Trend: párování vody a vína

Trend: párování vody a vína
Voda a víno - doporučuje sommelier Jakub Přibyl.
Autor snímku Aspen.PR
SDÍLEJ:

O tom, že o celkovém chuťovém zážitku a požitku z jídla rozhoduje správné párování jídla a vína, víme téměř všichni. Ale věděli jste, že pokud si chcete vychutnat samotné víno, je důležité jej spárovat také se správným typem vody? Na správné párování vody a vína se zaměřuje sommelier Jakub Přibyl. 

Trend: párování vody a vína
Voda San Pellegrino a červené i bílé víno.
Autor snímku Aspen.PR
Jak na to

Město a lázně San Pellegrino

Město San Pellegrino bylo založeno v roce 1395. Bylo známo, že má léčivé prameny a chutnou vodu. Tato informace se rychle šířila po okolí a zanedlouho se dostala i do Říma. Řada bohatých měšťanů začala navštěvovat lázně San Pellegrino a léčit zažívací ústrojí lahodnou minerální vodou. Jedním z pacientů byl v roce 1509 tehdy ještě neznámý malíř, sochař a učenec Leonardo da Vinci, který zde zdravotně pobýval půl roku. Charakteristická chuť zdejší vody pochází ze skalnatého nepropustného podloží, které brání znečištění z povrchových vod. Šest let lopotné práce trvalo propojení měst San Pellegrino a Bergamo zpevněnou, na tehdejší poměry bezpečnou a moderní cestou. Od tohoto okamžiku se lázně staly proslulými. Jako houby po dešti vznikly lázeňské domy, hotely a promenády. V roce 1841 nabídl hotel Palazzolo první pobyty, které byly zaměřeny více na dovolenou a relaxaci než na léčbu. V roce 1908 už byla minerálka S.Pellegrino známá na všech kontinentech a ve všech světových metropolích.

"Neperlivá Acqua Panna se svou sametovou lehkostí není vhodná pro plná vína výrazné chuti, ta by pohltila jemnou delikátnost této vody. Acqua Panna se naopak výtečně doplňuje s jemným, nasládlým a lahodným vínem s nižším obsahem alkoholu," prozrazuje Jakub Přibyl.

A dodává: „Úplný opak platí pro další italskou minerální vodu, perlivé a zásadité S.Pellegrino. To se svým čerstvě štiplavým půvabem pasuje k dobře strukturovaným archivním vínům, čímž vytváří bohatou kombinaci chutí. Naopak S.Pellegrino nedoporučuji párovat s víny chabé struktury, které neprodlévají na patře."

Jak doporučuje Jakub Přibyl párovat:

Čerstvá a ovocná bílá vína: jejich jednoduchý a příjemný charakter se odráží v barvě, bouquetu a chuti, obecně připomínají samo ovoce. Perfektně se k nim hodí Acqua Panna.

Bílá vína, která zrála v sudech: Zde jsou faktory ovlivňující aroma a chuť mnohem komplexnější, kontakt se dřevem vyzdvihuje ovocné aroma a dodává navíc jemný nádech příchuti koření, chuť je oblá a alkohol nás hřeje na jazyku. Tento druh vín je výtečné kombinovat s Acqua Panna díky její lehkosti a jemnému tónu.

Růžová vína: Pokud jsou mladá, čerstvá a lehká, skvěle se mísí s Acqua Panna, a jestliže obsahují vyšší podíl alkoholu, pak se S.Pellegrino.

Mladá červená vína: mají intenzivní vůni připomínající bylinky a malé červené plody, na patře cítíme zřetelnou kyselinku s obsahem tříslovin. Dojem z vína na jazyku dlouho přetrvává, což je faktor, který se dobře kombinuje se S.Pellegrinem.
Lehce plnější červená vína: do této kategorie spadají vína, která skrývají pod povrchem navíc druhotné aroma připomínající zralé ovoce, koření a rozličné jiné vůně. Taková vína jsou vysoce ceněna a poskytují příjemné, vyrovnané chuťové spektrum, tudíž dobře ladí se S.Pellegrinem.

Plná vyzrálá červená vína: Tato vína mají silnou osobnost a plný, komplexní bouquet. Na jazyku jsou oblá a jemná, přestože na hraně jasně čitelná. Díky své dlouho trvající chuti a vysokému podílu tříslovin harmonizují perfektně se S.Pellegrinem.
Šumivá vína a šampaňské bez ročníku: jsou mimořádně eklektická, jejich vyzdvižená, čerstvá chuť je důsledkem jejich suchosti. Podávají se jako doprovod celého menu a výtečně se hodí k Acqua Panna.

Plná bílá vína se silnou strukturou: tato vína, která zráním v sudech a v lahvích získala své charakteristické trvanlivé aroma a chuť, mohou být jedině správně zharmonizována intenzivním perlením S.Pellegrina.

Minerální voda S.Pellegrino

Přírodně perlivá minerální voda pochází z Lombardie, z provincie Bergamo. Její neutrální, čistá a minerální vůně je podpořena živou, harmonickou a komplexní chutí. Prameny jsou 400 metrů hluboké a jejich podloží je tvořeno vápencem a břidlicí. Teplota vody v okamžiku vyvření dosahuje 22 stupňů. Obsahuje velké množství minerálních látek. S.Pellegrino vhodně doplní silnější a aromatičtější červená a bílá vína, stejně tak i výraznější pokrmy jako například boloňské ragú a Chianti nebo steak z roštěné s vínem Malbec. Doporučujeme podávat chlazenou na šest stupňů, a pokud to není nutné, neservírovat ji ani s citronem, ani s ledem.

