Povodně: velká voda 2013

Povodně: velká voda 2013
Praha, Alšovo nábřeží Na Františku během povodní.
Autor snímku Opicakuz
SDÍLEJ:

Protipovodňová opatření jsou k ničemu. Přírodní živly si dělají co chtějí. Voda stoupá na všech českých a moravských řekách. Potoky, říčky i řeky se vracejí do původních přírodních koryt a boří vše, co jim lidé hloupě postavili do cesty.   

11. června

Všeobecný zákaz plavby pro vodáky

Vyšlo najevo, že Povodňová komise vyhlásila 2. povodňový stupeň ve všech českých krajích s výjimkou Pardubického, ačkoliv povodeň je jen na několika řekách a říčkách. Znamená to, že úředníci plošně zakazují vodákům plavbu. Moravy se zákaz netýká. Český svaz kanoistů proti tomu nesmyslnému a nezákonnému rozhodnutí chystá odpor. 

Cyklostezka v Praze - Troji je podemletá a místy se propadá. Je zakázáno na ni vjíždět. Uzavřené jsou i důležité cyklostezky v Hostivaři a Krči, protože na nich prý hrozí pád stromů kvůli promáčené půdě. 

10. června

Čertovy proudy na Vltavě za povodně

Povodňová komise zakázala splouvat řeky s vyhlášeným povodňovým stupněm 2 a 3. Zřejmě tím chce uklidnit rozvášněnou veřejnost, která je naštvaná na vodáky, ale zřejmě zapomněla, že tento zákaz platí podle Vodního zákona už několik let.

V Praze se zvedly hladiny všech toků. Vysoko je Botič a Kunratický potok, ale zatím se ještě drží v korytech. Jejich horní části jsou sjízdné na kajacích, avšak dole se již tvoří nebezpečné válce. Vltava znovu zatápí níže položené oblasti.

Kunratický potok. Praha. Stupeň pod Vídeňskou ulicí za velké vody.

Asociace výrobců a dovozců jízdních kol odložila na neurčito Bike festival. Původně se měl konat 15.-16.6. "Z důvodu úplného zatopení Freestyle Parku Modřany," upřesňuje Kryštov Šabacký z agentury Maxmedia.

Branau, Lužnice,Vltava na kajaku za opravdu velké vody:

9. června

Bleskové povodně přijdou příští týden

Během příštího týdne se očekávají  bleskové povodně po celých Čechách. Nebezpečné budou zřejmě především malé potoky a říčky, které se budou rozvodňovat během minut. Zatím se rozvodnil Zákolanský potok na Kladensku a Rolava v Nejdku.

Botič v Praze je skízdný na kajacích od Průhonic přes Hostivařskou přehradu do Záběhlic. Dál v umělém korytu je jízda už nebezpečná. Přehrada ovšem vypouští stále více vody, a proto je potřeba sjezd na lodi posoudit přímo na místě. Koryto potoke je většinou průjezdné a vyčištěné od největších padlých stromů.

Plicisté honí vodáky na Ohři a Vltavě: Vodáci dělají starost policistům 

7. června

Dva mrtví vodáci na Vltavě

Pět dospělých mužů se vydalo v raftu po Vltavě. Vyjeli z Vyššího Brodu a hned na druhém jezu v Herbertově se převrátili. Dva se utopili přímo na jezu.

Hloupost, chlast a smrt na Herbertově

Plavba po povodni? Riziko a nebezpečí

Na periferiích severočeských měst a v malých vesnicích ve středních Čechách se objevilo několik případů rabování v domácnostech.

Pražská Muzejní noc byla zrušena. Uvažuje se o přesunu na září. O víkendu se naopak otevře pražský Anežský klášter. Vstupné se v sobotu a neděli nebude platit.

Ohře prorazila na dolním toku několik sypaných hrází. Ústí ohře do Labe je teď velmi nepřehledné, proud je nejasný a při tom velmi silný. Ohře si prorazila cestu okolo Terezína přes obytnou a zahrádkářskou oblast.

