České dráhy prosoudily kalhoty

České dráhy prosoudily kalhoty
SDÍLEJ:
Tenhle soud přežil tři ředitele Českých drah. Teprve teď definitivně skončil. Dráhy soudily šéfredaktora portálu Horydoly a potažmo i jeho manželku, že jeli vlakem se svými bicykly ve vlaku určeném k jejich přepravě.
Jak na to

České dráhy soudí Kubu Turka

Přečtěte si rozsudek obvodního soudu (15.11.2007, 5 stran)

Přečtěte si písemný záznam ze závěrečného stání u obvodního soudu (8.11.2007, 5 stran)

Poslechněte si audio záznam advokátky Kuby Turka Hany Benešové (8.11.2007, MP3, 2 MB, 2 min)

Poslechněte si audio záznam advokátky Českých drah Markéty Cebrovské (8.11.2007, MP3, 5 MB, 5 min)

Poslechněte si audio záznam výslechu cestujícího Kuby Turka (8.11.2007, MP3, 4 MB, 4 min)

Poslechněte si audio záznam výslechu průvodčí Michaely Kořínkové (8.11.2007, MP3, 21 MB, 22 min)

Přečtěte si písemný záznam z prvního stání u obvodního soudu (25.9.2007, strany)

Poslechněte si audio záznam vyhlášení rozsudku obvodního soudu (27.4.2006, MP3, 2 MB, 2 min)

Poslechněte si audio záznam vyhlášení rozsudku městského odvolacího soudu (22.2.2007, MP3, 4 MB, 4 min)

Přečtěte si rozsudek odvolacího soudu (22.2.2007, 4 strany)

Přečtěte si odvolání Českých drah (10.7.2006, 2 strany)

Přečtěte si rozsudek obvodního soudu (27.4.2006, 3 strany)

Poslechněte si audio záznam části druhého stání soudního jednání (20.4.2006, MP3, 10 MB, 11 min)

Poslechněte si audio záznam prvního stání soudního jednání (14.2.2006, MP3, 36 MB, 50 min)

Z Prahy do Lovosic sice České dráhy cestující i s jejich koly dopravily, dostaly zaplaceno za jízdenky, cestující jeli pod ochranou tří policistů, ale železničáři se s tím nesmířili a požadovali po cestujících desítky tisíc korun za jakési pokuty vycucané z prstu.

14. dubna
Proces skončil. Zapomeňte?

České dráhy se proti poslednímu rozsudku v jejich výrazný neprospěch neodvolaly a rozhodnutí soudu platí.

"ČD se neodvolaly a naopak zaplatily na můj účet částku 15 744 Kč," uvádí advokátka Hana Benešová, která Kubu Turka v posledním kole soudní pře zastupovala. "Zaplatila jsem 112,86 svědečné, které bylo stanoveno usnesením. Žalobkyně hradila 514,14 Kč."

Po odečtění nákladů na soudy a dvě advokátky, které se na případu vystřídaly, byl Kuba Turek na nule. Neprodělal ani nevydělal. O kolik přišly České dráhy, není redakci Horydoly známo.

Ztráta času a peněz

Žaloba, kterou podaly České dráhy a následně ji z větší části prohrály, zabrala spoustu času během několika let Kubovi Turkovi, jeho odvokátkám, advokátní kanceláři Rychetský a spol., právnímu oddělení Českých drah, průvodčí a nakonec i obvodnímu a městskému soudu.

"Můj pohled na věc zůstává celou dobu stejný," říká Kuba Turek. "Jedná se o šikanu Českých drah, která je způsobena neschopností managementu monopolního dopravce pracovat v zájmu zákazníků. Celý soud jsem bral jako precedenční. Vyzkoušel jsem, jak se chová monopolista, a zároveň jsem potěšen, že se mu dá bránit. Teď čekám, jak se výsledek soudu projeví v praxi - zda bude doprava bicyklu po železnici jednodušší a zda bude modrá armáda slušnější."

Ledy se během zdlouhavého procesu hnuly. České dráhy připouští přesně to, proč soudily Kubu Turka. Kola lze vozit i na předním a zadním představku (to je na plošinách za lokomotivou a na konci vlaku).

Dráhy se sice oháněly u soudy bezpečností, ale ukazuje se, že to byla čirá schválnost. Přečtěte si část z letáku Vlakem za cykloturistikou na rok 2008, který to dovoluje.

