Tux: podzimní číslo jedna

Tux: podzimní číslo jedna
V plném tempu na sjezdovce.
Autor snímku Völkl
SDÍLEJ:

Hintertuxský ledovec láká každý podzim nadržené lyžaře jako lucerna zbloudilé poutníky. Ve výšce přes tři kilometry nad mořem se totiž dá lyžovat, i když dole v údolí ještě prší nebo se tam válejí mraky. Boje na lanovkách o místa v kabinkách jsou proto neúprosné a tlačenice ve frontách horší než ve Špindlerově Mlýně.

Tux: podzimní číslo jedna
Hintertuxer Gletscher a alpský štít Olperer.
Autor snímku Zillertaler Gletscherbahn
Jak na to

Doprava

Ze středu Čech trvá cesta autem šest až sedm hodin, autobusem o dvě hodiny déle. Jede se po ose Mnichov - Mayrhofen - Hintertux.

Názvosloví

Zillertalské Alpy - pohoří mezi Rakouskem (Innsbruckem) a Itálií (Bolzanem)

Zillertal - údolí říčky Ziller, kde je soustředěna většina lanovek a vleků

Tux, Hintertux - lyžařská centra v Zillertalu

Olperer - nejvyšší vrchol nad údolím Zillertal

Olperer Gletscher - ledovec pod Olpererem, kde se lyžuje i v létě

Všichni se sice tváří slušně, nikdo se neohání hůlkami a lidé si nešlapou po nohách, ale pozice se získávají na úkor slabších a méně průbojných. A to se opakuje o víkendech každé ráno při stoupání a odpoledne při odjezdu dolů do údolí.

Kdo se dostane po několika přestupech nahoru, ocitne se na horní stanici ve výšce 3286 metrů a vyjede do lyžařského ráje.

Jeden z nejlepších

Ve srovnání s nedalekým ledovcem ve Stubaiském údolí jsou tratě v dokonalém stavu. Kaprun je proti Tuxu monotónním svahem, na Dachstein má cenu jezdit jen s běžkami, Kaunertal leží o něco níž a nemá s Tuxem srovnatelné panoráma okolních hor a Marmolada je vyloženě letním lyžařským centrem.

Hintertux.

Cesta za sluncem

Patnáct kilometrů výborně upravených a širokých sjezdovek přímo na ledovci nad Hintertuxem zaručuje, že se na ně všichni vejdou. Pro začátečníky je největším problémem zdolat prudkou ledovou stěnu Gefrorere Wand přímo pod nohama. Po ní totiž musí chtě nechtě sjet dolů k přívětivějším sjezdovkám. Dopoledne se obvykle jezdí na kotvových vlecích Olperer a odpoledne na tratích pod Gefrorene Wand. Důvod přesunu je prostý: okolo druhé hodiny na svahy Olperer padne stín a většina lyžařů odjíždí hledat slunce na druhou stranu údolí. Na Olpereru v tu dobu zůstávají hlavně sportovněji založení lyžaři, protože mohou na ztuhlém sněhu carvovat až do vypuštění duše, a snowboardisté, kteří mají v horní části sjezdovek svůj snowpark.

Na všech tratích se neustále pohybují rolby, které na pokyny dispečera upravují každou trochu vymletou trať. Na jednu stranu je to pro lyžaře příjemné, jezdit po neustále upravených sjezdovkách, ale na druhou stranu ho trochu otravuje neustálé blikání majáčků a pípání výstražných houkaček na pracujících rolbách.

Booking.com

Zillartalský ledovec

Zillertalské údolí, které Tux uzavírá, naštěstí není jen doménou sjezdařů a snowboardistů, a tak se lze tlačenicím na lanovkách úspěšně vyhnout. Po stranách Zillertalského údolí se táhnou ostré hřebeny i oblé vrcholy, na které lze vyrazit na skialpinistických lyžích.

Oblíbená jednoduchá túra rodinného typu vede například na Rastkogel (2760 m). Obtížnější sjezdy vedou třeba z Kleine Kaserer (3200 m) nebo hřebene Hoher Riffler (3221 m). Závěrečný sjezd z vrcholů okolo Tuxského ledovce se točí údolím do Hintertuxu a má královské převýšení dva a půl kilometru.

Horolezecký pojem Olperer

Mezi horolezci je známý především Olperer (3476), na jehož vrchol se dá dostat několika lehkými a středně těžkými hřebeny. Vedou jimi částečně zajištěné cesty. První na jeho vrcholu stál legendární horolezec Grohmann s vůdci Joselem a Gainer-Jacklem už v roce 1867.

