Cyklonovinky 2022

Cyklonovinky 2022
Cyklojízdu v Praze tradičně podporovalo Dánské velvyslanectví.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

JIHLAVA Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.

19. listopadu

Jihlava: cyklostezka přes Třebíč do Rakouska je hotová

Cyklostezka v Jihlavě byla dokončena podél řeky na úseku mezi ulicemi Mlýnská a Helenínská. Proti kilometru asfaltu na břehu řeky bojovali místní zahrádkáři, kteří si v průběhu desetiletí zabrali neoprávněně přístup až k vodě. Úsek je součástí městské cyklotrasy G04 a hlavně doplňuje poslední část cyklostezky podél řeky Jihlavy, která vede přes Třebíč k hranicím s Rakouskem. 

Jihlava, Malý Beranov, skála u cyklostezky.

9. listopadu

Praha: nová cyklostezka ze Slivence do Lochkova

Nepříjemnou silnici mezi Lochkovem a Slivencem na okraji Prahy lemuje nová cyklostezka. V délce jednoho kilometru vede ulicí K Lochkovu. Umožňuje bezpečnou jízdu cyklistů do školy, do kostela i na rekreační výlety po cyklotrase A114. V obou obcích však cyklostezka nepokračuje a cyklisté se musejí vrátit na silnici. Dodejme, že je to tak v Praze skoro vždy. Cyklostezky vedou odnikud nikam.

3. listopadu

Praha: zarostlá cyklostezka v Letňanech

Že se Praha nedostatečně stará o průjezdnost mnohých cyklostezek, je vidět na první pohled. Zarůstají křovím nejen okraje asfaltových pruhů, ale i celé průjezdné profily. Zde je ukázka z frekventované cyklostezky č.A266 v Letňanech nedaleko od metra.

Cyklostezka v Praze - Letňanech.

22. října

Velká Británie: Motoristé se staví za cyklisty

"Cyklopruhy jsou dobré pro řidiče a potřebujeme jich více," říká prezident britské Automobilové asociace Edmund King. Doporučuje, aby se nesnižovaly veřejné výdaje na pěší a cyklistickou dopravu.

29. září

Německo: Spezi se stěhuje

Veletrh alternativní cyklistiky Spezialradmesse se stěhuje do nového působiště v německém Lachringen v termínu 29.-30. dubna 2023. Po dvou kovidových sezonách se zároveň změnil pořadatel veletrhu.

27. září

Praha: cyklostezka Jahodnice

Nová smíšená cyklostezka z Malešic do Jahodnice vede odnikud nikam, protože Praha nevyznačila příjezdové chodníky.

23. září

Kladno: Traily Mayrau

Ve Vinařicích na okraji Kladna byly oficiálně otevřené traily Mayrau pro horská kola. Nacházejí se vedle hornického skanzenu Mayrau. Vjezd na tratě se neplatí. Je zakázáno vjíždět do areálu skanzenu.

22. září

Mělník: Labská stezka

Labská stezka se staví na pravém břehu v úseku Kly - Mělník. "Do konce roku 2022 bude cyklotrasa v tomto úseku neprůjezdná a cyklistům se doporučuje využít objízdnou trasu," uvádí Pavel Klimeš z odboru veřejné mobility Středočeského kraje.

27. srpna

Na kole umírají hlavně staří lidé

Podle policejní statistiky zemřelo roku 2021 na českých silnicích 43 cyklistů, z toho 27 bylo starších než pětapadesát let.

31. července

Praha: Ďáblická cyklostezka zarůstá

Asfaltová cyklostezka na periferii Prahy ze starých Ďáblic do Březiněvsi zarůstá křovím a stromy. Podél Ďáblické ulice se už téměř nedá projet na kole ani koloběžce.  

22. července

Tour de France: kolik energie vydá vítěz?

Vítěz třítýdenního etapového cyklistického závodu Tour de France vydá energii, jako by snědl 210 BigMaců. Čtěte podrobnosti

9. července

Uničov: cyklostezka do Litovle

Poslední úsek cyklostezky mezi Uničovem a Litovlí byl otevřen. Cyklistické spojení je hotovo.