Jezy na střední Sázavě téměř zmizely pod vodou, ale jsou o to nebezpečnější:

6. června

Zaplavené cyklostezky

Páteřní cyklostezky podél všech velkých řek v Čechách zůstávají zaplavené. Upozorňuje na to cyklokoordinátor. 

Vltava, Praha. Povodně 2013. 

Zákaz vstupu do parků vyhlásila Praha a Plzeň. Důvodem je obava, že stromy budou padat samovolně z podmáčené půdy. V Průhonicích u Prahy tímto způsobem zemřela mladá žena. Nerespektovala zákaz vstupu, šla si zaběhat se  svým psem, nasadila si sluchátka a pustila si do nich hudbu. Neslyšela tedy, jak na ni spadnul statný dub.

Velké evropské řeky mají s vodou problémy

Záplavy se přesunují na sever a jih. Ničí břehy Dunaje na Slovensku, zaplavují celé povodí Visly v Polsku. Ohroženo je víkendové mistrovství světa ve slalomu na divoké vodě v Krakově.

Povodně v Praze konečně končí (FOTO)

Na Váhu, Dunajci i Oravě byla zastavena komerční plavba na pltích.

Peřej Margita na Váhu má vysoký nadstav vody. O povodeň se ovšem nejedná:Váh. Peřej Margita nad Stračnem za velké vody.

5. června

Víkendové sportovní akce se přesouvají

Manipulativní obrázek ovládl český Facebook. Jako by v Rakousku chytili všechnu vodu mezi hráze a v Česku se všechna rozlila do měst. Podle internetové spodiny za to mohou politici (nespíš Kalousek a Nečas, možná také Hudeček), jednotlivá Povodí nebo Cikáni

Veletrh Rodina a volný čas v Lounech se přesouvá na pozdější termín 13.-15. září. Skautské setkání Obrok na Švihově se pro letošek ruší. Víkendové závody dračích lodí v Třeboni možná budou zrušeny. Maratonský vodácký závod  Pádluj o106 na Vltavě se přesouvá na 7. září. Veslařské Primátorky byly přeloženy na 22. září. Všechny změny najdete v KALENDÁŘI na Horydoly.cz 

4. června

Povodně se přesouvají na sever 

Pražské čtvrti Záběhlice a Hostivař se pomalu vzpamatovávají z velké vody v Botiči. Rokytka se spojila ve svém ústí s Vltavou a nepomáhají ani obrovská betonová protipovodňová vrata. U Vltavy se zachraňuje, co se dá, třeba i zahradnictví. Za povodně v Praze může ČEZ. Tady je překvapivě jednoduché vysvětlení i s tabulkou a grafem. 

Botič neochrání ani Hostivařská přehrada

Povodeň na Botiči (VIDEO)

Velká voda na Rokytce

Velká voda na dolní Berounce.

Berounka zaplavuje Beroun včetně náměstí. Ačkoliv vypadá, že se po ní dá plout, je to nebezpečné - řeka je silná, široká, případná vodácká záchrana by byla velmi obtížná. Navíc v ní plavou větve i celé kmeny a další velké předměty.

Berounka se plíží do Berouna

Praskla hráz Komárovského rybníka a voda zaplavila okolí říčky Mrliny.

Komárovský rybník přeplnil Mrlinu

Vodáci se jistě vydají na rozvodněnou Sázavu. Čeká je velké nebezpečí.

Sázava za povodně? Pro vodáky žádná sranda!

Velká voda vyhnala v Kralupech obyvatele ze sídlišť u Vltavy. Zálezlice na soutoku Vltavy a Labe se připravují na zátopu. Tentýž osud zítra potká Hřensko. Na Otavě v Písku se proháněla po sídlišti wakeboardistka. Podívejte se na VIDEO.  