Pozor ovšem na přístup, protože ledovec pod Olpererem je zrádný. Každý rok na něm zahyne nějaký turista po pádu do trhliny. Letos na jaře se dokonce zřítil sněhový most pod třemi českými sjezdaři, kteří odbočili ze značené trasy. Ani jednoho nevytáhli záchranáři živého.


Zobrazit místo Evropa - skiareály na větší mapě

Horydoly.cz Skiareály v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

Annaberg Bedřichov Bílá Bouřňák Boží Dar Bublava Čenkovice Černá Říčka Čertovo břemeno Červená voda Červenohorské sedlo Čeřínek Dolní Morava Harrachov Herlíkovice Horní Mísečky Horní Podluží Chotouň Janské Lázně Javorový Jedlová Ještěd Karlov Klínovec Kouty nad Desnou Kralický Sněžník Křemešník Lipno Luž (zrušeno) Malá Úpa Mariánské Lázně Mladé Buky Monínec Nové Město na Moravě Paprsek Paseky nad Jizerou Pec pod Sněžkou Petříkovice Plešivec Praděd Přemyslov Příčná Přimda Pustevny Ramzová Razula Rejdice Rokytnice nad Jizerou Říčky Severák Stříbrná Špičák Špindlerův Mlýn Tanvaldský Špičák Velká Chuchle Vítkovice Vysoké nad Jizerou Žacléř Železná Ruda

 

Horydoly.cz Evropská zimní střediska na HORYDOLY

Adelboden (Švýcarsko) Alpe d´Huez (Francie) Bansko (Bulharsko) Courchevel (Francie) Courmayeur (Itálie) Czorsztyn (Polsko) Fanningberg (Rakousko) Garmisch-Partenkirchen (Německo) Heiligenblut (Rakousko) Hochkönig (Rakousko) Chamonix (Francie) Chamrousse (Francie) Chopok - Jasná (Slovensko) Ischgl (Rakousko) Kaprun - freeride (Rakousko) Kaprun - sjezdovky (Rakousko) Kleinkirchheim (Rakousko) Kleinwalsertal (Německo) Kronplatz (Itálie) La Grave (Francie) Lachtal (Rakousko) Lackenhof Ötscher (Rakousko) Lautaret (Francie) Les 2 Alpes (Francie) Les Arcs / La Plagne (Francie) Livigno - freeride (Itálie) Livigno - sjezdovky (Itálie) Madonna di Campiglio (Itálie) Maurienne (Francie) Menuires (Francie) Meribel (Francie) Mitterdorf (Německo) Mölltal (Rakousko) Mürren (Švýcarsko) Nassfeld (Rakousko) Obertauern (Rakousko) Paganella (Itálie) Plose (Itálie) Ramsau/Schladming (Rakousko) San Bernardo (Itálie) San Pellegrino (Itálie) Seefeld (Rakousko) Seiser Alm (Itálie) Sella Nevea (Itálie) Sella Ronda (Itálie) Skirama (Itálie) Speikboden (Itálie) Stubai (Rakousko) Štrbské Pleso (Slovensko) Radstadt (Rakousko) Raxalpe (Rakousko) Sölden (Rakousko) Sulden (Itálie) Tarvisio (Itálie) Tignes (Francie) Titlis (Švýcarsko) Tux (Rakousko) Uludag a Sarikamis (Turecko) Val d´Isére (Francie) Val Senales (Itálie) v létě Val Senales (Itálie) v zimě Val Thorens (Francie) Vars (Francie) Vysoké Tatry (Slovensko) Wildschönau (Rakousko) Zell am See (Rakousko) Zoncolan - Ravascletto (Itálie) Zugspitze

Lyžařské manuály na HORYDOLY

Passo Tonale (Itálie) 3 díly La Norma (Francie) 5 dílů Chamonix a Courmayeur (Francie a Itálie) 9 dílů Bormio (Itálie) (8 dílů)

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

lyžování od 17.-19.11.05
Ahoj,kdybyste chtěli jet lyžovat v uvedeném termínu, sháním společnici,-ka, je lepší jet s někým a zrovna se mým známým nehodí. Mám typ na 2denní lyžování od CK. Možno volat 724095918. Daniela(pro info-věk přes 40)
  • Autor Daniela
  • Datum a čas 27.10.2005 13:13
Reaguj
tux-blansko
byl jsem tam o víkendu a nemělo to chybu bez front jen odpoledne v dolní části byl sníh dost těžký
  • Autor jirka
  • Datum a čas 25.5.2005 19:17
Reaguj
byl jsem tam od 30.3. do 2.4. a musím říci opravdu nádhera.Co mi snad trošku vadilo bylo velké množství poláků...
  • Autor krisotek
  • Datum a čas 6.4.2005 14:38
Reaguj
Re: Ano
Nekdy tam byva trochu vic lidi, ale srovnavat to se Spindlem... Myslim, ze Spindl ve stredni Evrope nema obdoby! Tak mizerny pomer cena/lyzovani/fronty nema zadne jine stredisko. A to uz jsem ve Spindlu hezky dlouho nebyl. Na rozdil od Tuxu.
  • Autor Troll
  • Datum a čas 23.11.2004 11:10
Reaguj
Ano
Minulý listopad se tam bojovalo o místa v lanovce docela fest.
  • Autor Lyžař
  • Datum a čas 31.10.2003 01:08
Reaguj
Tlačenice
Jezdim tam v červnu a říjnu(nebo září) a nikdy jsem tam žádnou tlačenici nezažil.
  • Autor carpat
  • Datum a čas 27.10.2003 09:18
Reaguj
Celkem 6 příspěvků v diskuzi


