Dnešní Anděl na horách v Grandhotelu Praha

Dnešní Anděl na horách v Grandhotelu Praha
Grandhotel Praha Tatranská Lomnica.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Málo komediím natočeným v socialistickém Československu se smějeme dodnes. Jednou z čestných výjimek je Anděl na horách. Příběh revizora na hromadné rekreaci ve Vysokých Tatrách byl natočen v Tatranské Lomnici. Děj se odehrává před hotelem Morava a v hotelu Praha. První se od té doby změnil na turistickou ubytovnu. Druhý byl vypulírovaný do čtyřhvězdičkového lesku a hrdě nese značku Grandhotel Praha.

Komedii Anděl na horách natočil režisér Bořivoj Zeman v roce 1955.

Je to vzácná výjimka v dějinách filmu, protože ačkoliv to bylo druhé pokračování Dovolené s Andělem, o hodně předčilo svůj vzor. Obvykle každé další nastavovování předchozího úspěšného filmu znamená pokles kvality.

Grandhotel Praha Tatranská Lomnica.

Hromadná rekreace v Tatrách

Hlavní postavu postaršího revizora elektrických drah hraje v Andělu na horách Jaroslav Marvan. Je symbolem tohoto snímku, ve kterém zastínil všechny ostatní hvězdy, jakými byli třeba Milada Želenská, Josef Kemr, Stella Zázvorková, Rudolf Deyl ml., Milena Dvorská či Vlasta Fabianová.

PANORAMA Tatranská Lomnica, Grandhotel Praha
Kliknutím na snímek otevřete velké panorama. FOTO: Marek Hajkovský

Revizor pražských elektrických drah Gustav Anděl se vypraví na zimní rekreaci do Vysokých Tater.

Nejde mu o výlet a odpočinek od práce, ale v Tatranské Lomnici chce revidovat chování budoucí snachy Věrky.

Veselá dobrodružství začnou už ve vlaku, pokračují v Tatrách na sněhu i v hotelu a stále více se zamotávají, protože Věrka není jen jedna. Klasické komediální schéma uchopoli herci i režisér za správný konec, a proto se jim smějeme o po půl století.

Úvodní část filmu Anděl na horách se natáčela v Praze na Hlavní nádraží, poté v ateliérech, kde se simuloval vlak do Popradu, a pak přišla hlavní část ve Vysokých Tatrách.

Děj se odehrává v Tatranské Lomnici, zdánlivě v moderní zotavovně Morava, ale z ní jsou vidět jen exteriéry. Interiéry byly natočeny v nedalekém hotelu Praha. K tomu byly doplněné záběry z Lomnického štítu, Lomnického sedla a Skalnatého plesa.

Dotáčky v restauraci byly dodělány zase v ateliérech na Barrandově.

Grandhotel Praha Tatranská Lomnica.

Grandhotel Praha v Tatranské Lomnici byl uveden do provozu roku 1905. V té době bojovala Tatranská Lomnica o vliv na turistický průmysl se Smokovcem. Ten byl tehdy už tradičním střediskem Vysokých Tater.

Proto také banky daly přednost financování hotelu Grand ve Starém Smokovci a ten byl postaven o něco dříve.

Když se podařilo sehnat peníze na Grand v Lomnici, tak se stavebníci šprajcli Smokovci a povolali architekta Quido Höpfnerta. Do té doby držel monopol na tatranskou výstavbu architekt Gedeon Majunke. Oba to sice byli rodáci ze Spiše, ale zároveň se cítili Maďary a oba pracovali především v Budapešti.

Faktem nakonec je, že ve všech třech velkých střediscích Vysokých Tater byly na začátku minulého století postaveny podobné grandhotely a dodnes slouží hostům. Praha Tatranská Lomnica, Grand Starý Smokovec a Kempinski Štrbské Pleso.

Booking.com

Grandhotel Praha umožnil zimní sportování

"Až do otvorenia Grandhotela mali návštevníci Tatranskej Lomnice možnosť venovať sa popri turistike iba letným športom. Roku 1893 dali do prevádzky konskú dostihovú dráhu nad Veľkou Lomnicou, roku 1894 strelnicu na hlinené holuby a tenisové dvorce, roku 1908 golfové ihrisko, ktoré bolo prvé na celom území uhorského štátu. Zimné športy prišli k slovu v súvislosti s otvorením Grandu, pri ktorom zriadili už pred prvou zimnou sezónou požičovňu lyží, saní, skeletonov a toboganov, neskoršie aj bobov. Štátne kúpele mali 12 párov sedmohradských koní, ktoré zapriahali do špeciálnych, v Budapešti vyrobených ťažných saní pre záujemcov o skijöring. V zime 1905/6 začali udržiavať svah pod Grandhotelom pre lyžiarov a sánkarov a roku 1906 upravili lesnú hospodársku cestu ako provizórnu dráhu pre sane a boby. O tri roky neskôr ju už nahradila štvorkilometrová, v tom čase najdlhšia bobová dráha Európy s mechanizovaným výťahom pre sane a boby," informuje o rozvoji sportu server Astronomického ústavu Akademie věd.

