La Norma na snowboardu

La Norma na snowboardu
SDÍLEJ:

Lanovka nás vyváží na nejvyšší vrchol La Norma do výšky 2750 metrů nad mořem. Otevírá se nádherný výhled na zasněžené vrcholky Savojských Alp ozářené odpoledním sluncem. Chvíli se kocháme, než zapneme prkna. A pak už je odstartován závod a osm snowboardů se řítí dolů.

Jak na to

Polemika

Ivan Sosna (sjezdový expert a bývalý závodník): 

Ještě ke kolotoči bezduchých plků 

Zbyněk Frauenterk (provozovatele chaty Na Rezku v Krkonoších): 

Kolotoč bezduchých plků

Pavel Miškovský (redaktor Horydoly a běžkař-turista):

Kam pojedete letos na lyže?

Pravidla jsou jednoduchá a jasná. Vítězí, kdo bude první u dolní stanice lanovky o 1400 metrů níž.

Prolétávám oblakem sněhu od soupeřů a skáču do lesa. Je to nářez.

Jedeme za sněhem

Letošní zima u nás nebyla k milovníkům zimních sportů zrovna přívětivá. Obvykle trávím celou sezónu stavěním závodů ve Špindlerově Mlýně, ale poté, co jsem na Silvestra brousil vypůjčené lyže po kamenech, bylo jasné, že když nechce přijít sníh za námi, vyrazíme my za sněhem.

Tento článek jsme zařadili do seriálu Kolotoč bezduchých plků, ve kterém autoři polemizují o cenové výhodnosti či nevýhodnosti českých hor pro zimní sportování.

Maykl Brůžek popisuje pohled českého snowboardisty, který se letos poprvé dostal do francouzských Alp. Autor ovšem není v cestování žádný nováček, protože s batohem na zádech procestoval "půlku světa." V současné době je zaměstnaný v cestovatelském klubu Karavanseráj.

Levnější, než jsme čekali

Alpy mi sice vždy přišly drahé a daleko, ale ukázalo se, že tomu tak nemusí být. Ve finále vyšel celý zájezd mnohem laciněji než to, co bychom zaplatili za týden lyžování v tuzemských střediscích.

Navíc jsme jezdili v krásných horách, kterým naše Krkonoše nesahají ani po paty, a hlavně bez ubíjejících front na vleky. Ale pěkně popořádku.

Autobusem vleže

Cesta budila největší obavy, ale nakonec se díky lůžkové úpravě autobusu stala překvapivě pohodlnou. Odjezd byl v pátek odpoledne a cesta příjemně ubíhala u videa. Na noc se jednoduchou úpravou sedačky přestavěly na dvě patra postelí, které sice nebyly tak komfortní jako letiště doma, ale bohatě postačily pro vyspání.

Už jsem zažil mnoho nočních přejezdů zkroucený na sedačce autobusu a musím říct, že není nad to, když se můžete při spánku natáhnout na rovné ploše! Než jsme se nadáli, bylo ráno a autobus stoupal v serpentinách k lyžařskému středisku La Norma.

Venku svítilo slunce a nás vítaly skalnaté vrcholky Alp. Jenže všechno to připomínalo spíše jarní scenérii vhodnou na pěší túry či cyklistiku, než lyžařský ráj. Sdělili jsme své obavy delegátce. Ta nám jen rozdala osmidenní permanentky, ukázala kde můžeme složit bagáž, a poradila, ať se jdeme přesvědčit sami.

Dost sněhu na sjezdovkách

To jsme taky udělali a ukázalo se, že obavy byly zbytečné. Dobře propracovaným systémem lanovek a vleků jsme vyjeli na jeden z vrcholů a s radostí konstatovali, že krom asi dvou zavřených kratších úseků je zbytek z 27 sjezdovek perfektně upravený a sjízdný.

Na pořádný freeride bude asi ještě muset trochu připadnout, ale jinak to byla pohádka.

La Norma patří mezi menší nová střediska v horském masivu Maurienne nedaleko městečka Modane, kam se lze také dostat rychlovlaky TGV. Rozkládá se na 700 hektarech mezi 1350 a 2750 metry nad mořem, kde se můžete nechat systémem dvaceti lanovek a vleků vyvézt pod Col de Pelouse (2798 m n.m.) a La Norma (2917), mezi nimiž vede spleť 27 sjezdovek o celkové délce 65 km.

