené? Sníh, mráz, modrá obloha, lyže nebo snowboard... V duchu přebíráte možnosti: České sjezdovky zrovna dvakrát nelákají. Ve slunečné Itálii to dobře znáte. Rakousko má sice dost sněhu, ale věčně zamračené nebe. Francie je daleko. Na exotiku vás neužije, takže vyloučíte Slovensko, Ukrajinu, Írán i Bulharsko. Nakonec zbývá Švýcarsko. Berner Oberland je sice drahý, ale poskytne vám zážitky, na které budete vzpomínat do konce života.

Jungfrau - letní vzpomínka na zimu
Berner Oberland. Männlichen.
Autor snímku Jana Bečková
Jak na to

ŠVÝCARSKO

Rozloha: 41 285 km čtverečních
Nejvyšší hora: Dufourspitze (Monte Rosa) 4634 m n.m.
Nejdelší řeka: Rhein (Rýn)
Počet obyvatel: 7 782 900
Státní zřízení: Pluralitní federativní republika
Největší města: Zürich (Curych), Geneve (Ženeva), Basel (Basilej), Bern
Úřední jazyky: němčina, francouzština, italština, rétororománština
Měna: švýcarský frank = 100 centimů (francouzsky), 100 rappen (německy)

Booking.com

Region Jungfrau zahrnuje městečka Grindelwald, Wengen, Murren a Lauterbrunnen s okolní nádhernou přírodou.

Vysoká trojka

Okolní scenérie okouzlují každého návštěvníka v zimě i v létě. Impozantní vrcholy Eiger 3970 m, Mnich (Mönch) 4099 m a Panna (Jungfrau) 4158 m určují vysokohorskou atmosféru.

Dobrodružství, zážitky, putování po horských stezkách, ideální lyžování na dobře udržovaných sjezdovkách, běžky, sáňkování nebo let helikoptérou nad vrcholy švýcarských velikánů. 

Kouzelný Grindelwald

Městečko Grindelwald (1034 m) je největším zimním střediskem regionu. Tvoří ho tři oblasti: First, Kleine Scheidegg a Schlithorn proslavené výbornými sjezdovkami pro lyže i snowboard dle obtížnosti. Převažují červené a modré, lyžaře ale často láká i volný terén. 

Velkým zimním zážitkem je výlet z nádraží v Grindelwaldu, který spojuje Kleine Scheidegg a sedlo Jungfraujoch (3454). Na tento vlak platí lyžařská permanentka. Stylovým vláčkem se přibližně za osmdesát franků dopravíte za necelých padesát minut přímo na Jungfraujoch, na jehož vršku je vybudovaná observatoř s fascinujícím výhledem. 

Berner Oberland. Kleine Scheidegg pod Eigerem.

Ledovce pod vámi jsou rozprostřené jako na dlani, máte pocit jako svobodný pták, jen vzlétnout. Budete mít možnost navštívit i ledovou jeskyni a místní panoramatickou restauraci, pořídit několik unikátních snímků, kterými se můžete posléze chlubit jako velcí horolezci.

Pokud vyjdete na terasu, je potřeba se velmi obléct, dát si šálu nebo jinou přikrývku přes nos a ústa, jelikož vítr je opravdu ledový, člověku se špatně dýchá a při teplotě minus třicet stupňů opravdu není radno pobývat venku příliš dlouho. Ano v létě tu nestoupá teplota příliš nad nulu.

Stěna horolezců

Severní stěna Eigeru, proslulá díky řadě horolezců, kteří se pokoušeli zdolat tuto horu, se majestátně tyčí nad kopci a lesy. Připomíná velkou, vážnou, nebezpečnou a krutou dámu.

Právě pod ní vede železnice z Kleine Scheidegg na Jungfraujoch. Tunel je vykutaný ve skále a jen dvěma větracími štolami vychází k povrchu na severní stěně.

Mnoho dobrodruhů zaplatilo za svoji touhu dosáhnout vrcholu Eigeru životem. Pokojně odpočívají na hřbitově v Grindelwaldu. Celou historii horolezectví a mnoho dalších zajímavostí naleznete v místním muzeu.

Co se týče kulturního dění, v průběhu ledna a února se každoročně pořádá Světový sněhový festival, kdy sochaři vytvoří vznešené ledové plastiky, které sklidí vždy velký úspěch.

V Grindelwaldu fungují dvě věci dokonale - železnice a ubytování. Vlaky jsou rychlé, přesné a nadmíru čisté. Hotelů, penzionů i hostelů je ve středisku mnoho, stačí si jen vybrat.

