Jak správně připravit steak?

Jak správně připravit steak?
Steak.
Autor snímku Pohostinec Karlín
SDÍLEJ:

RECEPT Připravit steak je možné několika způsoby. Někteří z nás preferují obyčejnou pánev, jiní ji kombinují s troubou, někdo se nemůže nabažit steaku opečeném na grilu. Jak správně postupovat, abychom si šťavnatý steak připravili doma?

Kde příprava steaku začíná? Poradí vám Peter Halák, šéfkuchař Pohostince Karlín.

Ještě než se pustíme do přípravy steaku, je důležité myslet na několik zásad. Čerstvé maso bychom měli zejména v horkých dnech udržovat v lednici nebo na obdobném chladném místě s konstantní teplotou. To se však mění před samotnou přípravou masa. Nejlepší je nechat ho zhruba hodinu před zpracováním povolit při pokojové teplotě, aby pro něj výrazný teplotní rozdíl nebyl příliš velkým zásahem.

Jednotlivé porce masa by za syrova měly vážit zhruba 200 g. Spousta z nás řeší také otázku marinování masa. "Pokud chcete, aby si maso zachovalo přirozenou chuť, není vůbec třeba ho marinovat. Před přípravou ho zlehka osušte. Sůl a pepř přidávejte, až bude steak hotový. Jiná koření by zbytečně přebila chuť masa," radí Peter Halák, šéfkuchař Pohostince Karlín.

Nejjednodušší domácí příprava je na pánvi. Pokud se chcete vydat touto cestou, zvolte pánev s nepřilnavým povrchem a silným dnem, která bude lépe držet správnou teplotu. Připravte si také náčiní, kterým budete steak obracet, ať ho máte správně propečený z obou stran. Vyberte si preferovaný olej, kvalita oleje může mít na konečný výsledek velký vliv. Nebojte se sáhnout po jiném oleji než olivovém, ten často není k tepelným úpravám vhodný. Různé druhy olejů mají odlišnou tepelnou stabilitu, tedy teplotu, při které se začínají přepalovat. Na steaky můžete zkusit řepkový, arašídový, avokádový olej nebo ghí. Oleje zároveň propůjčují masu svou jedinečnou chuť. Než začnete, nezapomeňte si také promyslet, jak moc chcete mít maso propečené.

Kuchař.

Propečenost masa

Uvedené časy jsou relevantní pro zhruba 1,5 cm silný plátek masa.

Stejně tak jako se vás v každé dobré restauraci, kde steaky připravují, zeptají, jak chcete maso propečené, je dobré na stupeň propečení myslet i doma. Co který termín znamená?

• Rare: krvavý, velmi měkký steak, doba přípravy je zhruba 2 minuty z obou stran
• Medium rare: středně krvavý steak, měkký, opékejte zhruba 3 minuty z obou stran
• Medium: středně propečený steak, pružný, doba přípravy trvá zhruba 4 minuty z obou stran
• Medium well: téměř zcela propečený steak, pevný, připravujte okolo 4,5 minuty také z každé strany
• Well done: propečený steak, velmi pevný, příprava trvá zhruba 5 minut z každé strany

"Profesionální kuchaři, kteří s masem pracují, doporučují steak propéct maximálně jako medium rare. Maso si tak zachová svou přirozenou chuť i šťavnatost a zároveň bude dostatečně tepelně upravené ke konzumaci," doporučuje Peter Halák, šéfkuchař Pohostince Karlín.

 

 

Způsoby přípravy

Na pánvi

Máte-li vše nachystané, můžete začít. Nejdříve si pánev rozehřejte na střední teplotu. Zda je rozpálená dostatečně, můžete vyzkoušet tak, že na ni kápnete trochu vody – měla by se rychle vypařit. Když je pánev připravená, nalijte na ni olej, přidejte maso a opékejte z obou stran až do preferované propečenosti. Zda je maso hotové podle vašich představ, zjistíte, pokud se ho dotknete. Rozhodně však do něj na pánvi neřežte. Pokud chcete, můžete hotový steak ještě nakonec dosolit a opepřit.

