Reisten, víno od Templářských sklepů

Reisten, víno od Templářských sklepů
Jakub Šamšula předvání moderní vinařskou technologii Reisten.
Autor snímku Miroslav Feszanicz
SDÍLEJ:

ROZHOVOR Butiková vína pro vrcholnou gastronomii vyrábí vinařství Reisten v Pavlově pod malebnou siluetou Dívčího hradu (Meidenburg). Produkcí pouhých 120 tisíc lahví neoslňuje, ale naopak přísně dodržuje koncept vysoce kvalitních vín.

Reisten, víno od Templářských sklepů
Vinice pod Dívčím hradem.
Autor snímku Miroslav Feszanicz
Jak na to

Booking.com

V současné době spadá Reisten pod pod družstvo Templářské sklepy Čejkovice, jeden z největších vinařských komplexů v České republice. V Pavlově produkovaná vína však stále prodávají pod značkou Reisten.

O zajímavém vinařství jsme vedli rozhovor s obchodním a marketingovým ředitelem Bohdanem Špičkou a sommeliérem Jakubem Šumšalou, čejkovickým rodákem a soukromým vinařem, který s Templářskými sklepy spolupracuje.

Proč jste si vybrali název Reisten?

Špička: Reisten založili v roce 1999 tři společníci, kteří ho od začátku budovali jako výkladní skříň moravského vinařství. Chtěli produkovat vína světové úrovně, a také je měli zájem exportovat. Jak to bývá, lidé se scházejí, ale také rozcházejí. Za vískou budovali nový, moderní výrobnu, která mezi nimi způsobila neshody. Jako mnoho dalších u nás začali stavět, ale špatně si rozvrhli finanční plán. Prodej byl jedinou možností, jak z tíživé situace se ctí vycouvat.

Družstvo Templářské sklepy Čejkovice tehdy koupilo rozestavěný provoz a stavbu dokončilo. Vinařství nechalo původní název Reisten. Čejkovičtí patří s výstavem pěti milionů lahví do první pětky největších českých vinařů. Proto do chodu vinařství Reisten, které produkuje pouze 120 tisíc lahví, nezasahují. Stalo se z něj malé, luxusní vinařství na nejexkluzivnější vinařské a vinohradnické adrese. S Templářskými sklepy má společný marketing a reklamu. Ale jinak jsou pánové z Reistenu téměř absolutní autonomní jednotka.

Šamšula: Název pochází ze zkomoleného názvu stavby zvané Rajstna v Lednicko-valtickém areálu. Stojí na kopečku jménem Reisna nedaleko hraničního přechodu Valtice - Schrattenberg na rakousko-moravském pomezí a má podobu vítězného oblouku. Původní firma ho měla dokonce na etiketách svých vín, neboť plánovala příhraniční obchody s rakouskými odběrateli.

Reisten obhospodařuje v současnosti 30 hektarů vinic. Začínají kousek za provozní budovou našeho vinařství. Ta naše se jmenuje vinice U Božích muk. Obecně máme vinohrady napůl zatravněné a druhou půlku tvoří černý úhor. Příští rok to obměníme. Ono totiž když je bláto, tak jsou díky zatravnění zelené práce a sklizeň daleko snadnější.

Praktikujeme standardní střední vedení révy. Na vinici U Božích muk však stříháme révu systémem jeden kmínek, jeden tažeň, tedy jednoletý vyzrálý výhon. To v praxi znamená průměrný výnos od 1,5 do 2 kg. Nízký výnos nám však zaručuje vysokou kvalitu hroznů a následně i vína. Zatěžujeme keře daleko méně, aby vynikla odrůdovost jednotlivých kultivarů. Když si představíte, že z kilogramu hroznů máte zhruba 60 %, které připadají na víno, tak si dovedete představit, kolik hroznů musíme sesbírat. Sklízíme totiž ručně. 

Jak zpracováváte hrozny?

Šamšula: Jakmile přivezeme hrozny do provozu, začíná šetrné zpracování. Vlastníme unikátní separátor, ve kterém se po odzrnění skutečně separují pouze jednotlivé zdravé a nepoškozené bobulky. Ty nahnilé, suché či jinak poškozené padají do jiné nádoby.

