Řeky AKTUÁLNĚ 2020

Řeky AKTUÁLNĚ 2020
Vodák na Mohelce.
Autor snímku Zuzana Hoetzelová
SDÍLEJ:

Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.

Jak na to

250x250vanoce.gif

Průběžně přijímáme a obratem uveřejňujeme jakékoliv poznatky o řekách a potocích.

Zajímají nás zejména fotografie a videa, splavnost, překážky a nebezpečná místa.

Velmi rádi informujeme o službách u řek, dopravě a všem, co s vodáctvím souvisí.

Info: redakce@horydoly.cz

Horydoly.czProzkoumejte rubriku:

ŘEKY: Vodácké průvodce

 

8. prosince

Kayakcross na olympiádu do 2024

Od roku 2024 budou slalomáři na olympiádě závodit o další dvě sady medailí. Muži i ženy pojedou disciplínu extreme slalom, což je dnešní kajakcross. Klasický slalom zůstává v kategoriích kanoe a kajak pro ženy i muže. Deblkanoe, které byly před časem vyřazeny nejen z olympiády, ale i ze světového poháru, zůstávají nadále mimo hru.

23. listopadu

Vltava

Hladina Orlické přehrady klesá. Nad vodou je už jez Nový mlýn Údraž. Jez Rejsíkov je zatím pod vodou.

18. listopadu

Ukradené kajaky Železný

Přednímu českému výrobci kanoí a kajaků Železný ukradli zásilku kajaků mířící do Velké Británie. Firma vypsala odměnu za informace vedoucí k jejich nalezení.

12. listopadu

Bečva

Premiér Andrej Babiš se před parlamentem vykrucuje, proč už není dávno jasné, zda jeho podnik DEZA vytrávil řeku Bečvu kyanidem.

1. listopadu

Kunratický potok

Kunratický potok v Krčském lese v Praze je plný vody. Dá se výjimečně splout na kajaku zpod Dolnomlýnského rybníka až do Braníka. Smrtelně nebezpečné jsou nové mostky v okolí Thomayerovy nemocnice a pak závěrečné zatrubněné ústí do Vltavy. Místa je třeba předem prohlédnout a určit, kde před nimi zastavit.    

Kunratický potok.

30. října

Dunaj - Odra - Labe

Proč se neustále mluví o kanálu Dunaj - Odra - Labe? Respekt uvádí, že je to jen kvůli tomu, aby se tahaly peníze z nerealizovaných studií. Mimochodem: jediná plavební komora na Labi v Přelouči, která byla sice postavena, ale nikdy nebyla uvedena do provozu, už spolykala téměř miliardu korun na studiích, které nikam nevedly.

16. října

Bečva

Ukazuje se, že řeku Bečvu vytrávila kyanidem chemička DEZA patřící Andreji Babišovi (StB, ANO, Agrofert).

15. října

Šárecký potok v Praze

Teče Šárecký potok. Pro ortodoxní potokáře to je výjimečný zážitek. Pozor ale na dvě stavby mostků, které se nedají podjet - těsně pod soutěskou Džbán a potom pod ní, kde potok vtéká na louku u koupaliště Divoká Šárka. Nedá se před nimi v úzkém rychlém proudu zastavit.

9. října

Botič a Rokytka

Botič a Rokytka, které měly být v následujícím víkendu eldorádem pro vodáky, jsou sjízdné. Kyjský rybník a Hostivařská přehrada upouštějí do koryt dostatek vody, aby je vodáci mohli splout. Důvodem je snižování hladin vodních nádrží na nižší zimní úroveň. Hromadné vodácké akce Rio Botičo a Rokytka Grande jsou kvůli epidemii zakázané.

2. října

Další vodácké akce se nebudou konat

Kvůli koronavirovým opatřením ohlásil zrušení Krumlovský vodácký maraton na Vltavě. Pokud si napíšete o startovné, organizátoři vám ho vrátí. Zbytek peněz bude použit na zaplacení dosud vzniklých nákladů. Stejně tak bylo zrušeno Rio Botičo a Rokytka Grande, neboli splutí pražských potoků. Nepojede se ani Vavřinecký potok. Všichni organizátoři upozorňují, že v plánovaných termínech také nepoteče voda z vypouštěných rybníků či přehrad.

