Lehké túry nad Lachtalem

Lehké túry nad Lachtalem
Lyžování v Lachtal.
Autor snímku Steiermark Tourismus
SDÍLEJ:

V rakouských předhůřích hlavního alpského hřebene se skrývá spousta malých lyžařských středisek. Vybavením jsou srovnatelná s krkonošskými, jizerskohorskými, nebo krušnohorskými městečky, délka a úprava sjezdovek je asi na úrovni Špindlerova Mlýna, ale krajina je nesrovnatelná.

Jak na to

Skiroute

Sedm relativně bezpečných neupravovaných sjezdů s převýšením 400 - 600 m. Vyznačeny jsou v mapách i na tabulích v infocentru.

Doprava

Z Českých Budějovic na hraniční přechod Dolní Dvořiště, po silnici a posléze dálnici směrem na Graz. Za Liezen odbočit na Judenburg a podle místních značení napřed na Niederwölz a posléze na Lachtal. Sněhové řetězy s sebou!

attack1.jpg

Výhledy na alpská panoramata, relativně velké převýšení a možnost ježdění v terénu dělají z tamního lyžování požitek, za kterým se vyplatí vyrazit dál než do tuzemských hor nad hnědouhelné elektrárny.

Jedním z takových středisek je štýrský Lachtal v regionu Murau.

Největším tamním lákadlem jsou široké travnaté svahy hřebene, který ve výšce přes dva tisíce metrů nad mořem uzavírá údolí. Vede jimi totiž několik sjezdů v hlubokém prašanu. Kromě toho přímo po hřebeni lze absolvovat dvě nenáročné někalikahodinové telemarkové nebo skialpinistické túry. Svahy jsou poměrně bezpečné, pozor je nutno dát pouze na údolí vlevo (po svahu) od nejvyššího kopce Grosse Zinke, kde podle místních lidí občas nějaká lavina spadne.

Sjezd z Grosse Zinke

Právě tam se ovšem dobře lyžuje, když je sníh jinde vyfoukaný nebo zmrzlý.

Lyžování v Lachtal.

Odpíchnu se z vrcholu a jedu první stovku metrů po hřebeni. Potom uhýbám doprava kolmo dolů a kličkuji v hlubokém prudkém sněhu k potoku. Musím hledat cestu ne snad kvůli lepšímu sněhu, ale abych pospojoval jednotlivé sněhové plotny mezi travnatými loučkami. Vjíždím do koryta zasněženého potoka a tradá na ovčí stezku, která mne z potoka vyvádí doprava k hřebenu. Konec sjezdu vede mezi nízkými smrčky nepříliš prudkým kopcem k lesnímu průseku jím až ke spodní stanici vleku na Schlossberg.

Najel jsem asi čtyři kilometry a 650 metrů převýšení. Je to půlhodinová pohodová túra připomínající sjezdy z hlavního hřebene Nízkých Tater nebo Malé Fatry.

INFO: Lachtal


Zobrazit místo Skiareály - Skiarea na větší mapě

Horydoly.cz Skiareály v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

Annaberg Bedřichov Bílá Bouřňák Boží Dar Bublava Čenkovice Černá Říčka Čertovo břemeno Červená voda Červenohorské sedlo Čeřínek Dolní Morava Harrachov Herlíkovice Horní Mísečky Horní Podluží Chotouň Janské Lázně Javorový Jedlová Ještěd Karlov Klínovec Kouty nad Desnou Kralický Sněžník Kraslice Křemešník Lipno Luž (zrušeno) Malá Úpa Mariánské Lázně Mladé Buky Monínec Nové Město na Moravě Paprsek Paseky nad Jizerou Pec pod Sněžkou Petříkovice Plešivec Praděd Přemyslov Příčná Přimda Pustevny Ramzová Razula Rejdice Rokytnice nad Jizerou Říčky Severák Stříbrná Špičák Špindlerův Mlýn Tanvaldský Špičák Velká Chuchle Vítkovice Vysoké nad Jizerou Žacléř Železná Ruda

 

