San Bernardo na pohodu

San Bernardo na pohodu
San Bernardo, lanovka Roches Noires.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

"Pokud sněží a fouká v Itálii, ve Francii je určitě pěkně," říká o svém působišti San Bernardo lyžařský instruktor Simon Atkinson. "Platí to samozřejmě i naopak."

San Bernardo na pohodu
San Bernardo, čerstvé stopy v La Rosiére na sjezdovce Landelieres.
Autor snímku Kuba Turek
Jak na to

Upozornění pro snowboardisty: San Bernardo není středisko pro vás. Mezi sjezdovkami se často přejíždí vodorovnými traverzy, kde lyžařům stačí pár odpíchnutí hůlkami, ale prkno se zastaví.

Pro naprosté začátečníky je v La Rosiére i v Thuile po jednom malém vleku zcela zdarma.

Doprava

Rosiére: Přes Ženevu do Chambéry, Moutiers a horskou silničkou do La Rosiére.
Thuile: Přes Miláno do údolí Aosty a jím pod Malý svatý Bernard. Pokud je otevřený průsmyk Velký svatý Bernard, lze se do Aosty dostat i od Ženevy.

Chcete si na sjezdovkách užít slunce, výhledy, pohodlné svezení a pohodu? Správná adresa je Malý svatý Bernard kousek od masivu Mont Blanc.

Dolů na tři způsoby

Podle Atkinsona se dá v oblasti mezi francouzskou vesnicí Rosiére a její italskou obdobou Thuile užít hlavně tří věcí: "Zajezdíte si tu na sjezdovkách, uděláte túry na turistických lyžích, anebo se necháte vrtulníkem vynést na okolní hory a spustíte se panenským terénem."

Jako správný Brit ovšem dodává: "Nezapomeňte na golf, ten tu učím, hned jak sleze sníh." Šéf střediska Rosiére Fabrice Mielzarek k tomu se smíchem dodává: "Nezapomeňte ještě na dobré jídlo!"

Zatímco v poledne si dáte italský oběd, večeře může být v ryze francouzském duchu. Záleží na tom, kam zrovna na lyžích sjedete.

Po čtvrté se nocuje

Podle Mielzarka je potřeba si hlídat jen jednu věc: "Čtvrtá hodina je tady svatá." Je to doba, kdy jedou poslední lanovky, kterými se dostanete z jedné strany hranic na druhou. "Jestli to nestihnete, budete muset přespat tam, kde jste zůstali, a vrátíte se až druhý den."

Pokud by pro vás někdo jel autem, musel by počítat s několika hodinami na cestu, protože horský masív je nutné objíždět po klikatých silničkách. "Na opozdilce jsou tady zařízení," usmívá se další instruktor Lionel Noir z Rosiere. "Nejednou jsme s přáteli probděli celou noc u italského vína v hostincích v Thuile."

 

Horydoly.czPOZOR: Lavina v La Rosiére zabila českého lyžaře

San Bernardo, La Rosiére. Rolba upravuje čertstvý ranní prašan.

Nejlepší sjezdovky

Italskou a francouzskou stranu střediska odděluje ostrý alpský hřeben. Překonejme ho tedy a projeďme si nejkrásnější sjezdovky v oblasti zvané Espace San Bernardo.

Z Rosiere (1850 m) vede lanovka Roches Noires, od ní nádherný carvingový svah poněkud technicky nazvaný RN91. Modrá široká sjezdovka má přesně takovou šířku, sklon a délku, abychom mohli krájet jeden velký oblouk za druhým až do zemdlení stehen.

Strategický průsmyk

Pokračujeme další lanovkou Landelieres k pevnosti z devatenáctého století Redoute Ruinée (2383 m). Hlídala důležitý průsmyk Malý svatý Bernard hluboko pod námi. V dalekém širokém okolí potkáme při lyžování ještě mnoho dalších opevněných míst, která sloužila v době italsko-francouzských sporů o zdejší Savojsko.

Pokud se pořádně podíváme hluboko do údolí, uvidíme prastarý ubytovací hostinec nazvaný po zakladateli podobného objektu na nedalekém průsmyku Velký svatý Bernard. Tady někde procházela Hannibalova armáda přes Alpy, když pomocí slonů napadla starověký Řím.

