České hory AKTUÁLNĚ 2017/2018

České hory AKTUÁLNĚ 2017/2018
Rokytnice nad Jizerou.
Autor snímku Skiroky
SDÍLEJ:

POSLEDNÍ SJEZDOVKY? Hory a doly v Čechách i na Moravě nabízejí pohádkové terény pro milovníky všech zimních dobrodružství. Sníh a led láká nejenom na běžky, sjezdovky a snowboard, ale také na sněžnice nebo ledové lezení.

Jak na to

Průběžně přijímáme informace v diskusi pod tímto článkem nebo emailem redakce@horydoly.cz. Zajímají nás podmínky na horách, novinky v ubytování, dopravě, na sjezdovkách i běžkách.

13. dubna

Poslední sjezdové lyžování?

O víkendu se bude lyžovat ve skiareálech Špindlerův Mlýn ve Svatém Petru (Krkonoše), na Ovčárně pod Pradědem (Jeseníky) a na Klínovci (Krušné hory).  

9. dubna

Krkonoše

Ve Špindlerově Mlýně  se bude lyžovat do 15. dubna. V provozu je skiareál Svatý Petr.

18. března

Krkonoše

Kvůli silnému větru zastavily provoz skiareály Špindlerův Mlýn a Černá hora. Nejezdí také lanovka na Sněžku.

15. března

Beskydy

V údolí a na kopcích ve Velkých Karlovicích mimo lyžařské svahy už sice sníh roztál a po cyklostezce Bečva se prohánějí první cyklisté, ale sjezdovky Razula i Horal stále nabízí kvalitní lyžování na zhruba 40 centimetrech sněhu. "Díky skvělé práci našich vlekařů jsou sjezdovky ve výborném stavu. O víkendu čekáme ochlazení, což by mělo podmínky ještě vylepšit," říká šéf Ski areálu Razula Martin Pařízek.

Sjezdovka Razula.

14. března

Šumava: běžky na Stožecku

Vzhledem ke končící lyžařské sezoně, aktuálnímu stavu počasí, špatným sněhovým podmínkám a lesnickým pracem na likvidaci kalamity způsobené větrnými bouřemi z loňského roku na Stožecku, nebude možné využít strojově upravované běžecké tratě na těchto místech a úsecích:

- celý Schwarzenberský kanál od Rosenauerovy nádrže po Zvonkovou
- Josefodolská
- Chornice přes Překážkovou a Nývltův most
- Jezerní od kanálu k Rulfce

Na ostatních místech Šumavy je možné využít upravených běžeckých stop. Informace o aktuálním stavu na www.bilastopa.cz

13. března

Monínec hledali lidé na mapách

Data turistické aplikace Mapy.cz ukazují, že nejzobrazovanějším skiareálem se v období od prosince 2017 do února 2018 stal Monínec ve Středočeském kraji, následoval Obří sud Javorník v Libereckém kraji a Bílá v Moravskoslezském kraji.

12. března

Kašperské hory

Skiareál Kašperské hory na Šumavě je stále v provozu a nabízí dobré sněhové podmínky. Večerní lyžování se koná každou středu, pátek a sobotu.

Zimní Kašperské Hory.  

11. března

Ještěd

Lyžařské podmínky na Ještědu jsou stále velmi dobré. Půl metru technického sněhu pokrývá 6 km sjezdovek na severní straně Ještědu směrem k městu. Sjezdovky Skalka, Liberecká, Slalomák, Pod lany, F10 a Bucharka jsou v provozu denně od 8:30 do 16 hodin, poté je k dispozici večerní lyžování od 18 do 21 hodin na osvětlené trati F10. Od pondělí 12. března se lyžuje za ceny vedlejší sezóny. "Zima na ještědských svazích stále trvá, skvělé lyžování nabízíme hlavně v ranních a dopoledních hodinách. S ohledem na prognózy počasí předpokládáme, že lanovky pojedou do 18. března. Večerní lyžování bude fungovat pouze ve středu, pátek a sobotu," upřesňuje informace k zakončení sezony Renata Balašová.

