Tady nedávají dobrou noc ani lišky

Tady nedávají dobrou noc ani lišky
SDÍLEJ:
Tak opuštěný kraj, aby člověk pohledal. Dříve hustě obydlená oblast mezi Mariánskými Lázněmi a klášterem Teplá dnes poskytuje depresivní pohled na opuštěné vesnice, zarůstající pole a zplanělé sady. Pojeďme se tam podívat.
Jak na to Doprava

Lokálkou po trati Mariánské Lázně - Karlovy Vary do Ovesných Kladrub.

Trasa

Ovesné Kladruby - po okresce na jihozápad mezi poli a loukami do Vysočan - po polní cestě přes údolí a terénní hřbet na jihozápad do Výškovic - po silničce do údolí Kosového potoka - Lazurový vrch - terénem po zelené značce do Martinova - po silnici do Mariánských Lázní

Délka: cca 20 km

Doporučené kolo: horské

Kraj na západním okraji Čech, jehož centrem jsou kdysi výstavné Ovesné Kladruby, je pro nezasvěcené nezajímavý.

Živořící a zaniklé

Pár živořících vesnic může s velkou nadějí na úspěch soupeřit v zanedbanosti se středočeskými obcemi. Místo hospod, krámů a cukráren v nich fungují stánky nebo konzumy. Autobus sem zajíždí jen párkrát a to ještě jen v pracovní dny, železnice je daleko. Práce tu skoro žádná není.

Většina menších vesnic v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století vymřela. Potom byla postupně vymazána z katastrálních a později i turistických map.

Proč to všechno? Objasňuje to jediná věta: Jsme v Sudetech. Nejprve odtud vyhnali Němci pár Čechů, kteří tu žili. Poté se tudy převalila druhá světová válka a po ní Češi vyhnali starousedlíky Němce. Noví dosídlenci z nehostinných míst postupně utekli a staří vymřeli.

Vysočany vymřely

Chcete zažít na vlastní kůži všechen ten zmar? Podívejte se s námi do Výškovic a Vysočan. Sedněte na horské kolo, nebo pojďte pěšky. Délka trasy je okolo dvaceti kilometrů, přesně to zjistíte na cyklocomputeru až podle toho, jak budete bloudit. Turistické značku tudy nevedou.

Lokálkou se necháme přivézt do Ovesných Kladrub, rychle jimi projedeme a vyšplháme se rozbitou okreskou do kopce mezi pastvinami na rozcestí Na Skalce. Jedeme po lepším povrchu doprava a až nebude kam jet dál, jsme ve Vysočanech.

Původně vzkvétající obec poznáme podle honosného hospodářského sídla, několika rybníčků, množství chalup a sítě pečlivě udržovaných komunikací. Vše ovšem v ruinách, zarůstající křovím a stromovím. Nebydlí tu jediný člověk.

Statek odsouzený k zániku

Topograficko-statistický slovník z roku 1870 uvádí u dnes zpustlých Vysočan (Wischezahn) 18 domů a 106 německých obyvatel. O osm let později vyšla Tepelská vlastivěda, která registruje 16 domů, 101 obyvatel, katastr 261,8 ha, 7 koní, 122 krav, 217 ovcí, 17 sviní a 9 včelstev.

Autor tohoto článku si myslí, že Vysočany nelze zachránit. Turistická průvodkyně z Mariánských Lázní Libuše Vernazzová tvrdí, že jeho stav statku byl před privatizací dostatečný k případné rekonstrukci, ale poté, co se soukromý majitel o objekt mnoho let nestaral, je samovolná demolice jen otázkou času.

Renomovaný server Lidová architektura se o vysočanském statku zmiňuje velmi optimisticky: "Doporučené využití: k bydlení, pro služby cestovního ruchu a k drobnému podnikání. Vlastník: fyzická osoba. Charakteristika stavu a využití: Objekt má poškozené klenby a střešní plášť. Je nutná celková obnova. Usedlost je bez využití. Odhad nákladů na obnovu: 12 mil. Kč."

Bohaté Výškovice

Popojedeme po pastvinách o pár kilometrů dál a ocitneme se ve Výškovicích. Kdysi výstavná obec, která měla na svém katastru několik lomů na vápenec, stavební kámen a ozdobný diorit, šest rybníčků a vlastní školu, je dnes zarostlá bolševníkem. Naději představuje už jen Weiglův statek, který se snaží zachránit tachovská partnerská dvojice dělící svůj čas na práci v zaměstnání a práci na údržbě statku. Statek byl ve vsi nejdůležitější, a proto nesl číslo popisné dvě hned po faře.

