Houby AKTUÁLNĚ 2019

Houby AKTUÁLNĚ 2019
Houbařka pod Šerlichem v Orlických horách.
Autor snímku Hana Suchá
SDÍLEJ:

ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!

Jak na to

KOSMAS.cz: vyberte si
široké nabídky atlasů hub 
nebo houbařských kuchařek.

Pokud nám chcete napsat nebo poslat fotky či video, co kde roste, dejte vědět na e-mail redakce Horydoly.cz: 
redakce@horydoly.cz

Horydoly.czPRAVIDLA V CIZINĚ:
Chcete sbírat houby v alpských zemích?

Horydoly.czZÁKONY: Houbaření ve Švýcarsku

Horydoly.cz MYKOLOGIE: Výstavy hub 2019 Mykologické akce 2019

29. prosince

České Středohoří

Penízovka sametonohá roste u Budyně nad Ohří.

30. listopadu

Voskovky

28. října

Vogézy

Toto jsou poslední úlovky ve vogezských lesích. Je totiž hlašené snížení teplot až na nulu a to je pro růst hub nepříznivé. Ale ti co šli v posledních dnech do lesa si své užili.
(Michael Beránek)

Houby.  

27. října

Kozelka

V lesnatých úbočích pod skalami stolové hory Kozelka v západních Čechách ještě rostou bedly.
(Horydoly) 

Houby.

22. října

Polské Krkonoše

Na severním úpatí Krkonoš v okolí obce Kamienica stále rostou podzimní druhy hub.
(Horydoly)

Houby.

17. října

Podzimní houby

V říjnu pokračuje sezóna růstu podzimních druhů hub, zejména těch, které běžní houbaři sbírají již od léta – některé hřiby, lišky, žampióny, ryzce a další. Skončil však již růst letních druhů, například většiny holubinek. Výbornými jedlými podzimními houbami s výskytem od září až do silných mrazů v listopadu jsou čirůvka fialová, čirůvka dvoubarvá, čirůvka mlženka. V této době hojně rostou strmělka přehrnutá i strmělka kyjonohá. Hojněji než v září rostou také trsnaté líhy – líha nahloučená, líha klubčitá a líha srostlá.
(Muzeum Beskydy)

Houby.

14. října

Kostelecké lesy

Houbařská sezona končí. V lesích okolo Kostelce nad Černými lesy houby pomalu zasychají a končí letní druhy. Nastupují podzimní druhy hub.
(Zdena Kmenová)  

Houby.  

13. října

Příbram

Houbařům v Podbrdí počasí stále přeje. Daří se především klouzkům a bedlám, narazit lze ale i na křemenáče, kozáky či modrající hřiby. 
(Příbram.cz)

9. října

Jevany

Dnešní rozlučka v Jevanech - obec Bohumil. Možná ještě porostou podzimní houby, ale málo houbařů je sbírá! Přitom jsou vynikající a já je dnes s radostí hodím do láku.
(Zdena Kmenová)

Houby.

8. října

Ostrava

V Ostravské nemocnici skončilo několik lidí po otravě houbami, protože zaměnili jedlé houby za příbuzné nejedlé. Riziko záměny teď na podzim hrozí především v zahradách a na loukách u bedel, žampionů a špiček. 
(Idnes)

7. října

Polabí

Podél říčky Vlkava je v křovinatých listnatých lesích k nalezení mnoho druhů podzimních hub. Hřiby už téměř vymizely.
(Horydoly)

6. října

Brdy

Na Cukráku bylo o víkendu více houbařů než hub. Běžný výletník neměl šanci nic najít.
(Horydoly)

1. října

Křemenáče v Krušných horách

28. září

Soutok Dyje a Moravy

V lužních lesích na soutoku Dyje a Moravy se dají najít podzimní druhy jedlých i zajímavých nejedlých hub.
(Horydoly)

Houby.

17. září

Jevany

V Jevanech rostou bílé hřiby na každém kroku. Bohužel i malé plodnice jsou červivé. Zřejmě déšť udělal své. Třetina je odepsaná.
(Zdena Kmenová)

Houby.