10. března

Špindlerův Mlýn

"Na sjezdovkách máme v současnosti padesát až osmdesát centimetrů sněhu. Podmínky jsou perfektní. V provozu je více než dvacet kilometrů poloprázdných sjezdovek a návštěvníci se nemusejí bát ani front u turniketů. Skibusy i parkoviště jsou zdarma," uvedl ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš.

Skiareál Špindlerův Mlýn.

7. března

Rokytnice

První březnový týden s sebou přinesl sněhovou nadílku, takže se lyžaři mohou těšit na další porci čerstvého prašanu. Sjezdovky v Rokytnici jsou díky mrazivému počasí předchozích dnů ve skvělé kondici a slibují vydatnou jarní lyžovačku až do konce sezony. Od 5. března se lyžuje za ceny vedlejší sezony. V neděli 11. března proběhne ve středisku Horní Domky čtvrtý díl seriálu veřejných závodů ve slalomu Roky Open Cup. "Díky příznivému mrazivému počasí se nám podařilo vytvořit na sjezdovkách kvalitní základ, který nyní budeme dle potřeby udržovat, abychom návštěvníkům zajistili skvělé podmínky pro lyžování až do 2. dubna, kdy ukončíme letošní lyžařskou sezónu. Jižní svahy Lysé hory jsou přirozeně náchylnější vůči jarnímu počasí a sníh zde taje dříve, ale letošní zima nám dovolila se na závěrečnou etapu sezóny dostatečně připravit," uvádí Vít Pražák, ředitel Skiareálu Rokytnice nad Jizerou. Lyžařská střediska Horní Domky a Studenov jsou v provozu denně od 8:00 do 16:00 hodin. Z náměstí do skiareálu Horní Domky vozí lyžaře bezplatný skibus, který jezdí v půlhodinových intervalech.

Rokytnice nad Jizerou.

23. února

Ještěd

Pro ty, kteří touží zakusit jízdu rolbou, připravil skiareál Ještěd novinku. Rolba Track nabízí zážitek plný adrenalinu v komfortu a bezpečí kabiny rolby. Průvodcem po ještědských svazích je vždy zkušený rolbař. "Podmínky na sjezdovkách Ještědu jsou skvělé, nebojím se říct, že nejlepší za celou sezonu, protože kromě půl metru technického sněhu se konečně přidalo i sluníčko a dotvořilo ideální podmínky pro lyžování. Mrazivé počasí udržuje pisty v super kondici i během dne a rolbaři nemají úpravu tratí tak náročnou. Proto přicházíme s plněním dětských snů formou Rolba Tracku, což je vlastně jízda rolbou po sjezdovkách," láká nejen do skiareálu Renata Balašová. Rolba Track trvá přibližně 30 minut a nastupuje se u dolní stanice kabinkové lanovky na Ještěd, tedy na dojezdu sjezdovky F10. Rezervovat čas si mohou odvážní zájemci na emailové adrese rezervace@skijested.cz. Samotná jízda se nabízí v časovém rozmezí od 16:30 do 17:45 hod., tedy v době, kdy se kopec nevyužívá k běžnému lyžování a je vymezen právě údržbě sjezdových tratí. Cena jízdy, potažmo voucheru je 999 Kč.

21. února

Krkonoše

Sjezd z Vysokého Kola na všechny strany je příjemný jen pro skialpinisty, protože se na svazích střídají ledovaté plotny se závějemi prašanu. Pevný sníh je na strmější trase k Martinovce a jemný prašan leží na mírném svahu k Luční boudě. Pěší turisté se střídavě boří do sněhu a kloužou po ledu, nesmeky jsou doporučené. Běžkaři raději sundavají lyže a jsou nahoru i dolů pěšky.

Vysoké Kolo.

