Cyklonovinky 2023

Cyklonovinky 2023
Stoneman Taurista. Horský okruh okolo Radstadtu.
Autor snímku Andreas Meyer
SDÍLEJ:

VRBNO POD PRADĚDEM Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.

26. prosince

SMÍŠENÉ STEZKY: Můžete a nemusíte po nich jet

Nejvyšší správní soud určil, že stezku pro chodce a cyklisty nemusí použít cyklista, pokud se rozhodne jet po silnici. Posuzoval případ 16letého cyklisty, který dostal pokutu za to, že ve Vrbně pod Pradědem jel na horském kole po silnici, ačkoli mohl využít souběžnou stezku pro chodce a cyklisty. Ze zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty.

Cyklisté jsou podle soudu plnohodnotnými účastníky silničního provozu a náleží jim veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Ochrany zranitelných účastníků provozu musí být dosaženo vzájemnou ohleduplností řidičů a cyklistů.

18. prosince

PRAHA: Čakovická lávka přes železnici

Na pražské periferii v Čakovicích byly otevřena nová lávky pro pěší a cyklisty. Přes železniční trať spojuje dvě části parku Havraňák. Zároveň leží na trase páteřní cyklotrasy A4 z Uhříněvsi do Brandýsa nad Labem.

23. listopadu

DOMAŽLICE Silničáři mají platit cyklistovi

Před šesti lety se Ondřej Š. vážně zranil, když vjel na kole do dvou na sebe navazujících výmolů. Plzeňský okresní soud teď nepravomocně rozhodl, že cyklistu musí odškodnit Správa a údržba silnic. "Na nehodě nese vinu správce komunikace, který výmoly v rámci kontrol buď přehlédl, nebo o nich věděl a kritické místo řádně neoznačil. Svědci potvrdili, že tam byly po delší dobu," uvedla soudkyně Hana Jelínková. Podle ní musí firma uhradit náklady na léčení, ušlý zisk a bolestné. Cyklista si nárokuje 140 tisíc, přičemž částka může být ještě korigována a soud o její výši bude rozhodovat později. Ke karambolu došlo na silnici při výjezdu z Chodova směrem na Pec v domažlickém okrese. 

17. listopadu

NERATOVICE: Labská cyklostezka

Labská cyklostezka č. 2 je neprůjezdná mezi Tuhaní a Neratovicemi. Podél Labe probíhají stavební práce - buduje se asfaltová stezka - na stavbě je hluboké bláto, písek a odbagrovaná zemina v délce několika kilometrů. 

15. listopadu

PRAHA: Cyklisté se bojí na piktogramech

Průzkum vnímání cyklistické infrastruktury z hlediska bezpečnosti realizoval AutoMat na vzorku 1200 aktivních cyklistů. Hodnocení se týkalo šestnácti opatření integrovaných na silnici od žádného přes piktogramy až po oddělený cyklopás. Prezentované situace vycházely z reálných situací z pražských ulic.

Z výzkumné zprávy Michala Šindeláře Vnímání bezpečnosti integračních opatření vyplývá, že zásadní vliv druh integračního opatření v pořadí piktokoridor, ochranný cyklopruh, vyhrazený cyklopruh, oddělený pás. Na stupnici hodnotící pocit bezpečí od jedné do deseti se jako první s velkým náskokem umístil cyklopás s 8,6 body. Vyhrazený cyklopruh (VCP) získal v nejlepším případě 7,5 (dva pruhy bez parkování). Za cyklopruhy zřetelně zaostávají piktokoridory (nejvýše 3,9), situace bez opatření dosáhly maximálně 2,9 bodů z deseti.

20. října

SLEZSKÁ HARTA: Cykloturistická mapa

Několikáté vydání cykloturistické mapy Slezské Harty 1:45 000 je zdarma k dostání v regionálních informačních centrech. Vydává ji Mikroregion Slezská Harta

Slezská Harta.

