Praha AKTUÁLNĚ 2023

Praha AKTUÁLNĚ 2023
Praha, Průhonice.Na mostě přes Botič.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

VÝZNAMNÉ VILY Malé zprávy z velkého města přinášíme pro turisty a návštěvníky.

Horydoly.czČtěte články z regionu PRAHA

 

 

22. prosince

Výstava: významné vily Prahy 10

Významné soukromé vily v Praze 10 představuje výstava na Zahradním Městě. Je přístupná zdarma pod širým nebem na prostranství mezi obchodním domem Cíl, posilovnou a knihovnou v Topolové ulici. Představuje například Kotěrovu vilu, Šalounův ateliér nebo vilu bratří Čapků

Významné vily v Praze 10. Výstava pod širým nebem.

14. prosince

Zleep hotel

V Praze na Radlické 156 byl otevřen nový hotel Zleep. Dánská hotelová skupina ho umístila do developerského projektu v nové čtvrti Waltrovka. Ubytovat se můžete přes Booking.com.

Zleep Prague.

12. listopadu

Zahrady Pražského hradu se uzavírají

Pražský hrad letos prodloužil návštěvnickou sezonu v zahradách do 12. listopadu. Dnes se uzavřou až do jara.

10. listopadu

Knihovna na Petřinách

Městská knihovna Praha otevřela novou pobočku ve čtyřpatrové budově na Petřinách. Slouží kromě výpůjček knih také jako přednáškový prostor.

17. srpna

Historické tramvaje

Historická tramvaj č. 42 od 1. července do 3. září jezdí každý den 10 - 18 hod. Na lince se střídá 11 historických vozů. Jízdenka na tramvaj za 300 Kč slouží zároveň jako 20% sleva pro vstup na nejznámější pražské věže. Je platná 24 hodin a cestující může během dne kdykoliv opakovaně nastoupit a vystoupit. Každý den na lince 42 jezdí dva vozy, liché spoje zajišťuje vůz, který připomíná pražskou MHD v padesátých až sedmdesátých letech minulého století a sudé spoje reprezentují vozy, které připomínají, jak se v Praze cestovalo za první republiky. 

Osijek v Chorvatsku. Tramvaj na náměstí Ante Starčeviće před hotelem Central.

17. července

Prague Pride

Hlavní město Praha oznámilo, že finanční podporu festivalu Prague Pride, který se koná 7.-13. srpna, poskytne ve stejné výši jako vloni - tedy sedm set tisíc korun. Na rozdíl od pirátského Magistrátu za primátora Zdeňa Hřiba, Magistrát pod vedením Bohuslava Svobody z ODS nevyvěsí duhové vlajky komunity LGBTQ, dočasně nepřebarví přechod pro chodce a ani nenasvítí Petřínsku rozhlednu. Zdá se, že Občanská demokratická strana se před svými voliči stydí za podporu jedné z nejvýdělečnějších turistických akcí hlavního města.

Vltava, Praha.

3. června

Alcron je Almanac

Hotel Alcron byl po rekonstrukci znovu otevřen pod jménem Almanac v rámci stejnojmenné světové hotelové sítě.

20. května

Placené parkování v Lítačce 

Parkování v Praze lze od letoška platit pomocí aplikace Lítačka, která jinak slouží jako jízdenka na městkou hromadnou dopravu v Praze a ke koupi jízdenek na veřejnou dopravu v systému PID na území Středočeského kraje. 

V aplikaci je možné spravovat registrační značky automobilů, nastavit notifikace na konec platnosti parkování, prodloužit ho či uložit platební kartu pro následné platby na klik. Uživatelé mohou zobrazit mapu zón placeného stání a využít navigaci, která je dovede na místo parkování.  

"Již nyní je placení parkování přes mobilní aplikace stále populárnější namísto automatů," uvádí Adam Scheinherr, bávalý náměstek primátora pro dopravu. Aplikace je ke stažení pro Android na Google Play a iOS v App Store.

