České hory AKTUÁLNĚ 2018/2019

České hory AKTUÁLNĚ 2018/2019
Monínec.
Autor snímku Horsefeathers
SDÍLEJ:

KONEC SEZONY Hory a doly v Čechách i na Moravě nabízejí pohádkové terény pro milovníky všech zimních dobrodružství. Sníh a led láká nejenom na běžky, sjezdovky a snowboard, ale také na sněžnice nebo ledové lezení.

Jak na to

Průběžně přijímáme informace v diskusi pod tímto článkem nebo emailem redakce@horydoly.cz. Zajímají nás podmínky na horách, novinky v ubytování, dopravě, na sjezdovkách i běžkách.

22. dubna

Konec lyžařské sezony

O Velikonocích ukončily lyžařský provoz poslední skiareály v Čechách i na Moravě.

18. dubna

Krušné hory

Sjezdovky a lanovky na Klínovci budou v provozu do Velikonočního pondělí 22. dubna.

4. dubna

Krkonoše

Prázdné sjezdovky, nulové fronty u turniketů a 50-100 cm sněhu, to jsou aktuální podmínky ve Skiareálu Špindlerův Mlýn. Jarní lyžovačku si mohou zájemci užít do 14. dubna. "Sněhové podmínky ve Špindlu jsou stále vynikající, proto jsme se rozhodli ukončit letošní sezónu až v polovině dubna. Lyžovat se bude na straně Svatého Petra," uvedl ředitel skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš. "Pro nadcházející víkend mají lyžaři mají k dispozici černou, červenou a modrou sjezdovku ve Svatém Petru a Hromovku." 

24. řezna

Monínec

Večerní lyžování na Monínci poskytuje stále ještě pevný ztuhlý sníh na sjezdovce.

22. března

Beskydy

Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích se o víkendu rozloučí stylově s lyžařskou sezónou. Od pátku 22. do neděle 24. března si budou moci návštěvníci střediska zalyžovat za poloviční ceny. Poté se již vleky definitivně zastaví. "Sněhu na sjezdovkách je ještě stále dost, takže by se klidně dalo lyžovat ještě minimálně dva týdny, ale s teplejším počasí už lidé mění lyže za kola a na zimní sporty nemají myšlenky. Lyžařskou sezónu tak pro klesající zájem návštěvníků uzavíráme s koncem období jarních prázdnin," říká šéf Ski areálu Razula Martin Pařízek. Lyžovat se bude v pátek 12-17:30 h, v sobotu 8:30-16 h a v neděli 8:30-17:30 h. "Klesajícímu zájmu lyžařů jsme se museli rychle přizpůsobit. Nabídku lyžařských pobytů jsme ukončili o dva týdny dřív a nahradili jsme je jarními pobyty s jógou, nordic walking a dalšími lekcemi cvičení, o které nyní mají hosté větší zájem,“ doplňuje Tomáš Blabla, ředitel Resirtu Valachy, který zahrnuje kromě lyžování také hotely a aquapark.

Beskydy.  

16. března

Špindlerův Mlýn

Skiareál Špindlerův Mlýn spouští 18. března prodej celosezonních skipasů Chytrá Sezonka pro příští zimní sezonu, která stojí 5490Kč. Lyžovat s tímto skipasem je možné ještě v této sezoně a celou příští zimu. Výhodný nákup je časově omezený a platí do 30. dubna.

Špindlerův Mlýn.   

15. března

Nový sníh v Česku 

V Česku nasněžilo na horách mnoho centimetrů sněhu. Prodloužila se tak lyžařská sezona. Lipno hlásí půl metru sněhu, 12 km upravených běžkařských tratí a v provozu všechny sjezdovky.  Zadov upravil 30 km běžeckých tratí a na Kobyle se sjezduje na šedesáti centimetrech sněhu. Na šumavském Špičáku jezdí všechny vleky a v provozu jsou všechny sjezdovky.