19. února

Špindlerův Mlýn

Sjízdnost všech komunikací ve Špindlerově Mlýně je dobrá, sněhové řetězy nejsou potřeba a všechna parkoviště jsou uklizená od sněhu a ledu.

Zimní podvečer ve Špindlerově Mlýně, Svatém Petru.

7. února

Telnice

Skvělé sněhové podmínky nabízí skiareál Telnice v Krušných horách nedaleko Ústí nad Labem.

Telnice.

 

26. ledna

Mariánské Lázně

Zítra v sobotu otevírá skiareál Mariánské Lázně sjezdovku Krakonoš. Podívejte se na poslední úpravu rolbou dnes v noci.

26. ledna

Beskydy

Ski areál Razula nabízí výborné zimní podmínky. Sjezdovky jsou v provozu denně do 17:30 h. Od středy v plné délce sjízdná hlavní sjezdovka Razula, která byla dosud otevřena jen ve spodní části. Areál nabízí návštěvníkům akci Lyžuj a plav, díky které dostanou k celodennímu skipasu hodinový vstup zdarma do termálních bazénů relaxačního centra Wellness Horal. Pro běžkaře je skútrem projetá stopa v údolí mezi centrem obce a hotelem Galik. V lese je ale sněhu méně a o víkendu se očekává mírné oteplení.

25. ledna

Lužické hory

"I přesto, že nám počasí příliš nepřeje, snažili jsme se zuby nehty udržet běžkařské tratě v okolí Polevska přes víkend až doteď sjízdné. Jako nejlepší se nám v tuto chvíli jeví Kočárovka, kde jsou ze začátku sice větvičky, ale zbytek je stále dobrý," uvádí lyžařský klub z Polevska. "Dokud nenapadne nový sníh, nebudeme tratě upravovat." Hanka v diskusi na webu Kam za sněhem dodává podrobnosti: "Kaufmanak, Sebr, Ptacinec, U Jana super upraveno, ale uz jsou to mokre sracky... spatne svezeni, mlha ... pujde to behem 2 dnu uplne do kopru. Predpoved je na prd."

22. ledna

Krkonoše

V Krkonoších platí 3. stupeň lavinového nebezpečí. Na hřebenech teď leží 120 centimetrů sněhu, z toho napadlo minulý týden 65 centimetrů nového sněhu. Silný západní vítr přemístil sníh na neobvyklá místa, kde hrozí nebezpečné desky a převěje. Lavina se může uvolnit již při malém dodatečném zatížení lyžařem či turistou, zejména na strmých svazích. Laviny teď padají i mimo lavinové katastry. Naposledy sjela mohutná masa sněhu do Dlouhého dolů z nezvyklého směru rovnou pod Výrovkou.

Podívejte se na Dlouhý důl za normální sněhové situace:

22. ledna

Krušné hory

Výborné podmínky na lyžování má malý skiareál Nové Hamry v Krušných horách.

20. ledna

Rokytnice

Po dlouhém oteplení, které trvalo do poloviny ledna se do českých hor vrátilo zimní počasí. Uplynulý víkend se nesl ve znamení slunečného azura a mrazivých teplot a další dny s sebou přinesly vydatnou sněhovou nadílku. Díky tomu jsou sjezdovky v Rokytnici opět ve skvělé kondici a podařilo se znovu uvést do provozu lyžařský areál Studenov. "Návrat zimního počasí nás velmi těší, zejména s ohledem na provoz sjezdovek na Studenově. Lyžařské podmínky ve skiareálu Horní Domky byly i navzdory dlouhotrvající oblevě stále dobré, ale Studenov, který je závislý převážně na přírodním sněhu, jsme museli v důsledku špatných sněhových podmínek na několik dnů uzavřít," uvádí Vít Pražák, ředitel Skiareálu Rokytnice nad Jizerou.

Rokytnice nad Jizerou, Lysá hora.