Grandhotel Praha Tatranská Lomnica.

V zimě a v létě přijíždějí Evropané, mimo sezonu Asiaté

Dnešní hotel Praha poskytuje v hlavní a letní sezoně ubytování především pro rodiny s dětmi a dvojice, kteří v zimě trochu lyžují a v létě trochu chodí na turistické túry. Jde především o Poláky a Čechy, trochu o Slováky a také hosty z bývalých sovětských republik od Baltu po Kavkaz.

"Hodně se vloni chytily balíčky služeb, ve kterých prodáváme hotelové ubytování, stravování a welness spolu s lyžováním a koupáním v termálních koupalištích pod horami," pochvaluje si manažerka hotelu.

Mimo sezonu přijíždějí nejčastěji velké skupiny návštěvníků. Jde buď o hosty, kteří zde mají kongresový nebo jiný podobný program, nebo jsou na poznávací cestě po Evropě a jedna z jejich zastávek jsou Vysoké Tatry.

"Vloni jsme měli největší klientelu z Jižní Koreje," říká manažerka. "Bydlí u nás jeden den, a pak pokračují do Vidně, Budapešti, nebo Prahy. Tímto hromadným způsobem cestují po celém kontinentu."

Hotelový management se teď snaží, aby Asiaté zůstávali v hotelu Praha dvě noci, ale zatím se mu to příliš nedaří. Asijské cestovní kanceláře mají osvědčené plány, které nabízejí svým konzervativním klientům.

Horydoly.czPodívejte se na další zajímavé hotely:  

Jánské Lázně Omnia, Karlovy Vary Thermal, Lermoos Cube, Nassfeld Carinzia, Mariánské Lázně: 9 hotelů, Mladé Buky Grund, Olomouc NH, Plzeň Angelo, Praha Ambassador Zlatá Husa, Praha Kempinski, Praha Savoy, Praha Praha, Chopok Tri Studničky, Kodaň Vesterbro´s, Maledivy Velaa, Stebnícka Huta Slnečný Majer, Štrbské Pleso Kempinski, Tatranská Lomnica Praha.

Zobrazit místo Mountains - hory na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Trapne

Trapárna je hlavně tohle.

  • Autor JaT
  • Datum a čas 10.4.2023 22:37
Reaguj
Trapne

Všem komunistickym komediim se smejeme  a porad. Nove komedie si lidi ani nestihnou zapamatovat. Je jich jak smeti a stoji za prd.

  • Autor R.pavelka
  • Datum a čas 2.1.2023 15:38
Reaguj
Celkem 2 příspěvky v diskuzi


Jaro začíná dnes nad ránem

Jaro začíná dnes nad ránem

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací... celý článek

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Dvě smrti na rakouských ferátách řeší český soud

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Dvě smrti na rakouských ferátách řeší český soud

Dvě smrti na rakouských ferátách řeší český soud

SLEDUJEME SOUDNÍ PROCES Urban a Linhart stojí před okresním soudem v Českých Budějovicích. Viní je ze smrti dvou mladých žen, které se pod jejich vedením zřítily na ferátách v Rakousku. Hlavní líčení skončí nejdříve
Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Pořídit výbavu na hory, s sebou obnáší značnou vstupní investici. Když přidáme ještě cenu ubytování, skipasů a vůbec cest za lyžováním, jsme na vyšších desítkách tisíc, které se v osobním rozpočtu nemusí podařit
Švýcarský alpský klub měl finančně úspěšný rok 2023

Švýcarský alpský klub měl finančně úspěšný rok 2023

Schweizer Alpen-Club (SAC) zaznamenal v roce 2023 velký hospodářský úspěch.
Nové technologie v módě

Nové technologie v módě

Vývoj oděvních technologií je tak rychlý, že jej ani nestačíme sledovat. Co je nového v textilním oboru? Společným jmenovatelem novinek je udržitelnosti a zákaznickýmu zážitek.
Exstarosta Pece vrací peníze z lanovky na Sněžku

Exstarosta Pece vrací peníze z lanovky na Sněžku

Bývalý starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek konečně vrací peníze, které pobíral z lanovky na Sněžku a které měl jako volený zastupitel ze zákona zakázáno inkasovat. Udělala to až na druhou výzvu

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 11.-14.4. 11.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-14.4. 11.4.
Valná hromada ČHS Praha 13.4.

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Cyklistika jako národní s... Horydoly Open, 27.3.2024 0:51
Zdeno Chára se zúčastní z... Horydoly Open, 27.3.2024 0:46
Česko běží modře Horydoly Open, 27.3.2024 0:42
Běžecké závody 2024 Horydoly Open, 27.3.2024 0:40
Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10