10. října

PRAHA: Magistrát nezaplatí cyklostezku u Labutě 

Cyklostezka mezi metrem Kačerov a Krčským lesem a připojením na důležitou cyklistickou trasu do Podolí k Vltavě, měla být postavena do konce listopadu, ale Magistrát neuvolnil peníze, a tak cyklisté musejí stále jezdit po čtyřpruhové Michelské a Vídeňské ulici s mimoúrovňovou křižovatkou. Cyklostezka má stavební povolení od roku 2019, ale realizaci o čtyři roky zpozdilo úřední jednání ohledně billboardu JCDecaux, který stojí v cestě.

Průjezd na kole nebo koloběžce je zde stále dramatický:

4. října

PRAHA: Městská policie rezignovala 

V mnoha vyhrazených pruzích pro kola a autobusy v Praze jezdí osobní auta. Městská policie pod vedením Občanské demokratické strany s tím nic nedělá. Podívejte se na běžný obrázek tristní situace na Evropské ulici: strážníci zcela rezignovali na svoji funkci a místo řízení dopravy i rozdávání pokut jen trpně čekají v nezákonném proudu aut.

24. září

PRAHA: Cyklisté v městské hromadné dopravě

Kola a koloběžky pro dospělé lze v rámci hlavního města Prahy vozit bez omezení v metru (první a poslední plošina každého vagonu), ve vlaku (v místě označeném pro přepravu kol), v lanovce na Petřín, autobusu 147 do Suchdola, na přívozech přes Vltavu a v tramvaji (v úsecích od metra na okraj města). V autobusech a trolejbusech se kola v zásadě nepřepravují. Kola se přepravují zdarma.

Z metra a do metra je možné kolo dostat po schodech nebo jezdících schodech podle vybavení stanice, případně výtahem. Výtahy pro cestující jsou v provozu na těchto stanicích:

A: Nemocnice Motol, Petřiny, Bořislavka, Skalka
B: Anděl, Karlovo náměstí, Národní třída, Palmovka, Černý Most
C: Letňany, Prosek, Střížkov, Ládví, Pankrác, Roztyly, Chodov, Opatov, Háje

Praha, metro.

11. září

PRAHA: Hnusný stánek na Kačerově

Hnusný domeček, pokakaný a počůraný od bezdomovců, zapáchající a rozbitý, stále stojí na důležité cyklostezce A42 v Praze na Kačerově u metra. Před mnoha lety byl opuštěn jako kiosek s občerstvením, kuřivem a tiskem. Od té doby ho městská část Praha 4 nedokázala odstranit.

Praha Kačerov.

21. srpna

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Zrušená cyklostezka

Cyklostezka Josefa Cepáka vedoucí po západním břehu Vltavy z Českých Budějovic na sever je velmi vytíženým úsekem. Po stezce je značena cyklotrasa č. 11 a cyklotrasa GreenWay Rožmberského dědictví. Přesto město zakázalo cyklistům po ní jezdit. Postavilo totiž v její trase sportovní areál a umístilo na cyklostezku dopravní značku "cyklisto sesedni z kola".

10. července

RADSTADT: Stoneman Taurista

Velmi náročná trasa pro horská kola Stoneman Taurista měří 123 km a převýšení činí 4500 m. Nabízí jízdu po značených cestách přes alpské výhledy, horská jezera, rustikální chaty a pastviny plné krav, ovcí a koní. Okružní hřebenovka vede v okolí rakouského Radstadtu a projíždí masivem Dachsteinu, Schladmingskými Taurami a Vysokými Taurami

MTB Stoneman Taurista.

26. června

BRANDÝS - STARÁ BOLESLAV: Řešení dopravy na kole

Veřejné projednání cyklogenerelu Brandýs - Boleslav se koná ve středu 28. června od 16 hodin v městském úřadu na ulici Ivana Olbrachta. Zde je pozvánka jako událost na Facebooku, tady informace včetně podkladů ke stažení. Veřejné projednání bude streamováno na Youtube kanálu města.

21. května

PRAHA: Průjezd Smíchovem

Z Kampy k Železničnímu mostu vede souvislý cyklopruh. V květnu byl po mnoha letech doplněn chybějící úsek v ulici Svornosti. Průjezd na kole je tak bezpečně možný proti proudu Vltavy skrze celý Smíchov. 

