Alpy AKTUÁLNĚ 2019

Alpy AKTUÁLNĚ 2019
Bivacco Pedroni - Del Pra.
Autor snímku Hana Suchá
SDÍLEJ:

MARIBOR Kde je co v Alpách nového, jaké vládnou na horách podmínky pro horolezectví a turistiku, kde se lyžuje, jak fungují chaty i cokoliv jiného, co zajímá návštěvníky nejvyšších evropských hor.

Průběžně přijímáme informace e-mailem redakce@horydoly.cz nebo v diskusi pod tímto článkem. Zajímají nás letní i zimní túry, novinky v ubytování, dopravě, na sjezdovkách a na skalách.

2. prosince

Cyklistická mapa Maribor

Hornaté okolí Mariboru je oblíbenou destinací pro cyklisty na horských kolech. Turistické sdružení Maribor - Pohorje proto vydalo cyklistickou mapu 1:70 000 se zakreslenými bike túrami lehké, střední a těžké obtížnosti v nejbližším okolí města. 

Bike Maribor.  

9. listopadu

Ötztal a Pitztal

Turistický, horolezecký a ochranářský svaz v Rakousku požadují zastavení projekčních prací na lyžařském propojení ledovcových skiareálů Ötztal a Pitztal. Poukazují na fakt, že by masový turismus zničil ledovce Linker Fernerkogel,  Karlesferner, Hängender Ferner a Mittelbergferner

3. října

Hochkönig

Dnes byla ukončena sezona na horské chatě Matrashaus (2941 m) umístěné na vrcholu Hochkönig. Otevřeno bude zase až příští rok v červnu.

16. září

Sölden

Na ledovci Rettenbach v Söldenu začala zimní lyžařská sezona.

27. srpna

Therme Silvretta

V Ischglu na úpatí pohoří Silvretta se na podzim začne stavět obří koupací, saunovací a bruslící centrum Therme Silvretta. Celkovou podobu u dala architektonická kancelář Krieger. Otevřeno bude v zimní sezoně 2022-23.

Ischgl.  

Horydoly.czISCHGL: Relaxuj, jestli můžeš  

15. srpna

Zillertalské léto i zima

Prázdninová oblast Zillertal v Rakousku vydala 130stránkový průvodce po službách pro letní a současně i zimní pobyt na roky 2019 a 2020. Brožura je zdarma k dostání ve všech hotelech, kempech a infocentrech regionu.

Zillertal Guide 2019-2020.  

10. srpna

Zillertal propaguje Manuel Feller

Rakouský slalomář Manuel Feller propaguje tyrolský region Zillertal na titulní straně letního turistického magazínu Zillertaler Gästezeitung. Je na něm vymóděný v bavorském stylu a do půl těla svlečený. 

Manuel Feller.

8. srpna

Konec budování těžkých ferát v Salcbursku?

Zemská vedoucí Alpenvereinu v Salcbursku Brigitte Slupetzky ohlásila v rakouských médiích, že její Alpenverein už nebude stavět žádné další těžké feráty. Ferátisté totiž berou ferátování jako gymnastiku a neuvědomují si, že jsou v divoké přírodě. Podle Brigitte Stulpetzky už není typická nehoda na ferátě pád nebo úraz, ale "lidé prostě nemohou dál." Nemají dost sil nebo odvahy pokračovat ve výstupu a raději si zavolají vrtulník. Poukazuje na množství záchranných operací především na ferátě Königsjodler a při sestupu Birgkarem, kde ferátistům chybí alpské zkušenosti. "Každý by tady měl zvládat obyčejné skalní lezení aspoň obtížnosti 3 UIAA." Druhou ferátou s velkým počtem zásahů horské lsužby je Drachenwand. "Outdoorové firmy přivážejí pod stěnu celé autobusy klientů, kteří se neumějí pohybovat v alpském terénu."   

