Reisten, víno od Templářských sklepů

Reisten, víno od Templářských sklepů
Jakub Šamšula předvání moderní vinařskou technologii Reisten.
Autor snímku Miroslav Feszanicz
SDÍLEJ:

ROZHOVOR Butiková vína pro vrcholnou gastronomii vyrábí vinařství Reisten v Pavlově pod malebnou siluetou Dívčího hradu (Meidenburg). Produkcí pouhých 120 tisíc lahví neoslňuje, ale naopak přísně dodržuje koncept vysoce kvalitních vín.

Reisten, víno od Templářských sklepů
Vinice pod Dívčím hradem.
Autor snímku Miroslav Feszanicz
Jak na to

Booking.com

V současné době spadá Reisten pod pod družstvo Templářské sklepy Čejkovice, jeden z největších vinařských komplexů v České republice. V Pavlově produkovaná vína však stále prodávají pod značkou Reisten.

O zajímavém vinařství jsme vedli rozhovor s obchodním a marketingovým ředitelem Bohdanem Špičkou a sommeliérem Jakubem Šumšalou, čejkovickým rodákem a soukromým vinařem, který s Templářskými sklepy spolupracuje.

Proč jste si vybrali název Reisten?

Špička: Reisten založili v roce 1999 tři společníci, kteří ho od začátku budovali jako výkladní skříň moravského vinařství. Chtěli produkovat vína světové úrovně, a také je měli zájem exportovat. Jak to bývá, lidé se scházejí, ale také rozcházejí. Za vískou budovali nový, moderní výrobnu, která mezi nimi způsobila neshody. Jako mnoho dalších u nás začali stavět, ale špatně si rozvrhli finanční plán. Prodej byl jedinou možností, jak z tíživé situace se ctí vycouvat.

Družstvo Templářské sklepy Čejkovice tehdy koupilo rozestavěný provoz a stavbu dokončilo. Vinařství nechalo původní název Reisten. Čejkovičtí patří s výstavem pěti milionů lahví do první pětky největších českých vinařů. Proto do chodu vinařství Reisten, které produkuje pouze 120 tisíc lahví, nezasahují. Stalo se z něj malé, luxusní vinařství na nejexkluzivnější vinařské a vinohradnické adrese. S Templářskými sklepy má společný marketing a reklamu. Ale jinak jsou pánové z Reistenu téměř absolutní autonomní jednotka.

Šamšula: Název pochází ze zkomoleného názvu stavby zvané Rajstna v Lednicko-valtickém areálu. Stojí na kopečku jménem Reisna nedaleko hraničního přechodu Valtice - Schrattenberg na rakousko-moravském pomezí a má podobu vítězného oblouku. Původní firma ho měla dokonce na etiketách svých vín, neboť plánovala příhraniční obchody s rakouskými odběrateli.

Reisten obhospodařuje v současnosti 30 hektarů vinic. Začínají kousek za provozní budovou našeho vinařství. Ta naše se jmenuje vinice U Božích muk. Obecně máme vinohrady napůl zatravněné a druhou půlku tvoří černý úhor. Příští rok to obměníme. Ono totiž když je bláto, tak jsou díky zatravnění zelené práce a sklizeň daleko snadnější.

Praktikujeme standardní střední vedení révy. Na vinici U Božích muk však stříháme révu systémem jeden kmínek, jeden tažeň, tedy jednoletý vyzrálý výhon. To v praxi znamená průměrný výnos od 1,5 do 2 kg. Nízký výnos nám však zaručuje vysokou kvalitu hroznů a následně i vína. Zatěžujeme keře daleko méně, aby vynikla odrůdovost jednotlivých kultivarů. Když si představíte, že z kilogramu hroznů máte zhruba 60 %, které připadají na víno, tak si dovedete představit, kolik hroznů musíme sesbírat. Sklízíme totiž ručně. 

Jak zpracováváte hrozny?

Šamšula: Jakmile přivezeme hrozny do provozu, začíná šetrné zpracování. Vlastníme unikátní separátor, ve kterém se po odzrnění skutečně separují pouze jednotlivé zdravé a nepoškozené bobulky. Ty nahnilé, suché či jinak poškozené padají do jiné nádoby.