3. června

Vltava v Praze

Pozornost veřejnosti se spolu s přílivovou vlnou na českých řekách přesouvá na Vltavu do Prahy. Za další den či dva budou trpět lidé v Ústí nad Labem, Děčíně, Hřensku a Drážďanech.

Veslařský závod Pražské Primátorky bude přeložen na pozdější termín. Karlův most je uzavřen. Uzavírají se i další mosty. Loď Port62 v Modřanech odplula i s restaurací a firemními kancelářemi do chráněného přístavu na Smíchově. Cyklomaraton Okoloplzně byl přeložen na 28. srpna.

Horydoly.czČtěte rozbor nehod: Čtyři mrtví vodáci za povodňový víkend

Botič sice od včerejška pomalu klesá, ale neví se, co s ním udělá dnešní déšť.
Botič z Hostivaře do Záběhlic:

Rokytka v Praze zatím výrazně neohrožuje žádné stavby, ale koryto je zcela plné. Podívejte se aktuální fotografie: Velká voda na Rokytce.

Rokytka v Libni se vylila z břehů.

Vodákům hrozí na rozvodněných řekách akutní nebezpečí. Podívejte se na nejdůležitější rizika:

Základy bezpečného vodáctví
Stupnice obtížnosti řek
Vodáci na Horydoly.cz

Vodácký kanál na Štvanici

2. června

Premiér Petr Nečas varuje vodáky, aby neriskovali své životy na rozvodněných řekách.

Přehrada Nýrsko je plná. Do Úhlavy pouští všechni vodu, která do ní přitéká.

Berounka zabíjí a také poskytuje radost

Hledá se několik vodáků. Není jasné, zda někam odpluli, vrátili se domů, nebo se zachránili někde na březích. Zatím jsou s velkou pravděpodobností potvrzeny tři oběti.

Na Berounce splouvali dva mladíci jez v Hlásné Třebáni, jenže je válec stáhnul nazpátek pod padající vodu a nikdo je již neviděl. Na Metuji se převrátily u Bartoňova mostu dvě kanoe, které pluly z Pekla do Nového Města. Jeden vodák zmizel v peřejích a nebyl nalezen.

Berounka má v současné době čtyři metry nad běžný stav. Na některých jezu Hýskov se dá surfovat jako na mořských vlnách.

Botič je sjízdný nahoře a dole se mění v zabijáka

Botič v Průhonickém parku. Vodopád Labeška.

Nejhořejší Botič je sjízdný na kajaku od Radějovic přes Průhonice do Petrovic. Je samozřejmě nutná velká opatrnost, zkušenosti a spolupráce vodácké skupiny na vodě. Končit je nutné bezpodmínečně již na Hostivařské přehradě, protože pod ní je populární potok životu nebezpečný.

Botič. Lávka pod Radějovicemi.

V Praze na Vltavě se válec pod Staroměstským jezem změnil na známou vlnu Karlovku, kde jezdí vodaci na rodeových kajacích. Naopak oba umělé vodácké kanály na Štvanici a v Troji jsou absolutně nesjízdné.

1. června

Klabava stále stoupá

V jižních a západních Čechách se vylévají řeky z břehů. Na Klabavě je už nejvyšší povodňový stupeň. Pod Brdy vypouštějí vodohospodáři a rybáři rybníky. Dolní toky Blanice a Lužnice se vylily z břehů.

31. května

Na Úslavě se utopil vodák

Na Úslavě se utopil osamělý kajakář mezi Starým Plzencem a Koterovem.

30. května

Evropa se bojí Rýna a Dunaje

Povodně ve střední Evropě jsou vážné. Očekávají se dlouhodobé problémy na Dunaji a Rýnu po celé délce jejich toku. Německá Lužice je pod vodou a Lipsko vyhlásilo stav ohrožení.