Provoz máme klasicky vybavený pneumatickým lisem, což je dnes ve většině vinařství standardem. Také v příznivých ročnících macerujeme hrozny. Bílé hrozny odzrníme, separujeme, pomeleme a necháváme jeden či dva dny ležet na slupkách. Vína jsou potom intenzívnější co do barvy i chuti. Následně rozdrcené bobule lisujeme, mošty necháme vysedimentovat, aby se hrubé částice usadily na dně, a stáčíme do kvasného tanku.

Samozřejmě máme i nerezové nádoby na výrobu červeného vína, které však však vyžaduje jinou výrobní technologii. V tomto případě cisterny přímo plníme rmutem z rozdrcených modrých hroznů. V průběhu kvašení a díky vznikajícímu alkoholu se ze slupek uvolní barvivo. Následně obsah přečerpáme do lisu a z takto upraveného moštu dostaneme červené víno.

Tanky, které tu máme, jsou duplikátorové. Mají tedy dvojité stěny a díky tomu můžeme mošt zahřívat nebo ochlazovat. To je důležité při maceraci bílých hroznů, které v této době nesmí kvasit. Musíme proto mošt chladit. Při výrobě červených vín je třeba naopak rmut ohřívat. Červené běžně kvasí zhruba něco přes týden a speciální červená vína zůstávají v kvasném tanku až měsíc. V Reistenu se zaměřujeme především na bílá vína. Červených tu vyrábíme pouze něco kolem deseti procent.

Reisten vinařství Pavlov.

Špička: Vinařství Reisten má ve své nabídce i sekty, kvašené francouzskou metodou v lahvích. V tomto ohledu raději kooperujeme se specializovanými firmami, kterým dodáváme naše víno. K výrobě sektů se používají odstřelovací linky, což jsou hodně drahé stroje, které odstraňují provizorní zátky a usazený sediment v hrdlech lahví. Pro nás je nákup takového stroje při produkci deset tisíc lahví sektu ekonomický nesmysl. Navíc na Moravě existují dvě firmy, které danou technologii mají. My zase nemáme problém s nimi spolupracovat. Pouze jim dodáme výchozí surovinu, tedy víno, a po čase si odvezeme hotový sekt. Tutéž službu nabízejí běžně i některé rakouské firmy. Spolupracujeme s firmou Petrák z Kobylí a jsme s jejich prací velice spokojení. Naši zákazníci také.

Korek nebo šroubový uzávěr?

Špička: Vinařství Reisten nabízí zákazníkům čtyři řady vína. Jsou to Kabinett, která prosadil zdejší sklepmistr Zdeněk Musil, a která jsou svěží, dobře pitelná a vhodná jako vína pro každý den. Vína mají šroubové uzávěry. Další jsou Classic, která už představují vyšší třídu. Jsou suchá, hravá a lehká s obsahem cukru do 10g/l a obsahem alkoholu do 13 %. Jsou zátkovaná korkem. Vyšší třídu představují řady přívlastkových vín Maidenburg a Materle. Poslední řadu vyrábíme pouze z vinice U Božích muk. Mimochodem název Materle je jen překlad tohoto názvu v hornorakouském nářečí.

Šroub nebo korek? To je v Evropě dosud velice přetřásaná otázka. My používáme oboje. Korek je snad nejvhodnější a staletími ověřený uzávěr, ale má také nevýhody. Například, když lahev otevřete, už korek rukou málokdy vrátíte nazpět a je dále problém víno uskladnit v horizontální poloze. Také někdy dostává víno po nekvalitním korku pachuť. To vše šroubové uzávěry odstraňují. V Reistenu jsme začali už dříve s moderními šroubovými uzávěry experimentovat a nakonec je začali nasazovat na řadu Kabinett. Ze začátku k nim měli klienti výhrady, ale rychle si zvykli.