19. ledna

Ještěd a Vesec

"Po velké oblevě se tento týden konečně klimatické podmínky změnily a umožnily zasněžování, k tomu připadlo 20 cm čerstvého sněhu. Podařilo se dosněžit spodní část Skalky a bude poprvé v sezóně otevřena. Rodiny s dětmi jistě ocení spuštění Bucharky a Lyžařské Croco školy vedle centrálního parkoviště P3," informuje ze skiareálu Ještěd Renata Balašová. Víkend se v Liberci se ponese i v duchu běžeckého lyžování ve Vesci. "Po uzavření smlouvy s Tatry mountain resorts o provozování skiareálu Ještěd jsme došli k dohodě o výpomoci v rámci areálu Vesec na úpravu tratí. Dnes poprvé připravíme společně běžecké trasy," uvádí Tomáš Kysela, náměstek libereckého primátora.

Ještěd.

16. ledna

Telnice

V krušnohorské Telnici konečně nasněžilo. Lyžařská škola Adventure Company spustila provoz a je v plném proudu, příjímá objednávky výuky na víkend. Cena od 190 Kč/hod. Příjezd z Prahy jen hodinu po dálnici. INFOtelnice@lyzarskekurzy.cz  nebo 602 295 818. 

Telnice.

14. ledna

Krušné hory

Sobota na Božím Daru? V Kruškách by to chtělo, aby něco připadlo. Po oblevě se jezdí na zmrzlém ledu a místy kouká podklad. V týdnu by snad mělo sněžit.

(Milan Pidrman via Facebook) 

29. prosince

Rokytnice na Jizerou

Od pondělí 25. prosince se v Rokytnici lyžuje za ceny TOP sezony. Provozní doba přepravních zařízení je denně od 8 do 16 hodin.V provozu jsou všechny sjezdovky ve skiareálech Horní Domky i Studenov. Z náměstí vozí lyžaře skibus ve čtvrthodinových intervalech.

26. prosince

Mariánské Lázně

Skiareál Mariánky se včera otevřel pro lyžaře. Jezdí se denně do 16 hodin. Večerní lyžování středa, pátek, sobota 18 - 21 hodin. V provozu je vlek číslo 2 a sjezdovka číslo 3. Kabinková lanovka je zatím pouze pro pěší.

23. prosince

Krušné hory

Podívejte se na zasněžené Nové Hamry ze sedla kola.

22. prosince

Rokytnice

Svahy Lysé hory v Rokytnici nad Jizerou jsou díky příznivému počasí ve skvělé kondici. Byla proto otevřena otevřena červená FIS sjezdovka o délce 2,5 km s převýšením 590 m. Ode dneška je v provozu také  lyžařský areál Studenov. Svahy v Rokytnici jsou lyžařům přístupné od 8 do 16 hodin s výjimkou Štědrého dne, kdy budou areály Horní Domky a Studenov v provozu pouze do 12 hodin. "V souvislosti s hojnou nadílkou čerstvého prašanu nás trápí jediné, a to je záliba návštěvníků Lysé hory vyjíždět do neupraveného terénu mimo vyznačené sjezdové tratě. Značná část skiareálu Horní Domky se nachází v I. chráněné zóně Krkonošského národního parku a návštěvníci svým neukázněným chováním, leckdy i nevědomky, vystavují areál riziku, že by mohl být provoz stěžejních sjezdovek v horních partiích Lysé hory ze strany ochranářů zcela zakázán," uvádí Vít Pražák, ředitel skiareálu Rokytnice nad Jizerou.

Sněhové dělo na Lysé hoře v Rokytnici.

17. listopadu

Černá hora

Na Černé hoře v Krkonoších se dnes začalo lyžovat. Jako obvykle na začátku zimní sezony je v provozu horních 300 metrů sjezdovky Anděl. Obsluhuje ji kotvový vlek. Na svahu leží mix přírodního a umělého sněhu. Od konce října se lyžuje v Monínci. Jiné skiareály zatím vleky nespustily. 

