Kam pojedete letos na lyže?

Kam pojedete letos na lyže?
SDÍLEJ:
I když to letos se sněhem zatím příznivě nevypadá, přinášíme několik tipů na letošní zimní radovánky. Pokud si myslíte, že je čas vyměnit každoroční Krkonoše za něco nového, nechejte se inspirovat nejen cenami vleků.
Jak na to

Článek vyšel v tištěném měsíčníku HORYDOLY, jehož lednové číslo je právě k dostání na novinových stáncích, v outdoorových obchodech, knihkupectvích, v autobusech a na dalších obvyklých místech.

Lepší podmínky možná právě pro vás nabízí Šumava nebo třeba Slezsko, tak proč to nezkusit? A pokud sníh nenapadne, ani pak nezoufejte. Vyrazit můžete do víru nejbližšího města, jen tak se toulat údolími, nebo naopak šplhat na rozhledny.

KRKONOŠE

Výborné podmínky pro sjezdové lyžování i běžky – takové jsou Krkonoše. Lyžařské terény nabízejí cvičné loučky i opravdu obtížné tratě. Předností je dobrá dostupnost jednotlivých středisek díky skibusům.

Proč právě sem? Například v Peci pod Sněžkou se nachází na české poměry úctyhodných jedenáct kilometrů sjezdovek, z toho čtyři kilometry jsou uměle zasněžované. Sjezdovka Javor je nejdokonaleji osvětlený svah v republice. Na své si přijdou i snowboardisté, čeká je zde kvalitní funpark.

Proč jet jinam? Frontám na vlecích se v hlavní sezoně jako na všech českých horách bohužel nevyhnete. V kombinaci s drahým ubytováním i permanentkami se vyplatí uvažovat o lyžování v zahraničí. Nepřijdete o nervy a přijde vás to jen o málo dráž.

Když není sníh: Můžete si užít adrenalinovou zábavu na dvou bobových dráhách ve Špindlerové Mlýně a v Harrachově nebo si také vyzkoušejte jízdu z kopců na koloběžkách, které vám půjčí u lanovky na Černou horu. V Harrachově můžete navštívit druhou nejstarší sklárnu v republice. V Trutnově se můžete vydat po naučné trase bojištěm jediné vítězné bitvy Rakouska nad Pruskem ve válce roku 1866.

ŠUMAVA

Na své si přijdou hlavně běžkaři. Nezapomenutelná příroda našeho největšího národního parku se v zimě jako mávnutím proutku promění v pohádku. Místa, které jste v létě projížděli na kole pod sněhovou nadílkou nepoznáte.

Proč právě sem? Turisté západní část Šumavy stále objevují. Můžete si tak naplánovat běžeckou trasu, na které nepotkáte živou duši. V Železné Rudě naleznete několik zasněžovaných sjezdovek, králem je areál Špičák se sedmi kilometry sjezdových tratí. Nová lanovka by měla zajistit dostatečnou přepravní kapacitu. Pokud vás omrzí lyžování na české straně Šumavy, zajeďte si jen na pár kilometrů vzdálený bavorský Velký Javor.

Proč jet jinam? Turistický ruch začal vzkvétat až v posledních letech, proto může být problém hlavně při výletech na běžkách do zapadlejších obcí najít možnost odpočinku či občerstvení. Někoho to může odradit, pro jiného je to velké plus.

Když není sníh: Šumava nabízí divokou přírodu, ledovcová jezera uprostřed lesů i tajemné slatě. Příležitostí k pěší turistice je víc než dost. Pokud dáte přednost městu, navštivte relaxační mořskou lagunu v Prachaticích, bobovou dráhu na Lipně nebo muzeum v Kašperských Horách.

KRUŠNÉ HORY

Hora Bouřňák (869 m) je dominatou lyžařského střediska tohoto horského masivu. Dobře značené běžecké tratě jsou samozřejmostí, stejně jako trojice udržovaných skiareálů a sáňkařský svah. Snowboardisté najdou v Nových Hamrech U-rampu.

Proč právě sem? Lyžování se dá spojit s léčebnou kúrou pomocí pramenů ve zdejších lázeňských městech.

Proč jet jinam? Příroda se i v Krušných horách konečně vzpamatovává, přesto není na zbytky lesů i části měsíční krajiny nejhezčí pohled.

Když není sníh: Doporučujeme projít údolí Šumný důl, které patří mezi nejhlubší, nejdelší a nejkrásnější údolí v Krušných horách. Střediska Klíny, Český Jiřetín, Pyšná, Mezihoří a Klínovec jsou jako stvořená pro cyklisty. Město Most nabízí hipodrom, výcvik bezpečné jízdy na autodromu, termální aquadrom a prohlídky hradu Hněvín.

JIZERSKÉ HORY

Rozhledny, snowpark a dobré spojení, to je jen několik předností Jizerských hor s dominantou Libereckého kraje – Ještědem. Největším centrem lyžování je Tanvaldský Špičák se šesti kilometry sjezdovek.

Proč právě sem? Na své si přijdou příznivci bílé stopy. Známá je například trasa ze Sedla na Knajpu. Ještěd uspokojí všechny zájemce o sjezdové lyžování. V roce 2009 bude hostit mistrovství světa v klasickém lyžování, a to už o něčem svědčí.

Proč jet jinam? Ještěd se pro svou výhodnou polohu i díky velké propagaci stává oblíbených lyžařským centrem Středočechů. Proto hrozí časté zácpy na silnicích zejména ve směru od Prahy. V hlavní sezoně se obrňte trpělivostí.

Když není sníh: Jizerskohorské rozhledny přímo vybízejí: "Potěšte se krásnými výhledy do okolí." Projděte se po naučných stezkách vzácných rašelinišť nebo se vydejte k vodopádům. V Jablonci nad Nisou si můžete v historické mačkárně skla vytvořit vlastní skleněnou perličku nebo rovnou celý náhrdelník.