27. května

Spousta vody na Plzeňsku

Voda stoupá na řekách v okolí Plzně. Ještě se dají splouvat na lodích.

Radbuza. Klidná hladina nad Pančavou.

Horydoly.czSledujte vodácké zprávy: Řeky AKTUÁLNĚ 2013

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Katastrální území města Ústí nad Labem

katastrální území města Ústí nad Labem

  • Autor Lubomír
  • Datum a čas 20.4.2016 11:29
Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze... celý článek

Šumava AKTUÁLNĚ 2024

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Plisované sukně pro každou příležitost od značky Medicine

Plisované sukně pro každou příležitost od značky Medicine

Plisovaná sukně od Medicine je kvintesencí stylu, který oslovuje každého, kdo si cení rafinovanosti s nádechem svobody. Bez ohledu na příležitost, tato sukně dokáže proměnit jakýkoliv outfit v něco výjimečného, přidává mu
Těchto 5 kusů oblečení od značky TATUUM se osvědčí ve skříni každé minimalistky

Těchto 5 kusů oblečení od značky TATUUM se osvědčí ve skříni každé minimalistky

Minimalismus v módě není jen trend, je to životní styl, který umožňuje vyjádřit sebe skrze jednoduchost, funkčnost a stálou eleganci. Ve skříni minimalistky má každý prvek své místo a význam, a klíčem k úspěchu je
Výhody přes nejlepší zahraniční online casina v České republice 2024

Výhody přes nejlepší zahraniční online casina v České republice 2024

Svět herních kasin můžeme z pohledu českého hráče jednoduše rozdělit na dva základní tábory, a to česká kasina, která disponují přímo českou licencí, a zahraniční kasina, která nedisponují licencí od Ministerstva financí, zároveň
4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

Bielatal je doporučován jako cíl prvního lezení v Sasku. V minulém díle jsme zavítali na levý břeh potoku Biela, abychom našli pár cest pro méně výkonné a více bojácné lezce. Nyní pojďme dát dohromady
Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Fantastický úspěch vybojoval rychlostní lyžař Radim Palán. Na mistrovství světa ve Vars získal stříbrnou medaili a na stejném místě potom ještě bronzovou ve světovém poháru. Je to nejlepší výsledek v disciplině speed

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Roadtrip Afghánistánem - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Tereza Inková a Jirka Weinzettl 23.4. 18:30
Regenerace po zátěži běh/trek - přednáška Praha, Klub cestovatelů Přednáší Dagmar Lisá 24.4. 18:30
Argentina - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Karel Štěpánek 25.4. 18:30
Padání - bouldering Žihle 26.-28.4. 26.4.
Černobylské deníky - diashow Brno, základní škola Svážná 26.4. 16:00
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Beroun bikemaraton Beroun Cyklomaraton MTB 27.4. 19:00
Malše - splutí Římov   27.4.
Valné zhromaždenie JAMES Žilina, Dom techniky   27.4.
Porubajk - cyklomaraton Ostrava, Poruba Horská kola 27.4.

Diskuse

mxiboidei generic valtrex canada, 23.4.2024 19:26, 121 příspěvků
lgqkamhva valtrex buy, 23.4.2024 18:44, 121 příspěvků
nftfyxhb order lisinopril online from canada, 23.4.2024 18:37, 121 přís...
zxbkrcjgt buy valtrex australia, 23.4.2024 18:29, 4 příspěvky
oybdeuju buy synthroid online, 23.4.2024 18:20, 121 příspěvků
bfsoiffl lisinopril cost, 23.4.2024 18:12, 12 příspěvků
pemrisyn rx pharmacy no prescription, 23.4.2024 18:02, 121 příspěvků
jfxjregi 40 mg lisinopril for sale, 23.4.2024 18:00, 1 příspěvek
класическо брауни Sownhyp, 23.4.2024 16:50, 3 příspěvky
класическо брауни Sownhyp, 23.4.2024 16:50, 3 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23