1. listopadu

Beskydy

První sníh dorazil do Velkých Karlovic. Podle ředitele hotelu Horal Marka Bači napadlo zhruba 5 centimetrů sněhu. "Předpovědi počasí hlásí v dalších dnech oteplení, takže sníh určitě ještě roztaje. Teď se ale teplota pohybuje kolem nuly a sníh se zatím drží. Mizí jen na silnicích, ty jsou bez problémů sjízdné," uvedl Marek Bača. První sněžení v závěru října není nijak výjimečné. "Například loni poprvé sněžilo dokonce už 5. října. A v roce 2009 přišla 15. října sněhová kalamita, která nás na pár hodin úplně odřízla od světa. Naproti tomu předloni sněžilo až v druhé půlce listopadu. Letošek je tedy obvyklý průměr, nic extrémního.

První sníh ve Velkých Karlovicích.

30. října

Zlín

Díky chladnějšímu počasí se dnes rozjelo sněžné dělo v centru Zlína. Na staveništi u Obchodního domu Prior snižuje umělým sněhem prašnost při bourání zadní přístavby.

Zlín.

26. září

Czech Skipass

Celosezonní permanentka Czech Skipass platí stejně jako loni ve 23 lyžařských areálech. K dispozici je 190 km sjezdovek a 175 lanovek a vleků. Ceník: 11 000 Kč (dospělý 18-63 let), 9000 Kč (junioř do 18 let a senior nad 63 let), 8000 Kč (dítě 6-12 let). Pro děti mladší než 6 let se skipass koupit nedá. Permanentka je vystavená na jméno a obsahuje fotografii. K zakoupení bude od 1. listopadu v kterémkoliv ze skiareálů v závislosti na jeho provozní době.

Czech Skipass se vztahuje na tyto skiareály: Skiareál Špindlerův Mlýn, SkiResort ČERNÁ HORA - PEC (Černá hora - Janské Lázně, Pec pod Sněžkou, Velká Úpa, Svoboda n. Úpou, Černý Důl), Ski Areál Malá Úpa, Ski Family Dolní Dvůr, Herlíkovice a Bubákov, Vítkovice v Krkonoších, SKIARÉNA Jizerky (Tanvaldský Špičák, Bedřichov, Severák), Skiareál Klínovec, Skiareál Plešivec, Ski&Bike Špičák, Skiareál Lipno, Dolní Morava relax&sport resort, Ski areál Kouty, Skicentrum Deštné, Skicentrum Kohútka, Skiareál Monínec, Ski Areál Bílá.

2. září

Monínec

Monínec otevře lyžařskou sezonu 26. října. Horní část hlavní sjezdovky by měla být v provozu od 17. listopadu a celá pak do 20. prosince. Zasněžování bude zajištěno díky technologii Snowfactory, která umožňuje výrobu sněhu při teplotách nad nulou. "Nová technologie zasněžování se osvědčila. Počítáme proto, že nadcházející sezóna bude obdobně úspěšná. Předpokládáme, že největší zájem bude opět o 4hodinové a celodenní tarify a možnost večerního lyžování. Čím dál více návštěvníků využívá i služeb časové peněženky," řekl Jaroslav Krejčí ml., ředitel Areálu Monínec. Na hotelové sjezdovce se bude od 26. října lyžovat každý den. Horní část hlavní sjezdovky bude od 17. listopadu v provozu o víkendech a pak také od úterý do soboty v rámci

Ceník lyžování (ceny v e-shopu). Hlavní sezóna 22.12.-18.3. 
Dospělý/ dítě 5-15 let: 2 hodiny (9:00 – 16:00) 390/310 Kč, 4 hodiny (9:00 – 16:00) 460/370 Kč, den (9:00 – 16:00) 545/430 Kč, večer (18:00 - 21:00) 320/260 Kč

Začátek lyžařské sezony na Monínci.