15. září

Kaňon Labe

Hřiby rostou ve vlhkých listnatých lesích Labského kaňonu na česko-německé hranici. 
(Horydoly)

14. září

Jevany

Dnes jsem jela opět do Jevan - Bohumil, kde posledně bylo tolik kovářů, ale už jsem nenašla ani jeden. K mému překvapení začaly růst bílé hřiby smrkové, našla jsem jich 134. Bylo mi skoro trapné sbírat tak malé plodnice! Ale když jsem viděla, kolik aut u lesa stálo, neodolala jsem - tak malé ocťáky by stejně někdo sebral. Už je mám doma ve sklenici. Kromě bílých smrkových hřibů rostou lišky a začínají opět suchohřiby. Zatím žádná podzimní houba.
(Zdena Kmenová)

Houby.

14. září

Orlické hory

Na pasekách pod Šerlichem v Orlických horách rostou velké hřiby. Nejvíce jsme jich našli na okraji borůvčí.
(Horydoly)

Houby.

11. září

Vysočina

Přikládám fotku částečného úlovku z Vyočiny, který kamarád našel u rybníka Sykovce, nedaleko místa, kde zaparkoval auto.
(Michael Beránek)

Houby.  

28. srpna

Jevany

Rozkřiklo se, že houby přestaly růst. Dnešní tři hodiny v lese mezi Jevany a Bohumily: 48 kovářů, 11 smrkových hřibů, halda suchohřibů a ryzce pravé. Šiškovce jsem dva roky neviděla, dnes jich rostlo množství na kosu. Babky vůbec nesbírám, kolik je jich v lese. Přestaly růst holubinky, růžovky a klouzci. Kováři zatím rostou v listatých lesích, kde se udržela vlhkost.
(Zdena Kmenová)

Houby.

27. srpna

Houbařské e-shopy

Specializované internetové obchody pro houbaře se vyrojily jako houby po dešti. Nakupovat houbařské vybavení můžete například v Leshoubeles, Limero, Nahoubach, Pro-houbare. Turistické vybavení koupíte v outdoorovém obchodě Hanibal. Nože a nožíky si vybere například v obchodech Kapesni-noze, Trapper, Nuz, Chladnezbrane

24. srpna

Brdy

Brdy u Dobříše, spousty aut, ale houby po vydatném dešti rostou. Holubinky, klouzci, masáci (muchomůrka růžovka), kováři, hřiby smrkové a lišky začínají lézt. Brala jsem jen hřiby kováře a suchohřiby.
(Zdena Kmenová)

Houby.

24. srpna

Podzimní houby

V tuzemských lesích nyní dominuje hřib žlutomasý – čili babka, rostou i lišky nebo hřib smrkový, o něco méně kovář a koloděj, klouzky a začínají vylézat i chutné ryzce – jmenovitě smrkový a černohlávek, tedy už téměř podzimní houby
(Idnes)

23. srpna

Vogézy

Úlovek dnešního odpoledne. 2 hodiny chozeni po lese ve francouzských Vogézách a hle….
(Michael Beránek)

Houby.

21. srpna

Fagaras

Rumunské pohoří Muntii Fagarasului je ve východní části obsypané houbami. Sbírali jsme je podél turistické hřebenovky.
(Mates)

Fagaraš / Muntii Fagarasului.  

20. srpna

Vogézy

Tak ve Vogezách to začalo. A protože je docela teplo, tak se to ještě umocní a asi se to bude muset sekat kosou...
(Michael Beránek)

Houby.

20. srpna

Kostelecké lesy

Včera jsem v Kostelci nad Černými lesy napočítala za dvě hodiny 11 aut. Les je dokonale probrán.
(Zdena Kmenová)

Houby.

