České hory AKTUÁLNĚ 2015/2016

České hory AKTUÁLNĚ 2015/2016
Skiatlon ve skiareálu Břízky, Jablonec nad Nisou.
Autor snímku Ski magazín
SDÍLEJ:

KRKONOŠE Hory a doly v Čechách i na Moravě nabízejí pohádkové terény pro milovníky všech zimních dobrodružství. Sníh a led láká nejenom na běžky, sjezdovky a snowboard, ale také na sněžnice nebo ledové lezení.

Jak na to

Průběžně přijímáme informace ze zimních túr v Česku v diskusi pod tímto článkem nebo emailem redakce@horydoly.cz. Zajímají nás také novinky v ubytování, dopravě, na sjezdovkách i v běžeckých stopách.

4. dubna

Krkonoše

Rokytnice nad Jizerou ukončila lyžařskou sezonu. Na akci Snowend se bojovalo jako o život ve sněhu a s lopatkami. Cílem dvou stovek lidí bylo vykopat ze sněhového pole co nejvíce tubusů s číselnými kódy, pod nimiž se ukrývaly ceny v hodnotě milion korun. Hlavní cenu osobní automobil značky Hyundai nakonec odvezl tým, který vykopal v hodinovém limitu čtyři tubusy. Ředitel skiareálu Rokytnice nad Jizerou Michal Kopecký říká: "Chtěli jsme zakončit sezonu stylově a netradičně a povedlo se. 200 soutěžících a stejný počet přihlížejících, to je na první zkušební ročník Snowendu víc, než jsme čekali. Zaregistrovaní odvážlivci dostali startovní číslo, lopatku a zbytek už byl jen na nich. Někteří k tomu přistoupili se systémem a jiní kopali nahodile. Jaká taktika byla úspěšnější, těžko říct. Faktem však zůstává, že hodinové vykopávání tubusů z půlmetrové hloubky opravdu nebylo snadné a někdy byla ze sněhu vidět jen hlava kopáče." 

Konec zimní sezony v Rokytnici nad Jizerou.

4. března

Krkonoše

Většina běžkařských tratí v polských Jakuszycích a v okolí Novoscetského sedla nad Harrachovem je od pátku do neděle uzavřena kvůli konání závodů Bieg Piastow.

Běžkařský a biatlonový skiareál Břízky, Jablonec nad Nisou.

6. února

Králický Sněžník

Snowboardová akce Just Ride! uzavírá svou první polovinu na Dolní Moravě. Hlavním bodem programu je test centrum předních snowboardových značek, díky kterému si každý může zdarma zapůjčit a na svahu vyzkoušet nejnovější snowboardové vybavení. Nedílnou součástí je také bezplatná výuka snowboardingu od profesionálních trenérů. Centrem celé akce jer stanové městečko na parkovišti U Slona v dolní části skiareálu. Přestože stav sněhu v českých lyžařských střediscích negativně ovlivnila obleva z minulého týdne, počasí se opět umoudřilo a kromě mrazů přišlo i sněžení. "Dolní Morava je jedním z nejlépe technicky vybavených areálů u nás, takže se návštěvníci nemusí bát nedostatku sněhu. Na sjezdovkách je dost technického sněhu a navíc by mělo ještě do víkendu napadnout cca 15 centimetrů přírodního," komentuje situaci organizátor akce Martin Večerka. Na sjezdovce U Slona bude připraven menší snowpark skládající se z několik překážek, a to jak railů (zábradlí), tak boxů (beden) a menších skoků. Dva menší závody v rámci akce se navíc pojedou na dvou speciálně postavených překážkách přímo nad hospodou U Slona. Vyzkoušet bude možné i nejnovější malé akční kamerky nebo fotoaparáty a speciální novinkou je také prezentace dronů - malých vrtulníků se zabudovanou kamerou. U velkoformátové fotostěny se bude moci každý se svými kamarády nebo rodinou nechat vyfotit od profesionálního fotografa a fotku dostane vytištěnou rovnou na místě. Just Ride! pokračuje 13. února na Božím Daru - Neklidu, 27. února v Karolince a 6. března na šumavském Špičáku.