Kombinace pánve a trouby

Chcete-li zkusit kombinaci přípravy na pánvi a v troubě, rozehřejte troubu na 180 °C. Postupovat budete stejně jako při přípravě na pánvi, s tím rozdílem, že maso prudce opečete z obou stran a poté (zhruba po 2 minutách) ho vložíte do malého pekáčku do předem vyhřáté trouby. Průběžně dotykem prstu kontrolujte pružnost steaku, ať dosáhnete kýženého výsledku. Bude vám to trvat zhruba 4-11 minut.

Steak na grilu

Pokud se rozhodnete maso grilovat, začněte prudkým opečením z každé strany, a to zhruba minutu až minutu a půl. Pokud vám jde již maso odlepit od grilu, je čas zmírnit plamen. Při nižší teplotě maso pomalu dopékejte kolem 15-20 minut.

Jestliže si zatím sami na steak netroufnete nebo se chcete nechat pohostit, ochutnejte ho nejdříve v dobré steakové restauraci a při vašich domácích pokusech pak budete vědět, jakým směrem se ubírat.

Horydoly.cz RECEPTY NA HORYDOLY

Uvařte tradiční polévku oukropgrünberské tvarohové knedlíky nebo pečený bramborový knedlík Getzn. Upečte sypané housky. Vychutnejte drsné westernové recepty, dejte nutrii na pekáč, upečte kančí kýtu se šípkovou omáčkou nebo připravte pečeného tetřívka či zadělávané drozdy. Zkuste italské špenátové noky strangolapreti, francouzské fondue, mexickou krůtu v čokoládové omáčce pavo, rakouské makové Mohnzelten, islandskou ovčí hlavu anebo americké české koláče. Pochoutka je kdoulové želé. Venku si můžete lehce uvařit těstoviny s tuňákem. Doma připravíte steak. Na Velikonoce se připravuje několik druhů velikonočního pečiva.

ZIMA: Vyzkoušejte staročeskou černou omáčku ze švestek. Upečte medové perníčky nebo využijte druhý recept na perníčky a upleťte vánočku, případně zkuste trdelník. Připravte kapra na na roštu nebo kapra na modro. Přečtěte také, jak správně připravit svařené víno, vyberte víno na sváteční tabuli a vychutnejte trutnovské zimní nápoje. Nechejte se inspirovat českými tradičními pokrmy. Připomeňte si francouzskou vánoční roládu a německou adventní štolu.

Turistické stravování

TURISTICKÁ STRAVA Lehké, malé a energetické jídlo

DISKUSE O JÍDLE NA CESTÁCH Jak se najíst?

KDYŽ JE VENKU TEPLO Jídlo na horké cestování

KDYŽ JE VENKU ZIMA Termosky nejsou jenom na kávu

CO A JAK VAŘÍM JÁ Cestovatelský jídelníček

CYKLOTURISTIKA Co je na kole důležité? Jíst a pít!

ZDRAVÁ STRAVA Jakou svačinu připravit na horách?

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Bulharsko přijímá euro příští rok

Bulharsko přijímá euro příští rok

Bulharsko začne platit eurem od roku 2026. Od letoška je v Schengenském prostoru a Evropané se po této zemi mohou pohybovat bez cestovního pasu a bez víza.... celý článek

Po stezce pašeráků alpským kaňonem Klobensteinschlucht

Jak správně připravit steak?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Žvahov: lezecká plotna v Prokopském údolí

Žvahov: lezecká plotna v Prokopském údolí

CLIMBING GUIDE Lehce položené šestky a sedmičky vedou v plotně, která zbyla po opuštěném vápencovém lomu na Žvahově. Mezi horolezci je to nejméně navštěvovaná skála z celého Prokopského údolí na pražské periferii. 
Tiroler Ache, řeka pěti jmen a dvou států

Tiroler Ache, řeka pěti jmen a dvou států

Divoká řeka Tiroler Ache ve vápencovém kaňonu proráží Chiemgauské Alpy. Propojuje rakouské Tyrolsko s německým Bavorskem. Soutěska Entenlochklamm je oblíbenou vodáckou štrekou. Komerční výpravy plují na raftech, vodáci pádlují v kajacích nebo nafukovacích
Jak se vypořádat s namoženými svaly a bolavými klouby?