20. května

ANO tvrdí, že cyklisté srážejí chodce jako kuželky

"Znáte to, když jdete po chodníku a najednou vás srazí kolo či koloběžka. Jiný účastník silničního provozu, než chodec, nesmí chodník užívat. Přesto je zcela standardní, že jsou chodci sráženi jako kuželky jízdními koly či koloběžkami." prohlásila bez jakýchkoliv důkazů na jednání parlamentu poslankyně Zuzana Ožanová (ANO). To považuje za důvod, aby byl zrušen povinný odstup 1,5 m aut, která na ulicích předjíždějí cyklisty.

Zuzana Ožanová.

12. května

BRANDÝS NAD LABEM: Prodejna Kickpoint

Prodejna Koloběžky Brandýs změnila názen na Kickpoint. Stále sídlí Pod Hrádkem 194, Brandýs nad Labem.

11. května

PRAHA: Cyklostezka u Klánovic

Mezi Újezdem nad Lesy a nádražím Praha - Klánovice byla dostavěna cyklostezka podél Staroklánovické ulice. Oficiálně zatím nebylo 600 metrů odděleného asfaltového pruhu otevřeno, ale cyklisté tudy už jezdí. Cyklodoprava tudy byla doposud vedena po silnici s cyklopiktogramy.

15. dubna

RALSKO: Přístřešek za Mukařovem 

Vojenské lesy vybudovaly na křižovatce v sedle mezi Rokytskou horkou a Orlí přístřešek pro turisty, houbaře a cykloturisty. Dá se využít nejen jako ochrana při špatném počasí, ale také na nouzové přespání během cyklistické výpravy.

Odpočívadlo v sedle mezi Orlí a Rokytskou horkou.

9. dubna

Nextbike přidává sdílená kola do 3 měst

Největší firma na půjčování sdílených kol Nextbike od letošního roku pracuje ve 28 městech, kde provozuje více než 7000 kol, z toho 500 elektrokol. Letos přidává do svého portfolia Třebíč, Českou Třebovou a Klášterec nad Ohří.

Koloběžka Yedoo S2016.

24. března

PRAHA: Štefánikův most

Vyhrazený cyklopruh na Štefánikově mostě přestali řidiči respektovat. Policie jim v tom nebrání. Při tom by měla tvrdě vymáhat dodržování dopravních předpisů a pokutovat, protože cyklistům jde pod Letenských tunelem o život. Čtěte také reportáž z těchto míst na koloběžce.

10. března

Mapy.cz zobrazují cykloobousměrky

Portál Mapy.cz  přidal do mapy cykloobousměrky a cyklostojany. Data čerpá z komunitního projektu OpenStreetMap. Obousměrnost jednosměrek pro kola byla integrována také do vyhledávání tras.

9. března

PRAHA: Cyklostezka pod Mánesovým mostem

Oddělená stezka pro pěší a cyklisty byla otevřena pod Mánesovým mostem na páteřní cyklotrase A1 v centru Prahy. Díky tomu se lidé vyhnou složité a nebezpečné křižovatce Klárov na levém břehu Vltavy. Trasa je osvětlená, stezka pro cyklisty je pokryta asfaltem, pěší část je dlážděná. 

18. února

MÁCHOVO JEZERO: Ledoběžka

Ledoběžky, ledové jachty, brusle a drak jezdí na krásně zamrzlém Máchově jezeře.

24. ledna

KITZBÜHEL: Bike Unlimited

Průvodce pro horská kola pro oblast Kitzbühelských Alp a Brixentalu na letošní rok vydal Tourismusverband Kitbüheler Alpen. Brožura obsahuje desítky túr s mapkou, výškovým profilem, základními technickými údaji, fotografií a motivačním popisem. Průvodce je v tamních infocentrech k dostání zdarma.

Bike Unlimited. Kitzbüheler Alpen.

23. ledna

PRAHA: Basilejské náměstí

Velká obnova Basilejského náměstí v Praze na Žižkově vynechala cyklistickou dopravu.