Tiskového oddělení jsme se proto zeptali na čtyři otázky: 1) Kolik celé řízení stálo České dráhy? 2) Jaký vliv na přepravní podmínky má rozsudek? 3) Kdo a jak byl potrestán za špatnou práci v Českých drahách? 4) Jak se díváte na přepravu kol na představcích vlaků z bezpečnostního hlediska? Odpovědi zveřejníme ihned po jejich obdržení.

2. března
Peníze za soudy je netrápí

V románech ze začátku minulého století se často vyskytují sedláci, kteří prosoudí celý grunt a nakonec jim zbydou jen oči pro pláč.

O něco podobného se pokoušejí už čtvrtým rokem České dráhy. Bohužel jejich soudy jdou z našich daní. Jedná se totiž o moloch, na který doplácí každý občan přibližně tisícikorunu ročně. V této částce není zahrnuté jízdné - to si platí každý cestující zvlášť.

První obvodní soud, zda mohl Kuba Turek s manželkou vzít do vlaku své kolo, vyhrál beze zbytku cestující.

Ve druhém odvolacím kole, na který se České dráhy obrátily, vrátil městský soud věc nazpátek na obvod. Mohou si to dovolit, nějaké prosouzené desítky tisíc korun je vůbec netrápí.

Pro modrou armádu i cestující

Třetí rozsudek dává za pravdu cestujícímu, ale také trochu Dráhám. O co jde? Pětisetkorunovou pokutu má zaplatit Kuba Turek, ale požadované penále za zastavení vlaku je nelegální. O náklady soudu by se měli podělit Kuba Turek a České dráhy v poměru 20:80.

V tomto poměru také vyzněl rozsudek. Českým dráhám teď běží lhůta na odvolání, Kuba Turek se odvolávat nechce. Neučinil tak během tohoto soudu táhnoucího se skoro čtyři roky a nehodlá tak činit ani do budoucna.

Pro poučení všem cestujícím i železničářům dáváme k dispozici všechny podklady, které máme k dispozici. Rozsudek je sice datován 15. listopadu 2007, ale obě strany soudního sporu ho obdržely teprve před týdnem.

Spor o zpoždění vlaku

Good bye, dráhy!

Dráhy připravují soud o kolo

Co je nepochopitelného?

Bleju doteď

Dráhy soudí šéfredaktora

Soud o kolo jde do finále

Nebudeme komentovat prohraný soud

Dráhy trošku vyhrály a hodně prohrály

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Předpokládám,
že po pár letech soudních tahanic spor s Kubou Turkem ČD vyřeší výše uvedeným způsobem.Je to parafráze na neslavný konec rakouského manažera jedné z pardubických chemiček. "Zastřelil se" mezi dveřma svého vídeňského bytu. V obou rukou držel kufry a střela přiletěla ze vzdálenosti cca pěti metrů. Oficiálně šlo o sebevraždu.....
  • Autor Střelec
  • Datum a čas 6.3.2008 07:37
Reaguj
Re: měloby to končit
To jsi ji tam opravdu vrazil? Že bys byl příslušníkem Modré armády?
  • Autor Nobody
  • Datum a čas 4.3.2008 15:32
Reaguj
měloby to končit
Na konci mi chybí věta ve smyslu: "A kdyby Vám někdo tvrdil, že jsem dobrovolně vrazil hlavu mezi nárazníky, nevěřte mu!"
  • Autor Střelec
  • Datum a čas 4.3.2008 14:14
Reaguj
Moc zajímavý rozsudek. Jenom částky v článku jsou trochu přejmenované: 500Kč je "přirážka". Z rozsudku chápu, že ji průvodčí může chtít kdykoli a za cokoli a bez odvolání, je to jakási jeho autorita, musím s tím souhlasit, když nastoupím do vlaku.. Druhá částka už je reálná "náhrada škody", tady si ji způsobila dráha sama zbytečným stáním.Chybí tady vyjádření, jak si dráhy představují správný postup. Ale proč, když podle tohoto rozsudku nemusí projevit ani nejmenší snahu dostát nabízeným a prodávaným službám..
  • Autor Oveček
  • Datum a čas 3.3.2008 18:29
Reaguj
Re: Soudni vylohy
Vzhledem k tomu, že Dráhy žalovaly mne a ne naopak, prodělají pěkné peníze. Kromě toho jim lépe vidíme do ledví. Mají pěknou ostudu. Celkové soudní náklady se sečtou podle advokátních a soudních tabulek a rozdělí se v poměru 20:80. Moje odvokátky pracovaly právě za tyto tabulkovíé ceny, předpokládám, že advokátní kancelář Rychetský a spol, která zastupovala Dráhy, bude o hodně dražší - takže další mínus pro daňové poplatníky. Vždycky si na svůj spor vzpomenu, když čtu v novinách, že Drahám doplácíme peníze ze státního rozpočtu.
Reaguj
Soudni vylohy
ČD platí 82% tvých výloh? A ty platíš 18% jejich? Nebo jak to je? Jinak se zdá se ČD podařilo zapsat si první výhru v soudních sporech kolem KT, i když jen z 18%, takže už Kubo asi nemáš 100% úspěšnost, že? Přijde mi, že šalamounské rozhodnutí soudu bylo v podstatě docela akceptovatelné.
  • Autor Tok
  • Datum a čas 3.3.2008 16:06
Reaguj
Celkem 6 příspěvků v diskuzi


