
Rakytník řešetlákový aneb sibiřský zázrak

Rakytník je hitem medicíny posledních let. Kromě posílení imunity je dobrý také na pleť, má antibakteriální účinky a využívá se jako doplněk léčby močového a zažívacího ústrojí. Západní zdravotnictví ho sice objevilo pro veřejnost docela nadávno, ale Mongolové, Číňané a Sibiřané užívají rakytník řešetlákový už tisíce let.
Z rakytníku se průmyslově vyrábí mnoho druhů sirupů, krémů, cukrovinek a olejů. Běženě se prodávají v lékárnách, v prodejnách zdravé výživy a také internetových obchodech zaměřených na zdraví. Vybíráme na ukázku produkty e-shopu Ekonio.cz:
Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) je keř nebo malý strom s nažloutlými květy, oranžovými plody a trny. Ve volné přírodě vytváří souvislé porosty.
Roste v mírném podnebném pásmu po celé Evropě a Asii na slunných místech. V Česku se pěstuje jako okrasná a ovocná rostlina. Případně pro drobný soukromý sběr plodů.
Plody jsou oválné peckovice veliké do 1 cm. Žluté, oranžové až červené barvy. Chutnají kysele, hořce až nasládle.
Rakytník je využíván kvůli vitamínům obsaženým v dužině jeho plodů. Plody se ovšem česají obtížně - jsou malé a rostou na trnitých větvičkách.
Osvědčenou metodou sklizně je zmrazování plodů. V tuzemských podmínkách se stříhají větve, na kterých rostou plody. Následuje zmražení větví v mrazáku na teplotu -18 °C. Poté se plody setřepou. V severně položených zemích se v přírodě čeká na první velké mrazy, a pak se plody setřásají rovnou z keřů.
Tradiční asijské léčivo
Hippophae, latinské označení pro rakytník, má původ ve staré řečtině. Znamená třpytící se kůň. Antičtí Řekové už v době bronzové vypozorovali, že zvířata spásající rakytník, získávala zdravou lesklou srst.
V lidovém léčitelství Mongolska, Sibiře a chladnějších regionech Číny jsou účinky rakytníku známy od nepaměti. Užívá se při léčbě plic, jater, kloubů a pokožky. To znamená, že odstraňuje zahlenění nebo záněty plic, hojí sliznice, žaludeční i dvanáctníkové vředy, reguluje krevní oběh, urychluje hojení a také slouží jako kosmetický prostředek pro udržení mladého vzhledu.
V Tibetu se užívá na regeneraci po nemocích a zraněních, také při otravách a kardiovaskulárních chorobách. Rakytník popsal poprvé Yu Tuo Yuan Dan Kong Bu okolo roku 780 v tibetských Čtyřech knihách lékopisů rGyud bzi.
Velkými konzumenty rakytníku jsou Rusové. Za dob Sovětského svazu bylo dokonce vyšlechtěno několik odrůd s většími plody. Říkají mu sibiřský zázrak a také citroník severu. Vaří z něho vitamínové bomby - sirupy, kompoty a marmelády. A stejně jako ostatní asijské národy ho využívají v medicíně a kosmetice. Navíc se vysazuje jako ochrana před půdní erozí ve větrných a suchých oblastech.
Ke kurioznímu využití rakytníku sáhli vědci sovětského vesmírného programu, kteří podávali kosmonautům rakytníkový olej jako ochranu před kosmickým zářením.
Vitamínová bomba v malé bobuli
Barva plodu je určovaná množství karotenoidů. Chuť ovlivňuje obsah sacharidů. Rakytník obsahuje velké množství významného vitamínu C. Pro představu: denní doporučenou dávku vitaminu C pokryje buď velký pomeranč, dva citrony, nebo jediná bobulka rakytníku.
Každý rakytník obsahuje tyto vitamíny:
B1, B2, B6, B3 (nikotinamid či PP) - působí na nervy
B9 (kyselina listová) - příznivý na krev a vývoj plodu v matce
C (kyselina askorbová či E300) - chrání buňky a tím celý organismus
D - zajišťuje růst kostí a správné složení krve
E (tokoferol) - chrání buněčnou membránu a působí jako antioxidant
K - zaručuje srážlivost krve
Domácí sirup, likér nebo marmeláda
Z domácích zdrojů se vyrábí obvykle rakytníkový sirup. Propláchnuté bobule se mixují, cedí a šťáva s dužninou se zahřívá na 80 °C. Poté se sladí. Přidání cukru je nutné, protože naše české a moravské rakytníkové plody jsou obvykle velmi kyselé.
Rakytníkový likér můžete vyrobit jednoduchým naložení bobulí do alkoholu na celý rok a macerát už poté pouze dosladíte. Likér je tmavě hnědý a chutná po medu.
Domácí marmelády se vyrábějí z kombinace rakytníku, hlohu, cukru a vody ve stejných dílech. Uvařené bobule se pasírují, smíchají s cukrem a nakonec rozvaří na rosol.
V tuzemských podmínkách jsou bobule rakytníku zralé zhruba od poloviny září, ale na keřích zůstávají až do prvních mrazů. V přírodě si rostliny v rozmnožování pomohou samy, ale na zahradu je nutné zasadit samčí i samičí rostlinu, jinak se plodů nedočkáte. Rakytník se množí nejen pomocí semen v bobulích, ale také rozvětvenými kořeny v hloubce jen několik desítek centimetrů. Je proto nutné rakytníkové keře neustále zastříhávat a hlídat výmladky v okolí, aby se příliš nerozrostly.
Zajímavé rostliny na Horydoly
Rakytník řešetlákový aneb sibiřský zázrak
Fenykl proti nadýmání a pro mateřské mléko
Aloe vera čistí organismus vně i zevnitř
Před heřmánkem smekni a před bezem klekni
Síla přírody proti chřipce a nachlazení
Léčivé byliny z katovy zahrádky
Bylinné čaje pro zdraví i lahodnou chuť
Tři dobré čaje: gunpowder, puerh a sencha
Léčivé byliny z katovy zahrádky
Podzim nás neskolí! Jak na únavu a chmury?
Diskuse
Diskuze k článku