16. května

Historický autobus Praga NDO

Muzeum MHD v Praze koupilo historický autobus Praga NDO z roku 1948 v původním stavu. Je to první československý autobus s pravostranným řízením. První série 63 busů byla vyrobena roku 1939. Druhá série 50 kusů, ze které pochází muzejní kus, se vyráběla po válce od roku 1947. Důvodem byla doprava na XI. Všesokolský slet souběžně s trolejbusy T400 a tramvajemi Mevro. Podvozky se vyráběly v pražské továrně Praga a karoserie ve firmě Josef Sodomka ve Vysokém Mýtě, která byla 1948 vyvlastněna a přejmenována na Karosa.

Posledním majitelem byl Emil Příhoda, který autobus udržel v provozu schopném stavu. V minulosti provozoval Automuzeum Praga ve Zbuzanech, kde byl tento autobus vystaven. Koupil ho v 70. letech 20. století od odborů (tehdy Revoluční odborové hnutí), které ho využívaly na zájezdovou dopravu.

Autobus Praga NDO.

5. února

Toalety ve vlaku Českých drah

Příměstské vlaky Praha - Benešov, které provozují České dráhy, mají otřesné toalety. Posuďte sami:

31. ledna

Tramvaj ke 30. výročí České republiky

Po Praze jezdí celý rok na různých linkách tramvaj připomínající vznik samostatné České republiky před 30 lety a prvního prezidenta Václava Havla.

Praha, tramvaj.

17. ledna

Jehnědy kvetou

Jehnědy neboli květenství lísky vyrašily neobvykle brzy. Kvůli velkému teplu na přelomu roku pučí také břízy a vrby.

Jehnědy v Praze.

9. ledna

Plynárenské muzeum

Plynárenské muzeum v Michli provozuje Pražská plynárenská. Návštěva je možná jen na objednávku. Vstup je zdarma.

Michle.

7. ledna

Národní muzeum

Fotografování a filmování pro nekomerční účely a bez použití blesku a stativu je v ceně vstupenky do všech budov Národního muzea v Praze.

Praha, Václavské náměstí.

3. ledna

Dálnice do Průhonic

Třípruhová výpadovka z Prahy do Brna se stala městskou komunikací. Stát ji předal hlavnímu městu Praze v úseku ze Spořilova do Průhonic v délce 5,2 km. Pro řidiče to znamená snížení povolené rychlosti ze 130 km/h na 110 km/h, což znamená zdržení 26 vteřin. Zároveň zde není povinné mít dálniční známku.  

 Dálniční čerpací stanice Průhonice.

Horydoly.cz Praha: 202220212020 - 2019 - 2018 - 2017- 2016 - 2015
2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2007

Rezervujte si ubytování v Praze:

Booking.com

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Diskuse na Facebooku je zajímavá:
  • Markéta Laifrová Stále nevidím rozumný důvod této akce ani nesouhlasím s podobným plýtváním veřejnými prostředky. 2  Horydoly
    • Markéta Laifrová Že něco nevidíte, je Vaše věc. Ale o plýtvání veřejnými prostředky se nejedná, naopak celá akce je pro státní rozpočet a hlavně pro rozpočet hlavního města Prahy velmi výdělečná, i když se odečtou příspěvky pořadatelům. Možná byste také měla vědět, že homosexuální cestovní ruch patří k nejvýdělečnějším částem cestovního průmyslu už dlouhá léta. Viz oficiální zpráva CzechTourism:  Gay turismus tvoří desetinu příjmů   
  • Marek Stejskal Horydoly myslel jsem, že tahle stránka je úplně o ničem jiném než o rozčilováním se nad tím, že magistrát nepověsí na budovy barevný vlajky... Věnujte se prosím pouze tomu k čemu jste vznikli, děkuji.   
    • Horydoly Marek Stejskal Dobrý den. 1) Nikde nevidíte žádné rozčilování. Je to pouhá neutrální zpráva, jak se staví Magistrát k jedné z největších akcí, kterou každoročně má Praha.
      2) Věnujeme se od začátku Horydoly, tedy už více než 20 let, cestovnímu ruchu v nejširším záběru. Tedy i ekonomice. A Prague Pride je jednou z nejvýdělečnějších akcí, kterou Praha má. Proto se zmiňujeme o jejím pozadí.
       
