 
    
  
Ohníčkové desatero
Každý zálesák, skaut i turista ví, jak uvařit na ohni v přírodě. Neškodí zopakovat 10 základních pravidel šetrného založení ohniště, vaření a nakonec opuštění tábořiště.
1. Ohniště nestavte na přímém slunci, ale ve stínu. Zapalujte ze strany, odkud vane vítr.
2. Založte oheň na místě, kde bylo ohniště již dříve. Případně na tvrdé cestě, v úvozu či v kamenitém terénu. Nikdy ho neklaďte na organický podklad, který by mohl prohořet. Vždy alespoň 50 metrů od lesa nebo pole s dozrávajícím obilím.
3. Kameny z potoka nebo řeky nepoužívejte k ohraničení ohniště, protože prudkým ohřátím z nich odlétají nebezpečné úlomky.
4. Pokud zakládáte oheň na louce, vyrýpněte zelený drn, odložte ho do stínu, a po ukončení táboření vraťte na původní místo. Tím ohniště zahladíte a tráva znovu poroste.
5. Dno nádoby, ve které vaříte, by mělo být nad ohněm tak vysoko, aby ho plameny jen olizovaly.
6. Do ohně na vaření přikládejte méně, ale často, abyste udrželi stálý plamen. Polínka přidávejte z návětrné strany a dbejte, aby mezi dřevo v ohništi mohl vzduch.
7. Netopte zeleným jehličím, trávou, slámou ani listím. Zašpinili byste nádobu na vaření přespříliš a těžko byste očazený hrnec, kotlík či ešus umyli.
8. Dohasínající oheň obnovíte, že uhlíky posypete solí a rozfoukáte.
9. Každé ohniště uveďte před odchodem do vzorného pořádku. Uhlíky nechejte vychladnout, prolijte je vodou, popel vyberte, ohniště zakryjte drnem a kameny otočte začouzenou stranou dolů. Pokud opouštíte stálé ohniště na tábořišti, vymeťte popel a na znamení čistoty vložte do ohniště větévku z jehličnanu.
10. Ve vlhku, dešti nebo na sněhu zapálíte oheň buď stylově - křesadlem a svitkem březové kůry, nebo zapalovačem či sirkami a nalámaným drobným smrkovým chroštím, případně pomocí kostky pevného lihu a suchým papírem.
 Turistické stravování
 Turistické stravování
TURISTICKÁ STRAVA Lehké, malé a energetické jídlo
DISKUSE O JÍDLE NA CESTÁCH Jak se najíst?
KDYŽ JE VENKU TEPLO Jídlo na horké cestování
KDYŽ JE VENKU ZIMA Termosky nejsou jenom na kávu
KDYŽ JE VENKU MRÁZ Jak nevařit na sněhu
DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ Nikdy nejez žlutý sníh
CO A JAK VAŘÍM JÁ Cestovatelský jídelníček
CYKLOTURISTIKA Co je na kole důležité? Jíst a pít!
Čtěte více o ohni: 
KŘESADLA Nemáš jiskru, sokolíku?
PODPAL Křesadlo, ocílka a troud
OHNIŠTĚ Slavnostní oheň pagoda
RECEPT Kapr pečený na ohníčku
DIVOKÝ ZÁPAD Drsné westernové recepty
Diskuse
Diskuze k článku
Inu
s ohněm na starém ohništi taky vocaď pocaď. samozřejmě je správné nedevastovat ohněm další plochu, ale opatrně s příliš velkou vrstvou popela, respektive pozor na nedodoutnalé pařezy pod vrstvou popela, které se dokáží ohněm pod popelem znovu rozdnoutnat a pod starým popelem vydržet žhavé hodně dlouho. takže staté ohniště určitě ano, ale nejdřív jej rozhrabat a staré nedohořelé kusy dřeva vyhrabat na povrch.
- Autor Lukas B.
- Datum a čas 29.7.2025 10:33
Inu
Ono vždy asi také záleží, na jakém místě se ono ohniště založí. Proto asi také ona poznámka o tom starém. A proto také hasiči i svářeči a pod. na kritických místech musejí minimálně 24 hodin hlídat.
- Autor Honza
- Datum a čas 29.7.2025 09:03
praskání kamenů z potoka
asi teoreticky nastat může. v praxi jsem se s tím za těch asi 45 let co pálím ohníčky nesetkal. řadím to do stejné kolonky báchorek jako odhazování železného lezeckého materiálu z batohu za bouřky.
- Autor Lukas B.
- Datum a čas 28.7.2025 18:38
 