23. července

Zavřené feráty ve Vápencových Alpách

Dvě feráty v Severních Vápencových Alpách - Alpenvereinsteig v Höllentalu a Berchtesgadener Hochthronsteig jsou stále uzavřené kvůli škodám, které způsobila minulá zima. 

12. července

Bergell

Chata Sacs Furä je otevřena, ale údolí Val Bondasca je kvůli obrovském řícení neprůchozí. Přístup k chatě pod severní hranou Badile je možný jen přes sedla Porcellizo a Trubinasca, což je pochod smrti z italské strany Bergellu od chaty Gianetti.

20. června

München Oberland: vyšlápněte si na hory férově

Mnichovská sekce Německého Alpenvereinu se usnesla, že na svých 21 nejdůležitějších horských chat v celých Alpách nebude instalovat nabíjecí stanice pro elektrokola. Zároveň na ně nebude přepravovat zavazadla turistů s výjimkou handicapovaných návštěvníků a organizovaných skupin. Vše je v rámci starého horolezeckého pravidla "by fair means".

10. června 

Severní Vápencové Alpy

"Süd-ost Grad na Grimming ještě nejde, je tam pořád moc sněhu. Teď jsme se vrátil z Kalbling, tam se už se lézt nechá, ale na sestupovce je nutné pro jistotu nasadit mačky," informuje Karel König.

Kalbling, Gesäuse.

1. června

Hotel Haldensee v údolí Tannheimer

V květnu byl otevřen 4hvězdičkový hotel Wellnesshotel Haldensee v nadmořské výšce 1124 metrů. Hotel se 120 lůžky nabízí privátní přístup k jezeru Haldensee a také wellness s vnitřním bazénem a infinity pool, které jsou vybudovány s pohledem na vodu. Všechny pokoje a suity jsou vybaveny lodžií nebo terasou a boxspring postelemi. Nový projekt rodiny Barbist se orientuje na dospělé hosty.

 

22. května

Hotel Macun v obci Vent

Bývalý hotel Alpská růže (Alpenrose) ve Ventu v Ötztalských Alpách byl přestavěn na hotel Macun kuchaři Mallorií Rey a Pirminem Lechnerem. Hotel v nadmořské výšce 1907 metrů se orientuje na mladou a ekologickou generaci.

21. května

Autobusová doprava Zillertal 

Na vysokohorské silnici Zillertaler Höhenstraße jezdí linková doprava v hodinovém intervalu. Autobusem se jezdí z Aschau, Stumm, Kaltenbach a Ried v údolí Zillertal po Zillertaler Höhenstrasse až k lyžařské chatě Kaltenbach Skihütte, Zirmstadl a k Platzlalm.

20. května

Hotel Burgstein v Längenfeld

V údolí Ötztal byl otevřen po nákladné přestavbě 4hvězdičkový hotel Burgstein. Hoteliérská rodina Gufler sází na spojení s přírodou a tradice. Alpská wellness kuchyně využívá regionální ingredience, částečně z vlastního zemědělství. 

5. května

Prázdninové resorty Pure v Tyrolsku

Pure resorty holandské investiční společnosti Mountain Residences budou zakrátko zastoupeny v pěti tyrolských lokalitách. První resort v údolí Pitztal byl otevřen v listopadu 2018, další 4hvězdičkový projekt byl otevřen v dubnu 2019 v Ehrwaldu. Nový resort bude mít k dispozici zahradu s rybníkem, bazén, fitness studio, venkovní saunu a veřejnou restauraci.

1. května

Bazén na střeše: nový Tuxerhof

Po rozsáhlých úpravách se prezentuje Traditionshaus Tuxerhof v údolí Zillertal jako modernější, luxusnější a komfortnější. Nově zrekonstruovaný hotel nabízí mimo jiné bazén na střeše, místnost s krbovými kamny a velkorysé suity na slunném místě ve výšce 1300 metrů. Také zcela nová oblast wellness se saunami, meditační místností s ohněm a jezero s mořskou vodou stojí za vidění. 