Původně začali v Evropě šrouby vinaři používat pro lacinější vína, ale následně objevili výhody tohoto uzávěru. Pokud nedopijete lahev, můžete ji uzavřít a vleže uschovat pro další použití, aniž by víno zoxidovalo. Dnes po nich sahají i renomované vinařské firmy. Například v Rakousku, Austrálii nebo na Novém Zélandě šroubové uzávěry jasně vedou. Ukázalo se dokonce, že je šroubový uzávěr vhodný i pro archívní vína.

Horydoly.czVÝLET do Dolních Věstonic a Pavlova

Vinařství Reisten.

V našem případě to byla i otázka nabídky českých skláren. Na začátku tohoto příběhu byla cena láhve, připravené pro šroubový závěr, výrazně dražší než klasická láhev. V současnosti se ceny obou typů srovnávají. Záleží na každém vinaři, co si vybere. I korkové zátky mají svoje specifika. Běžně se vyrábějí tak, že tam, kde dochází ke styku s vínem, je ploška z kvalitního korku. Střed tvoří méně kvalitní korek nebo lisovaná korková drť. Máme tu i celokorkové zátky. Tento typ z tzv. celokorku je výrazně nákladnější. Ještě existují plastové zátky z tzv. umělého korku, což považuji za slepou cestu. Po prvotním nadšení se od nich upouští, protože občas, zvláště po necitlivém transportu, z hrdla vystřelí a obsah lahve se vylije. Totéž se týká i skleněných zátek. Málo se ví, že tyto uzávěry musíte pečlivě zacvaknout. Na to je ovšem potřeba nákladná technologie a navíc je tento uzávěr sám o sobě úplně nejdražší.

Ve vinařském provozu jsme neviděli žádnou místnost na posezení. Kde necháváte degustovat?

Špička: Degustační místnost má vinařství Reisten v renovovaném stavení mimo výrobu. Najdeme ho přímo v obci Pavlov. Zatím mu říkáme pracovně Stodola a jde, alespoň podle mne, o velice příjemný prostor pro pořádání degustací či jiných akcí. Zde se setkáváme od května s příznivci našich produktů a oni jsou naopak zvědaví, co jsme jim připravili nového. Kde Stodolu v Pavlově najdete, v tom vám u hlavní cesty pomůže příslušný ukazatel.

Reisten vinařství Pavlov.

Šamšula: Původní majitelé nám zanechali další tradici, že burgundské odrůdy, tedy Rulandské bílé, šedé, modré a Chardonnay, plníme do tradičního tvaru burgundských lahví. Ostatní vína do lahví typu Bordeaux. U názvů burgundských odrůd se držíme v názvech jejich mezinárodního standardu Pinot Noir, Blanc či Gris. Samozřejmě odrůdy Pálava a Ryzlink vlašský apod. uvádíme česky. Kromě uvedených odrůd dále vyrábíme Riezling, tedy Ryzlink rýnský, Pálavu, Savignon Blanc. Z modrých odrůd to jsou již zmíněný Pinot Noir, Merlot a Svatovavřinecké.

Každý sommelier má svoje preference. Mému srdci jsou milé burgundské kultivary. Bohužel se zdá, že v moravských vinicích ustupuje vynikající a staletí adaptované Rulandské šedé, které má malé bobule, nemá tak vysokou výtěžnost a musí se kvůli barvě bobulí opatrně lisovat. Na ústupu je také Rulandské bílé, což je podle mne velká škoda, protože se tato odrůda na lahvích chová lépe než Chardonnay, a jsou z ní neuvěřitelně dobrá vína. Mrzí mne, že Češi na Rulandské bílé zapomínají. Jsou ale tací, kteří kvůli této odrůdě k nám rádi jezdí a někteří dokonce soudí, že nejlepší děláme právě u nás v Reistenu!

INFO: Reisten


Zobrazit místo Turistika na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


3D tisk na zakázku pro projektanty, architekty, konstruktéry a návrháře

3D tisk na zakázku pro projektanty, architekty, konstruktéry a návrháře

Vyrábíte, designujete, stavíte, projektujete, navrhujete, konstruujete? Ve vaší práci vždy nastane okamžik, kdy se myšlenky zhmotňují. Kdy už nestačí nákres na papíře ani virtuální realita na obrazovce počítače. Je potřeba... celý článek

Jaro začne ve středu před půlnocí

Ve Středočeské centrále cestovního ruchu nikdo nevydržel dlouho

registrovat

Hledáte ubytování v Česku nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny.
Cestovní pojištění od Porovnej24.cz
Turistický informační portál WhereToStay.Tips kde naleznete fantastické rady kde se ubytovat, kde jíst a co vidět, v lokalitách celého světa.