Starobylá obec Výškovice byla založena Výškovci, kteří sídlili na nedaleké Lazurové hoře. První zmínky o ní pocházejí z roku 1273 a podle názvu i jeho německé mutace Wischkowitz lze usuzovat, že se jednalo o slovanské osídlení. Po třicetileté válce tu ovšem sídlili již jen Němci. Obec zanikla oficiálně v roce 1974, ale fakticky se vylidnila již v průběhu šedesátých let minulého století.

Tepelská vlastivěda z roku 1878 o Výškovicích uvádí: "28 domů, 166 obyvatel, jednotřídní škola, 1 kaple, 3 významnější vápencové lomy, které dodávají výborné stavební vápno, které se pálí v několika pecích. 18 analfabetů ve vsi, 3 koně, 170 kusů hovězího dobytka, 4 kozy, 294 ovcí, 30 sviní, 20 včelstev při rozloze katastru 445 hektarů."

Ukradený Goethe

Přesto jsou ve Výškovicích památky, které je stojí za návštěvu aspoň v jejich zpustlé podobě. Weiglův statek pomalu dostává novou tvář. Tvoří ho kamenné a hrázděné obytné i hospodářské budovy. Před ním je nový rybníček.

Vztyčený mohutný kámen na bývalé křižovatce uprostřed obce nese název po německém básníkovi, vědci a politikovi J. W. Goethe, který obcí jednou projel v kočáře. Památník pochází z roku 1931 a upomínal kovovou bustou na událost 21. srpna 1821. Busta i deska s vysvětlujícím nápisem byly ukradeny po roce 1970.

Za Goethovým pomníkem stojí barokní kaple Dobré rady Panny Marie z roku 1775. Dnes má propadlou střechu, narušené zdivo a vykradené vybavení.

Nad kaplí se sklání dvousetletá Výškovická lípa. Je to největší strom v dalekém okolí. Je na ní ovšem vidět, že prožila nejednu bouři a že se o ní už dlouho nikdo nestará.

Hrad na Lazurové hoře

Z Výškovic sjedeme prudce dolů po silničce podél Výškovického potoka do údolí Kosího potoka. Nad námi se tyčí Lazurový vrch se zříceninou hradu Výškov. Jako první majitelé se roku 1251 uvádějí bratři Vyško a Vyšemír z Výškova. Z hradu dnes můžeme spatřit jen základy, protože byl opuštěný už po husitských válkách.

Od Lazurového vrchu se vydáme hlubokým zalesněným údolím nazpátek do Mariánských Lázní.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: jóó Sudety

Ale ano klidně a mám dalších 5 lidí ale kdo mě dá pozemek na výstavbu ???

