Alpy AKTUÁLNĚ - zima 2014

Alpy AKTUÁLNĚ - zima 2014
Sedlo Porcellizzo ze strany Val Codera.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Kde je co nového, jaké vládnou na horách podmínky pro horolezectví, kde se lyžuje, jak fungují chaty i cokoliv jiného, co zajímá návštěvníky nejvyšších evropských hor.

Průběžně přijímáme informace e-mailem redakce@horydoly.cz nebo v diskusi pod tímto článkem. Zajímají nás letní i zimní túry, novinky v ubytování, dopravě, na sjezdovkách i na skalách.

23. května

Švýcaři otevírají průsmyky

Vozovka některých otevřených průsmyků ve Švýcarsku je nadále částečně pokrytá sněhem. Pro motorkáře je jízda výše položenými průsmyky nevhodná. V případě, že se ochladí, se může stát, že přejezdy přes některé průsmyky mohou být znovu částečně omezeny, na příklad jízda v noci nemůsí být povolena.

Albula (2312 m) otevřen, Bernina (2328) otevřen, Brünig (1008) otevřen, Flüella (2383) otevřen, Forcola di Livigno (2315) uzavřen, Furka (2429) uzavřen, Gotthard (2106) otevřen, Grimsel (2165) částečně otevřen, Ibergeregg (1406) otevřen, Julier (2284) otevřen, Klausen (1948) otevřen, Lukmanier (1915) otevřen, Maloja (1815) otevřen, Nufenen (2478) uzavřen, Oberalp (2044) provoz částečně omezen, Ofen (2149) otevřen, San Bernandino (2065) uzavřen, Simplon (2005) otevřen, Splügen (2113) otevřen, Susten (2224) otevřen, Umbrail (2503) otevřen.
(INFO: Michael Beránek) 

22. května

Uzavřené francouzské průsmyky 

Které francouzské průsmyky jsou stále ještě uzavřeny? Champs, Lombarde, Restefond/La Bonette (uzavírka od 20:00 do 10:00) h, Agnel, Joux Plan,e Joux Verte, Galibier, La Madeleine, Petit St. Bernard. 
(INFO: Michael Beránek) 

21. května

Passo della Forcola

Sedlo Forcola nad Livignem a navazující Passo Bernina jsou stále pod sněhem. Silnice ještě není průjezdná.

18. května

Passo Mortirolo

Důležité cyklistické sedlo Passo nad lyžařským střediskem Aprica je již sjízdné na horském kole. Snih ještě leží na některých místech horské silnice.

Horydoly.czKudy se jezdí: Senza bomba Mortirolo!

14. května

Passo Gavia

Na Passo Gavia nad Bormiem se dnes propracovaly bagry. Čištění silnice od sněhu ovšem bude trvat ještě asi týden. Sedlo je jedním ze slavných kopců, kudy vedou trasy poro silniční kola i motocykly. 

9. května

Horolezecké vesničky v Rakousku

Dvě desítky rakouských vesnic pod horami, kde se zrdodil alpinismus, se spojilo pod společnou hlavičku Bergsteigerdörfer (Horolezecké vesničky). Chtějí zachovat architektonický rád, místní kulturu a folklor a všechny tradice, které se vážou na horolezectví a turistiku. Pro členy Rakouského alpského spolku (ÖAV) poskytují slevu 10 % na ubytování.

26. dubna

Livigno končí 1. května

Poslední lyžařský den v Livignu bude 1. květen. Ačkoliv v horních partiích sjezdovek leží ještě hodně sněhu, celý skiareál se potom zastaví. Nejméně do konce května potrvá skialpinistická sezona, protože třítisícové hory v okolí italsko-švýcarských hranic jsou dostatečně zasněžené.

Horydoly.czSkialpinismus v Livignu: Skialpová túra Monte Breva

Monte Breva. Stoupání soutěskou potoka v údolí Valle del Monte.   

23. dubna

Francie pomalu končí s lyžováním

O víkendu 26.-27. dubna se uzavírají velká lyžařská střediska na jihu francouzských Alp - například Les2Alpes, Alpe d´Huez a La Grave. Do 4. května bude v provozu Chamonix, ale už se lyžuje jen v areálu Grand Montets. Val Thorens (3 Vallées) a Tignes (Espace Killy) jezdí do 11. května.