V této oblasti sloužili známí bernardýni místo koní, protože velká zvířata nepřežila drsnou zimu. Tudy se jezdí slavný cyklistický závod Tour de France. A přes Malý svatý Bernard vede v létě silnice z údolí francouzské Jizery od Val d´Isére a Chambéry do Itálie k Aostě a do Courmayeru.

Malý svatý Bernard, špitál v sedle.

Mont Blanc a Matterhorn na obzoru

Po ránu není nic příjemného postávat ve stínu hor u pevnosti, a proto rychle sjedeme ke dvěma vlekům Bellecombe a necháme se jimi vytáhnout do stejnojmenného sedélka. "Tady vždycky vymrzneme. Talířové vleky vedou ve stínu a ještě k tomu údolím stále profukuje vítr," stěžuje si Jan Linhart z české pobočky informační kanceláře Ski France.

Na sedle se ovšem nepříjemný chlad rozplyne s prvními paprsky slunce. "Tady se pořádně rozhlédněte!" upozorňuje instruktor Simon Atkinson. Odtud je dobře vidět nejvyšší hora Evropy Mont Blanc a zároveň i nejkrásnější Matterhorn. Znalci mohou v masivu Mont Blanku zahlédnout známé vrcholy Jorasses, Tour Ronde a skalní zub Dent du Géant.

Booking.com

Černou po hlavě do Itálie

Odpíchnutí nás přenese z Francie do Itálie a po širokých svazích několika modrých sjezdovek bez námahy jedeme k horní stanici kabinové lanovky Piloni. Tady končí legrace a najíždíme na černou sjezdovku Diretta.

Hrozivý název netřeba překládat. Po krátkém traverzu se jede opravdu přímo dolů. Naštěstí tu bývá obvykle dobrý sníh, protože o sjezdovku se italští rolbaři starají, navíc vede lesem a po severním svahu hory. Přesto budou naše nohy rády, až se objeví italská vesnice Thuile. Sjet Direttu na jeden zátah je slušný sportovní výkon.

San Bernardo, Stará vojenská pevnost na horském hřebeni mezi Itálií a Francií.

Návrat do Francie

Necháme se vytáhnout kabinkou nahoru a pokračujeme sedačkami na nejvyšší horu Chaz Dura (2579). Na jejích italských svazích se můžeme povozit na odpočinkových a výborně upravených tratích červené a modré obtížnosti.

Potom se přehoupneme přes hřeben a sjedeme konečně do průsmyku Malý svatý Bernard. Dá se tu najíst a napít. Hlavní jsou ovšem svahy, které jsou těhotné nejlepším a nejhlubším sněhem v oblasti. Již pár hodin po sněžení se mezi skálami i v přírodních tobogánech objevují stopy prvních dobrodruhů. Do dvou dnů jsou pokryté krajkami od obloučků desítek milovníků prašanu.

Návrat z průsmyku do Francie vede lanovkou San Bernardo a modrou sjezdovkou Liaison. Nelekejte se, když zjistíte, že její začátek připomíná buben skokanského můstku, protože po první stovce metrů se narovná a doveze nás pod pevnost, kterou jsme ráno minuli. K ní se dostaneme krátkou lanovkou Chardonnet.

Nekonečně dlouhou sjezdovkou Choucas pod horským hřebenem sjedeme do slalomového areálu nad Rosiere a nakonec i do střediska, odkud jsme ráno vyjeli.

INFO: La Thuile a La Rosiére


Zobrazit místo Skiareály - Skiarea na větší mapě  

Horydoly.cz Skiareály v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

Annaberg Bedřichov Bílá Bouřňák Boží Dar Bublava Čenkovice Černá Říčka Čertovo břemeno Červená voda Červenohorské sedlo Čeřínek Dolní Morava Harrachov Herlíkovice Horní Mísečky Horní Podluží Chotouň Janské Lázně Javorový Jedlová Ještěd Jihlava Karlov Klínovec Kohútka Kouty nad Desnou Kralický Sněžník Kraslice Křemešník Lipno Luž (zrušeno) Malá Úpa Mariánské Lázně Mladé Buky Monínec Nové Město na Moravě Paprsek Paseky nad Jizerou Pec pod Sněžkou Petříkovice Plešivec Praděd Přemyslov Příčná Přimda Pustevny Ramzová Razula Rejdice Rokytnice nad Jizerou Říčky Severák Stříbrná Špičák Špindlerův Mlýn Tanvaldský Špičák Telnice Velká Chuchle Velké Karlovice Vítkovice Vysoké nad Jizerou Žacléř Železná Ruda