Létat jako pták Flieger

Pro ty, kteří nemají v lásce sjezdové lyže, se otevírají bežkařské dráhy, okruhy dlouhé sedm kilometrů, většinou příjemným údolím a lesy.

Sáňkování se zde považuje za ryze adrenalinový sport, dráhy přispůsobené tomuto sportu najdete na všech přilehlých kopcích, nejlepší a zároveň nejprudší z nich vede z Firstu do údolí. Jízda je dlouhá patnáct kilometrů.

Novinkou je Flieger, dobrodružný zážitek pro nebojácné v zimě i v létě. Budete zavěšeni na pevná lana a usazeni do bezpečnostních úvazků, připoutáni přezkami a vypuštěni rychlostí 80 km/h z jednoho vrcholu kopce na druhý. Pojedete podél kabinové dráhy z Firstu na Schreckfeld dolů. 

Jungfrau. Berner Oberland.

Nejen outdoorem je člověk živ

V létě ani v zimě nemusí přát počasí každý den. Pokud je ošklivo, neváhejte si jít zasportovat do největšího indoorového sportovního centra, kam mají hosté většiny hotelů v Grindelwaldu vstup zdarma.

Najdete zde wellness, sauny, bazény, máte možnost zahrát si curling, který je ve Švýcarsku velmi populárním sportem, nebo si vyzkoušet krasobruslení na uhlazeném ledě. Pro nejaktivnější je k dispozici horolezecké centrum a nejrůznější lanové vymoženosti.

Až přijde hlad

Pro zahřátí na horách stačí vynikající rumový punč nebo ovocný punč bez alkoholu, jedno z místních lahodných piv případně káv.

Z pokrmů jsou výborné švýcarské sýry a čokolády na posilněnou, často domácí výroby, zeleninové a krémové hrnce polévek s křupavým bílým pečivem, které jsou zdravé a zasytí více než mastný řízek s hranolkami. Pochoutkou jsou sýrové špecle servírované s čerstvou zeleninou.

Brambor ani rýže se nedočkáte, americké brambory a hranolky ovládly svět.

Horydoly.czJungfrau a Aletsch na HORYDOLY

Fascinující chata Konkordia

Seven Four-thousander Peaks in less than 24 Hours

Jungfrau přišla o věneček před 200 lety

Italští tuneláři prorazili Jungfrau před stoletím

Jedenáctimetrový posun lanovky není problém

Jungfrau - letní vzpomínka na zimu

Běžecká panna Jungfraumarathon

Dva důchodci se zřítili z Mnicha

Mnich místo Eigeru

Lžou pořád a lžou záměrně. Kamzík na klouby?


Zobrazit místo Mountains - hory - skály - rocks na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Grindelwald
Je třeba některé, faktograficky nesprávné údaje uvést na správnou míru.ŠVÝCARSKO Rozloha: 41 293 km čtverečních skutečně 41 285Nejvyšší hora: Dufourspitze (Monte Rosa) 4634 m n.m.Nejdelší řeka: Rhein (Rýn)Počet obyvatel: 7 050 000 skutečně 7 782 900 – 700 000 je už podstatný rozdílStátní zřízení: Pluralitní federativní republika Největší města: Zürich (Curych), Geneve (Ženeva), Basel (Basilej), Bern Úřední jazyky: němčina, francouzština, italština a rumantsch (rätoromanisch) Měna: švýcarský frank = 100 centimů (pojmenovaní francouzské) , 100 Rappen (oficielní pojmenování pro něměcky mluvící obyvatele) Přímo z Grindelwaldu dosáhneme tyto lyžařské oblasti : Kleine Scheidegg – Männlichen (zde je známý Lauberhorn se známým každoročním sjezdem FIS), oblast First a oblast Pfingstegg. Oblast Schilthornu není z Grindelwaldu přímo dosažitelná – Schilthorn se známou otáčivou horskou restaurací Piz Gloria 2970 m/m, kde se v roce 1968 točil známý James Bond – film, je od vlastního Grindelwaldu vzdálen 18 km. Lanovka na Schilthorn začíná ve vesničce jménem Stechelberg v udolí Lauterbrunnen. Z vrcholu Schilthornu je vidět panorama dvouset alpských vrcholů s nejlepším pohledem na grindelwaldské velikány - Finsteraarhorn, Mönch, Jungfrau a Eiger. Mezistanice Mürren na této lanovce je výchozím místem pro vysokohorskou turistiku. Stanice Jungfraujoch grindelwaldské zubatky nenabízí žádnou možnost běžného sjezdování, pouze pohyb na skialpech a horolezectví.Nazvat ty, kteří lezou nějakou cestou v severní stěně Eigeru dobrodruhy pokládám za neodpovídající. Prvnim Čechem, který prostoupil v roce 1961 známou severni stěnu Eigeru byl Radovan Kuchař a jeho parťákem byl také první Slovák Zdeno Zibrin, někdy v roce 1976 parta Jirky Šmída, Pepka Rybičky, Petra Placheckého a Sylvy Kysilkové udělala novou cestu t.zv. český pilíř – trvalo to celkem 21 dnů – v srpnu, pak v roce 1978 Jirka Šmíd, Mirek Šmíd a Jaroslav Flejberk udělali další novou cestu v severni stěně a to českou diretissimu. V roce 1985 vylezl Michal Pitelka, Jirka Šmíd a Čestmír Lukeš další novou cestu – jmenuje se „Vzpomínka na Toniho Hiebelera“. V roce 2002 vylezl Michal Pitelka a Stephan Sigrist starou cestu severní stěnou s původní vyzbrojí, bylo to i v CH – televizi – existuje film.U atrakce Flieger na svazích Firstu se nejedná o jízdu z jednoho kopce na druhý. V zavěšení člověk jede ze shora dolů 45 vteřin (takže nic moc) ve výšce až 45 metrů nad zemí a na dráze délky 765 metrů. S maximální rychlostí 84 km/hod.
Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Kněžívka, lezecká skalka u letiště Václava Havla