Minerální voda Acqua Panna

Neperlivá minerální voda je stáčena v Toskánsku v okolí Florencie. První zmínky pocházejí z doby 187 let před Kristem. Vybudování vily, ze které se později stala stáčírna a lázně, se datuje do roku 1792. Podloží vrtu se skládá z toskánského pískovce a jílu. Pramen je čerpán z hloubky 900 metrů. Poskytuje čistou a neutrální vůni s harmonickou, typicky měkkou chutí. Acqua Panna výborně doplní velká bílá i červená vína a harmonické pokrmy s jemnými chutěmi a decentními nuancemi. Například Chablis s ústřicemi, nebo Brunello di Montalcino s car­pacciem. Teplota servírování by neměla přesáhnout šest stupňů. Doporučujeme opět podávat bez ledu a bez citronu.


Zobrazit místo Turistika na větší mapě 

Horydoly.cz Víno ve všech koutech Evropy

RAKOUSKO Trilogie požitků Ski Amadé: jídlo, víno, sjezdovky

ITÁLIE Jihotyrolští pijáci jsou patrioti

ČESKO Grébovka, Gröbovka a Havlíčkovy sady jedno jsou

ITÁLIE Víno z Jižního Tyrolska

RAKOUSKO Víno, prase a kráva v Kamptal

ITÁLIE Jarní vinné slavnosti v Jižním Tyrolsku

CHORVATSKO To nejlepší z jižní Dalmácie

ITÁLIE Špek, víno, jablka v Jižním Tyrolsku

RAKOUSKO Loisium, vinařské monstrum

ITÁLIE: Párování vody a vína

Jak se připravuje svařené víno?

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Výlovy rybníků 2025 listopad

Výlovy rybníků 2025 listopad

PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZUJEME Hlavní podzimní sezona výlovů rybníků se odehrává v říjnu a listopadu. O víkendu upozorňujeme především na dva velké výlovy Broumar u Opočna a Bartošovický rybník ve Studénce.... celý článek

Houbařské a mykologické akce 2025

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.



Nejčtenější články

Rybáři loví Bezdrev. Extra prodloužený víkend láká do Hluboké nad Vltavou

Rybáři loví Bezdrev. Extra prodloužený víkend láká do Hluboké nad Vltavou

Rybáři z Hluboké se chystají zatáhnout druhý největší rybník v Česku. Výlov Bezdreva proběhne 26. - 29. října. Chybět nebudou ani tradiční rybářské slavnosti na hrázi rybníka 28. října. Návštěvníky čeká tradiční trh,
Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

JILEMNICE Přinášíme turistické novinky z Krkonoš - nejvyšších českých hor, národního parku a eldoráda outdoorových nadšenců.
Ve světě kaštanů Törggelen

Ve světě kaštanů Törggelen

AKTUALIZACE Mezi oblíbené podzimní výlety v italském Jižním Tyrolsku se řadí vycházky do kaštanových alejí. Chodí sem místní lidé na procházku i pro sklizeň, ale také turisté, aby zažili originální atmosféru.
Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025

ZIMNÍ HOROLEZECTVÍ Zprávy, novinky, aktuality, fotografie a videa z Vysokých Tater, z nejvyššího pohoří Karpat.
Jak správně připravit steak?

Jak správně připravit steak?

RECEPT Připravit steak je možné několika způsoby. Někteří z nás preferují obyčejnou pánev, jiní ji kombinují s troubou, někdo se nemůže nabažit steaku opečeném na grilu. Jak správně postupovat, abychom si šťavnatý steak

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Philoxenia - veletrh Řecko, Soluň 14.-16.11. Cestování 14.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Opava, Na Rybníčku 14.-15.11. 14.11.
Pelikánův seminář Vršatec 14.-17.11. Horská medicína 14.11.
Sto let českých Vánoc Loučeň, zámek 17.11.-17.1. Výstava 17.11.
IBTM - veletrh Španělsko, Barcelona 18.-20.11. 18.11.
Touristik a Caravaning - veletrh Německo, Lipsko 19.-23.11. 19.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Chvalkovice na Hané 20.-21.11. 20.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Frenštát pod Radhoštěm, kino 20.-23.11. 20.11.
Vertical Pro - veletrh Německo, Friedrichshafen 21.-22.11. 21.11.
Alpinmesse - veletrh Rakousko, Innsbruck 22.-23.11. 22.11.

Diskuse

dobré video zlískal jsem se jako dobytek, 8.11.2025 21:42, 2 příspěvky
dobré video vodák Marek, 6.11.2025 4:43, 2 příspěvky
Liška, václavka Michael Beranekdeveloppex.beranek@wanadoo.fr, 5.11.2025 15:36,...
Hmm před 11 lety Horydoly, 5.11.2025 14:48, 2 příspěvky
Hmm Honza, 5.11.2025 12:45, 2 příspěvky
Hmm lišky a kuřátka Lukas B., 4.11.2025 12:06, 5 příspěvků
Hmm lišky a kuřátka Honza, 3.11.2025 20:04, 5 příspěvků
Hmm lišky a kuřátka Kuba Turek, 3.11.2025 12:57, 5 příspěvků
Hmm Honza, 3.11.2025 11:59, 5 příspěvků
Inu Honza, 3.11.2025 11:53, 3 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Nahoru Resort Monínec Horydoly , 8.11.2025 2:33
Vánoce v Hranicích Horydoly , 8.11.2025 0:29
Společenské oděvy Horydoly , 28.10.2025 21:27
Velké Popovice Horydoly , 26.10.2025 23:07
Krumlovský vodácký maraton Horydoly , 22.10.2025 20:56
Sv. Martina oslaví Na Spi... Horydoly Open, 22.10.2025 10:03
Kosmetika Horydoly Open, 22.10.2025 9:59
Mezinárodní úspěch Kutné ... Horydoly Open, 20.10.2025 9:30