Provoz máme klasicky vybavený pneumatickým lisem, což je dnes ve většině vinařství standardem. Také v příznivých ročnících macerujeme hrozny. Bílé hrozny odzrníme, separujeme, pomeleme a necháváme jeden či dva dny ležet na slupkách. Vína jsou potom intenzívnější co do barvy i chuti. Následně rozdrcené bobule lisujeme, mošty necháme vysedimentovat, aby se hrubé částice usadily na dně, a stáčíme do kvasného tanku.

Samozřejmě máme i nerezové nádoby na výrobu červeného vína, které však však vyžaduje jinou výrobní technologii. V tomto případě cisterny přímo plníme rmutem z rozdrcených modrých hroznů. V průběhu kvašení a díky vznikajícímu alkoholu se ze slupek uvolní barvivo. Následně obsah přečerpáme do lisu a z takto upraveného moštu dostaneme červené víno.

Tanky, které tu máme, jsou duplikátorové. Mají tedy dvojité stěny a díky tomu můžeme mošt zahřívat nebo ochlazovat. To je důležité při maceraci bílých hroznů, které v této době nesmí kvasit. Musíme proto mošt chladit. Při výrobě červených vín je třeba naopak rmut ohřívat. Červené běžně kvasí zhruba něco přes týden a speciální červená vína zůstávají v kvasném tanku až měsíc. V Reistenu se zaměřujeme především na bílá vína. Červených tu vyrábíme pouze něco kolem deseti procent.

Reisten vinařství Pavlov.

Špička: Vinařství Reisten má ve své nabídce i sekty, kvašené francouzskou metodou v lahvích. V tomto ohledu raději kooperujeme se specializovanými firmami, kterým dodáváme naše víno. K výrobě sektů se používají odstřelovací linky, což jsou hodně drahé stroje, které odstraňují provizorní zátky a usazený sediment v hrdlech lahví. Pro nás je nákup takového stroje při produkci deset tisíc lahví sektu ekonomický nesmysl. Navíc na Moravě existují dvě firmy, které danou technologii mají. My zase nemáme problém s nimi spolupracovat. Pouze jim dodáme výchozí surovinu, tedy víno, a po čase si odvezeme hotový sekt. Tutéž službu nabízejí běžně i některé rakouské firmy. Spolupracujeme s firmou Petrák z Kobylí a jsme s jejich prací velice spokojení. Naši zákazníci také.

Korek nebo šroubový uzávěr?

Špička: Vinařství Reisten nabízí zákazníkům čtyři řady vína. Jsou to Kabinett, která prosadil zdejší sklepmistr Zdeněk Musil, a která jsou svěží, dobře pitelná a vhodná jako vína pro každý den. Vína mají šroubové uzávěry. Další jsou Classic, která už představují vyšší třídu. Jsou suchá, hravá a lehká s obsahem cukru do 10g/l a obsahem alkoholu do 13 %. Jsou zátkovaná korkem. Vyšší třídu představují řady přívlastkových vín Maidenburg a Materle. Poslední řadu vyrábíme pouze z vinice U Božích muk. Mimochodem název Materle je jen překlad tohoto názvu v hornorakouském nářečí.

Šroub nebo korek? To je v Evropě dosud velice přetřásaná otázka. My používáme oboje. Korek je snad nejvhodnější a staletími ověřený uzávěr, ale má také nevýhody. Například, když lahev otevřete, už korek rukou málokdy vrátíte nazpět a je dále problém víno uskladnit v horizontální poloze. Také někdy dostává víno po nekvalitním korku pachuť. To vše šroubové uzávěry odstraňují. V Reistenu jsme začali už dříve s moderními šroubovými uzávěry experimentovat a nakonec je začali nasazovat na řadu Kabinett. Ze začátku k nim měli klienti výhrady, ale rychle si zvykli.

Původně začali v Evropě šrouby vinaři používat pro lacinější vína, ale následně objevili výhody tohoto uzávěru. Pokud nedopijete lahev, můžete ji uzavřít a vleže uschovat pro další použití, aniž by víno zoxidovalo. Dnes po nich sahají i renomované vinařské firmy. Například v Rakousku, Austrálii nebo na Novém Zélandě šroubové uzávěry jasně vedou. Ukázalo se dokonce, že je šroubový uzávěr vhodný i pro archívní vína.