    •   Marek Stejskal Horydoly neutrální zpráva? V tom případě se zeptám, jestli někdo z ODS řekl, že se stydí za podporu tohoto pochodu? Nebo je to pouze vaše domněnka? Pokud je, tak to s neutrální zprávou nemá nic společného. Přestaňte tahat politiku tam kde být nemá, toho je plný internet.   
    •   Horydoly Marek Stejskal Napsáni je přesně toto: "Zdá se, že Občanská demokratická strana se před svými voliči stydí za podporu jedné z nejvýdělečnějších turistických akcí hlavního města." Nebo máte jiné vysvětlení, že Magistrát dává na akci 700 000 Kč, a při tom se k ní příliš nehlásí?    
    •   Marek Stejskal vy pořád nechápete a ani pochopit nechcete, že tohle je stránka Horydoly a ne debatní kroužek o tom, proč politická strana A se nechová jako B a nevyvěsí vlajku na radnici kvůli něčemu co s touto tématikou vůbec nesouvisí (i když finanční podpora je stále stejná, ale to je vám asi málo). Když se tak staráte o blaho turismu a státního rozpočtu, proč nikde nevidím články o jiných méně podporovaných, nebo dokonce zrušených akcí, třeba jako bylo MotoGP v Brně? Protože to prostě na stránku Horydoly nepatří, pěkný zbytek dne.  
    •     Horydoly Marek Stejskal Pokud chcete, aby něco bylo na stránkách Horydoly.cz, rádi Vaše články uveřejníme. Mimochodem: MotoGP byla už velmi dlouho prodělečná akce, i když si Brno započítalo daně z cestovního ruchu. Abrhám prostě tak dlouho dojil stát a město, až mu to nakonec zatrhly.  
    •   Marek Stejskal tak hlavně, že to víte ???? 


      ZDROJ: https://www.facebook.com/photo/?fbid=981328687098632&set=a.10150796843525022 
Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

AKTUALIZACE Mezi turisty, kteří míří do Alp, se občas vedou diskuse, zda se vyplatí koupit dálniční známku, nebo jet mimo dálnice po vedlejších silnicích. Uvádíme proto současné ceny všech druhů... celý článek

Slovenské dálniční známky

Europe's top campsite is located in Austria

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Polsko AKTUÁLNĚ 2024

Polsko AKTUÁLNĚ 2024

BIESZCZADY Malé zprávy z velké země mezi Krkonošemi, Vysokými Tatrami a Baltským mořem, mezi Německem a Ukrajinou.
Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

AKTUALIZACE Mezi turisty, kteří míří do Alp, se občas vedou diskuse, zda se vyplatí koupit dálniční známku, nebo jet mimo dálnice po vedlejších silnicích. Uvádíme proto současné ceny všech druhů
Slovenské dálniční známky

Slovenské dálniční známky

Dálniční známky na Slovensku stojí v roce 2024 pro osobní automobily 12 eur (10 dní), 17 eur (měsíc) a 60 eur (rok). Auta nad 3,5 tuny platí mýtné podle ujeté vzdálenosti.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.
Wellnesstourism - veletrh Japonsko, Tokio 8.-10.5. 8.5.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.
Cestoslet - festival Běšiny 9.-12.5. 9.5.
IMEX - veletrh Německo, Frankfurt 14.-16.5. Cestovní ruch 14.5.
Rodina a volný čas - veletrh Louny 17.-19.5. 17.5.
Svět knihy - veletrh Praha, Holešovice 23.-26.5. 23.5.
Concorso d'Eleganza Villa d'Este Itálie, Como 24.-26.5. Přehlídka veteránských aut 24.5.

Diskuse

kjfrrdhb prednisone rx coupon, 24.4.2024 12:55, 117 příspěvků
Vrchlice Klekí Petra, 24.4.2024 10:53, 4 příspěvky
V Říčanech nejezděte rych... Michael Beranek, 21.4.2024 18:21, 3 příspěvky
Bernina strašný news, 20.4.2024 11:13, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23