Němci prohlásili pískovcové lezení za své kulturní dědictví

Němci prohlásili pískovcové lezení za své kulturní dědictví

Němci nominovali do seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO horolezectví v Saském Švýcarsku. Jedná se o tradiční lezení na pískovcích, které dalo světu vybroušenu lezeckou techniku, striktní ochranu skal, první horolezecká pravidla a také... celý článek

Exstarosta Pece vrací peníze z lanovky na Sněžku

Běloruská žena zemřela na útěku před medvědem v Nízkých Tatrách

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Starostka Paříže Anne Hidalgo tvrdě šlape do příjemné dopravy v hlavním městě Francie. Zakázala sdílené elektrokoloběžky, vyhradila ulice pro pěší a cyklisty a zdražila parkování autům SUV.
Keramické trhy v Kostelci nad Černými lesy

Keramické trhy v Kostelci nad Černými lesy

FOTOGALERIE Ve středočeském městečku Kostelec nad Černými lesy se každoročně konají vyhlášené Keramické trhy.
Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

Chcete-li si běhání a cyklistiku užívat plnými doušky, bude dobré, když se na tyto sporty i vhodně oblečete. Na následujících řádcích pro vás máme zajímavé tipy na to, jak by takové oblečení
Rozhledna Šibenice Stěbořice připomíná vojenskou historii

Rozhledna Šibenice Stěbořice připomíná vojenskou historii

Betonová stavba s výškou 13 m je architektonicky atypickou rozhlednou připomínající vojenský bunkr. Nachází se na stejnojmenném návrší u obce Stěbořice. Zázemí slezské rozhledny doplňuje vojenské cvičiště pro děti a vnitřní stálá expozice o předválečném
Cestovní pojištění se na horách hodí více, než si myslíte. Proč neriskovat a sjednat si ho?

Cestovní pojištění se na horách hodí více, než si myslíte. Proč neriskovat a sjednat si ho?

Letošní zima je na českých horách spíše nic než moc, ale to neznamená, že nemůžete vyrazit za sněhovou nadílkou za hranice. Kromě sportovního vybavení si však nezapomeňte přibalit i cestovní pojištění.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Intourmarket - veletrh Rusko, Moskva 16.-18.3. Cestovní ruch 16.3.
MITT - veletrh Rusko, Moskva 19.-21.3. 19.3.
Caravan, Bike, Travel - veletrh Nitra, Agrokomplex 22.-24.3. 22.3.
For Bikes and Sport - veletrh Praha, Letňany 22.-24.3. 22.3.
Boot und Camping - veletrh Německo, Rostock 22.-24.3. 22.3.
Bahno Sokolov, Michal Horská kola, běh, canicross 23.3.
Bílina - odemykání Lbín   23.3.
Kovový muž Choceň Vodácký trojboj 23.3.
Primavera Bike - cyklomaraton Hrušovany nad Jevišovkou Horská kola 23.3.
Tatarkov memoriál Tatranská Lomnica Závod horských záchranářů 23.3.

Diskuse

Tenderness match consulta... epanuubu, 18.3.2024 23:30, 3 příspěvky
Bivaky Sasko Michael Beranek, 18.3.2024 21:18, 2 příspěvky
INU Honza, 18.3.2024 10:48, 3 příspěvky
Bivaky Sasko XY, 18.3.2024 10:03, 2 příspěvky
INU Horydoly, 17.3.2024 23:02, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 21:03, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 20:56, 2 příspěvky
Chrupavka Lipo, 17.3.2024 0:16, 2 příspěvky
Richard Šlojíř, 16.3.2024 11:10, 1 příspěvek
Krásná Oblast Radim Pokorný, 15.3.2024 12:49, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10
Forum cestovního ruchu Horydoly Open, 15.3.2024 2:04
Holiday World 2024 Horydoly Open, 15.3.2024 1:55
Slzy bolesti nad masami, ... milan šupa, 14.3.2024 19:31
Konec lyžování? Horydoly Open, 8.3.2024 15:52