Jsou tu 2 černé (nejprudší), 11 červených, 6 modrých a 8 zelených (nejpozvolnějších a tudíž nejméně obtížných), přičemž většina z nich je přes noc uměle zasněžována. Celý komplex je situovaný na severo-západním svahu, takže sníh tu zůstává i na konci sezóny, kdy jsou jižní svahy v mnoha jiných střediscích dávno vydřené.

Levné jídlo i ubytování

Odpoledne skládáme vratnou zálohu 230 euro a jdeme se ubytovat. Apartmány jsou v několikapatrových, vkusně řešených domech s výtahem, které svým obložením dřevem nebo kamenem nijak nehyzdí ráz krajiny. Jsou v nich koupelny s vanou a záchodem, vybavené kuchyňky, televize s více než deseti programy včetně anglických a německých, a balkón, z něhož máme výhled přímo na sjezdovky.

Kromě apartmánů tvoří vesnici ještě dvě řady různých obchůdků a restaurací, půjčoven lyží, snowboardů a diskotéka. Nechybí ani informační centrum a dobře zásobená samoobsluha, kde můžete nakoupit veškeré suroviny na přípravu jídel.

Pro informaci: balíček těstovin, rýže nebo toastového chleba stojí kolem 80 centů, sedmička výtečného bordeaux vyjde na 2 eura a půllitr piva seženete od 45 centů. Takže opravdu nic, co by chudého Čecháčka zruinovalo.

Výlet jinam

Na pondělí je pro nás přichystán výlet do nedalekého střediska Aussois na protější straně údolí. Dopravu zajišťuje zdarma cestovní kancelář a platí zde naše permanentky, stejně jako i v podobném středisku Valfréjus. Tam lze též podniknout výlet za doplatek 5 až 7 eur na dopravu.

Když se tam blížíme a opět nás vítá zelená louka a holé skály, jsou naše obavy o sníh ještě větší. Přece jenom Aussois leží na jižním svahu. Někteří dokonce přemlouvají řidiče, ať to rychle otočí zpátky do La Normy.

Opravdu, ze spodu je vidět jenom úzký pruh bílé sjezdovky vedoucí ke spodní stanici lanovky a jinak tráva a šutry. Na vršku je ale sněhu dost a k tomu úžasné výhledy na sluncem ozářené zasněžené masivy Alp.

Sjezdovky jsou pěkně přimrzlé a rychlé, ale bez ledových ploten. Dlužno dodat, že rychlá jízda mezi skalními výčnělky tomu všemu dodává zajímavou adrenalinovou příchuť. Opět jen škoda, že se nelze spustit dolů po nádherných freerideových tratích. Místo toho se po trávě rozebíhají paraglaidisté a vozí v tandemu ty, co si vše chtějí prohlédnout pěkně ze vzduchu. Nakonec si i ti nevětší skeptici výlet pochvalují.

Nejenom snowboard a lyže

La Norma má také dobře značené turistické trasy, čehož využíváme a dáváme si relaxační den s procházkou. Můžete se tu šplhat po kopcích a obdivovat výhledy do údolí, obejít nedaleká jezírka a nebo si udělat výlet do okolních vesnic.

Kromě toho jsou tu ještě parádní skialpové terény, běžkařské tratě, možnost lezení na ledové stěně, feráta, anebo psí spřežení. Ve středisku nezapomněli ani na nejmenší děti, které tu mají dětské hřiště s mini vlekem, různé atrakce a možnost babysittingu, tedy hlídání ratolestí, zatímco rodiče lyžují.

Věnujeme se také nočnímu lyžování, na které půjčovny zdarma zapůjčují testovací lyže. Okolí sjezdovky je na noc barevně nasvíceno a přes měnící se barevné kužele světla občas projede i zajímavý obrazec či logo.

Když nasněží, jedeme do terénu

Konečně chumelí! Přes noc napadnou haldy sněhu a my se ráno můžeme oddávat zábavě snowboarďácké největší – freeridingu. Navzdory příhodám o pokutách za ježdění mimo sjezdovku, jež jsem vyslechl od lidí, co byli v Itálii, tady nikomu nevadilo jestli projíždíme lesem, žlebem, nebo si přejezdy zkracujeme přes oficiálně zavřené sjezdovky.

Ostatně ve žlebu, který se příkře svažuje do úzké průrvy mezi skálami a ze shora vypadá zatraceně ostře, je vyznačena černá, freeridová trasa.