5. února

Krkonoše

Rokytnice nad Jizerou zve všechny lyžaře na své nasněžené svahy, i když převládá technický sníh. V provozu jsou dvě sedačkové lanovky a tři vleky. Hlavním tahákem pro rodiny s dětmi na prázdninách je téměř tříkilometrová modrá Turistická sjezdovka vedoucí z vrcholu Lysé hory. K situaci ve skiareálu Rokytnice nad Jizerou uvádí ředitel Michal Kopecký: "Sněhu není tolik, kolik bychom si přáli a děti na prázdninách zasloužily, ale podmínky jsou stále vynikající s ohledem na oblevu a absenci přírodního sněžení. Služby včetně půjčoven a lyžařských školiček fungují." V Rokytnici se lyžuje denně od 8 do 16 hodin, v provozu je vedle sjezdovky modré Turistické i červená Slalomák (částečně) a také Kaprun I, II.

Umělé zasněžování v Rokytnici na Jizerou.

4. února

Krkonoše

Lyžařský areál  Špindlerův Mlýn nabízí kvalitní podmínky pro lyžování. Kromě zajímavé podívané na koňské pólo můžete využít i výborných podmínek na lyžování. "Na víkend očekáváme opět kvalitní sněhové podmínky. V současnosti je na svazích čtyřicet až šedesát centimetrů technického sněhu a v provozu jsou všechny lanovky a sjezdovky v areálech Svatý Petr i Medvědín. K dispozici je denně také večerní lyžování na Hromovce, která je nejdelší osvětlenou sjezdovkou v Čechách, nebo Burton Funtrack Hromovka pro snowboardisty a freestyle lyžaře," uvedl ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn Čeněk Jílek. Za prohlídku stojí i Špindlerovské ledárium u horní stanice nové vyhřívané šestisedačky na Pláni s výstavou ledových soch u příležitosti 700. výročí narození Karla IV. Vstupné je zdarma.

Koňské polo na sněhu.

1. února

Beskydy

Zpestřením víkendové návštěvy Velkých Karlovic se může stát návštěva Zvonice Soláň, kde byly otevřeny dvě nové výstavy. Valašsko – Krajina a lidé představuje  tvorbu trojice valašských fotografů Jiřího Jurečky, Vladimíra Skýpaly a Josefa Vrážela, z nichž každý reprezentuje odlišný přístup ke zpracování tématu valašské krajiny a života lidí v regionu. Současně je k vidění Můj svět, představující tvorbu čtrnáctiletého autisty Petra Kolaře.

Výstavy na Soláni v Beskydech, zima 2016.

28. ledna

Mariánské Lázně

Veškeré značené běžecké tratě v okolí Mariánských Lázní jsou strojově upravené - Golf, Pláně, Nimrod, Stoh, Bašus, Uhlíř, k Lysině, Sedlo, Hvězda, Kladská, Hrobecká a zpět. Stopa pro psy Závišín po pravé ruce.

23. ledna

Beskydy

Ve Ski areálu Razula jsou nyní otevřeny sjezdovky Razula a Horal včetně zimního dětského parku Razulák. Ve všední dny mohou návštěvníci využít akci Lyžuj a plav: k celodennímu a večernímu skipasu dostanou hodinový vstup zdarma do termálních bazénů ve Wellness Horal u sjezdovky Horal. Novinkou je speciální ranní skipas na první dvě hodiny otevírací doby, v jehož ceně je pozdní snídaně v podobě valašského frgálu a šálku kávy nebo čaje v Gril srubu přímo u sjezdovky Razula. Velké Karlovice už nabízejí podmínky také pro běžkaře. Od uplynulého víkend jsou upraveny stopy od centra obce k hotelu Galik, aktuálně v celkové délce 19 kilometrů.

Razula, lyžování.