18. června

Beskydy: cyklobusy vyjíždějí

Z Přerova vyráží letos poprvé dnes v sobotu cyklobus na Bumbálku v Beskydech. V neděli jede cyklobus z Přerova na Bouzov. Budou v provozu do začátku října. Cyklobusy změnily název z původní Bečvy na Přerov. Dva roky kvůli koronaviru nejezdily. Kapacita vleku je 40 jízdních kol. Je nutné si zajistit jízdenku předem přes objednávkový systém dopravce na internetu nebo na informační přepážce autobusového nádraží. Jízdné na Bumbálku stojí 120 korun, za kolo se platí 20 Kč a za elektrokolo 30 Kč. Z Prostějova od jara jezdí cyklobus také na Drahanskou vrchovinu.

14. června

Jižní Čechy: kousek cyklostezky z Budějovic 

4 kilometry asfaltové cyklostezky byly uvedeny do provozu jižně od Českých Budějovic. Kombinovaná stezka pro pěší a cyklisty propojuje Boršov nad Vltavou, Homoli a Planou po levém břehu Vltavy. Je to součást plánované cyklostezky jižními Čechami v délce 150 km z Nové Pece, kolem Lipenské přehrady, přes Vyšší Brod, Rožmberk nad Vltavou, Český Krumlov, Boršov nad Vltavou, České Budějovice do Týna nad Vltavou. Tam by se měla napojit na Vltavskou cyklostezku přes Prahu do Mělníka, případně dál na Labskou cyklostezku do Hamburku.

12. května

Malé Karpaty: cyklobus z Trnavy

Opäť začal premávať cyklobus na trase Trnava - Horné Orešany - Dobrá Voda - Piešťany - Vrbové - Brezová pod Bradlom - Prietrž a späť. Cyklobus odvezie 24 cyklistov alebo peších turistov a 20 bicyklov.

6. dubna

Dopravní nehody cyklistů

V roce 2021 došlo v Česku ke 173 vzájemným kolizím motoristů s cyklisty, které měly za následek smrt nebo těžké zranění. Z toho 114 (66 %) bylo zaviněno motoristou a 59 (34 %) cyklistou. Čísla pocházejí ze statistiky dopravní policie. Popisy tragických nehod najdete v rubrice Černá vdova.

Netolice nehoda.

3. dubna 

České dráhy: půjčovny kol a elektrokol

70 půjčoven kol provozují České dráhy na nádražích od dubna do října. Z toho počtu jsou ve 23 půjčovnách elektrokola a ve 20 půjčovnách koloběžky.

11. března

Praha: Počet cyklistů se rychle zvyšuje

Počet cyklistů v Praze se od roku 2019 zvýšil o 73 %. Alespoň jednou za měsíc přitom v Praze na kole vyjede každý druhý dospělý člověk, tedy 456 tisíc Pražanů.

Praha, tunel Blanka. Cyklojízda v dubnu 2015.  

7. března

Cyklostezky po zrušených železnicích

Přehled cyklostezek v Evropě i na celém světě, které vedou po zrušených železničních tratích, najdete na německém webu Bahnstrassenradeln.de.

13. února

Peloton propustil pětinu zaměstnanců

Peloton propustil 2800 zaměstnanců, což je přibližně pětina současného stavu. Dostali zároveň členství na jeden rok. Peloton vyrábí cyklistické a další sportovní trenažéry a prodává také simulátory a tréninkové programy. Ve čtvrtém čtvrtletí měla společnost čistou ztrátu 439,4 milionu dolarů. O firmu projevily nezávazný zájem Amazon a Niké.

10. února

Brandýs nad Labem: kryté parkoviště pro auta i kola

Kryté parkoviště pro osobní auta, motocykly a jízdní kola bylo otevřeno v Brandýse nad Labem u nádraží. K dispozici jsou stojany na kola, 76 cykloboxů a 316 míst pro auta. Všechny jsou hlídané kamerou. Parkování bicyklu na den stojí 5 Kč. Vybudování parkoviště stálo 140,3 milionu korun.