25. září

Koronavirus ruší vodácké akce

V souvislosti s nařízením vlády o veřejných akcích při epidemii koronaviru se začínají rušit podzimní vodácké akce. Pořadatelé ohlásili zrušení vodáckých závodů Hamerák a Hameráček včetně volného splutí a zamykání Mže. Skautský závod Přes 3 jezy se koná, ale není povoleno volné splutí mimo závodní kategorie. Vodácký festival ve Zruči nad Sázavou byl zrušen bez náhrady.

24. září

Bečva

Vytrávená Bečva byla zasažena kyanidem. Shodla se na tom policie s hasiči. Podnik Povodí Moravy zatím hledá, odkud byl jed vypuštěn.

13. září

Chrudimka

Místní znalec Petr Zitko informuje: "Pozor na Chrudimce na úseku pod Sečí (Padrty - Mezisvětí). Je tam nesčetně popadaných stromů, přenášeli jsme asi 6x. Nejnebezpečnější místo je na cca říčním km 44, cca 470 metrů za mostem v Bojanově (ř.km 44,5) - 49.8445364N, 15.7130311E - skrze větve předchozího stromu není vidět na zúžené místo v zatáčce zatarasené kládou se značným proudem. Vysypali jsem se tam skoro všichni i s raftem s děckama a protáhlo nás to pod kládou. Chvíli za námi zaplavala skupinka kajakářů."

9. září

Baťův kanál

Státní plavební správa z důvodu opravy břehového opevnění zastavuje od 12. října do 28. dubna plavební provoz v průplavu Otrokovice - Rohatec v úseku km 14,895 - 16,560 od železobetonového hospodářského mostu Vnorovy po železniční most trati Veselí nad Moravou - Brno.

23. srpna

Dalešická přehrada

Policie pokutovala motorové lodě a vodní skútry na Dalešické přehradě za příliš rychlou jízdu a jízdu ve skluzu, která je zakázaná v zónách poblíž břehů a v místech, kde jsou plavci.

22. srpna

Jizera

Na střední Jizeře probíhají stavební práce - v Loukově je stržen most a staví se nový, v Loukovci se opravuje jez. Řeka je v těchto úsecích uzavřena.

Jizera, Loukov.

18. srpna

Vydra

Správa Národního parku Šumava udělala na svém webu chybu. Protáhla povolení ke splutí Vydry do 31. října, ale ve skutečnosti tomu tak není. Zůstává v platnosti původní povolení od 1. března do 31. května v sobotu, neděli a ve svátky.

17. srpna

Vydra

Divokou šumavskou řeku Vydra lze podle nové úpravy návštěvního řádu národního parku splouvat od 1. března do 31. října. Limit výšky hladiny není určen. Lze plout pouze v úseku Modrava - Antýgl. Povolení je platné jen o víkendech za denního světla. Stále platí zákaz splutí Vchynicko-tetovského kanálu.

6. srpna

Dyje

Nové Mlýny zvýšily průtok na 150 m3/s, což odpovídá 1. povodňovému stupni. Vranov se kvůli tomu plní a během krátké doby začne vypouštět totéž.

26. července

Johnsbach v Gesäuse

Díky pravidelným odpoledním bouřkám spojeným s dešťovými přeháňkami v Gesäuse se naplnilo koryto dolního Johnsbachu. Dá se splout několik kilometrů úzké divokého toku, který ústí zprava do Enže u hostince Bachbrücke. Potok je vhodný pouze pro kajaky. 

Johnsbach, pravostranný přítok Enže / Enns.

Johnsbach, pravostranný přítok Enže / Enns.

17. července

Lužnice

Bývalé tábořiště Lišky na Lužnici (15,6 km) už mnoho let neexistuje, ale vodáci zde stále zastavují. "Oficiální, veřejnosti přístupné tábořiště zde rozhodně není a to, co v poslední době vodáci předvádějí na našich pozemcích v naší nepřítomnosti, raději nevidět -  neudělalo by se vám dobře," uvádí Jaromír Fulín. "Od roku 2007 je zde skautská základna Lišky, která není volně k dispozici proplouvajícím vodákům."

14. července

Jizera

Střední Jizera u Bakova.

13. července

Ohře

Nové lávky pro pěší přes Ohři se budují v Sokolově a u Svatošských skal.

2. července

Labe

V přístavu Litoměřice kotví loď Florentina po celé léto. Poskytuje 4hvězdičkové hotelové služby, restauraci, bar a vyjížďky po Labi pro ubytované hosty i veřejnost. 