BESKYDY

Nejznámějším střediskem Moravskoslezských Beskyd jsou Pustevny. Lanovka vás vyveze zhruba do 1100 metrů nad mořem, a tak je zajištěn dostatek sněhu.

Proč právě sem? Pustevny nabízejí deset vleků a tři kilometry sjezdovek. Velkým lákadlem může být i zrekonstruovaný skiareál Mosty u Jablunkova. Ten nabízí tři zasněžované a osvětlené sjezdovky. Na běžkaře čekají nezapomenutelné zážitky na hřebenech.

Proč jet jinam? Pro mnoho návštěvníků mohou být Beskydy trochu z ruky. Hlavně ze západnější části republiky je to cesta při sněhu a náledí bezmála celodenní.

Když není sníh: Pokud se budete chtít zahřát, klub Johnnie Walker v Novém Jičíně nabízí dvě stovky druhů whisky. V Golf Clubu Čeladná naleznete čtyřiadvacet krytých odpališť s rohožemi, po celý den můžete využít indoor halu. Lákadlem může být i Lašská naučná stezka dlouhá šest kilometrů. Na stezce je třináct zastavení, která jsou opatřena tématickými tabulemi. Stezku lze absolvovat snadno za jedno odpoledne.

JESENÍKY

Stále se rozvíjející služby pro návštěvníky i dostatek sněhu, to je velká výhoda Jeseníků. Vyplatí se zde zůstat minimálně na víkend, nabídka je opravdu pestrá.

Proč právě sem? Ski areál Ostružná nabízí snowpark, dva kilometry sjezdovek a pět vleků určených hlavně začátečníkům. Ze střediska Ramzová je k dispozici sedačková lanovka na Šerák (1351) a to jak pro sjezdaře, tak i pro příznivce bílé stopy.

Proč jet jinam? Platí totéž co u Beskyd. Pro návštěvníky ze západní části republiky jsou hory daleko, vyplatí se sem tedy jet déle než na víkend.

Když není sníh: Z rozhledny na nejvyšší hoře Moravy - Pradědu - a z dalších sedmi rozhleden budete mít Jeseníky jako na dlani. Nabízí se i největší div České republiky, přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně spolu s dalšími technickými unikáty.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Krkonoše AKTUÁLNĚ 2024

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2024

Přinášíme turistické novinky z Krkonoš - nejvyšších českých hor, národního parku a eldoráda outdoorových nadšenců.... celý článek

Obrovský sesuv půdy na Bernině: vrtulníky hledaly zasypané

Lyžařský slang v USA / Ski Slang in the US

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

MERANO Co je v Alpách nového, jaké vládnou na horách podmínky pro horolezectví a turistiku, kde se lyžuje, jak fungují chaty i cokoliv jiného, co zajímá návštěvníky nejvyšších evropských hor.
Emerich Rath: olympionik, všestranný sportovec, Evropan

Emerich Rath: olympionik, všestranný sportovec, Evropan

NOVÉ FOTKY Český lyžařský mistr Bohumil Hanč umírá na Velikonoce roku 1913 během prestižního závodu na 50 km v Krkonoších. Ztráta kondice a nečas způsobí, že vysílený padne na sníh a zemře. Jediný, kdo
Obří důl v Krkonoších

Obří důl v Krkonoších

Obří důl je divoké strmé údolí mezi Sněžkou a Studniční horou. Vodopády a nad nimi vysokohorské rašeliniště vytvářejí nejdivočejší kout krkonošské přírody.
TEST Sportique Century Riding Cream proti otlačeninám a puchýřům

TEST Sportique Century Riding Cream proti otlačeninám a puchýřům

Po letech trápení jsem objevila krém na nohy, který mě zbavil otlačenin, odřenin a puchýřů na nohách. Při skialpinismu, horolezectví a náročnější turistice mažu chodidla, prsty, paty i nárty českým výrobkem s cizokrajným jménem
Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Fantastický úspěch vybojoval rychlostní lyžař Radim Palán. Na mistrovství světa ve Vars získal stříbrnou medaili a na stejném místě potom ještě bronzovou ve světovém poháru. Je to nejlepší výsledek v disciplině speed

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.
Wellnesstourism - veletrh Japonsko, Tokio 8.-10.5. 8.5.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.
Cestoslet - festival Běšiny 9.-12.5. 9.5.
IMEX - veletrh Německo, Frankfurt 14.-16.5. Cestovní ruch 14.5.
Rodina a volný čas - veletrh Louny 17.-19.5. 17.5.
Svět knihy - veletrh Praha, Holešovice 23.-26.5. 23.5.
ITE - veletrh Hong Kong 13.-16.6. Cestovní ruch 13.6.

Diskuse

lgqkamhva valtrex buy, 23.4.2024 18:44, 120 příspěvků
nftfyxhb order lisinopril online from canada, 23.4.2024 18:37, 120 přís...
zxbkrcjgt buy valtrex australia, 23.4.2024 18:29, 4 příspěvky
oybdeuju buy synthroid online, 23.4.2024 18:20, 120 příspěvků
bfsoiffl lisinopril cost, 23.4.2024 18:12, 12 příspěvků
pemrisyn rx pharmacy no prescription, 23.4.2024 18:02, 120 příspěvků
jfxjregi 40 mg lisinopril for sale, 23.4.2024 18:00, 1 příspěvek
класическо брауни Sownhyp, 23.4.2024 16:50, 3 příspěvky
класическо брауни Sownhyp, 23.4.2024 16:50, 3 příspěvky
yyqvfypw 025 mg synthroid, 23.4.2024 16:36, 4 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23