Na Klínovci leží prašan, sjezduje se na všech sjezdovkách a dá se sjet až do Jáchymova. Funguje večerní lyžování a jezdí všechny skibusy. Na Plešivci je v provozu šest z deseti sjezdovek o délce 7 km. Na Bublavě jezdí všechno. Lanovky i vlek jsou v provozu v Mariánských Lázních. Bez problémů se lyžuje v Telnici

Všechna velká lyžařská střediska v Krkonoších a Jizerských horách mají výborné podmínky pro sjezdaře i běžkaře. Lyžovat se bude nejspíše ještě začátkem dubna.

Špindlerův Mlýn.

V Jeseníkách se ochladilo a napadl sníh. Všechna lyžařská střediska jsou v provozu a strojově se upravují všechny důležité běžecké trasy. Na horách leží půl metru až metr a půl sněhu. 

O víkendu se bude lyžovat naposledy na Bouřňáku (Krušné hory) a v Perninku ve skiareálu Pod Nádražím (Krušné hory). Nezájem lyžařů ukončí v neděli lyžování na Ještědu (Jizerské hory).

Rokytnice nad Jizerou.  

14. března

Beskydy

Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích zůstává v provozu. Podmínky na sjezdovkách jsou stále velmi dobré, díky bohaté sněhové nadílce ze začátku roku si drží kvalitní podklad bez vyježděných míst, z tohoto pohledu by se tedy klidně dalo lyžovat ještě dlouho. "S příchodem jarního počasí, kdy už se lidé těší na jiné sportovní aktivity a mnozí už vyměnili lyže za kolo, ale návštěvnost postupně klesá," připomíná Martina Žáčková z rezortu Valachy, pod který Razula spadá. V příštím týdnu proto bude Ski areál Razula od pondělí do čtvrtku uzavřen, lyžovat se bude znovu od pátku 22. do neděle 24. března a to zřejmě v letošní lyžařské sezóně již naposledy. 

Zabijačka.  

4. března

Krkonoše

Ve skiareálu Rokytnice nad Jizerou je otevřeno více než 16 km sjezdových tratí a lyžařské podmínky jsou výborné. V provozu je bez omezení také rodinný skiareál Studenov, který je se svými širokými mírnými svahy vhodný zejména pro začínající lyžaře a pro rodiny s dětmi. "Převážná část zimní lyžařské sezóny je za námi, ale čeká nás ještě ta nejhezčí, kterou Rokytnice nabízí - jarní lyžování na jižních svazích Lysé hory. Jarní prázdniny pro většinu regionů pomalu končí a ubývá tak největšího náporu návštěvníků. Ti, kteří si v březnu udělají čas a vyrazí do hor, určitě nebudou litovat,“ uvádí Vít Pražák, ředitel Skiareálu Rokytnice nad Jizerou.

Rokytnice nad Jizerou.  

7. února

Beskydy

Skiareál Razula zprovoznil díky bohaté sněhové nadílce snowtubing na rodinné sjezdovce Horal. "Je potřeba opravdu velké množství především přírodního sněhu a ten letos konečně zase máme k dispozici. Minulé zimy byly v tomto směru slabší, snowtubingovou dráhu jsme za posledních pět let měli v provozu jednou a navíc jen krátce, protože pak přišla obleva," říká šéf skiareálu Razula Martin Pařízek. Snowtubing spočívá v jízdě připraveným sněžným korytem na nafukovacích člunech. 

Snowtubing na Razule.

6. února

Krkonoše pro běžkaře

Portál Bílé stopy zobrazuje informace o aktuálním stavu upravenosti běžeckých a turistických lyžařských stop v reálném čase na celém území České republiky. Data jsou získávána z GPS zařízení instalovaných v rolbách, které tratě projíždí. V Krkonoších je letos nově umístěna GPS v rolbě upravující běžecké tratě na Horních Mísečkách. "Informace z GPS na web je přenášen z roleb jedenácti upravovatelů v Krkonoších," uvedl Radek Vich ze Svazku Krkonoše. "Konkrétně to jsou tito upravovatelé: Jizerky pro Vás (okolí Kořenova), Sportovní areál Harrachov, Spartak Rokytnice nad Jizerou, obec Vítkovice v Krkonoších, TJ Vysoké nad Jizerou, Skiareál Špindlerův Mlýn - Horní Mísečky, HSK Benecko, TJ SVS Krkonoše Vrchlabí, obec Strážné, Skiresort Černá hora (Jánské Lázně, Pec pod Sněžkou), Saggaserovy boudy - oblast východních Krkonoš. A jeden upravovatel je v polských Jakuszycích, kde probíhá monitoring pomocí GPS nově po dvou letech." 