22. ledna

Testování lyží Sporten

Česká značka lyží Sporten připravila testovací víkendy na českých a slovenských horách. Pro návštěvníky všech věkových kategorií jsou připraveny lyže, o jejichž vhodný výběr a následné profesionální seřízení se stará tým firemních zaměstnanců. Na svazích je naleznete od 9 do 16 hodin. Otestovat je možno libovolné množství párů. Testování se koná: 23.- 24.1. Valčianska dolina, 30.- 31.1. Bílá, 13.2. Špindlerův Mlýn (Svatý Petr), 20.2. Monínec, 21.2. Hlinsko, 27.2. Ramzová.

20. ledna

Krkonoše

Pokud si online koupíte celodenní skipas na sobotu 23. nebo neděli 24. ledna do Rokytnice nad Jizerou, dostanete k němu zdarma oběd v hodnotě 120 Kč v restauraci Kokrháč.

19. ledna

Labské pískovce

V Tisé pod skalami začala o víkendu lyžařská sezona.  Na sjezdovce stojí dopolední nebo odpolední lyžování 70 Kč (dospělí) či 50 Kč (děti). Během pracovního týdne a v sobotu se lyžuje také večer od 17 do 20 hodin za 100 Kč.

16. ledna

Krkonoše

Skiareál Rokytnice hlásí sněhovou nadílku, díky níž zahájila provoz lanová dráha na Lysou horu a zpřístupnila se i celá modrá Turistická sjezdovka. Na dalších částech areálu se nepřetržitě pracuje. "Vedle otevřených sjezdovek jako je dolní část modré, Kaprun II a červená zvaná Křížek se nám podařilo připravit na lyžování i vrchní část modré nacházející se v I. chráněné zóny KRNAPU. Tam pracujeme pouze s  přírodním sněhem z důvodu ochrany životního prostředí. Lanovka na Lysou má totiž horní stanici v úctyhodné výšce 1315 m n.m.. Na ostatních částech využíváme nového zasněžovacího zařízení. Svahy jsou pokryté sněhovou vrstvou mezi 45 a 50 cm," zve Michal Kopecký, ředitel skiareálu Rokytnice nad Jizerou. V Rokytnici se každý den lyžuje od 8 do 16 hodin. K tomu jsou v provozu parkoviště, restaurace, lyžařské půjčovny a školičky.

Lysá hora v Krkonoších.

Polská horská služba v Krkonoších uzavřela většinu cest, které protínají tradiční lavinové svahy. Na české straně Krkonoš je lavinové nebezpečí malé. Horská služba vyhlásila všeobecný stupeň číslo 2. 

15. ledna 

Beskydy

Do Velkých Karlovic se po oblevě minulých dnů opět vrátila zima. Ve Ski areálu Razula napadlo zhruba 10 cm sněhu. Čerstvý sníh vylepšil kvalitu povrchu sjezdovek. Podle předpovědí počasí se další sněžení očekává ještě v nadcházejících třech dnech. Otevřené jsou sjezdovky Razula a Horal včetně zimního dětského parku Razulák. Běžkařské stopy ve Velkých Karlovicích zatím nejsou dostupné. Ani poslední sněhová nadílka ještě tak vydatná, aby umožnila stopy upravit.

Razula, sjezdovka Horal.

7. ledna

Krkonoše

V Herlíkovicích je v provozu lyžařský vlek Sever a ode dneška také lanovka Žalý. V sobotu začně jezdit lyžařský vlek Žalý. Dnes se začalo platit plné jízdné podle ceníku. Provoz areálu je od 8:30 do 16:00 hod., večerní lyžování je 18:00 - 21:00 hod. Vedlejší skiareál Bubákov bude jezdit od zítřka.

Skiareál Herlíkovice, Krkonoše.

6. ledna

Brdy

Na bývalých vojenských cestách v nové Chráněné krajinné oblasti Brdy je dostatek sněhu na běžky. Doporučujeme ovšem starší lyže kvůli občasným kamenům těsně pod sněhem.

Beskydy

Sjezdovky Razula a Horal ve Velkých Karlovicích jsou celé otevřené.

Krkonoše

Ve skareálu Kamenec v Jablonci nad Jizerou je v provozu sjezdovka Červená I. a chystá se otevření trati Červená II.

