Tajemství a chuť jihotyrolského piva

Tajemství a chuť jihotyrolského piva
Jihotyrolské pivo.
Autor snímku Forst
SDÍLEJ:

Čerstvé a zakalené. Nepasterizované a nefiltrované. Tak nejlépe chutná pivo v Jižním Tyrolsku. Devět zdejších regionálních pivovarů používá vlastní recepty a rituály, proto žádné dvě piva nechutnají stejně.

Všechny základní ingredience pivovarské zrno, slad a voda pocházejí odtud a splňují nejpřísnější kritéria kvality, stvrzená i známkou Quality Südtirol, zavazující k naplňování ještě vyšších parametrů, než stanovuje zákon. Třeba výtažky ze sladu a kvasinek nebo přídavné potravinářské látky jsou zakázány. Celá výroba se vždy velmi přísně sleduje.

Nepasterizované a nefiltrované

Jihotyrolské pivo (třeba Batzen, Bozner, Monpiërje, Gassl, nebo Köstlan) je nepasterizované a nefiltrované, to znamená, že obsahuje všechny cenné části kvasinek jako stopové prvky a vitamíny. Proto si zachovává i nezaměnitelnou vůni, která se filtrací ztrácí. Dodávají ji přidané byliny a koření.

Ale jak známo, nejdůležitější složku piva tvoří čistá voda. Kvalitní pramenitá z jihotyrolských hor nemá konkurenci.

Mletý slad se nejprve smísí s vodou a vznikne rmut, který se potom zahřívá za stálého míchání. Pevná část se oddělí od kapalné v lauter tunu. Pevná se použije jako krmivo pro zvířata, zatímco tekutá mladina se vaří ve varné nádobě s chmelem. Poté se ochladí na optimální teplotu pro kvašení. Přidá se správná kvasinková kultura pro příslušnou odrůdu piva.

Kvasnice pracují mezi 15 a 20 stupni Celsia, piva fermentovaná na dně se vaří mezi 4 a 9 stupni Celsia. Primární fermentace trvá asi týden, pak se pivo skladuje čtyři až šest týdnů. Teprve poté se plní do sudů nebo lahví.

Skladuje se ve svislé poloze v chladu a temnu, neboť světlo by poškodilo chmel v pivu. Stupeň chlazení a tlak jsou důležité pro správnou podobu pěny. Ta se vytvoří lehkým nakloněním sklenice a poklepáním na ni. Přispěje pak nejen ke vzhledu ale i chuti. Místní kvalitní piva se pijí rychle, proto se podávají v menších sklenicích s ideální teplotou mezi 7 a 9 stupni.

 

1000 let historie

Receptura a vaření piva mají v Jižním Tyrolsku tisíciletou tradici. Vždyť se jedná původně o rakouské země! Už roku 985 musela fara v obci Olang/Valdaora, nedaleko Anterselvy, poskytovat kléru dvacet situle cervesie (dvacet kbelíků piva, podle dnešní míry 20x12 litrů).

V 16. století patřili výrobci sudů na pivo a víno k nejdůležitějším cechům v Bolzanu. A po jmenování vévody Ferdinanda II. za prince se pivo stalo národním nápojem. V 18. století byste zde napočítali jedenáct pivovarů. S vynálezem lednice o zhruba sto let později, výstavbě Brennerské železnice i rozvoji cestovního ruchu rozkvétala taktéž pivní kultura.

V roce 1857 byl založen v Algungu nedaleko Merana pivovar Forst, který patří nyní k největším v Itálii a vede ho Margherita Fuchsová, členka čtvrté generace otce zakladatele dynastie. Má nyní roční produkci 700 000 hektolitrů.

VIDEO Pivovar Forst

Pivní rozmach zabrzdila 1. světová válka, která přerušila dodávky surovin jižně od Brennerského průsmyku. Obnova tradice pokračuje až do současnosti. Urputní a cílevědomí pivovarníci přesvědčili zemědělce, aby na část polí zaseli ječmen, aby měli vlastní slad.

Pochlubit se vlastní produkcí dokáží i na festivalu Beer Craft Bozen v působivých kulisách hradu Mareccio / Maretsch. Mezinárodní porota zde degustuje a oceňuje piva v nejstarší dochované věži z roku 1194. Pivo vnímají jako ušlechtilý nápoj, jemuž se věnuje odpovídající péče, ať už při servírování, grafické podobě etiket i lahví, ale i párování s jídlem.

Tedy nejen znamenité víno, ale i pivo ocení v Jižním Tyrolsku každý znalý Čech.

INFO: South Tyrolean Beer (anglicky)

Horydoly.cz Jídlo a pití v Jižním Tyrolsku

VÍNO Jihotyrolští pijáci jsou patrioti

VÍNO Jihotyrolská vinná stezka

OVOCE Špek, víno, jablka

VÍNO Víno z Jižního Tyrolska

VÍNO Jaká vína zažít v Jižním Tyrolsku?