5. února

Krkonoše

Ve skiareálu Studenov - Rokytnice nad Jizerou je od poloviny ledna v provozu nová sedačková lanovka.

2. února

Beskydy

Sníh dostatečně pokryl všechny sjezdové i běžecké tratě ve Velkých Karlovicích.

Velké Karlovice a Razula.

25. ledna

Ještěd

Lyžařský skokanský můstek pro děti byl zprovozněn ve Skiareálu Ještěd, kde je součástí dětské zóny Maxiland. Nový můstek bude sloužit jako první stupeň přípravy malých skokanů a sdruženářů.

24. ledna

Beskydy

Běžkařské trasy ve Velkých Karlovicích jsou v ideální kondici a pravidelně upravované.

Běžkařské trasy ve Velkých Karlovicích v Beskydech.  

23. ledna

Krkonoše

Černohorská sáňskařská dráha z Černé hory do Janských Lázní měří 3,5 km. Sáňky je možné vypůjčit na horní stanice lanovky, nebo et na svých. 

15. ledna

Nebezpečné lesy

Na větvích a stromech vysoká vrstva mokrého a těžkého sněhu, k tomu silný vítr a neustávající sněžení, zaváté cesty i ukazatele, mlha. Tak vypadají lesy v Krušných horách. Lesníci varují běžkaře, lyžaře, skialpinisty i pěší a upozorňují na riziko pádu stromů. Do porostů se nevydávají ani lesníci. I pro ně jsou lesy nad šesti sty metry nad mořem nebezpečné. Až se počasí umoudří, začnou uvolňovat přístupové cesty a zjišťovat rozsah poškození. Hodně sněhu je také v Jizerských a Orlických horách, v Jeseníkách, Beskydech i na vrcholcích Šumavy. Na Vysočině jde hlavně o Žďárské vrchy a okolí Kamenice nad Lipou na Pelhřimovsku a České Kanady. "Návštěvníci horských lesů by měli být opatrní, a především běžkaři ve stopě, kde mohou ležet stromy," říká Pavel Indra, ředitel lesního a vodního hospodářství Lesů České republiky.

Krušné hory.  

12. ledna

Krkonoše

Horská služba v Krkonoších varuje před lyžováním a turistikou v lavinových lokalitách. Jedná se především o Luční a Studniční horu, Kotel, Labský a Obří důl, Sněžné jámy a severní svahy v okolí Sněžky. Na hřebenech leží okolo 120 centimetrů sněhu. Uvolnění laviny je možné již při malém zatížení.

2. ledna

Klínovec

Největší skiareál v Krušných horách vznikl propojením Klínovce, Neklidu a Božího Daru. Lyžuje se na sjezdovkách o délce 31,5 km. K dispozici je 5 lanových drah, z toho 2 s krycí bublinou. Skipass InterSkiregion naví umožňuje lyžovat na Klínovci a Fichtelbergu na celkem 47 km sjezdových tratí, mezi oběma areály jezdí skibus zdarma.

31. prosince

Rokytnice na Jizerou

Po 15. hodině na Silvestra se bez náhrady zastavila lanovka na Lysou horu. Technická závada umožnila pouze svézt lyžaře sedící na sedačkách do dolní stanice. Všichni ostatní měli smůlu - ubytovaní na Dvoračkách i dalších chatách na úbočí Lysé hory, rozdělené rodiny s dětmi na sjezdovkách, lidé s objednaným silvestrovským menu na Dvoračkách, běžkaři a skialpinisté mířící přes hřebeny do Harrachova, do Špindlerova Mlýna, na Mísečky a na boudy na hřebenech. 

27. prosince

Dolní Morava

Skiareál Dolní Morava má novou modrou sjezdovku Vyhlídková. Měří 1050 metrů, převýšení má 165 metrů, a celá je uměle zasněžovaná. Obě části skiareálu jsou propojené do jednoho skipasu, který umožňuje lyžovat na celkem deseti kilometrech sjezdovek.