1. září

Krkonoše

Skiareál Špindlerův Mlýn spouští prodej celozonních skipasů. Chytrou sezonku můžete získat tak, že doplatíte k letošnímu jarnímu předplatnému 990 Kč a celkem tedy zaplatíte 4000 Kč. Nebo si kupte skipas v září za 6990 Kč, případně počkejte na říjen, až zdraží na 7990 Kč. Přikoupit lze rozšížení na lyžování v Tatrách nebo na koupání v aquaparcích.

Horydoly.cz České hory na Horydoly:

2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 2011 - 2010 
2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004


Zobrazit místo Skiareály - Skiarea na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Olympijské sporty se rozšíří o skialpinismus. Uspějí Češi?

Olympijské sporty se rozšíří o skialpinismus. Uspějí Češi?

Po téměř třiceti letech přibude mezi zimní olympijské disciplíny nový sport. Po snowboardingu, který byl přidán v Naganu 1998, se premiéry pod pěti kruhy dočká skialpinismus. Stane se tak 2026, kdy... celý článek

Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

GLOCKNER Co je v Alpách nového, jaké vládnou na horách podmínky pro horolezectví a turistiku, kde se lyžuje, jak fungují chaty i cokoliv jiného, co zajímá návštěvníky nejvyšších evropských hor.
Outdoorové půjčovny

Outdoorové půjčovny

AKTUALIZACE Vyrazíte v zimě za lezením do Vysokých Tater? Chcete přejít ledovec? Zkoušíte skialpinismus? Potřebujete sněžnice? A co feráty v létě?
Na slovenských zjazdovkách leží niekoľko metrov snehu

Na slovenských zjazdovkách leží niekoľko metrov snehu

Mapovanie aktuálně výšky snehovej vrstvy na zjazdovkách vo Vysokých a Nízkych Tatrách ukázalo, kde je najviac snehu. Skúsení rolbari to poznajú každý rok a presná technika im to potvrdila.
Kaiserwinkl běžkuje zdarma

Kaiserwinkl běžkuje zdarma

Tyrolský region Kaiserwinkl patří s 253 kilometry běžkových tratí - z toho 1285 km klasických a 126 km bruslařských - k prémiovým centrům běžeckého lyžování v Rakousku. V Evropě se řadí k vůbec nejoblíbenějším střediskům tohoto typu.
Na skialpech přes Sněžné jámy na Petrovku

Na skialpech přes Sněžné jámy na Petrovku

Za ostrůvkem zimy a horským sluncem se vydáváme do Krkonoš. Na skialpových lyžích stoupáme nad Sněžné jámy a sjíždíme do Petrovky.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
MITT - veletrh Rusko, Moskva 19.-21.3. 19.3.
Caravan, Bike, Travel - veletrh Nitra, Agrokomplex 22.-24.3. 22.3.
For Bikes and Sport - veletrh Praha, Letňany 22.-24.3. 22.3.
Boot und Camping - veletrh Německo, Rostock 22.-24.3. 22.3.
Tatarkov memoriál Tatranská Lomnica Závod horských záchranářů 23.3.
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Den Nahoru a Dolů Špindlerův Mlýn, Medvědín Skialpinismus 6.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.

Diskuse

Lano? Novinář, 19.3.2024 12:24, 1 příspěvek
Bivaky Sasko XY, 19.3.2024 10:22, 3 příspěvky
Bivaky Sasko Michael Beranek, 18.3.2024 21:18, 3 příspěvky
INU Honza, 18.3.2024 10:48, 3 příspěvky
Bivaky Sasko XY, 18.3.2024 10:03, 3 příspěvky
INU Horydoly, 17.3.2024 23:02, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 21:03, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 20:56, 2 příspěvky
Chrupavka Lipo, 17.3.2024 0:16, 2 příspěvky
Richard Šlojíř, 16.3.2024 11:10, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10
Forum cestovního ruchu Horydoly Open, 15.3.2024 2:04
Holiday World 2024 Horydoly Open, 15.3.2024 1:55
Slzy bolesti nad masami, ... milan šupa, 14.3.2024 19:31
Konec lyžování? Horydoly Open, 8.3.2024 15:52