18. srpna

Teplomilné houby

Následkem červencové výhně se dařilo především teplomilným hřibovitým zástupcům mykoflóry, kterých se letos objevilo hojně druhů. Mimoto rostly obvyklé letní druhy, ale na běžné houbaření to rozhodně nebylo.
(Česká mykologická společnost)

17. srpna

Ralsko

Jižně od Ralska v okolí Prosíček, Mukařova, Jablonečka a Kracmanova je hub stále pomálu. Z lesa nosí houbaři především lišky. Místní znalci očekávají, že za 10 dní po současných deštích by se měla objevit houbová úroda.
(Horydoly)

15. srpna

Jevany

V obci Bohumil poblíž Jevan jsem poprvé v životě našla houbu chráněnou. Krásný trs choroše oříš byl jedlý, ale nechala jsem ho v lese, snad ho nehoubaři nezničí.
(Zdena Kmenová)

14. srpna

Kostelecké lesy

Les u Kostelce nad Černými lesy je krásně mokrý. Lidí je v lese jak na Václaváku. Roste hodně malých bílých hřibů smrkových i dubových.
(Zdena Kmenová)

Houby.

12. srpna

Křivoklátsko

V listnatých a smíšených lesích vysoko nad Berounkou nad Zborohem, Zbečnem, Roztoky a Křivoklátem roste velké množství bedel.
(Horydoly)

11. srpna

Křivoklátsko

Mezi Rakovníkem a Křivoklátem začaly růst houby, především hřiby. Kvůli nim také parkuje na okrajích lesa mnoho aut.
(Horydoly)

12. srpna

Policista na houbách našel vyčerpaného houbaře

V Bílých Karpatech poblíž vodní nádrže Mlýnky narazil náhodně houbařící český policista na odhozený batoh. Zavolal k němu české a slovenské kolegy, kteří se dostavili se služebním psem. Zachytil stopu a po ní dovedl policisty do Radějovské obory, kde našli slovenského seniora na pokraji vysílení. Byl převezen na Slovensko do nemocnice.
(Idnes)

10. srpna

Vogézy

Houbařská sezona ve francouzských Vogézách právě začíná. Jako důkaz posílám fotografii hřiba kováře.
(Michael Beránek)

Houby.  

8. července

Horská služba na Slovensku hledala houbaře

Dňa 5.7. okolo poludnia požiadala Horskú záchrannú službu o pomoc dcéra 67ročného slovenského hubára, ktorý si v oblasti Vyšné Matejkovo spôsobil úraz členka. Na pomoc mu odišli záchranári z Oblastného strediska Veľká Fatra. Po poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti mu zranenú končatinu zafixovali a na nosidlách ho transportovali na asfaltovú cestu, ktorá vedie na Chatu Smrekovica, k terénnemu automobilu. Zranený bol následne prevezený do nemocnice v Ružomberku na ďalšie ošetrenie.

V podvečerných hodinách dňa 22.6. sa na záchranárov z Malej Fatry obrátil s prosbou o pomoc prevádzkovateľ ubytovacieho zariadenia v Hornej Plešivej. Jeho hosť, 55ročný český občan, odišiel v obedňajších hodinách do okolitého lesa a do večerných hodín sa nevrátil. Do pátrania v teréne boli nasadení 6 profesionálni a 4 dobrovoľní záchranári, ktorým sa podarilo strateného hubára lokalizovať v lesnom poraste. Bol bez zranení, len vyčerpaný. Záchranná akcia sa skončila príchodom záchranárov na základňu. 
(Horská záchranná služba)

7. července

Kladsko a Bardo

Lesy okolo polských měst Bardo a Kladsko, včetně Bardských hor, jsou vyprahlé. Vlhkost se drží jen těsně podél řeky Kladská Nisa. Houby v této oblasti téměř vůbec nerostou.  
(Horydoly)

30. června

Jevany

Lesy v okolí Jevan jsou sice suché, ale houby rostou.
(Zdena Kmenová)

Houby.