26. dubna

Lanovka Glugenzer-Bahn

V zimě byla otevřena v Tulfes nová lanovka Glungezer-Bahn. V létě nabízí ideální výchozí bod pro pěší turistiku na cestě Zirbenweg až k hoře Patscherkofel nad Innsbruckem.

25. dubna

Hotel Isabella v Tuxu

Hotel Bergfried Isabella v Tux-Lanersbach byl znovu otevřen po přestavbě. Nabídka rodiny Stock se orientuje především na rodiny s dětmi.

24. dubna

Mohr Life Lermoos

V resortu Mohr Life v Lermoosu byl postaven nový 2.500 m2 velký wellness prostor Escape. Venkovní bazén Infinity-pool byl zvětšen a rozšířen o světelné a zvukové prvky. Velké panoramatické okno ukazuje výhledy na horský masiv Zugspitze. www.mohr-life-resort.at

14. dubna

Výtah na hradě v Reutte

Nový šikmý výtah v hradním světě Burgenwelt Ehrenberg v Reutte umožní bezbariérový přístup z pevnosti Ehrenberger Klause na rekonstruovanou rohovou hradbu a visutý most highline. 

10. dubna

Wellness v Alpbacher Hof - jen pro dospělé

Hotel Alpbacherhof v Alpbachu hodně investoval: nová panoramatická sauna, prostornější výřivka a oddychový prostor v zahradě čekají na hosty. V prostoru pro wellness to znamená Adults only. Také místnost pro fitness, restaurace, bar a pokoje byly zrekonstruovány. Zlatým hřebem je panoramatická terasa s výhledem na horský svět v Alpbach.

4. dubna

Zillertaler Spieljoch

Na vrcholku Spieljoch přibyl k lanovému centru ještě Flying Fox, Nepálský most a Kristallmine pro děti. 

28. března

Kaltenbach má novou naučnou stezku 

Naučná stezka o divoké zvěři Wildtierpfad Themen-Erlebniswanderweg  byla dokončena v obci Kaltenbach v Tyrolsku. Jakmile roztaje sníh, je možné pěšky, s kočátkem, nebo na invalidním vozíku projít několik interaktivních stanovišť od kapličky Hubertuskapelle k chatě Platzalm.

16. února

Lavina zničila bivak Mittelaletschbiwak

Chatu bez obsluhy Mittelaletschbiwak ve Švýcarsku pod vrcholem Aletschhorn kompletně odnesla lavina. 

31. ledna

Lavina zničila chatu Totalphütte

Nejméně polovinu horské chaty Totalphütte v rakouském pohoří Rätikon zničila mohutná prachová lavina. 

10. ledna

Dolní a Horní Rakousko

Kvůli velkému nebezpečí lavin jsou uzavřena lyžařská střediska Hochkar, Lackenhof Ötscher a Maiszinken (Dolní Rakousko) a Krippenstein a Kasberg (Horní Rakousko).

6. ledna

Walliské Alpy

3. ledna 

Annaberg

Rekonstruovaný skipark Anna-Park v Annabergu v Rakousku osahuje dvě freestylové sekce. Ve funparku Family mohou freestyleři trénovat první pokusy na překážkách a skocích. Sekce FunCross čeká s příkrými zatáčkami, sněhovými vlnami a skoky a dvěma trasami pro začátečníky a profesionály.

2. ledna

Dolní Rakousku

V Annabergu a Mönichkirchenu, menších dolnorakouských skiareálech, můžete od letošního roku dobít svůj skipas přes internet.