Reaguj
Re: jóó Sudety
Mám jen krátkou poznámku.Tak pojďte lidi ze středu čech,třeba vy pražáci,pojďte zabydlet pohraničí.
  • Autor Vlasta
  • Datum a čas 10.11.2009 22:26
Reaguj
jenom pozor na elektrický ohradník
Pěkný článek. Ta místa jsem sám navštívil mnohokrát. Na kole i pěšky a mohu každému doporučit, ať udělá to samé. Jenom pro doplnění informací případným dalším návštěvníkům: pozor na elektrický a ostnatý drát! Nádeníci komoušů, kteří si zmíněné území zprivatizovali a nyní v něm těží dotace, obehnali louky a pastviny plotem pro dobytek. Noví páni tohoto kraje a jejich sezóní dělníci ten drát dokážou napnout na neuvěřitelných místech. Sami se krajinou pohybují v třítunových džípech, jejich chasa v zemědělských velkostrojích a traktorech. Tam, kde čtvrt tisícitletí byla cesta pro poutníky dnes může být újediště z mršin a shnilých brambor. Elektrický ohradník tak křižuje polní cesty, stezky a to co z nich zbylo na těch nejméně očekávbaných místech. Průchodem je opatřený jenom tam, kde džíp myslivců jede k posedu. Tenký drát, ani ten ostnatý, není příliš vidět. Pojedete li na kole, snadno ho přehlédnete. Takže bacha. Chce to sledovat tvar krajiny a pohybujete li se vyšší rychlostí, tak předvídat kde by ten ohradník mohl být.David
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 12.5.2008 15:05
Reaguj
A?
O co je depresivnejsi opustena vesnice nez obydlena?Podle me je to naopak. Priroda se jen vraci do mist kde driv byla. Krajina znovu oziva tvorstvem vyhnanym a nehezke pola a pozemky kravinu zvolna zarustaji keri a stromy. Navic kdyz si oprete kolo o opustene staveni, pojdete se, nejspis ho tam take najdete. Nevim proc Turek vubec breci.
  • Autor laco
  • Datum a čas 7.2.2006 09:40
Reaguj
Neplačte tu nad rozlitým mlékem...
...když tak chodíte a jezdíte kolem Lazurky, víte že máte pod nohama ohromný krásný štoly, který vykutali hornícu v 17.století. No a když dokutali, tak to zapíchli a šli o kopec dál kutat do Německa (nebo do Kutné hory). Prostě to jsou dějiny. A jeleni se tu procházejí už od Metternicha, vesnice vznikají a zanikají a jim to je jedno. Mimochodem, slyšeli jste někdy jelena troubit. Žiju tu 20 let, jsem taky náplava. Ale v těch štolách i na jelení říji jsem každej rok. Kdybyste někdy chtěli zažít tenhle kraj opravdu dohloubky, ozvěte se. W.G.
  • Autor W.G.
  • Datum a čas 7.10.2005 21:17
Reaguj
Re: odsun
Mně se líbí, jak při sebemenší zmínce o odsunu Němců se ozve vždy někdo s "příčinami a následky". Ono je ale třeba hledat ty příčiny již mnohem dříve, např. v nepovedené národnostní politice české vlády, která nahnala mnoho sudetských Němců na stranu Henleina.A ti další, kteří viděli hnědé nebezpečí, museli držet hubu a krok, stejně jako mnozí za komunistů. Muselo opravdu dojít k vyhnání všech? Kdyby ne, Sudety by vypadaly jinak
  • Autor Petr
  • Datum a čas 6.10.2005 14:25
Reaguj
odsun
Můj děda byl zase jako voják pohraniční roty u zabrání Slezska polákama po Mnichovu. K vypalovaní českejch vesnic, znásilňování ženskejch a mlácení chlapů a k přestřelkám docházelo každou noc. A to byli bratři slovani. V německým pohraničí to bylo nemlich stejný. Deník mýho dědy je k přečtení na www.vojenstvi.kvalitne.cz . Já jenom, že všechny následky mají svoje příčiny. Kdo chce srovnat krajinu ke který lidi mají po generace vztah a krajinu kde žijou jenomk náplavy ať si udělá vandr v Beskydech a v bejvalejch sudetech. Je to nebe a dudy. V sudetech po odsunu němců nevznik vztah ke krajině. Pomalu to začíná až dneska. Lidi totiž musí majetek vlastnit a pak k němu mají vztah. Ty státní statky, kdy všechno patřilo všem a nikomu a následný divoký privatizace to byl vážně pro krajinu a lidi v ní průšvih.
Reaguj
zanik sudet
Muj praotec byl osobne, jako vojenska ochrana pri odsunu nemcu po valce. Lide s plnymi vozy a domacim zvirectvem byli nuceni k odebrani jen 30 kg osobnich potreb, vozy s nabytkem perinami, koberci, truhlami byli odstranovany na kraj prikopu, aby nebyli prekazkou pri pozvolnem odsunu. Talire, nerezove pribory(tenkrat velke hodnoty pozn.), hodiny, celkove shrnuto vse co najdete u Vas doma, bylo volne pristupne a k okamzitemu odberu komukoliv, kdo byl pritomen. Proc to vse zaniklo? Proc dobytek rval bolesti a kravy umirali v krecich z nabitych vemen? Protoze nebyla lidska sila. Nebyli lide co by se o zver postarali, nebyl nikdo, kdo by kradl. Komunista se pokousel ozivit krajinu novymi pristehovalci.............. Nyni pripad rodiny co znam. Bratr se setrou dochazi z PARDUBIC nejsevernejsiho mesta Cech, od uradu je mu pridelena vila, plne vybavena a zarizena......... ale to je uz jiny pribeh. Pribeh zkazy a lidske hlouposti(jsem v praci, nemluvim sproste pozn. autora)
  • Autor milan
  • Datum a čas 5.10.2005 18:26
Reaguj
Celkem 8 příspěvků v diskuzi


Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze... celý článek

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Cyklonovinky 2024

Cyklonovinky 2024

ZÁKOLANY Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.
Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Rychlebské stezky - začátek sezony Černá voda Horská kola 29.3.
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Orlice Cup - štafeta Choceň Běh, kolo, kanoe 6.4.
Morkovské bajk - cyklomaraton Morkovice Horská kola 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Extrem bike - cyklomaraton Most Horská kola 11.4.

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Cyklistika jako národní s... Horydoly Open, 27.3.2024 0:51
Zdeno Chára se zúčastní z... Horydoly Open, 27.3.2024 0:46
Česko běží modře Horydoly Open, 27.3.2024 0:42
Běžecké závody 2024 Horydoly Open, 27.3.2024 0:40
Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10