Kněžívka, lezecká skalka u letiště Václava Havla

CLIMBING GUIDE Letošní skalkařskou sezonu jsme zahájili 17. března na Kněžívce u pražského Letiště. Loňskou jsme ukončili 27. prosince na nedaleké Dynamitce na břehu Vltavy. Obě patří do seriálu Kick&Climb - přijedeme na koloběžkách, vylezeme
Zdravá kloubní chrupavka v každém věku: Jak na to?

Zdravá kloubní chrupavka v každém věku: Jak na to?

Kloubní chrupavky nejsou nezničitelné. Jak stárneme, postupně se opotřebovávají a již bezchybně neplní svou primární funkci. Také ale může kloub, jehož je chrupavka součástí, postihnout chronické onemocnění, které na ni může
Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Vůně a obrazy kvetoucích třešňových stromů jako při májové premiéře před deseti lety vytvořily kulisy Trailu Praha i v půlce března. Místy vysvitlo teplé sluníčko, běželo se i kolem líbajících se milenců u sochy
Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Je jich asi 2,5 tisíce, jen 200 z nich je obydlených. Některé jsou kosmopolitními hvězdami na mapě světových letovisek, zatímco charakter a atmosféra jiných se po staletí příliš nemění.
Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Pořídit výbavu na hory, s sebou obnáší značnou vstupní investici. Když přidáme ještě cenu ubytování, skipasů a vůbec cest za lyžováním, jsme na vyšších desítkách tisíc, které se v osobním rozpočtu nemusí podařit

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Koloběžkami přes ostrov Kuba - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Marek Balicki 16.4. 18:30
Island - diashow Kralupy nad Vltavou, Vltava Přednáší Martin Loew 16.4. 19:00
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 17.4.
Island - diashow Kladno, Hutník Přednáší Martin Loew 17.4. 19:00
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 17.4.
Island - diashow Mladá Boleslav, Škoda muzeum Přednáší Martin Loew 18.4. 19:00
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Dunajec - otvorenie vodáckej sezóny Červený Kláštor 19.-21.4. 19.4.
Speleoforum Sloup 19.-21.4. 19.4.
Bratislava - Vídeň Bratislava Koloběžkový závod 20.4.

Diskuse

Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 5 příspěvků
milovníku cizích termitů PK, 15.4.2024 18:16, 5 příspěvků
INU IP, 15.4.2024 17:11, 5 příspěvků
z prde.. klika PK, 15.4.2024 10:05, 5 příspěvků
INU Honza, 15.4.2024 9:24, 5 příspěvků
není to blbost? Skiák, 12.4.2024 23:31, 1 příspěvek
INU Honza, 11.4.2024 15:09, 1 příspěvek
Jednoduchá matematika . . . Honza, 11.4.2024 15:06, 15 příspěvků
Jednoduchá matematika . . . michael Beranek, 11.4.2024 10:38, 15 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09
Re: Divoká Šárka Kuba Turek, 6.4.2024 19:21