Skiareál Kamenec.

Špindlerův Mlýn postupně dosněžuje jednotlivé sjezdovky a spustil večerní lyžování na Hromovce. O víkendu už bude jezdit všechno s výjimkou části Medvědína. Lyžovat se tedy bude ve Svatém Petru, na Hromovce, v Labské, na Stohu, na Medvědíně i na Mísečkách.

Špindlerův Mlýn během prvního lednového víkendu.

Šumava

Šumavský skiareál Lipno je částečně otevřený. Lyžuje se na sjezdovkách Jezerní, Dámská, Lišáka Foxe a Spojovací. V provozu je také dětské hřiště Fox Park.

28. prosince

Kde se lyžuje?

V Krušných horách přestal jezdit jako poslední Klínovec. V Jeseníkách jsou na tom se sněhem nejlépe Kouty a zdá se, že sjezdovky ve slušném stavu zůstanou až do Silvestra. V Krkonoších se Špindlerův Mlýn chlubí pěti kilometry sjízdných tratí, ale není to pravda. Za 730 korun na den se teď lyžuje asi na třech kilometrech sněhové oranice. Přečtěte si reporty z Horních Míseček a ze Svatého Petra.

Špindlerův Mlýn během prvního lednového víkendu.

26. prosince

Krkonoše

Od zítřka 27. prosince se zastavují všechny vleky a lanovky v Peci pod Sněžkou. Už není nikde dost sněhu.

Nad Portáškami v zimě na snowbike.

24. prosince

Krkonoše

Natěšení lyžaři mají letos poprvé možnost zakoupit skipasy do Rokytnice na Jizerou online přes webové stránky www.skiroky.cz. Kdo ještě nemá vánoční dárek, může dárkový poukaz  objednat na webu i během Štědrého dne.

Rokytnice zasněžuje.

20. prosince

Jeseníky

V Jeseníkách se lyžuje v Branné, na Červenohorském sedle a Malé Morávce.

13. prosince

Krkonoše

Krkonošské sjezdovky jsou v provozu ve Špindlerově Mlýně (modrá Pláně), Černé hoře (červený Anděl), v Peci pod Sněžkou, Horní Malé Úpě a Rokytnici nad Jizerou.

"Příroda je konečně na naší straně, alespoň prozatím, a my tak můžeme ke sněhu přírodnímu zasněžovat dnem i nocí. Je to náročné, ale hodně nám to usnadňuje nová technika - celkem 41 zařízení na výrobu sněhu," pochvaluje si ředitel skiareálu Rokytnice nad Jizerou Michal Kopecký. Když jsou podmínky ideální pro zasněžování, systém se zapíná a spouští sám dle přednastavených parametrů na vlhkost vzduchu a teplotu. "Jsme na kopci nepřetržitě a věříme, že to lyžaři ocení," uvádí Martin Petrásek ze společnosti SnowMakers, která instalovala nové zasněžovací zařízení.

Západ slunce z Lysé hory v Krkonoších.

4. prosince

Krkonoše

K zimním střediskům, kde se už lyžuje, by se o víkendu mohla přidat Pec pod Sněžkou.

Krkonoše. Pěnkavčí cesta z Portášek do Spáleného mlýna.

29. listopadu

První zasněžené sjezdovky

Tradičně první sjezdovky jsou v provozu na Černé hoře v Janských Lázních a v Branné v Jeseníkách. Lyžuje se na mixu přírodního a umělého sněhu.

Zbrusu nová zasněžovací technika v Rokytnici nad Jizerou začala chrlit sníh už v neděli 22. listopadu ve 22 hodin na modrou sjezdovku a slalomový svah. "Klimatické podmínky jsou sice na hraně, ale nový systém umožňuje, abychom začali zasněžovat i ve vyšších teplotách a v téměř 100% vlhkosti vzduchu. Nahoře na kopci je kolem minus šesti. Včera večer se začalo zasněžovat pod supervizí zástupce dodavatele techniky. Tým snowmakerů je mezinárodní, včera začal Američan, dnes tomu velí Rakušan a zítra k nám přijede Francouz. Pokud bude počasí přát, tak hlavní sjezdovka bude nově zasněžena za 5 dnů, což je oproti 10 dnům předtím obrovský skok," uvádí ředitel skiareálu Michal Kopecký.