Horydoly.cz Evropská zimní střediska na HORYDOLY

Adelboden (Švýcarsko) Alpe d´Huez (Francie) Bansko (Bulharsko) Courchevel (Francie) Courmayeur (Itálie) Czorsztyn (Polsko) Fanningberg (Rakousko) Garmisch-Partenkirchen (Německo) Heiligenblut (Rakousko) Hochkönig (Rakousko) Chamonix (Francie) Chamrousse (Francie) Chopok - Jasná (Slovensko) Ischgl (Rakousko) Kaprun - freeride (Rakousko) Kaprun - sjezdovky (Rakousko) Kleinkirchheim (Rakousko) Kleinwalsertal (Německo) Kronplatz (Itálie) La Grave (Francie) Lachtal (Rakousko) Lackenhof Ötscher (Rakousko) Lautaret (Francie) Les 2 Alpes (Francie) Les Arcs / La Plagne (Francie) Livigno - freeride (Itálie) Livigno - sjezdovky (Itálie) Madonna di Campiglio (Itálie) Maurienne (Francie) Menuires (Francie) Meribel (Francie) Mitterdorf (Německo) Mölltal (Rakousko) Mürren (Švýcarsko) Nassfeld (Rakousko) Obertauern (Rakousko) Paganella (Itálie) Plose (Itálie) Ramsau/Schladming (Rakousko) Saalbach Hinterglemm (Rakousko) San Bernardo (Itálie) San Pellegrino (Itálie) Seefeld (Rakousko) Seiser Alm (Itálie) Sella Nevea (Itálie) Sella Ronda (Itálie) Skirama (Itálie) Speikboden (Itálie) Stubai (Rakousko) Štrbské Pleso (Slovensko) Radstadt (Rakousko) Raxalpe (Rakousko) Sölden (Rakousko) Sulden (Itálie) Tarvisio (Itálie) Tignes (Francie) Titlis (Švýcarsko) Tux (Rakousko) Uludag a Sarikamis (Turecko) Val d´Isére (Francie) Val Senales (Itálie) v létě Val Senales (Itálie) v zimě Val Thorens (Francie) Vars (Francie) Vysoké Tatry (Slovensko) Wildschönau (Rakousko) Zell am See (Rakousko) Zoncolan - Ravascletto (Itálie) Zugspitze

Lyžařské manuály na HORYDOLY

Passo Tonale (Itálie) 3 díly La Norma (Francie) 5 dílů Chamonix a Courmayeur (Francie a Itálie) 9 dílů Bormio (Itálie) (8 dílů)

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Lachtai
Jo, Lahtai je Lachtai, to je proste bomba. Pokud shanite nejake informace, doporucil bych Vam www.zimni-alpy.cz nebo www.letni-alpy.cz
  • Autor Janik
  • Datum a čas 12.3.2008 15:51
Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Olympijské sporty se rozšíří o skialpinismus. Uspějí Češi?

Olympijské sporty se rozšíří o skialpinismus. Uspějí Češi?

Po téměř třiceti letech přibude mezi zimní olympijské disciplíny nový sport. Po snowboardingu, který byl přidán v Naganu 1998, se premiéry pod pěti kruhy dočká skialpinismus. Stane se tak 2026, kdy... celý článek

Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

GLOCKNER Co je v Alpách nového, jaké vládnou na horách podmínky pro horolezectví a turistiku, kde se lyžuje, jak fungují chaty i cokoliv jiného, co zajímá návštěvníky nejvyšších evropských hor.
Outdoorové půjčovny

Outdoorové půjčovny

AKTUALIZACE Vyrazíte v zimě za lezením do Vysokých Tater? Chcete přejít ledovec? Zkoušíte skialpinismus? Potřebujete sněžnice? A co feráty v létě?
Na slovenských zjazdovkách leží niekoľko metrov snehu

Na slovenských zjazdovkách leží niekoľko metrov snehu

Mapovanie aktuálně výšky snehovej vrstvy na zjazdovkách vo Vysokých a Nízkych Tatrách ukázalo, kde je najviac snehu. Skúsení rolbari to poznajú každý rok a presná technika im to potvrdila.
Kaiserwinkl běžkuje zdarma

Kaiserwinkl běžkuje zdarma

Tyrolský region Kaiserwinkl patří s 253 kilometry běžkových tratí - z toho 1285 km klasických a 126 km bruslařských - k prémiovým centrům běžeckého lyžování v Rakousku. V Evropě se řadí k vůbec nejoblíbenějším střediskům tohoto typu.
Na skialpech přes Sněžné jámy na Petrovku

Na skialpech přes Sněžné jámy na Petrovku

Za ostrůvkem zimy a horským sluncem se vydáváme do Krkonoš. Na skialpových lyžích stoupáme nad Sněžné jámy a sjíždíme do Petrovky.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
MITT - veletrh Rusko, Moskva 19.-21.3. 19.3.
Caravan, Bike, Travel - veletrh Nitra, Agrokomplex 22.-24.3. 22.3.
For Bikes and Sport - veletrh Praha, Letňany 22.-24.3. 22.3.
Boot und Camping - veletrh Německo, Rostock 22.-24.3. 22.3.
Tatarkov memoriál Tatranská Lomnica Závod horských záchranářů 23.3.
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Den Nahoru a Dolů Špindlerův Mlýn, Medvědín Skialpinismus 6.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.

Diskuse

Bivaky Sasko Michael Beranek, 18.3.2024 21:18, 2 příspěvky
INU Honza, 18.3.2024 10:48, 3 příspěvky
Bivaky Sasko XY, 18.3.2024 10:03, 2 příspěvky
INU Horydoly, 17.3.2024 23:02, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 21:03, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 20:56, 2 příspěvky
Chrupavka Lipo, 17.3.2024 0:16, 2 příspěvky
Richard Šlojíř, 16.3.2024 11:10, 1 příspěvek
Krásná Oblast Radim Pokorný, 15.3.2024 12:49, 1 příspěvek
Community ? Michael Beranek, 14.3.2024 19:02, 2 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10
Forum cestovního ruchu Horydoly Open, 15.3.2024 2:04
Holiday World 2024 Horydoly Open, 15.3.2024 1:55
Slzy bolesti nad masami, ... milan šupa, 14.3.2024 19:31
Konec lyžování? Horydoly Open, 8.3.2024 15:52