VÍNO Jarní vinné slavnosti v Jižním Tyrolsku

VÍNO Párování vody a vína

PIVO Tajemství a chuť jihotyrolského piva

GURMET Lyže, jídlo a pití v Jižním Tyrolsku

GURMET Jižní Tyrolsko je gurmánský ráj

RESTAURACE Brixen: Panenka Marie ukazuje do hospody

RESTAURACE Po stopách Karla Havlíčka Borovského v Brixenu

RESTAURACE Romantické chvilky na farmě po celý rok

JEDLÉ KAŠTANY Törggelen, slavnost kaštanů u Brixenu

JEDLÉ KAŠTANY Ve světe kaštanů Törggelen

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Cyklonovinky 2023

Cyklonovinky 2023

PRAHA Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.... celý článek

Výlovy rybníků 2023 říjen - 1. část

Kokořínské roklinky posedmé

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2023 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Přes Krušné hory na kole

Přes Krušné hory na kole

Hřebenovka Krušných hor měří zhruba 250 kilometrů a má převýšení 3500 m. Na kole se dá přejet na těžko za krátký týden. Sledujte naši trasu.
Shánění z pastvin Almabtrieb v Tyrolsku

Shánění z pastvin Almabtrieb v Tyrolsku

Tyrolští sedláci shánějí svá stáda z hor do údolí. Konec sezóny vždy oslaví ve folklórním duchu tak zvaným Sháněním z pastvin. Přinášíme přehled nejdůležitějších slavností.
Klínovec - cykloturisté v trailcentru

Klínovec - cykloturisté v trailcentru

"Můžete jen na modrý, červený a černý trail!" prohlašuje mladík, který půjčuje horská kola na Klínovci. "Jak vidím, tak asi pojedete jen modrou." Není se mu co divit, když parkujeme plně
Nástrahy horské turistiky - rady pro začátečníky

Nástrahy horské turistiky - rady pro začátečníky

Rozmanitost nádherných scenérií napříč celým Slovenskem doslova zve k tomu, abyste se i vy věnovali horské turistice. Ať už jde o horskou cyklistiku, trailový běh nebo pěší turistiku, mnozí si užívají nádherné přírody
Přijetí digitální třídy a budoucnost online kurzů: komplexní pohled na vzestup, dopad a budoucnost online kurzů

Přijetí digitální třídy a budoucnost online kurzů: komplexní pohled na vzestup, dopad a budoucnost online kurzů

Příchod digitální éry přinesl jednu zásadní proměnu – vzestup online vzdělávání. Klasické výukové prostředí, které bylo omezeno na čtyři stěny tradičních tříd, nyní překračuje fyzické bariéry a nabízí se jako dostupnější

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Den architektury Praha 29.9.-5.10. 29.9.
Kávový týden České Budějovice, Piaristické náměstí 1.-8.10. 1.10.
Designblok Praha 4.-8.10. 4.10.
Flora - veletrh Olomouc 5.-8.10. 5.10.
Stonehege - přednáška Olomiuc, Nová Akropolis 5.10. 19:00
POVL - horolezecký festival Kacanovy 6.-8.10. 6.10.
60 let Krkonošského národního parku - výstava Praha, H40 Gallery 15.9.-6.10. 6.10.
Knižní veletrh Havlíčkův Brod 6.-7.10. 6.10.
Brdy z nebe - diashow Čenkov, Dělnický dům Přednáší Jiří Jiroušek 6.10. 19:00
Vinobraní Valtice 6.-7.10 6.10.

Diskuse

Hloupá otázka, svědčící, ... Michael Beranek, 3.10.2023 19:17, 4 příspěvky
Hloupá otázka, svědčící, ... Kuba Turek, 3.10.2023 16:53, 4 příspěvky
Hloupá otázka, svědčící, ... Michael Beranek, 3.10.2023 15:22, 4 příspěvky
pytlíkovští mlynáři přitv... Lukas B., 3.10.2023 9:55, 11 příspěvků
INU Honza, 2.10.2023 20:12, 4 příspěvky
pokud někdo nemá zuby Lukas B., 2.10.2023 13:40, 2 příspěvky
Pardubky? Pišišvor, 30.9.2023 22:56, 118 příspěvků
Na okresce je dovoleno je... Michael Beranek, 30.9.2023 13:51, 3 příspěvky
INU Honza, 30.9.2023 10:18, 2 příspěvky
Messner zůstal tím, který... Michael Beranek, 30.9.2023 10:18, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

The North Face - výprodej Horydoly Open, 4.10.2023 11:16
Odstartoval Budějovický t... Horydoly Open, 4.10.2023 11:08
Všemi barvami podzimu zář... Horydoly Open, 4.10.2023 11:05
Běžte, klusejte a jděte s... Horydoly , 12.9.2023 18:41
Re: Krušné hory Kuba Turek, 10.9.2023 15:37
Re: Krušné hory Horydoly Open, 10.9.2023 15:31
Re: Krušné hory Kuba Turek, 10.9.2023 15:30
Re: Krušné hory Horydoly Open, 10.9.2023 15:30