Horydoly.czVÝLET do Dolních Věstonic a Pavlova

Vinařství Reisten.

V našem případě to byla i otázka nabídky českých skláren. Na začátku tohoto příběhu byla cena láhve, připravené pro šroubový závěr, výrazně dražší než klasická láhev. V současnosti se ceny obou typů srovnávají. Záleží na každém vinaři, co si vybere. I korkové zátky mají svoje specifika. Běžně se vyrábějí tak, že tam, kde dochází ke styku s vínem, je ploška z kvalitního korku. Střed tvoří méně kvalitní korek nebo lisovaná korková drť. Máme tu i celokorkové zátky. Tento typ z tzv. celokorku je výrazně nákladnější. Ještě existují plastové zátky z tzv. umělého korku, což považuji za slepou cestu. Po prvotním nadšení se od nich upouští, protože občas, zvláště po necitlivém transportu, z hrdla vystřelí a obsah lahve se vylije. Totéž se týká i skleněných zátek. Málo se ví, že tyto uzávěry musíte pečlivě zacvaknout. Na to je ovšem potřeba nákladná technologie a navíc je tento uzávěr sám o sobě úplně nejdražší.

Ve vinařském provozu jsme neviděli žádnou místnost na posezení. Kde necháváte degustovat?

Špička: Degustační místnost má vinařství Reisten v renovovaném stavení mimo výrobu. Najdeme ho přímo v obci Pavlov. Zatím mu říkáme pracovně Stodola a jde, alespoň podle mne, o velice příjemný prostor pro pořádání degustací či jiných akcí. Zde se setkáváme od května s příznivci našich produktů a oni jsou naopak zvědaví, co jsme jim připravili nového. Kde Stodolu v Pavlově najdete, v tom vám u hlavní cesty pomůže příslušný ukazatel.

Reisten vinařství Pavlov.

Šamšula: Původní majitelé nám zanechali další tradici, že burgundské odrůdy, tedy Rulandské bílé, šedé, modré a Chardonnay, plníme do tradičního tvaru burgundských lahví. Ostatní vína do lahví typu Bordeaux. U názvů burgundských odrůd se držíme v názvech jejich mezinárodního standardu Pinot Noir, Blanc či Gris. Samozřejmě odrůdy Pálava a Ryzlink vlašský apod. uvádíme česky. Kromě uvedených odrůd dále vyrábíme Riezling, tedy Ryzlink rýnský, Pálavu, Savignon Blanc. Z modrých odrůd to jsou již zmíněný Pinot Noir, Merlot a Svatovavřinecké.

Každý sommelier má svoje preference. Mému srdci jsou milé burgundské kultivary. Bohužel se zdá, že v moravských vinicích ustupuje vynikající a staletí adaptované Rulandské šedé, které má malé bobule, nemá tak vysokou výtěžnost a musí se kvůli barvě bobulí opatrně lisovat. Na ústupu je také Rulandské bílé, což je podle mne velká škoda, protože se tato odrůda na lahvích chová lépe než Chardonnay, a jsou z ní neuvěřitelně dobrá vína. Mrzí mne, že Češi na Rulandské bílé zapomínají. Jsou ale tací, kteří kvůli této odrůdě k nám rádi jezdí a někteří dokonce soudí, že nejlepší děláme právě u nás v Reistenu!

INFO: Reisten


Zobrazit místo Turistika na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Dolomity a Julské Alpy 2019

Dolomity a Julské Alpy 2019

STEZKA KORUNAMI STROMŮ Přinášíme aktuální zprávy z Dolomit - Trentina a Jižního Tyrolska. Doplňujeme je o novinky z italských i slovinských Julských Alp.... celý článek

Kdo bude hnán k odpovědnosti za lavinovou smrt v Crans-Montana?

Klofcová je pověřenou mluvčí CzechTourism

registrovat

Hledáte ubytování v Česku nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny.
Cestovní pojištění od Porovnej24.cz
Turistický informační portál WhereToStay.Tips kde naleznete fantastické rady kde se ubytovat, kde jíst a co vidět, v lokalitách celého světa.





