Zprávy od horolezců 2015

Zprávy od horolezců 2015
Branické skály. Tobogan 5.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

NOVÉ POJIŠTĚNÍ Co se děje důležitého v Českém horolezeckém svazu?

15. prosince

Nové pojištění pro horolezce

Členové Českého horolezeckého svazu se mohou pojistit na svoji činnost a především na záchranné práce spojené s horolezectvím a horskou turistikou pomocí nového pojištění. ČHS ho nabízí svým členům u pojišťovny UNIQA jako zvláštní druh cestovního pojištění. Oproti zaběhnutému celoročnímu pojištění německého nebo rakouského alpského spolku (ÖAV/DAV) se dá pojistit ve více tarifech (například 590 Kč/měsíc v Evropě, 1770 Kč/rok v Evropě, 5310 Kč/ rok ve světě). Chybí ovšem možnost přespávat v alpských horských chatách za polovinu běžné ceny. V některých situacích může být pojištění od ČHS výhodnější, ale redakce Horydoly.cz považuje produkt ÖAV/DAV stále za lepší - je léty ověřený, každý záchranář v Evropě ho zná, během záchranné akce není potřeba nic vysvětlovat a pouze se předkládá kartička členství.  

Horydoly.cz Zároveň zaniklo tzv. kombinované členství ČHS + ÖAV, protože česká strana nebyla pro rakouskou dostatečně důvěryhodná. Čtěte podrobnosti na Horyinfo nebo shrnutí Finanční koncepce ČHS se hroutí na Horydoly.cz

25. listopadu

Brigády v Řeži a Braníku

Nadcházející sobotu 28. listopadu se konají dvě horolezecké brigády na odstranění vegetace pod skalami a opravy přístupových cest. V Praze - Braníku organizuje práce horolezecký oddíl Hokas. V Řeži u Prahy si vzal na starost brigádu horolezecký oddíl Řež.  

Řež. Hanka leze cestu Strmá 4. Trénuje s batohem na hory.

14. listopadu

Teplické skály

V oblasti Teplických skal proběhla kontrola dodržování základních ochranných podmínek národní přírodní rezervace a podmínek platného vyhrazení horolezeckých terénů v národní přírodní rezervaci Adršpašsko-teplické skály. Bylo zjištěno, že v oblasti Amfiteátru, v těsné blízkosti skalních věží a na vrcholcích skal, byly v roce 2014 nebo 2013 pokáceny a vyřezány více než tři desítky stromů -  smrky, jedle, borovice. Pokácené stromy byly ponechány na místě, smrkové kmeny byly následně napadeny kůrovci. Stromy byly s největší pravděpodobností pokáceny v souvislosti s prováděním horolezecké činnosti za účelem odclonění a očištění skal a zajištění jejich suchého povrchu za účelem provádění prvovýstupů. O aktivním využívání tohoto horolezeckého terénu svědčily vyšlapané stezičky, obnažený písek pod skalami, stopy magnézia na chytech apod. Zjištěné skutečnosti považuje Správa CHKO Broumovsko za porušení zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. Pachatel přestupku je k datu sepsání protokolu o kontrole neznámý. Toto chování může mít za následek nejen sankcionování jednotlivců, kteří se ho dopouštějí, ale může mít negativní dopad i na celkové možnosti a podmínky lezení, které s orgány ochrany přírody a vlastníky vyjednává Český horolezecký svaz. Prohlédněte fotogalerii zničených stromů.

11. srpna

Tenkrát v Ráji

Josef Urban napsal knihu Tenkrát v Ráji o životě legendárního pískovcového lezce Josky Smítky z Českého ráje. V září by se měl začít natáčet film na toto téma, hlavní roli má hrát kajakář Vařinec Hradilek, režírovat Lordan Zafranovič a titulní píseň nazpívala Radůza. Oficiální podporu filmu poskytl Český horolezecký svaz. Poslechněte si rozhovor s Josefem Urbanem na DVTV.

1. srpna

Skialpinismus pro mládež

Tréninkový skialpinistický kemp pro mládež se koná 10.-13. prosince v německém Bad Reichenhall. Pořádá ho Mezinárodní federece skialpinismu (ISMF) spolu s Německým alpským spolkem (DAV). Cena je 120-140 eur. 

16. června

Soutěž pro pískaře: Smitkův poklad

K 70. výročí úmrtí Josky Smitky vyhlásil horolezecký odddíl Český ráj poznávací soutěž pro pískovcové lezce Smitkův poklad. Úkolem soutěžícího je přelézt co nejvíce Joskových cest během letošní lezecké sezony. Celkem jde o 108 cest. Za každou cestu je bod, za každou cestu zdolanou naboso na prvním konci lana jsou dva body. Pokud někdo vyleze všechny cesty naboso a před uzávěrkou, vyhrává.

Horolezec Joska Smítka a jeho kamarádi z Turnova zahynuli v koncentračním táboře Terezín.

29. května

Zozulák odstoupil z Výkonného výboru

Z vrcholného orgánu Českého horolezeckého svazu - Výkonného výboru - odstoupil Jan Zozulák.