Dolní Morava. Sjezdovka U slona.  

18. prosince

Czech Skipass

Czech Skipass – lyžařská celosezonní permanentka, která umožňuje návštěvníkům užít si 215 km sjezdových tratí ve 23 domácích skiareálech, zahrnuje 40 lanovek a 135 vleků, přičemž cena (11 000 Kč dospělí a 8000 Kč děti) se oproti loňsku nezměnila. "Na letošní sezónu mají držitelé CzechSkipassu k dispozici o 25 km více sjezdovek a zvýšil se komfort pro zákazníky, protože došlo k dalším výměnám starších vleků za nové lanové dráhy," uvedl Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek.

14. prosince

Ještěd

Skiareál Ještěd startuje zimní sezonu večerním lyžováním a otevřením nové lyžařské školy na osvětlené sjezdovce F10 dnes v pátek 14. prosince od 17:00 h. "Rozšířená výuková zóna bude sloužit k privátním i skupinovým lekcím s našimi instruktory z Ještěd Ski School. Bude otevřena od soboty 15. prosince denně od 8 do 15 hodin, stejně jako je provozní doba sjezdovek. K výuce poslouží dva pojízdné pásy v délkách 32 a 42 m a také pohádkové slalomy a další atrakce," uvádí Renata Balašová ze Skiareálu Ještěd.

Ještěd.

1. prosince

Monínec

Areál Monínec dnes přivítá nejlepší světové snowboardisty na akci Horsefeathers Sneak The Tweak. Program je však určen i méně zkušeným snowboardistům. Na monínecké trati, jež bude připravena speciálně pouze pro tuto událost, se představí například švédský účastník letošních olympijských závodů Mans Hedberg a držitelé řady medailí ze snowboardových soutěží Islanďan Halldór Helgason a Čech Dušan Kříž. Akce však bude určena i pro všechny ostatní, kteří jezdí na snowboardu a troufnou si na svah plný překážek a dalších záludností. Zkušení snowboardisté jim přitom budou poskytovat rady, jak sjet trať technicky nejlépe. "Známí světoví snowboardisté byli na Monínci již vloni. Letos je však tato akce specifická tím, že se k nám sjede opravdu výběr těch nejlepších, kteří se jinak do Česka vůbec nedostanou," říká Jaroslav Krejčí ml., ředitel Areálu Monínec.

Monínec.

14. listopadu

Tanvaldský Špičák

Skiareál Tanvaldský Špičák ohlásil letošní zimní novinky. Spustí čtyřsedačkovou lanovku krytou bublinou, která nahradí starý vlek  na sjezdovkách Slalomák a Kostelní. Parkoviště číslo 1 dostalo nový povrch z asfaltové drti. Silnice od Bedřichova a Albrechtic jsou opravené a částečně nově vyasfaltované. Celodenní permanentka stojí 640 Kč. Do konce listopadu lze koupit sezonní skipasy se slevou.  

Horydoly.czNEWS: Letošní investice v českých skiareálech 

 

9. listopadu

Praděd

V Jeseníkách na Pradědu se možná nebude letos sjezdovat. Skiareál Figura, hotel na Ovčárně a chata Švýcárna se ocitly v insolvenčním řízení manželů Figurových.

31. října

Šumava

Na Šumavě ve Filipově Huti napadlo hodně sněhu.

13. října

Monínec

Monínec otevře lyžařskou sezonu v polovině listopadu. Lyžaři zde budou moci poprvé jezdit v sobotu 17. listopadu. Areál Monínec nabídne u dolní stanice lanovky zrekonstruovanou pokladnu, lyžařskou školu a dětskou hernu. Novým provozovatelem dolní půjčovny a prodejny lyžařského vybavení bude Intersport. V horní části areálu se vedle Hotelu Monínec otevře dependance Nová Javorka, jenž poskytne ubytování pro 54 osob, včetně hendikepovaných a konferenční místnost. Školní skipark se v dolní části areálu přesune oproti předchozím sezónám na druhou stranu lanovky. Záská více prostoru a bude vybavený jezdícím pásem a navazujícím vlekem.