Lysá hora nad Rokytnicí se právě zasněžuje.

Horydoly.cz České hory na Horydoly:

20142013 - 2012 2011 - 2010 - 2009 
2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004


Zobrazit místo Skiareály - Skiarea na větší mapě 

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Olympijské sporty se rozšíří o skialpinismus. Uspějí Češi?

Olympijské sporty se rozšíří o skialpinismus. Uspějí Češi?

Po téměř třiceti letech přibude mezi zimní olympijské disciplíny nový sport. Po snowboardingu, který byl přidán v Naganu 1998, se premiéry pod pěti kruhy dočká skialpinismus. Stane se tak 2026, kdy... celý článek

Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

GLOCKNER Co je v Alpách nového, jaké vládnou na horách podmínky pro horolezectví a turistiku, kde se lyžuje, jak fungují chaty i cokoliv jiného, co zajímá návštěvníky nejvyšších evropských hor.
Outdoorové půjčovny

Outdoorové půjčovny

AKTUALIZACE Vyrazíte v zimě za lezením do Vysokých Tater? Chcete přejít ledovec? Zkoušíte skialpinismus? Potřebujete sněžnice? A co feráty v létě?
Na slovenských zjazdovkách leží niekoľko metrov snehu

Na slovenských zjazdovkách leží niekoľko metrov snehu

Mapovanie aktuálně výšky snehovej vrstvy na zjazdovkách vo Vysokých a Nízkych Tatrách ukázalo, kde je najviac snehu. Skúsení rolbari to poznajú každý rok a presná technika im to potvrdila.
Kaiserwinkl běžkuje zdarma

Kaiserwinkl běžkuje zdarma

Tyrolský region Kaiserwinkl patří s 253 kilometry běžkových tratí - z toho 1285 km klasických a 126 km bruslařských - k prémiovým centrům běžeckého lyžování v Rakousku. V Evropě se řadí k vůbec nejoblíbenějším střediskům tohoto typu.
Na skialpech přes Sněžné jámy na Petrovku

Na skialpech přes Sněžné jámy na Petrovku

Za ostrůvkem zimy a horským sluncem se vydáváme do Krkonoš. Na skialpových lyžích stoupáme nad Sněžné jámy a sjíždíme do Petrovky.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
MITT - veletrh Rusko, Moskva 19.-21.3. 19.3.
Caravan, Bike, Travel - veletrh Nitra, Agrokomplex 22.-24.3. 22.3.
For Bikes and Sport - veletrh Praha, Letňany 22.-24.3. 22.3.
Boot und Camping - veletrh Německo, Rostock 22.-24.3. 22.3.
Tatarkov memoriál Tatranská Lomnica Závod horských záchranářů 23.3.
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Den Nahoru a Dolů Špindlerův Mlýn, Medvědín Skialpinismus 6.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.

Diskuse

Bivaky Sasko Michael Beranek, 18.3.2024 21:18, 2 příspěvky
INU Honza, 18.3.2024 10:48, 3 příspěvky
Bivaky Sasko XY, 18.3.2024 10:03, 2 příspěvky
INU Horydoly, 17.3.2024 23:02, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 21:03, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 20:56, 2 příspěvky
Chrupavka Lipo, 17.3.2024 0:16, 2 příspěvky
Richard Šlojíř, 16.3.2024 11:10, 1 příspěvek
Krásná Oblast Radim Pokorný, 15.3.2024 12:49, 1 příspěvek
Community ? Michael Beranek, 14.3.2024 19:02, 2 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10
Forum cestovního ruchu Horydoly Open, 15.3.2024 2:04
Holiday World 2024 Horydoly Open, 15.3.2024 1:55
Slzy bolesti nad masami, ... milan šupa, 14.3.2024 19:31
Konec lyžování? Horydoly Open, 8.3.2024 15:52