
Tajemství a chuť jihotyrolského piva

Čerstvé a zakalené. Nepasterizované a nefiltrované. Tak nejlépe chutná pivo v Jižním Tyrolsku. Devět zdejších regionálních pivovarů používá vlastní recepty a rituály, proto žádné dvě piva nechutnají stejně.
Všechny základní ingredience pivovarské zrno, slad a voda pocházejí odtud a splňují nejpřísnější kritéria kvality, stvrzená i známkou Quality Südtirol, zavazující k naplňování ještě vyšších parametrů, než stanovuje zákon. Třeba výtažky ze sladu a kvasinek nebo přídavné potravinářské látky jsou zakázány. Celá výroba se vždy velmi přísně sleduje.
Nepasterizované a nefiltrované
Jihotyrolské pivo (třeba Batzen, Bozner, Monpiërje, Gassl, nebo Köstlan) je nepasterizované a nefiltrované, to znamená, že obsahuje všechny cenné části kvasinek jako stopové prvky a vitamíny. Proto si zachovává i nezaměnitelnou vůni, která se filtrací ztrácí. Dodávají ji přidané byliny a koření.
Ale jak známo, nejdůležitější složku piva tvoří čistá voda. Kvalitní pramenitá z jihotyrolských hor nemá konkurenci.
Mletý slad se nejprve smísí s vodou a vznikne rmut, který se potom zahřívá za stálého míchání. Pevná část se oddělí od kapalné v lauter tunu. Pevná se použije jako krmivo pro zvířata, zatímco tekutá mladina se vaří ve varné nádobě s chmelem. Poté se ochladí na optimální teplotu pro kvašení. Přidá se správná kvasinková kultura pro příslušnou odrůdu piva.
Kvasnice pracují mezi 15 a 20 stupni Celsia, piva fermentovaná na dně se vaří mezi 4 a 9 stupni Celsia. Primární fermentace trvá asi týden, pak se pivo skladuje čtyři až šest týdnů. Teprve poté se plní do sudů nebo lahví.
Skladuje se ve svislé poloze v chladu a temnu, neboť světlo by poškodilo chmel v pivu. Stupeň chlazení a tlak jsou důležité pro správnou podobu pěny. Ta se vytvoří lehkým nakloněním sklenice a poklepáním na ni. Přispěje pak nejen ke vzhledu ale i chuti. Místní kvalitní piva se pijí rychle, proto se podávají v menších sklenicích s ideální teplotou mezi 7 a 9 stupni.
1000 let historie
Receptura a vaření piva mají v Jižním Tyrolsku tisíciletou tradici. Vždyť se jedná původně o rakouské země! Už roku 985 musela fara v obci Olang/Valdaora, nedaleko Anterselvy, poskytovat kléru dvacet situle cervesie (dvacet kbelíků piva, podle dnešní míry 20x12 litrů).
V 16. století patřili výrobci sudů na pivo a víno k nejdůležitějším cechům v Bolzanu. A po jmenování vévody Ferdinanda II. za prince se pivo stalo národním nápojem. V 18. století byste zde napočítali jedenáct pivovarů. S vynálezem lednice o zhruba sto let později, výstavbě Brennerské železnice i rozvoji cestovního ruchu rozkvétala taktéž pivní kultura.
V roce 1857 byl založen v Algungu nedaleko Merana pivovar Forst, který patří nyní k největším v Itálii a vede ho Margherita Fuchsová, členka čtvrté generace otce zakladatele dynastie. Má nyní roční produkci 700 000 hektolitrů.
VIDEO Pivovar Forst
Pivní rozmach zabrzdila 1. světová válka, která přerušila dodávky surovin jižně od Brennerského průsmyku. Obnova tradice pokračuje až do současnosti. Urputní a cílevědomí pivovarníci přesvědčili zemědělce, aby na část polí zaseli ječmen, aby měli vlastní slad.
Pochlubit se vlastní produkcí dokáží i na festivalu Beer Craft Bozen v působivých kulisách hradu Mareccio / Maretsch. Mezinárodní porota zde degustuje a oceňuje piva v nejstarší dochované věži z roku 1194. Pivo vnímají jako ušlechtilý nápoj, jemuž se věnuje odpovídající péče, ať už při servírování, grafické podobě etiket i lahví, ale i párování s jídlem.
Tedy nejen znamenité víno, ale i pivo ocení v Jižním Tyrolsku každý znalý Čech.
INFO: South Tyrolean Beer (anglicky)
Jídlo a pití v Jižním Tyrolsku
VÍNO Jihotyrolští pijáci jsou patrioti
VÍNO Jihotyrolská vinná stezka
OVOCE Špek, víno, jablka
VÍNO Jaká vína zažít v Jižním Tyrolsku?
VÍNO Jarní vinné slavnosti v Jižním Tyrolsku
VÍNO Párování vody a vína
PIVO Tajemství a chuť jihotyrolského piva
GURMET Lyže, jídlo a pití v Jižním Tyrolsku
GURMET Jižní Tyrolsko je gurmánský ráj
RESTAURACE Brixen: Panenka Marie ukazuje do hospody
RESTAURACE Po stopách Karla Havlíčka Borovského v Brixenu
RESTAURACE Romantické chvilky na farmě po celý rok
JEDLÉ KAŠTANY Törggelen, slavnost kaštanů u Brixenu
JEDLÉ KAŠTANY Ve světe kaštanů Törggelen
Diskuse
Diskuze k článku