29. června

Jizerské hory

Houby, co do množství a druhové skladby, nyní až tolik nerostou. V jizerskohorských lesích v okolí Velkých Hamrů rostou v současnosti z jedlých, hřibovitých druhů sem tam nějaké hřiby kováře, kozáky a křemenáče březové a sporadicky se najde hřib hnědý a klouzky. Z nejedlých hřibů se objevily první hořčáky, a celkem hojně tu vyrůstají kříště. S naprostou převahou právě rostou ve zdejších lesích zdravé a kuchyňsky prvotřídní muchomůrky růžovky alias masáky.
(Česká mykologická společnost) 

20. června

Brdy

Ve středních Brdech zapršelo. Díky tomu se dají najít především hřibovité houby. Velká úroda se ovšem zatím nekoná.
(Horydoly)

Brdy, Jindřichova skála.

1. června

Kostelecké lesy

Okolo Kostelce nad Černými lesy ve středních Čechách je stále sucho, chce to opět déšť aby houby vyrazily. Kováře ovšem nezklamaly a rostou i v suchu.

Houby.

27. května

Kostelecké lesy

V Kostelci nad Černými lesy se pomalu probouzí houbařská sezona. Chce to ale ještě trochu více deště.
(Zdena Kmenová)

Houby.

15. února

Jizerské hory

Kapesní atlas hub pro krátkozraké si můžete prohlédnout v Příchovicích, v areálu U Čápa, v budově Muzea doby Járy Cimrmana. 
(Horydoly)

Příchovice, U Čápa, Muzeum doby Járy Cimrmana. Kapesní atlas hub pro krátkozraké.

8. února

Hlíva ústřičná 


Horydoly.cz Houby v předchozích letech: 
20182017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 
2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006

 

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Houbařské a mykologické akce 2024

Houbařské a mykologické akce 2024

Houbaři, mykologové, přírodovědci, turisté, kuchaři, fotografové a mnozí další se zajímají o houby z mnoha různých hledisek. Přinášíme přehled akcí pro veřejnost z oboru mykologie - vycházky, exkurze, přednášky.... celý článek

Pašijový svatý týden Velikonoční

Velikonoce zalité krví i v magickém duchu středověku. Znáte zvyky z ciziny?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Velikonoce zalité krví i v magickém duchu středověku. Znáte zvyky z ciziny?

Velikonoce zalité krví i v magickém duchu středověku. Znáte zvyky z ciziny?

České velikonoční tradice cizincům připadají poněkud zvláštní. Co když se ale podíváme na Velikonoce zblízka v dalších koutech světa? Zjistíme, že svérázných zvyků je na každém kontinentu víc než dost. Které
Velikonoční akce v jižních Čechách

Velikonoční akce v jižních Čechách

Čtyři dny volna a také řada zajímavých akcí, to je příslib letošních Velikonoc v jižních Čechách. Obzvlášť na Budějovicku, kde se tradice mísí se zábavou, je velikonoční program opravdu pestrý.
Pašijový svatý týden Velikonoční

Pašijový svatý týden Velikonoční

Nejvýznamnější křesťanské svátky Velikonoce, kdy byl ukřižován a potom vstal z mrtvých Ježíš, jsou úzce spjaté se starými pohanskými rituály. Každý den tak zvaného Svatého týdne přes Velikonocemi (též zvaný Pašijový týden)
Houby AKTUÁLNĚ 2024

Houby AKTUÁLNĚ 2024

VYSOČINA Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!
Houbařské a mykologické akce 2024

Houbařské a mykologické akce 2024

Houbaři, mykologové, přírodovědci, turisté, kuchaři, fotografové a mnozí další se zajímají o houby z mnoha různých hledisek. Přinášíme přehled akcí pro veřejnost z oboru mykologie - vycházky, exkurze, přednášky.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Čarodějnický rej na zámku Benešov nad Ploučnicí 27.-28.4. 27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Mittelalterspektakel Německo, Burg Hohnstein 27.-28.4. 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Hrnčířská sobota Veselý Kopec 4.5.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.
Cestoslet - festival Běšiny 9.-12.5. 9.5.
Ledoví muži Česko 12.-15.5. 12.5.

Diskuse

pmzcndju tadalafil 20 mg mexico, 20.4.2024 1:39, 12 příspěvků
doaebkbw azithromycin australia online, 20.4.2024 1:24, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 10 příspěvků
milovníku cizích termitů PK, 15.4.2024 18:16, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09