Osm dní na sněhu

V době naší návštěvy zavřený snowpark bohatě vynahradily přírodní skalní skoky a převisy. Těch tu najdete všude habaděj. Jedny z nejlepších jsou přímo pod sedačkovou lanovkou, ze které na nás Frantíci mávali a volali "Republika Čeka!" Při našich večerních párty jsme se v malém středisku dokázali rychle seznámit.

Ježdění je den ode dne lepší, po chumelenicích přichází opět azurová obloha a hromady sněhu pod sněžnými děly vytvářejí nové příležitosti ke skočkám. Týden uběhl jako voda a nikomu se nám nechce odjíždět. A to jsem si ještě naivně myslel, že by mohl stačit na ježdění jenom víkend!

Alespoň že si můžeme užít svahu i poslední den zájezdu. V sobotu odpoledne ještě lítáme v prašanu po namrzlých sjezdovkách, zanechávajíce po sobě dlouhé sněhové chvosty a v půl páté už sedíme v autobusu směřujícího přes Německo na Rozvadov. Nezbývá než souhlasit se zdejším motem La Norma – the cosy ski resort (La Norma – příjemné lyžařské středisko).

Ceny ski passů a možnost ubytování a dopravy

Permanentky:

1 den - 21 eur

2 dny - 40 eur

3 dny - 60 eur

5 dní - 92 eur

8 dní - 141 eur

Vypůjčení kvalitních lyží na den přijde zhruba na 15 až 28 eur, broušení hran se pohybuje okolo 8 eur.

Ceny týdenního ubytování začínají od 147 euro ve dvoulůžkovém studiu.

Doprava je možná po silnici A43 směrem na Modane, vlakem TGV do Modane a odtud místním autobusem, nebo letecky do Lyonu a dále po silnici.

Další možností je využít nabídky cestovní kanceláře, která již dopravu, ubytování a permanentky zahrnuje. Do La Normy jezdí nejčastěji a nejlevněji Beta-tour, u které se týdenní pobyty s osmidenní permanentkou pohybují od 4900 korun.

Horydoly.cz Evropská zimní střediska na Horydoly 

Manuály

Passo Tonale (Itálie) 3 díly

La Norma (Francie) 5 dílů

Evropská zimní střediska na HORYDOLY

Adelboden (Švýcarsko)
Czorsztyn (Polsko)
Chamonix (Francie)
Lachtal (Rakousko)
Obertauern (Rakousko)
Rokytnice nad Jizerou (Česko)
Stubai (Rakousko)
Tux (Rakousko)
Val Senales (Itálie) v létě
Val Senales (Itálie) v zimě
Vysoké Tatry (Slovensko)
Maurienne (Francie)
Kaprun (Rakousko)
Špindlerův Mlýn (Česko)
Ramsau/Schladming (Rakousko)
Zell am See (Rakousko)
Les 2 Alpes (Francie)
Les Arcs/La Plagne (Francie)
San Bernardo (Itálie)
Sella Ronda (Itálie)
Seiser Alm (Itálie)
Kleinwalsertal (Německo)
Bansko (Bulharsko)
Vars (Francie)
Radstadt (Rakousko)
Nassfeld (Rakousko)
Nassfeld (Rakousko)
Sulden (Rakousko)
Mitterdorf (Německo)

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Jo
bylo to tam v dubnu fakt super a mimo spálenýho ksiftu to nemělo chybu. Blázen ,kdo jede na týden do českých hor a to jsem občasný vlekař.
  • Autor ovi
  • Datum a čas 24.10.2007 18:51
Reaguj
Mohu jedině doporučit
La Normu mohu jedině doporučit. Lyžařům, skialpinistům i snowbordistům. Zázemí i cena za 8-denní lyžovačku je solidní!
  • Autor VSv
  • Datum a čas 27.2.2007 14:10
Reaguj
Re: Re: Re: hm
Pletete se. La Norma je opravdu velice solidní středisko (v rámci jeho velikosti), navíc ho Češi podle statistik navštěvují nejvíce ze všech francouzských skiareálů. Odkaz na Betatour dodala redakce Horydoly právě z důvodů, že tam jezdí ve velké míře. Snažíme se co nejvíce zjednodušit cestu čtenářů k informacím. V odkazech je uvedeno dokonce pět dílů manuálu z doby před dvěma lety, které jsme tehdy uveřejnili.
Reaguj
Re: Re: hm
prijde mi to jako PR na betatour, v Norme se prakticky jinej bus nez jejich nepotka, celkovej styl clanku vse je krasne, nadherne, i kdyz neni snih, tomu podle me nasvedcuje, a pokud ne pak je to ok, mate ciste svedomi a ja se pletu
  • Autor jirka
  • Datum a čas 26.2.2007 11:08
Reaguj
Re: hm
V čem vidíte nepravdy, zkreslení, nahrávání jedné firmě či regionu? Co je podle Vás PR? Rádi tyto skutečnosti opravíme.
Reaguj
hm
trosku ucty ke ctenari pls, PR clanky se daj napsat mene napadne:)
  • Autor jirka
  • Datum a čas 26.2.2007 02:56
Reaguj
Celkem 6 příspěvků v diskuzi


Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Je jich asi 2,5 tisíce, jen 200 z nich je obydlených. Některé jsou kosmopolitními hvězdami na mapě světových letovisek, zatímco charakter a atmosféra jiných se po staletí příliš nemění.... celý článek

Němci prohlásili pískovcové lezení za své kulturní dědictví

Exstarosta Pece vrací peníze z lanovky na Sněžku

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Starostka Paříže Anne Hidalgo tvrdě šlape do příjemné dopravy v hlavním městě Francie. Zakázala sdílené elektrokoloběžky, vyhradila ulice pro pěší a cyklisty a zdražila parkování autům SUV.
Keramické trhy v Kostelci nad Černými lesy

Keramické trhy v Kostelci nad Černými lesy

FOTOGALERIE Ve středočeském městečku Kostelec nad Černými lesy se každoročně konají vyhlášené Keramické trhy.
Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

Chcete-li si běhání a cyklistiku užívat plnými doušky, bude dobré, když se na tyto sporty i vhodně oblečete. Na následujících řádcích pro vás máme zajímavé tipy na to, jak by takové oblečení
Rozhledna Šibenice Stěbořice připomíná vojenskou historii

Rozhledna Šibenice Stěbořice připomíná vojenskou historii

Betonová stavba s výškou 13 m je architektonicky atypickou rozhlednou připomínající vojenský bunkr. Nachází se na stejnojmenném návrší u obce Stěbořice. Zázemí slezské rozhledny doplňuje vojenské cvičiště pro děti a vnitřní stálá expozice o předválečném
Cestovní pojištění se na horách hodí více, než si myslíte. Proč neriskovat a sjednat si ho?

Cestovní pojištění se na horách hodí více, než si myslíte. Proč neriskovat a sjednat si ho?

Letošní zima je na českých horách spíše nic než moc, ale to neznamená, že nemůžete vyrazit za sněhovou nadílkou za hranice. Kromě sportovního vybavení si však nezapomeňte přibalit i cestovní pojištění.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
MITT - veletrh Rusko, Moskva 19.-21.3. 19.3.
Caravan, Bike, Travel - veletrh Nitra, Agrokomplex 22.-24.3. 22.3.
For Bikes and Sport - veletrh Praha, Letňany 22.-24.3. 22.3.
Boot und Camping - veletrh Německo, Rostock 22.-24.3. 22.3.
Bahno Sokolov, Michal Horská kola, běh, canicross 23.3.
Bílina - odemykání Lbín   23.3.
Kovový muž Choceň Vodácký trojboj 23.3.
Primavera Bike - cyklomaraton Hrušovany nad Jevišovkou Horská kola 23.3.
Tatarkov memoriál Tatranská Lomnica Závod horských záchranářů 23.3.
Kamenice - úklid řeky Česká Kamenice 23.3. 09:00

Diskuse

Lano? Novinář, 19.3.2024 12:24, 1 příspěvek
Bivaky Sasko XY, 19.3.2024 10:22, 3 příspěvky
Bivaky Sasko Michael Beranek, 18.3.2024 21:18, 3 příspěvky
INU Honza, 18.3.2024 10:48, 3 příspěvky
Bivaky Sasko XY, 18.3.2024 10:03, 3 příspěvky
INU Horydoly, 17.3.2024 23:02, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 21:03, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 20:56, 2 příspěvky
Chrupavka Lipo, 17.3.2024 0:16, 2 příspěvky
Richard Šlojíř, 16.3.2024 11:10, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10
Forum cestovního ruchu Horydoly Open, 15.3.2024 2:04
Holiday World 2024 Horydoly Open, 15.3.2024 1:55
Slzy bolesti nad masami, ... milan šupa, 14.3.2024 19:31
Konec lyžování? Horydoly Open, 8.3.2024 15:52