Horydoly.cz Skiareály na Slovensku

Donovaly Chopok - Jasná Jasenská dolina Martinské hole Orava Skalka pri Kremnici Štrbské Pleso Valčianska dolina Veľká Rača Vysoké Tatry

Horydoly.cz Evropská zimní střediska na HORYDOLY

Adelboden (Švýcarsko) Alpe d´Huez (Francie) Aussois (Francie) Bansko (Bulharsko) Bessans (Francie) Bonneval sur Arc (Francie) Courchevel (Francie) Courmayeur (Itálie) Czorsztyn (Polsko) Fanningberg (Rakousko) Garmisch-Partenkirchen (Německo) Goldeck (Rakousko) Heiligenblut (Rakousko) Hochkar (Rakousko) Hochkönig (Rakousko) Chamonix (Francie) Chamrousse (Francie) Ischgl (Rakousko) Kaprun - freeride (Rakousko) Kaprun - sjezdovky (Rakousko) Katschberg (Rakousko) Kaunertal (Rakousko) Kleinkirchheim (Rakousko) Kleinwalsertal (Německo) Kronplatz (Itálie) La Grave (Francie) Lachtal (Rakousko) Lautaret (Francie) Les 2 Alpes (Francie) Les Arcs / La Plagne (Francie) Livigno (Itálie) Madonna di Campiglio (Itálie) Marilleva (Itálie) Marmolada (Itálie) Maurienne (Francie) Menuires (Francie) Meribel (Francie) Mitterdorf (Německo) Mölltal (Rakousko) Mürren (Švýcarsko) Nassfeld (Rakousko) Obertauern (Rakousko) Ötscher (Rakousko) Paganella (Itálie) Pitztal (Rakousko) Plose (Itálie) Ramsau/Schladming (Rakousko) Saalbach Hinterglemm (Rakousko) San Bernardo (Itálie) San Pellegrino (Itálie) Seefeld (Rakousko) Seiser Alm (Itálie) Sella Nevea (Itálie) Sella Ronda (Itálie) Skirama (Itálie) Speikboden (Itálie) Stubai (Rakousko) Radstadt (Rakousko) Raxalpe (Rakousko) Sölden (Rakousko) Sulden (Itálie) Tarvisio (Itálie) Tignes (Francie) Titlis (Švýcarsko) Turracher Höhe (Rakousko) Tux (Rakousko) Uludag a Sarikamis (Turecko) Val d´Isére (Francie) Val Senales (Itálie) v létě Val Senales (Itálie) v zimě Vastl Thorens (Francie) Vars (Francie) Wildschönau (Rakousko) Zell am See (Rakousko) Zoncolan - Ravascletto (Itálie) Zugspitze (Německo)

Lyžařské manuály na HORYDOLY

Passo Tonale (Itálie) 3 díly La Norma (Francie) 5 dílů Chamonix a Courmayeur (Francie a Itálie) 10 dílů Bormio (Itálie) (8 dílů)

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Jak se lyžuje v Evropě z 1.2.06
Nechápu Váš příspěvek - v tomto článku není nic o Třech údolích a dotaz na lyžování mimo sjezdovky je nejasný, ptáte se na freeridové nebo skialpové trasy v Dolomitech nebo v San Bernardu?
Reaguj
Jak se lyžuje v Evropě z 1.2.06
Cena 6 denní permanentky Tři údolí 42 eur, blbost !Dolomity nabízejí vynikající lyžování ve volném terénukdyž je sníh jen na sjezdovkách ?Zajímalo by mě, kde byste lyžoval mimo sjezdovku, teď jsme tam byli !
  • Autor Jakub Turek
  • Datum a čas 7.2.2006 23:45
Reaguj
Milá Sabino
zřejmě je Vámi uváděná stránka tak úžasná, že Vám zatemnila mozek a vy se podepisujete pokaždé jinak - jednou jste Sabina, jindy Veronika, vzpomínáme si na i na dalších asi deset jmen v různých diskusích na internetu (např. IDNES, Lezec). Že byste byla najatá, abyste propagovala právě tuto stránku?
Reaguj
chce to lepsi info
Je tu obdobi, kdy vetsina z nas vyrazi lyzovat. Rekla bych, ale ze tento clanek postrada vetsinu dost dulezitych informaci. Takove super info najdete na http://zimni-alpy.cz Podle tohoto uz se rozhodne da jet na hory. Pa Sabina
  • Autor Sabina
  • Datum a čas 20.1.2006 21:46
Reaguj
Celkem 4 příspěvky v diskuzi