22. května

Němci zjišťovali chyby na umělých stěnách

Úrazy na umělých stěnách se stávají zřídka. Lezec by musel chodit na stěnu více než 100 let dvakrát týdně na 3 hodiny, než by se mu stal úraz. Chyby při jištění jsou naproti tomu velice časté. Bezpečnostní komise DAV (Německý alpský spolek) analyzovala úrazy na umělých stěnách a Český horolezecký svaz je zveřejnil v češtině. Zde jsou nejdůležitější poznatky: 58 % pádů na zem (kromě úrazů při spouštění) je následkem chybného nebo nesprávného jištění. S kyblíky se stane 70 % úrazů (přestože jen asi 60 % lezců s kyblíkem jistí). Tři nejčastější chyby při obsluze jistící pomůcky jsou 1) porušení principu brzdící ruky, 2) ledabylé držení brzdného lana a 3) špatná pozice brzdící ruky. Při spouštění je stále znovu uváděno příliš rychlé spouštění.

Úrazy na německých umělých stěnách podle jistítek (DAV 2012-13):

20. března

Databáze skal

Český horolezecký svaz právě spustil svoji Databázi skal, která má ambici pokrýt všechny skály, po kterých se v Česku leze. Jaká náhodička: začala fungovat dnes před Valnou hromadou, kde se bude volit nové vedení svazu. Připomeňmě, že databáze skal fungovala pod svazem jako Skalní oblasti a právě toto vedení ČHS ji "zařízlo" z nikdy pořádně nevysvětlených důvodů.  Dodejme, že současné Databáze skal ČHS nesahá dnes soukromému webu Skalní oblasti ani po kolena. Více čtěte: Co funguje, to zničíme.

18. března

Diskuse o vzdělávání v horolezectví

Metodická komise Českého horolezeckého svazu zve zájemce o vzdělávání v oblasti lezení a horolezectví na diskusní setkání, které se uskuteční 28. března od 10 do 15 hodin ve Fakultní nemocnici Motol, Praha 5. Dotazy k programu můžete adresovat na předsedu metodické komise Jiřího Vogela jiri.vogel@horosvaz.cz

Horydoly.cz Zprávy od horolezců: 20142013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009

INFO: Český horolezecký svaz

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

MČR Drytool

Bude? Další šéf odstoupil?

  • Autor PK
  • Datum a čas 26.11.2015 13:37
Reaguj
Štěnice

Dobrý den milá Štěnice, co v těchto krátkých zprávičkách prosím shledáváte bulvárního?

Reaguj
Štěnice

Horydoly.cz - největší lezecký bulvár ve střední evropě.

  • Autor Ivan
  • Datum a čas 12.8.2015 12:55
Reaguj
Celkem 3 příspěvky v diskuzi


Skály v údolí Vrchlice: plotny u Malešova

Skály v údolí Vrchlice: plotny u Malešova

AKTUALIZACE Okolí Kutné Hory je malý lezecký ráj. Přímo ve městě se leze v Yosemitu, což je pás pískovcových skal na Královské vycházce. Další rulové plotny i pískovcové stěny najdete v historickém centru (skály... celý článek

Horolezecká nehoda se zázračně dobrým koncem v Zákolanech

Obrovský sesuv půdy na Bernině: vrtulníky hledaly zasypané

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

Nový systém vzdělávání představil Český horolezecký svaz a reakce na něj přišly od členů prakticky okamžitě. Instruktor poskytuje metodickou přípravu, trenér se zaměřuje na výkonnostní stránku svěřenců. Oba vzdělávací směry jsou
Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo je zemí řek, jezer, hor, moře, památek, tragické historie, velké vědy a techniky. Najdete v něm vše, na co si vzpomenete. Čtěte horké novinky od našich severních, západních i jižních sousedů.
Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Lezení na Olympijských hrách v Paříži zveřejnilo všechny funkcionáře. Mezi nimi je i stavěč Jan Zbranek. Je určen ke stavbě cest na obtížnost.
4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

Bielatal je doporučován jako cíl prvního lezení v Sasku. V minulém díle jsme zavítali na levý břeh potoku Biela, abychom našli pár cest pro méně výkonné a více bojácné lezce. Nyní pojďme dát dohromady
Malý Javorový štít, nepříjemná zimní hřebenovka

Malý Javorový štít, nepříjemná zimní hřebenovka

Zase jsme jednou naběhli na připravené vidle! Přelezli jsme celý hřeben Malého Javorového štítu ve Vysokých Tatrách. Místo očekávané lehké vyhlídkové túry jsme absolvovali těžký celodenní boj je skálou, trávou

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Speleoforum Sloup 19.-21.4. 19.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Padání - bouldering Žihle 26.-28.4. 26.4.
Valné zhromaždenie JAMES Žilina, Dom techniky   27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Gruzie, Svanetie - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Gabriela Jurzykuwska 30.4. 18:30
Adršpach - povolené lezení
Broumovsko Povolené lezení 1.5.-30.11. 1.5.
Melloblocco - bouldering Itálie, Val di Mello 8.-11.5. 8.5.

Diskuse

FobertProft FobertProft, 19.4.2024 21:06, 15 příspěvků
vseiknns online prednisone, 19.4.2024 20:28, 123 příspěvků
qfdbmmwe buy azithromycin 1g, 19.4.2024 20:18, 4 příspěvky
xfitxlti generic tadalafil from uk, 19.4.2024 20:15, 123 příspěvků
pfsexzel canadian pharmacy without prescription, 19.4.2024 20:12, 14 př...
svddeflqf valtrex online uk, 19.4.2024 19:49, 123 příspěvků
yzuvchyu synthroid 125 mcg coupon, 19.4.2024 19:34, 14 příspěvků
vxhwfhbv tadalafil generic usa, 19.4.2024 19:24, 4 příspěvky
euzqnffu canadian pharmaceuticals online for ed, 19.4.2024 19:08, 1 pří...
menqapdg prednisone deltasone, 19.4.2024 18:21, 4 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09