2. února

Velká Británie uzákonila holandský chvat

Řidič auta, který zaparkuje u chodníku, by měl otevřít dveře tzv. holandským chvatem, neboli protilehlou rukou. To samé se týká zrcadlově obráceně i spolujezdce. Toto opatření se vyučuje v autoškolách po celé Evropě a teď ho zavedla Velká Brtánie do dopravních předpisů. Kdo otevře dveře bez otočení, dostane pokutu. Důvodem je ochrana cyklistů, kterým řidiči často otevřou dveře přímo před jedoucím bicyklem a srazí je na silnici.

26. ledna

Bohumín: Zaplněné cykloboxy

Nové cykloboxy před nádražím Bohumín jsou k použití zdarma. Okamžitě je proto zaplnili bezdomovci a na cyklisty se nedostalo. Kdyby se bohumínští zastupitelé poučili jinde, věděli by, že to všude proběhlo stejně. Například Praha 10 nechala cykloboxy odstranit u metra Strašnická.

21. ledna

Ostrov nad Ohří: Cyklostezka do Jáchymova

Firma Panattoni se chlubí, že vybudovala cyklostezku podél svého průmyslového areálu v Ostrově pod Krušnými horami. Pravda ovšem je, cyklostezku Ostrov - Jáchymov postavila místní samospráva roku 2013, ale od roku 2019 do 2022 ji zabrala Panattoni a teď ji teprve vrátila do provozu.

Co se píše v tiskové zprávě: "Stavitel Panattoni v rámci výstavby průmyslové zóny Panattoni Park Ostrov North vybudoval na své náklady pro město Ostrov na Karlovarsku novou cyklostezku podél bývalého areálu Škody Ostrov. ... Společnost Panattoni investovala do její výstavby dosud přes 4 miliony korun. Do majetku města však cyklostezku předává jen za symbolickou cenu."

Jak to bylo opravdu:

Horydoly.cz Cyklonovinky2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017
2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Cyklonovinky 2024

Cyklonovinky 2024

BALATON Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.... celý článek

Loni byla ukradena kola za 126 milionů, policie vyřešila jen třetinu krádeží

I cyklisté chodí do online kasin jako Nomini a vsází na cyklistiku

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze
Na kole z Prahy do Vídně

Na kole z Prahy do Vídně

AKTUALIZACE Zhruba 450 kilometrů dlouhá cyklostezka Praha - Vídeň je opravdová lahůdka pro všechny milovníky jízdy na kole. Zároveň to je cesta, kterou zvládne každý, byť by to byl jeho první
Cyklistu srazil vlak na přejezdu v Olomouci

Cyklistu srazil vlak na přejezdu v Olomouci

ČERNÁ VDOVA Cyklista vjel pod vlak v Olomouci. Srážku na železničním přejezdu nepřežil.
Bike maraton Vysočiny letos otevírá kategorii i pro gravelová kola

Bike maraton Vysočiny letos otevírá kategorii i pro gravelová kola

Samostatná kategorie pro gravelové závodníky je zásadní novinkou 19. ročníku cyklistického závodu Předvýběr.CZ Bike Maraton Vysočina 2024, který se letos jede v sobotu 25. května.
Praha AKTUÁLNĚ 2024

Praha AKTUÁLNĚ 2024

PŘÍVOZY Malé zprávy z velkého města přinášíme pro turisty a návštěvníky.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Svätojurský cyklomaraton Svätý Jur Horská kola 20.4.
Bajkonur - orientační závod na kolech Pikovice Scorelauf dvojic MTB 20.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Beroun bikemaraton Beroun Cyklomaraton MTB 27.4. 19:00
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Porubajk - cyklomaraton Ostrava, Poruba Horská kola 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Špindlerův Mlýn - zahájení letního provozu lanovek Špindlerův Mlýn 1.5.

Diskuse

oslsyvxl metformin singapore, 18.4.2024 23:59, 2 příspěvky
cnbcfcxy zithromax generic cost, 18.4.2024 23:03, 117 příspěvků
owameqxe 40 mg lisinopril, 18.4.2024 22:27, 1 příspěvek
bkkqtmaq generic tadalafil medication, 18.4.2024 22:18, 2 příspěvky
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09
Re: Divoká Šárka Kuba Turek, 6.4.2024 19:21