Litoměřice.

30. června

Sázava

Na smrtelně nebezpečném jezu Český Šternberk se zachránila posádka kanoe. 

 

22. června

Kamenice

Pozor na padlé kmeny na nájezdech do peřejí Prádelna a Tobogan!

21. června

Jizera

Dolní Jizera má vysoký nadstav vody. Rozvalený jez pod Benátkami je zalitý a vytváří soustavu vln a válců. Hladký sjezd vede vlevo jazykem, největší válec se tvoří uprostřed. Přes jez Kačov přetéká velké množství vody a vytváří grandiozní válec pod ním. Voda je rychlá, a proto doporučujeme zastavit na pravém břehu již u vodácké tabule nebo 50 metrů za ní u lesní cesty, která vede do řeky. Jez se přenáší vpravo. Pohyblivý jez Otradovice je částečně sklopený. Po pečlivé prohlídce ho mohou splout zkušené posádky na zavřených lodích. Doporučujeme zastavit na levém břehu u vodácké cedule, protože zastavit až u betonových schodů před jezem byste nemuseli stihnout. Jez se přenáší vlevo. 

20. června

Smědá

3. povodňový stupeň byl vyhlášen na několika místech Frýdlantska. Jsou uzavřeny silnice Višňová - Předlánce a Černousy - Boleslav. Chystá se evakuace občanů. Voda se vylévá z břehů na těchto místech: Řasnický potok ve Frýdlantu a Smědá v úsecích Višňová - Předlánce a Hejnice - Bílý Potok. "Zatím není nikdo z obyvatel ohrožen na životě či zdraví a není nutná evakuace osob," uvádí Vladimíra Šrýtrová z policie Libereckého kraje.

Smědá / Witka.

15. června

Sázava

Tečou Stvořidla! Dost vody na splutí má nejatraktivnější úsek Sázavy mezi Světlou a Ledčí. Dost vody pro vodáky zde obvykle bývá jen na jaře při tání sněhu.

14. června

Jizera

Střední Jizera od soutoku s Kamenicí (tábořiště Paraplíčko), přes Malou Skálu až do Turnova má tolik vody, že nelze doporučit sjíždění na otevřené kanoi.

11. června

Blanice

Horní Blanice od Blanického mlýna krásně teče, ale je nutné dávat pozor na čerstvě napadané stromy do koryta.

7. června

Povodně na Jesenicku

Malé říčky na Jesenicku vystoupaly dnes večer na 3. povodňový stupeň: Merta v Sobotíně, Oskava v Dlouhé Loučce a Desná v Koutech nad Desnou. 

1. června

Ploučnice

Tábořiště Boreček na Ploučnici je plné vodáků. Dříve opomíjená řeka Ploučnice je teď častým cílem jednotlivců i vodáckých part. 

27. lvětna

Sedlický potok

Zřejmě první vodáci na středním toku Sedlického potoka využili dvoudenního deště.

12. května

Chrudimka

Jez Kalousov na Chrudimce se rekonstruuje kvůli špatnému technickému stavu.

8. května

Berounka

Jez v Černošicích na Berounce má stále zahrazenou vodáckou šlajsnu. Lodě je nutné dlouze přenášet po levém břehu.

21. dubna

Morava

Pozor na nový zátaras z padlého stromu na řece Moravě u Lukavice.

13. dubna

Rettenbach

V závěrečné rokli divoké říčky Rettenbach se vytvořil velmi nebezpečný sifon, do kterého mizí téměř všechna voda. Místní vodáci doporučují tento úsek raději vynechat.

9. dubna

Visla

Visla ve Varšavě vysychá. V Polsku vládne největší dosud zaznamenané sucho.

9. dubna

Povodí Vltavy

Na informační systém státního podniku Povodí Vltavy v úterý 7. dubna zaútočili hackeři - oznámil tento úřad. Napadli prý systém pro administrativní činnosti, nefungovaly maily, spisová služba a interní systémy. Přehrady a další vodní díla ani dodávky vody ohroženy nebyly.

Ve skutečnosti některý úředník klikl na spam v e-mailu a spustil malware či počítačový virus. Ukazuje to neschopnost IT oddělení Povodí Vltavy a potažmo vedení státní firmy. Naprosté většině těchto náhodných kliknutí lze zabránit školením zaměstnanců, důsledným využíváním aktualizovaných antivirových programů, otevíráním dokumentů Word, Exce a PDF výhradně v Google Docs a nikoliv v lokálním počítači, omezením práv uživatelů pouze na jejich pracovní úkoly a oddělením jednotlivých sítí. 