Monínec bude v provozu pro denní lyžování 9-16 h a večerní 18-21 h. Denní lyžování bude na začátku sezony k dispozici od pátku do neděle a večerní od úterý do soboty. Zatímco u pokladny bude stát celodenní skipas v hlavní sezóně 595 korun, přes e-shop zájemce zaplatí o 50 korun méně. Dětský skipas bude stát u pokladny 480 a přes e-shop 430 korun. "Očekáváme, že největší zájem bude opět o víkendová lyžování. Z nabídky jednotlivých tarifů budou návštěvníci dávat pravděpodobně přednost zejména těm 4hodinovým. Většinu cen jsme ponechali stejných jako vloni," uvádí Jaroslav Krejčí mladší, ředitel Areálu Monínec.

Horydoly.cz České hory na Horydoly:

20182016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 2011 

2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004


Zobrazit místo Skiareály - Skiarea na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Střední Čechy AKTUÁLNĚ 2024

Střední Čechy AKTUÁLNĚ 2024

KONĚPRUSY Co je nového na Karlštejnsku, Křivoklátsku, Rakovnicku, v Českém krasu a dalších zajímavých místech středních Čech? Přečtěte si krátké zprávy.... celý článek

Bruslení v Praze 2023/2024

Pašijový svatý týden Velikonoční

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Bruslení v Praze 2023/2024

Bruslení v Praze 2023/2024

AKTUALIZACE Praha zprovozňuje zimní bruslařské plochy. Přinášíme přehled možností na bruslení v hlavním městě. 
Velikonoční veselí na zámcích a hradech ve středních Čechách

Velikonoční veselí na zámcích a hradech ve středních Čechách

Oslavit Velikonoce můžete ve středočeských zámcích a hradech Loučeň, Mcely, Okoř, Křivoklát a Týnec nad Sázavou.
Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Hrady a zámky ve středních Čechách nachystaly pro návštěvníky řadu novinek. Speciální prohlídky, přednášky a bohatý program připravili kasteláni už na Velikonoce. Na své si o velikonočních svátcích přijdou hlavně děti. Hlavní sezona
Tradice a zvyky předků v Přerově nad Labem

Tradice a zvyky předků v Přerově nad Labem

Jaro na vsi můžete zažít ve skanzenu Přerov nad Labem. V celém areálu se budou připomínat od 16. března do 7. dubna staré zvyky a obyčeje, které provázely po celé jarní období
Pašijový svatý týden Velikonoční

Pašijový svatý týden Velikonoční

Nejvýznamnější křesťanské svátky Velikonoce, kdy byl ukřižován a potom vstal z mrtvých Ježíš, jsou úzce spjaté se starými pohanskými rituály. Každý den tak zvaného Svatého týdne přes Velikonocemi (též zvaný Pašijový týden)

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Noční běh pro Světlušku Praha, Výstaviště 25.4. 21:00
Padání - bouldering Žihle 26.-28.4. 26.4.
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Malše - splutí Římov   27.4.
Veselský vodácký maraton
Suchdol nad Lužnicí Info: lenka.steffanova@seznam.cz 27.4.
Sázavský maraton Zlenice Turistické kanoe 27.4.
Čarodějnický rej na zámku Benešov nad Ploučnicí 27.-28.4. 27.4.
Hanami - svátek sakur
Praha, Hanspaulka 27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Beltain - keltský svátek Nižbor 27.4. 12:00

Diskuse

xxqlbmwt where can i buy azithromycin pills, 25.4.2024 1:54, 118 příspěvků
cgnpioga metformin price in canada, 25.4.2024 1:40, 12 příspěvků
pzljmcwu tadalafil mexico, 25.4.2024 1:37, 118 příspěvků
agrekwvl how much is azithromycin 250 mg, 25.4.2024 1:21, 1 příspěvek
zkliuttd canadian pharmacies comparison, 25.4.2024 0:56, 2 příspěvky
paqqtjeu pharmacy mall, 25.4.2024 0:54, 2 příspěvky
Vrchlice Klekí Petra, 24.4.2024 10:53, 4 příspěvky
V Říčanech nejezděte rych... Michael Beranek, 21.4.2024 18:21, 3 příspěvky
Bernina strašný news, 20.4.2024 11:13, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23