Jak se vypořádat s namoženými svaly a bolavými klouby?

Výlet do hor nebo delší túra dokážou skvěle provětrat hlavu a posílit fyzičku. Někdy ale hned druhý den přichází nepříjemná daň za sportovní výkon. Jistě dobře znáte namožené svaly a bolavé klouby
Nejlepší cyklotrasy v Praze: Objevte metropoli ze sedla kola

Nejlepší cyklotrasy v Praze: Objevte metropoli ze sedla kola

Praha, město věží, dlážděných uliček a historických památek, se v posledních letech stává čím dál přívětivější pro cyklisty. Ačkoli terén metropole není vždy rovinatý a infrastruktura se stále vyvíjí, najdete zde řadu cyklostezek
Během jednoho týdnu na Everest?

Během jednoho týdnu na Everest?

GLOSA Xenon má urychlit aklimatizaci horolezců, kteří míří na nejvyšší horu světa Mount Everest. Rakouská cestovní kancelář Furtenbach Adventures nabízí týdenní variantu expedice. V pondělí jsou zájemci v základním táboře, výstup na vrchol následuje ve

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Kaktusy a sukulenty - výstava Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy 30.5.-15.6. 30.5.
Tráva na dlažbě - diashow Stříbro, Městské kulturní středisko Přednáší Jan Trávníček 4.6. 16:00
Trek and Down Český Krumlov Běh a lodě 6.6.
Bezobratlí - výstava Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy 6.-15.6. 6.6.
Trek and Down Vyšší Brod 6.-7.6. Kanoe, běh, 6.6.
Aviatická pouť Pardubice 7.-8.6. 7.6.
Schustlerova zahrádka - exkurze Špindlerův Mlýn   7.6. 09:00
Outdoortrophy Švýcarsko Štafeta paraglide, kajak, běh a horské kolo 7.6.
Rodinný den na železnici Lužná, Železniční muzeum 7.6.
Šutr - terénní triatlon Šumvald Plavání, horské kolo, běh 7.6.

Diskuse

hrdý vlastenci Huze, 4.6.2025 19:10, 1 příspěvek
nuda strašný news, 4.6.2025 11:52, 1 příspěvek
Devalvace Honza, 2.6.2025 20:17, 7 příspěvků
Devalvace Honza, 2.6.2025 9:38, 7 příspěvků
Devalvace Emil, 2.6.2025 7:10, 7 příspěvků
Devalvace Novinář, 1.6.2025 11:11, 7 příspěvků
Devalvace Honza, 1.6.2025 7:00, 7 příspěvků
Devalvace Kuba Turek, 31.5.2025 19:01, 7 příspěvků
Inu Honza, 31.5.2025 14:26, 7 příspěvků
Re: Nelži Jirka, 30.5.2025 21:22, 7 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Treska Protein Exklusiv p... Horydoly , 4.6.2025 9:50
Re: Bikesraz na Vysočině Horydoly , 31.5.2025 23:04
Re: Krkonoše / Karkonosze ooo pppp, 21.5.2025 1:12
Krajem vína 2025 Horydoly , 18.5.2025 15:11
Re: Regionální muzeum Mělník Horydoly , 14.5.2025 1:30
Už tuto sobotu dorazí do ... Horydoly , 14.5.2025 1:26
Cyklistické závody 2025 Horydoly , 14.5.2025 1:21
Paddle Worldwide Horydoly , 7.5.2025 19:44