Praha AKTUÁLNĚ 2024

Praha AKTUÁLNĚ 2024

SMÍCHOV Malé zprávy z velkého města přinášíme pro turisty a návštěvníky.... celý článek

Pojištění elektrických vozítek už je povinné

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Na kole z Prahy do Vídně

Na kole z Prahy do Vídně

AKTUALIZACE Zhruba 450 kilometrů dlouhá cyklostezka Praha - Vídeň je opravdová lahůdka pro všechny milovníky jízdy na kole. Zároveň to je cesta, kterou zvládne každý, byť by to byl jeho první
Loni byla ukradena kola za 126 milionů, policie vyřešila jen třetinu krádeží

Loni byla ukradena kola za 126 milionů, policie vyřešila jen třetinu krádeží

4156 jízdních kol a elektrokol bylo odcizeno během loňského roku. Celková škoda činila 126,2 milionů korun. Do policejních statistik jsou ale započítané pouze řádně nahlášené případy. Reálná hodnota tak může být
Bike maraton Vysočiny letos otevírá kategorii i pro gravelová kola

Bike maraton Vysočiny letos otevírá kategorii i pro gravelová kola

Samostatná kategorie pro gravelové závodníky je zásadní novinkou 19. ročníku cyklistického závodu Předvýběr.CZ Bike Maraton Vysočina 2024, který se letos jede v sobotu 25. května.
I cyklisté chodí do online kasin jako Nomini a vsází na cyklistiku

I cyklisté chodí do online kasin jako Nomini a vsází na cyklistiku

Že tráví cyklisté většinu času venku a na kasina nemají čas? To je omyl. Díky dostupnosti online kasin není problém si otevřít výherní automat i na cestách. Nebo po návratu z vyjížďky, kdy
Prodejci kol mají potíže, odbyt je pomalý

Prodejci kol mají potíže, odbyt je pomalý

Prodejci jízdních kol mají plné sklady. Trh s cyklistikou se propadl o třetinu a některé firmy musely snížit výrobu nových kol. Nepovedlo se doprodat zásoby jízdních kol z roku 2022/23 a to i přes různé slevové

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Parníkem do ZOO Praha, Rašínovo nábřeží 30.4.-13.10. 30.4.
Rychlebská 30 - cyklomaraton Javorník Horská kola 4.5.
Parníkem na Slapy Praha 4.5.-29.9. 4.5.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.
Wellnesstourism - veletrh Japonsko, Tokio 8.-10.5. 8.5.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 8.5.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.
Cestoslet - festival Běšiny 9.-12.5. 9.5.
Extrem bike - cyklomaraton Most Horská kola 11.5.
Po Jesenické magistrále - cyklomaraton Rýmařov Horská kola 12.5.

Diskuse

OLanebal Gichardpow, 2.5.2024 7:43, 3 příspěvky
puuhszwb overseas online pharmacy, 2.5.2024 7:38, 126 příspěvků
chdrhigf lisinopril 10 mg tabs, 2.5.2024 7:26, 13 příspěvků
qeswgsicu valtrex pills for sale, 2.5.2024 7:24, 126 příspěvků
eienfrpl buy prednisone online no script, 2.5.2024 7:20, 1 příspěvek
tbytosgz synthroid 100 mcg price, 2.5.2024 5:14, 13 příspěvků
pbybrffd synthroid 150 mcg coupon, 2.5.2024 4:58, 126 příspěvků
vfzhdinm synthroid 112, 2.5.2024 4:56, 126 příspěvků
tnvwdhee order synthroid online, 2.5.2024 4:07, 126 příspěvků
kbybwmmrc buy valtrex on line, 2.5.2024 3:23, 2 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Čarodějnický běh Horydoly , 1.5.2024 23:09
SALZKAMMERGUT TROPHY Horydoly , 1.5.2024 23:06
Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02