Horydoly.czAlpy na HORYDOLY: 
2018 2017 2016 2015 2014 2013 
2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

HORY: CENTRÁLNÍ ALPY-VÝCHODNÍ ALPY-DOLOMITY-TATRY

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Mittelaletschbiwak

Pro výstupy na Aletschhorn (4193 m/m), Dreieckhorn (3811 m/m) a Vorderer Geisshorn (3634 m /m) je Mittelaletschbiwak nepoužitelný. Zbylo z něj jen pár prken, jinak zmizela celá bouda i se záchodem. Smetla ho lavina. Muselo se to stát před 6. únorem t.r., protože tohoto dne nahlásil Peter Schwitter, šéf místní bezpečnostní služby a určený pozorovatel přírodních nebezpečí, že tento biwak už neexistuje. Mittelaletschbiwak (46°27’ N 8°01’ O), 3011 m/m - patřil SAC - sekci Diablerets. Byl postaven kolem roku 1977 a bylo v něm 13 míst. Byl výchozím místem pro výstupy na Aletschhorn, Dreieckhorn, Vordere Geisshorn a „mezistanicí“ pří přístupu na Oberaletschhütten a Konkordiahütten. Údajně se jedná jenom o materielní škody, protože tou dobou v něm nebyla žádná osoba. Až to dovolí podmínky musí si sekce Diablarets škody na místě prohlédnout, což asi bude až na jaře. Momentálně se nedá rozhodnout jestli biwak bude znovu vybudován. Jestliže ano tak pravděpodobně na nějakém jiním místě. Horolezci a skiaplinisté takto ztratili momentálně jeden z důležitých záchytných bodu.

Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze... celý článek

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Cyklonovinky 2024

Cyklonovinky 2024

SDÍLENÁ KOLA Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.
Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Starostka Paříže Anne Hidalgo tvrdě šlape do příjemné dopravy v hlavním městě Francie. Zakázala sdílené elektrokoloběžky, vyhradila ulice pro pěší a cyklisty a zdražila parkování autům SUV.
Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze
Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

Chcete-li si běhání a cyklistiku užívat plnými doušky, bude dobré, když se na tyto sporty i vhodně oblečete. Na následujících řádcích pro vás máme zajímavé tipy na to, jak by takové oblečení

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Intourmarket - veletrh Rusko, Moskva 16.-18.3. Cestovní ruch 16.3.
MITT - veletrh Rusko, Moskva 19.-21.3. 19.3.
Caravan, Bike, Travel - veletrh Nitra, Agrokomplex 22.-24.3. 22.3.
For Bikes and Sport - veletrh Praha, Letňany 22.-24.3. 22.3.
Boot und Camping - veletrh Německo, Rostock 22.-24.3. 22.3.
Bahno Sokolov, Michal Horská kola, běh, canicross 23.3.
Primavera Bike - cyklomaraton Hrušovany nad Jevišovkou Horská kola 23.3.
Kamenice - úklid řeky Česká Kamenice 23.3. 09:00
Cape Epic - etapový cyklomaraton Jihoafrická republika 17.-24.3. 24.3.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.

Diskuse

Tenderness match consulta... epanuubu, 18.3.2024 23:30, 3 příspěvky
Bivaky Sasko Michael Beranek, 18.3.2024 21:18, 2 příspěvky
INU Honza, 18.3.2024 10:48, 3 příspěvky
Bivaky Sasko XY, 18.3.2024 10:03, 2 příspěvky
INU Horydoly, 17.3.2024 23:02, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 21:03, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 20:56, 2 příspěvky
Chrupavka Lipo, 17.3.2024 0:16, 2 příspěvky
Richard Šlojíř, 16.3.2024 11:10, 1 příspěvek
Krásná Oblast Radim Pokorný, 15.3.2024 12:49, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10
Forum cestovního ruchu Horydoly Open, 15.3.2024 2:04
Holiday World 2024 Horydoly Open, 15.3.2024 1:55
Slzy bolesti nad masami, ... milan šupa, 14.3.2024 19:31
Konec lyžování? Horydoly Open, 8.3.2024 15:52