Výlovy rybníků 2023 říjen - 1. část
Kokořínské roklinky posedmé
Může se hodit
Nejčtenější články

Přes Krušné hory na kole

Shánění z pastvin Almabtrieb v Tyrolsku

Klínovec - cykloturisté v trailcentru

Nástrahy horské turistiky - rady pro začátečníky

Přijetí digitální třídy a budoucnost online kurzů: komplexní pohled na vzestup, dopad a budoucnost online kurzů
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Den architektury | Praha | 29.9.-5.10. | 29.9. | |
Kávový týden | České Budějovice, Piaristické náměstí | 1.-8.10. | 1.10. | |
Designblok | Praha | 4.-8.10. | 4.10. | |
Flora - veletrh | Olomouc | 5.-8.10. | 5.10. | |
Stonehege - přednáška | Olomiuc, Nová Akropolis | 5.10. | 19:00 | |
POVL - horolezecký festival | Kacanovy | 6.-8.10. | 6.10. | |
60 let Krkonošského národního parku - výstava | Praha, H40 Gallery | 15.9.-6.10. | 6.10. | |
Knižní veletrh | Havlíčkův Brod | 6.-7.10. | 6.10. | |
Brdy z nebe - diashow | Čenkov, Dělnický dům | Přednáší Jiří Jiroušek | 6.10. | 19:00 |
Vinobraní | Valtice | 6.-7.10 | 6.10. |
Diskuse
Hloupá otázka, svědčící, ... | Michael Beranek, 3.10.2023 19:17, 4 příspěvky |
Hloupá otázka, svědčící, ... | Kuba Turek, 3.10.2023 16:53, 4 příspěvky |
Hloupá otázka, svědčící, ... | Michael Beranek, 3.10.2023 15:22, 4 příspěvky |
pytlíkovští mlynáři přitv... | Lukas B., 3.10.2023 9:55, 11 příspěvků |
INU | Honza, 2.10.2023 20:12, 4 příspěvky |
pokud někdo nemá zuby | Lukas B., 2.10.2023 13:40, 2 příspěvky |
Pardubky? | Pišišvor, 30.9.2023 22:56, 118 příspěvků |
Na okresce je dovoleno je... | Michael Beranek, 30.9.2023 13:51, 3 příspěvky |
INU | Honza, 30.9.2023 10:18, 2 příspěvky |
Messner zůstal tím, který... | Michael Beranek, 30.9.2023 10:18, 5 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
The North Face - výprodej | Horydoly Open, 4.10.2023 11:16 |
Odstartoval Budějovický t... | Horydoly Open, 4.10.2023 11:08 |
Všemi barvami podzimu zář... | Horydoly Open, 4.10.2023 11:05 |
Běžte, klusejte a jděte s... | Horydoly , 12.9.2023 18:41 |
Re: Krušné hory | Kuba Turek, 10.9.2023 15:37 |
Re: Krušné hory | Horydoly Open, 10.9.2023 15:31 |
Re: Krušné hory | Kuba Turek, 10.9.2023 15:30 |
Re: Krušné hory | Horydoly Open, 10.9.2023 15:30 |