    
  
Historické železnice a nostalgické vlaky
Alpy AKTUÁLNĚ 2025
Nejčtenější články
 
    
    
            Historické železnice a nostalgické vlaky
 
    
    
            Jeseň pokračuje: Zemplínske lakocinky
 
    
    
            Alpy AKTUÁLNĚ 2025
 
    
    
            Kam za nejkrásnějšími ohňostroji světa?
 
    
    
            Hornictví je turistický hit. Báňská muzea najdete po celém Česku
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
| AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS | 
|---|---|---|---|---|
| Orchideje - výstava | Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy | 23.10.-2.11. | 23.10. | |
| Mezinárodní festival outdoorových filmů | Řepiště, U Máně | 30.10.-5.12. | 30.10. | |
| Svatohubertské slavnosti | Loučeň, zámek | 1.11. | ||
| Klenoty pralesa - výstava | Olomouc | 17.10.-2.11. | 2.11. | |
| Dendrologická zahrada - konec sezony | Praha, Dendrologická zahrada | 2.11. | ||
| Z pohádky do pohádky - výstava ilustrací | Třebechovice pod Orebem, muzeum | 31.5.-2.11. Maloval Vojtěch Kubašta | 2.11. | |
| Mezinárodní festival outdoorových filmů | Hradec Králové, Bio Central | 3.-5.11. | 3.11. | |
| WTM - veletrh | Velká Británie, Londýn | 4.-6.11. Cestování | 4.11. | |
| EICMA - veletrh | Itálie, Miláno | 6.-9.11. Cyklistika a motocykly | 6.11. | |
| Caravaning - veletrh | Brno, Výstaviště | 6.-9.11. | 6.11. | 
Diskuse
| Umí!!!! | T.S. Hakan, 31.10.2025 10:47, 5 příspěvků | 
| Ztuhlé klouby a osteoartróza | Libor Šafránek, 30.10.2025 15:50, 6 příspěvků | 
| Jak, nevalné kvality??? | speleo, 29.10.2025 14:23, 5 příspěvků | 
| Wax | Horydoly, 29.10.2025 14:21, 2 příspěvky | 
| Wax | Papouš, 29.10.2025 9:34, 2 příspěvky | 
| Jak, nevalné kvality??? | Lukas B., 29.10.2025 8:52, 5 příspěvků | 
| Jak, nevalné kvality??? | Kuba Turek, 28.10.2025 15:32, 5 příspěvků | 
| Jak, nevalné kvality??? | Václav, 28.10.2025 14:57, 5 příspěvků | 
| Podvodnici? | Honza, 28.10.2025 10:39, 5 příspěvků | 
| Podvodnici? | Kuba Turek - šéfredaktor Horydoly, 28.10.2025 9:14, 5 příspěvků | 
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
| Společenské oděvy | Horydoly , 28.10.2025 21:27 | 
| Velké Popovice | Horydoly , 26.10.2025 23:07 | 
| Krumlovský vodácký maraton | Horydoly , 22.10.2025 20:56 | 
| Sv. Martina oslaví Na Spi... | Horydoly Open, 22.10.2025 10:03 | 
| Kosmetika | Horydoly Open, 22.10.2025 9:59 | 
| Mezinárodní úspěch Kutné ... | Horydoly Open, 20.10.2025 9:30 | 
| Podzimní výlovy | Horydoly , 17.10.2025 19:45 | 
| Jižní Čechy | Horydoly , 15.10.2025 1:17 | 
 VIDEO
 VIDEO FACEBOOK
 FACEBOOK TWITTER
 TWITTER INSTAGRAM
 INSTAGRAM PINTEREST
 PINTEREST ENGLISH
 ENGLISH 
  
  
  
  
						 
						 
						 
						 
						