Nejčtenější články

Dolomity a Julské Alpy 2019

Dolomity a Julské Alpy 2019

STEZKA KORUNAMI STROMŮ Přinášíme aktuální zprávy z Dolomit - Trentina a Jižního Tyrolska. Doplňujeme je o novinky z italských i slovinských Julských Alp.
Dřevěná kola Samorost

Dřevěná kola Samorost

OUTDOOROVÉ VYBAVENÍ Originální horská a městská kola s dřevěným rámem vznikají v Popicích u Znojma. Dovře opracovaníé akátové dřevo je téměř nezničitelné, lehce pruží a navíc se na něm můžete cítit jako designový trendsetter či
Český statistický úřad bere data od Airbnb

Český statistický úřad bere data od Airbnb

Český statistický úřad a Airbnb se dohodly na sdílení anonymních agregovaných dat o krátkodobých pronájmech přes platformu Airbnb pro statistické účely. Uzavřené partnerství, první svého druhu ve střední a východní Evropě, využije statistika
Tiskovou mluvčí turistických středních Čech Vurbsovou nahrazuje Kubíčková

Tiskovou mluvčí turistických středních Čech Vurbsovou nahrazuje Kubíčková

Středočeskou centrálu cestovního ruchu opouští tisková mluvčí Lucie Vurbsová. Jako externí spolupracovnice z PR agentury dala propagaci středních Čech řád, pravidelnost a atraktivitu. Od zítřka její práci přebírá úřednice Kateřina Kubíčková z krajského
Ředitel startuje naživo

Ředitel startuje naživo

Úspěšný výcvik pro budoucí učitele zvaný Učitel naživo je v Česku už poměrně zaběhnutou značkou. Vybral 30 nadějných studentů, kteří v září nastoupí do studia již 4. ročníku akreditovaného výcviku. Pro letošek

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Valdštejnské slavnosti Frýdlant 19.-21.5. 19.5.
Hanseboot - veletrh Německo, Neustadt in Holstein 24.-26.5. Lodě a čluny 24.5.
Den starokladrubského koně Kladruby nad Labem Koně 25.5.
Ratolest Fest Praha, Rašínovo nábřeží 25.5.
Výstava stanů Praha, Letňany 31.5.-25.8. 31.5.
Umění ve městě České Budějovice 1.6.-30.9. 1.6.
Dronfest Plzeň, Depo 2015 1.-2.6. 1.6.
Zubačka - začátek sezony Tanvald Nostalgický vlak 1.6.
Veletrh vědy Praha, Letňany 6.-8.6. 6.6.
Rodina a volný čas - veletrh Louny 7.-9.6. 7.6.

Diskuse

1211 českých novinářů vodák Marek, 21.5.2019 14:53, 16 příspěvků
Autor Horydoly - Andrea Černá, 20.5.2019 17:43, 16 příspěvků
Autor Vrf, 20.5.2019 14:42, 16 příspěvků
Autor Dvojí metr?, 20.5.2019 8:58, 16 příspěvků
Název článku janbery, 19.5.2019 22:42, 16 příspěvků
Autor Jan Vokounek (Vokoun), 19.5.2019 21:24, 16 příspěvků
Autor Vrf, 19.5.2019 20:46, 16 příspěvků
rok 1968 Rudoarmejec Kuba Turek, 19.5.2019 19:46, 83 příspěvků
Název článku Kuba Turek, 19.5.2019 19:32, 16 příspěvků
Název článku janbery, 19.5.2019 18:50, 16 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Trail Praha na Petříně dá... Horydoly , 20.5.2019 22:16
Baranie a Priečné Horydoly , 19.5.2019 11:20
Знакомства для секса Raymondset Raymondset, 16.5.2019 18:47
Akce v Praze Horydoly Open, 16.5.2019 12:08
Re: Články, vysvětlení a ... Kuba Turek, 16.5.2019 11:13
Haimaom boulder cup 2019 Horydoly Open, 14.5.2019 12:02
Alkohol Horydoly Open, 14.5.2019 11:25
Je možné chodit po vodě? ... milan šupa, 10.5.2019 18:39