Nejčtenější články

Outdoorové půjčovny

Outdoorové půjčovny

AKTUALIZACE Vyrazíte v zimě za lezením do Vysokých Tater? Chcete přejít ledovec? Zkoušíte skialpinismus? Potřebujete sněžnice? A co feráty v létě?
Přátelská poušť v Izraeli

Přátelská poušť v Izraeli

Izrael jako historicky velice bohatá země, má turistům co nabídnout. Návštěvník si může vybrat od nejstarších památek na lidské osídlení, přes bohatou a bouřlivou historii, až po moderní současnost. To nabízejí
Ve Středočeské centrále cestovního ruchu nikdo nevydržel dlouho

Ve Středočeské centrále cestovního ruchu nikdo nevydržel dlouho

Markéta Wernerová odchází k 15. březnu 2019 na vlastní žádost z pozice ředitelky Středočeské centrály cestovního ruchu. Rezignaci na dosavadní funkci vzala na vědomí Rada Středočeského kraje.
Jaro začne ve středu před půlnocí

Jaro začne ve středu před půlnocí

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací
6 % Rakušanů jsou členové Alpenvereinu

6 % Rakušanů jsou členové Alpenvereinu

Rakouský alpský spolek ÖAV (Österreichischer Alpenverein) zaregistroval v roce 2018 největší počet členů. V tomto horolezecko-turisticko-ochranářsko-outdoorovém spolku bylo 573 178 členů. Jeho větší bratrská organizace DAV (Deutscher Alpeneverein) zazanamenal stejný úspěch a vloni registroval 1 197 049 členů.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
IBTM - veletrh Saudská Arábie, Abu Dhabi 25.-27.3. 25.3.
Taipei Cycle - veletrh Taiwan 27.-30.3. 27.3.
Blik blik festival světla Plzeň 29.-30.3. 29.3.
For Bikes - veletrh Praha, Letňany 29.-31.3. 29.3.
Vodácký den Choceň   30.3.
Tourism Expo - veletrh Olomouc, Flora 5.-6.4. Cestovní ruch 5.4.
Vodácký ples Týnec nad Sázavou, hotel 6.4. 19:00
Pro Winter - veletrh Itálie, Bolzano 9.-11.4. Horské technologie 9.4.
Velikonoce - výstava Mělník, Regionální muzeum 9.-28.4. 9.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-13.4. 11.4.

Diskuse

jasný recept libor, 25.3.2019 20:20, 1 příspěvek
Neumax Jirka, 25.3.2019 15:17, 6 příspěvků
likvidace všeho co není m... Petr Vaindl, 25.3.2019 12:09, 101 příspěvků
Fotka Tomáš Mähring, 23.3.2019 20:32, 1 příspěvek
Krkonošský survival Mates, 22.3.2019 15:08, 3 příspěvky
imunita Martina, 22.3.2019 11:07, 15 příspěvků
Masakrózní Skiák, 21.3.2019 17:32, 1 příspěvek
Koloběžka Lenka, 21.3.2019 9:40, 11 příspěvků
Snad jo Skiák, 20.3.2019 19:16, 2 příspěvky
Czech Tourism PK, 20.3.2019 18:07, 2 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Léto 2019: Lesnická praco... Horydoly , 20.3.2019 22:48
Přivítejte jaro ve Středo... Horydoly , 20.3.2019 22:38
Ekologie Horydoly , 20.3.2019 22:33
Na Šumavě odstartoval dru... Horydoly , 20.3.2019 9:22
Průměrný Čech na dovolené? Horydoly , 20.3.2019 9:15
Handbike Horydoly , 20.3.2019 9:11
Chytremapy.cz Horydoly , 16.3.2019 12:54
Katastrofa, zvaná vnitřní... milan šupa, 15.3.2019 19:21