19. ledna

PRAHA: Žižkovský tunel je uzavřen

Tunel pod Vítkovem spojující pražské čtvrtě Žižkov a Karlín je uzavřen do 29. ledna. Důvod pro dočasný zákaz pěší a cyklistické dopravy jsou stavební práce.

Horydoly.cz Cyklonovinky: 20222021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017
2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Co vy na to

Zajímavé. Co vy na to??? https://www.youtube.com/watch?v=nufFZLLdVio https://www.youtube.com/watch?v=mF-5hzedqu4

  • Autor Honza
  • Datum a čas 22.11.2023 21:30
Reaguj
Stoneman Taurista

Taurista se nejezdí za den - teda ne normální bikeři - ale na víkend nebo na prodloužený víkend.

Reaguj
INU

Dobré video. Myslím, že nějakoé to video a zkušenosti s onou elektrickou jednokolkou by nezaškodilo...

  • Autor Honza
  • Datum a čas 26.6.2023 21:34
Reaguj
INU

A také ony zajímavé elektro jednokolky. Má li někdo zkušenosti a jezdí jako onen "Orfanik z Tajemného hradu v Karpatech",může se ozvat.

  • Autor Honza
  • Datum a čas 26.2.2023 21:57
Reaguj
INU

Jaksi se zapomíná na ony ELEKTROBRUSLE.. Asi sem také patří.....

http://www.koleckace.cz/elektrobrusle-uz-se-na-nich-pracuje

https://www.alza.cz/sport/segway-drift-w1-d5362493.htm

  • Autor Honza
  • Datum a čas 24.1.2023 16:33
Reaguj
Celkem 5 příspěvků v diskuzi


Kdo otrávil orly mořské pod Brdy?

Kdo otrávil orly mořské pod Brdy?

AKTUALIZACE Dravce a šelmy, které někdo otrávil, našli ornitologové u Jesenice na Příbramsku koncem února. Případ vyšetřovali kriminalisté a našli 52letého pachatele. Policie se zabývá nálezem dvou uhynulých orlů mořských, lišky a dalších šelem.... celý článek

Prodejci kol mají potíže, odbyt je pomalý

Komentované návrhy usnesení pro Valnou hromadu Českého horolezeckého svazu

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

AKTUALIZACE Mezi turisty, kteří míří do Alp, se občas vedou diskuse, zda se vyplatí koupit dálniční známku, nebo jet mimo dálnice po vedlejších silnicích. Uvádíme proto současné ceny všech druhů
Dvě smrti na rakouských ferátách řeší český soud

Dvě smrti na rakouských ferátách řeší český soud

SLEDUJEME SOUDNÍ PROCES Urban a Linhart stojí před okresním soudem v Českých Budějovicích. Viní je ze smrti dvou mladých žen, které se pod jejich vedením zřítily na ferátách v Rakousku. Hlavní líčení skončí nejdříve
Jaro začíná dnes nad ránem

Jaro začíná dnes nad ránem

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací
Pražský hrad je nám drahý?

Pražský hrad je nám drahý?

ANALÝZA Pražský hrad je symbol hlavního města i historie našeho státu, jeden z nejnavštěvovanějších turistických cílů v České republice. Vloni jej prohlédlo více než dva miliony návštěvníků. Od prvního března nachystali novinku: návštěvníci
Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Pořídit výbavu na hory, s sebou obnáší značnou vstupní investici. Když přidáme ještě cenu ubytování, skipasů a vůbec cest za lyžováním, jsme na vyšších desítkách tisíc, které se v osobním rozpočtu nemusí podařit

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Speleoforum Sloup 19.-21.4. 19.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Černobylské deníky - diashow Brno, základní škola Svážná 26.4. 16:00
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Valné zhromaždenie JAMES Žilina, Dom techniky   27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Špindlerův Mlýn - zahájení letního provozu lanovek Špindlerův Mlýn 1.5.
Parníkem na Slapy Praha 4.5.-29.9. 4.5.

Diskuse

Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 10 příspěvků
milovníku cizích termitů PK, 15.4.2024 18:16, 10 příspěvků
INU IP, 15.4.2024 17:11, 10 příspěvků
z prde.. klika PK, 15.4.2024 10:05, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09