Long term car rental in Prague: a smart choice for expats and business travelers
Turisté opouštějí kempy: Jak na noční kempování pod hvězdami? Jaký zvolit spacák a podložku pro pohodlný spánek?
Může se hodit
Nejčtenější články
Na koloběžkách z Hrubé Skály do Bakova: poslední koupání v srdci Českého ráje

Co je babí léto, tereziánské léto a indiánské léto?
Lovecká sezona ve Středočeském kraji

Na horách se citelně ochladilo, nepodceňujte vybavení a vyhněte se úrazu

Originální Zednická cesta v Řeži
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Botanická zahrada 250 let | Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy | 15.-21.9 | 15.9. | |
Mělnické vinobraní | Mělník | 19.-21.9. | 19.9. | |
Bzenecké vinobraní | Bzenec | 19.-20.9. | 19.9. | |
1000 Seen - vodácký maratón | Německo, Labussee | 19.-21.9. | 19.9. | |
Vinobraní | Velké Pavlovice | 19.-20.9. | 19.9. | |
Dračí lodě | Horní Cerekev | 19.-20.9. | 19.9. | |
Otevření obálky s posledními slovy T.G.Masaryka
|
Lány, zámek | 19.9. | ||
Kůň - veletrh | Lysá nad Labem | 19.-21.9. | 19.9. | |
24 hodin Le Vysočina | Sněžné, Blatiny | 19.-20.9. Horolezecké závody | 19.9. | 20:00 |
Vinobraní | Litoměřice | 20.9. |
Diskuse
...a to jsi vynechal Dülf... | Kuba Turek, 18.9.2025 12:52, 2 příspěvky |
Vy jste rodinka! | Novinář, 18.9.2025 9:16, 2 příspěvky |
sem asi ne | Klekí Petra, 16.9.2025 23:13, 1 příspěvek |
Inu | Honza, 13.9.2025 20:53, 12 příspěvků |
Inu | Kuba Turek, 13.9.2025 14:11, 12 příspěvků |
Inu | Honza, 13.9.2025 12:52, 12 příspěvků |
únava a vyčerpání? | Lukas B., 12.9.2025 12:22, 12 příspěvků |
únava a vyčerpání? | Honza, 11.9.2025 14:41, 12 příspěvků |
Chyba v článku | Ondráčková, 11.9.2025 14:30, 5 příspěvků |
Pomoc | Horal, 11.9.2025 13:24, 12 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
CzechTourism | Horydoly , 18.9.2025 13:44 |
Zažít město jinak | Horydoly Open, 18.9.2025 13:35 |
Krumlovský vodácký maraton | Horydoly , 9.9.2025 22:28 |
Filmový festival Voda, mo... | Horydoly , 9.9.2025 4:03 |
Re: Galasova cyklojízda | Horydoly , 8.9.2025 11:48 |
Využite priaznivé počasie... | Horydoly , 8.9.2025 11:46 |
Prague | Horydoly Open, 8.9.2025 11:34 |
NN NIGHT RUN | Horydoly , 5.9.2025 1:24 |