Němci prohlásili pískovcové lezení za své kulturní dědictví

Němci prohlásili pískovcové lezení za své kulturní dědictví

Němci nominovali do seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO horolezectví v Saském Švýcarsku. Jedná se o tradiční lezení na pískovcích, které dalo světu vybroušenu lezeckou techniku, striktní ochranu skal, první horolezecká pravidla a také... celý článek

Exstarosta Pece vrací peníze z lanovky na Sněžku

Běloruská žena zemřela na útěku před medvědem v Nízkých Tatrách

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Starostka Paříže Anne Hidalgo tvrdě šlape do příjemné dopravy v hlavním městě Francie. Zakázala sdílené elektrokoloběžky, vyhradila ulice pro pěší a cyklisty a zdražila parkování autům SUV.
Keramické trhy v Kostelci nad Černými lesy

Keramické trhy v Kostelci nad Černými lesy

FOTOGALERIE Ve středočeském městečku Kostelec nad Černými lesy se každoročně konají vyhlášené Keramické trhy.
Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

Chcete-li si běhání a cyklistiku užívat plnými doušky, bude dobré, když se na tyto sporty i vhodně oblečete. Na následujících řádcích pro vás máme zajímavé tipy na to, jak by takové oblečení
Rozhledna Šibenice Stěbořice připomíná vojenskou historii

Rozhledna Šibenice Stěbořice připomíná vojenskou historii

Betonová stavba s výškou 13 m je architektonicky atypickou rozhlednou připomínající vojenský bunkr. Nachází se na stejnojmenném návrší u obce Stěbořice. Zázemí slezské rozhledny doplňuje vojenské cvičiště pro děti a vnitřní stálá expozice o předválečném
Cestovní pojištění se na horách hodí více, než si myslíte. Proč neriskovat a sjednat si ho?

Cestovní pojištění se na horách hodí více, než si myslíte. Proč neriskovat a sjednat si ho?

Letošní zima je na českých horách spíše nic než moc, ale to neznamená, že nemůžete vyrazit za sněhovou nadílkou za hranice. Kromě sportovního vybavení si však nezapomeňte přibalit i cestovní pojištění.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Intourmarket - veletrh Rusko, Moskva 16.-18.3. Cestovní ruch 16.3.
MITT - veletrh Rusko, Moskva 19.-21.3. 19.3.
Caravan, Bike, Travel - veletrh Nitra, Agrokomplex 22.-24.3. 22.3.
For Bikes and Sport - veletrh Praha, Letňany 22.-24.3. 22.3.
Boot und Camping - veletrh Německo, Rostock 22.-24.3. 22.3.
Bahno Sokolov, Michal Horská kola, běh, canicross 23.3.
Bílina - odemykání Lbín   23.3.
Kovový muž Choceň Vodácký trojboj 23.3.
Primavera Bike - cyklomaraton Hrušovany nad Jevišovkou Horská kola 23.3.
Tatarkov memoriál Tatranská Lomnica Závod horských záchranářů 23.3.

Diskuse

Tenderness match consulta... epanuubu, 18.3.2024 23:30, 3 příspěvky
Bivaky Sasko Michael Beranek, 18.3.2024 21:18, 2 příspěvky
INU Honza, 18.3.2024 10:48, 3 příspěvky
Bivaky Sasko XY, 18.3.2024 10:03, 2 příspěvky
INU Horydoly, 17.3.2024 23:02, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 21:03, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 20:56, 2 příspěvky
Chrupavka Lipo, 17.3.2024 0:16, 2 příspěvky
Richard Šlojíř, 16.3.2024 11:10, 1 příspěvek
Krásná Oblast Radim Pokorný, 15.3.2024 12:49, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10
Forum cestovního ruchu Horydoly Open, 15.3.2024 2:04
Holiday World 2024 Horydoly Open, 15.3.2024 1:55
Slzy bolesti nad masami, ... milan šupa, 14.3.2024 19:31
Konec lyžování? Horydoly Open, 8.3.2024 15:52