1. dubna

Grosse Ohe

Říčka v Grosse Ohe na bavirské straně Šumavy málem stála život kajakáře.

20. března

Kunratický potok

Kunratický potok v Praze je vyčištěný a břehy prořezané od Vídeňské ulice v Krči až do ulice Na Mlejnku v Braníku, kde je zatrubněn a pod Jižní spojkou ústí do Vltavy. Teď už jen počkat na velkou vodu.

Kunratický potok. Praha, Vídeňská ulice.

13. března

Lammer

Rakouská říčka Lammer je uzavřená pro vodáky. Koryto je zapadané a splutí je smrtelně nebezpečné.

2. března

Litavka

Právě se dá splout Litavka. "Teče dost vody, jen je trochu komplikace s bobry - občas je nutno jejih hráze prosekat nebo přenést," informuje místní vodák Ivo Kylar. "Říčka krásně meanruje díky jarnímu tání."

12. února

Vltava

Orlická přehrada se začne znovu napouštět od poloviny února. Důvodem k posunutí termínu jsou obavy z nastávajícího sucha. Uvedl to Petr Kubala, ředitel Povodí Vltavy.  

11. února

Doubrava

Dolní Doubrava z Ronova přes Žleby do Záboří nad Labem má dost vody na splutí.

Doubrava.

Doubrava.  

9. února

Rokytka

Dopoledne pustil Kyjský rybník do Rokytky vodu, po které se dá plout. Odpoledne už byl sjízdný jen dolní tok od Podvinného mlýna k ústí Rokytky do Vltavy.

21. ledna

Jizera

Horní Jizera pod Jizerskou loukou je sice zasněžená, ale neteče v ní skoro žádná voda.

Horní Jizera.  

20. ledna

Otava

Se splouváním Otavy po upuštěné hladině Orlické přehrady je pro tuto zimu konec. Od soutoku u Zvíkova proti proudu zamrzá. Bruslit se zatím nedá, ale kanoe už led neproboří.

16. ledna

Labe

Horní Labe sice teče díky teplé zimě, ale má málo vody kvůli tomu, že nenapadl skoro žádný sníh. Pokud se radikálně nezmění počasí, extrémně obtížné Bílé Labe tento rok nikdo nespluje. 

Labe, Špindlerův Mlýn.

9. ledna

Otava

Otava pod Čeňkovou pilou začíná zamrzat. Podívejte se na video:

2. ledna

Inspirace na opravdu divokou vodu

Horydoly.cz Řeky AKTUÁLNĚ

20192018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013
2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Jizera 14. 6. 2020

S tím nebezpečím to asi trochu přeháníte. Maxima byla asi na 30 kubíkách. Přitom 1. stupeň (výstraha) je zhruba na 80 kubíkách a 2. stupeň (zákaz plavby) asi na 120 kubíkách. Několikrát jsem tento úsek jel na otevřené lodi při stavu asi 50 kubíků a nepřipadalo mi to nebezpečné.  

  • Autor Jirka
  • Datum a čas 15.6.2020 05:48
Reaguj
Orlík?

Takže o víkendu na Vltavu a Otavu než se zase zatopí

Reaguj
Celkem 2 příspěvky v diskuzi


Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.... celý článek

Vánoční Sázava 2024

100 let stará licence umožňuje stavět vodní elektrárnu na Vltavě?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

VLTAVA Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Dunajec - otvorenie vodáckej sezóny Červený Kláštor 19.-21.4. 19.4.
Expedície - cestovatelský festival Bratislava, Fakulta informatiky 20.4.
Sázava - historická plavba Horka 20.4.
Kamenice - rafting Plavy 20.-21.4. 20.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Malše - splutí Římov   27.4.
Veselský vodácký maraton
Suchdol nad Lužnicí Info: lenka.steffanova@seznam.cz 27.4.
Sázavský maraton Zlenice Turistické kanoe 27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.

Diskuse

Bernina strašný news, 20.4.2024 11:13, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 10 příspěvků
milovníku cizích termitů PK, 15.4.2024 18:16, 10 příspěvků
INU IP, 15.4.2024 17:11, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13