15. dubna

Tandemový paragliding v Anzere

Tandemový let padákem si můžete vyzkoušet ve švýcarském Anzère. Létá se tu po celý rok. Pro odvážné začátečníky nabízí místní škola paraglidingu let za 150 franků nebo 100 eur.

Parapente Anzere Pas de Maimbré from Benj on Vimeo.

14. dubna

Nejvyšší evropská vinice

Přijedete-li do švýcarské vesnice Heidadorf/Visperterminen, která leží na svazích nad walliským městečkem Visp, máte možnost pít bílé víno z nejvyšší vinice v Evropě ležící v nadmořské výšce mezi 650 a 1150 metry. V zimě se zde pořádají pravidelné noční výšlapy na sněžnicích spojené s pozorováním měsíce, ochutnávkou speciálně kořeněného svařeného vína a s posezením u otevřeného ohně.  
(Michael Beránek)

13. dubna

Pizzo Diei

Nastal čas ke sjíždění severních stěn. Podívejte se na italskou horu Diei vysokou 2906 m. Vypíná se v Tessinských Alpách poblíž švýcarských hranic. 

Pizzo Diei, North Face from ComboBros on Vimeo.

1. dubna

Vrtulníkem na lyže do Zermattu

Let helikoptérou firmy Air Zermatt ukáže čtyřtisícovky švýcarského kantonu Wallis (Valais). V ceně 333 franků je obsažena ranní dvacetiminutová doprava vrtulníkem z báze Raron do výše 3500 m n.m. přímo do lyžařské oblasti Zermatt & Cervinia, lyžařská permanentka, půjčení carvingových lyží a poplatek taxi. 
(Michael Beránek)

30. března

Dětské skútry ve Švýcarsku

Sněžný skútr pro děti s elektrickým pohonem si můžete vypůjčit během zimní sezóny v oblasti Brunni-Alpthal nedaleko poutnického místa Einsiedeln, nebo v oblasti Bürchen-Unterbäch
(Michael Beránek)

25. března

Monte Rosa

Výstup a sjezd kuloárem Tuckett na Torre di Castelfranco v masivu Monte Rosa.

5. března

Bio hotel v Leogangu

Hotel - tradiční vesnička Steinalmhof v Leogangu nabízí svým hostům bio styl. Nachází se přímo pod sjezdovkou na úpatí pohoří Leoganger Steinberge. Kouzlo zimní dovolené začíná vůní salcburské bio snídaně a končí v sauně, která je součástí chalup. Ty jsou v Steinalmdorfu na čtyřhvězdičkové úrovni. Důraz byl kladený také na biologický způsob stavby.

2. března

Pondělní freeride 

Na Kitzsteinhornu jsou připraveny každé pondělí od 10 do 12:30 hod. až do 5. kěštna speciální freeridové workshopy. Na nich se naučí lyžaři a snowboardisté od 13 let techniku jízdy a důležité tipy pro bezpečnost v horách. Workshopy jsou vhodné pro začátečníky, ale i pro zkušenější.

25. února

Schneeberg a Rax

Dvěmalé alpské horské oblasti Rax a Schneeberg jsou skoro bez sněhu.

19. února

Kde je levný benzin a nafta?

Při cestě do Alp je nejlevnější tankování v bezcelních zonách, například Livigno nebo Samnaun. Relativně levný benzin je v Rakousku. O něco dražší v Německu a Francii. Nejdražší je v Itálii, kde stojí v průměru o 7 Kč více než v Německu.

Livigno.

11. února

G-Link spojuje dvě hory ve Wagrainu

Lyžařská oblast Wagrain, to jsou především hory Grafenberg a Grießenkareck. Od letoška je spojuje lanovka G-Link. Dvoukilometrová jízda kabinkou je opravdovým zážitkem - lyžaři se vznášjí 232 metrů vysoko nad údolím.

10. února

Texel Gruppe

Jihotyrolská horská chata Stettiner Hütte (Štětínská chata) v pohoří Texel byla z poloviny zničena lavinou.

Horydoly.czVíce o Texel Gruppe: Horská turistika u Merana

7. února

Obrovské laviny v Tyrolsku

V italském i rakouském Tyrolsku napadlo obrovské množství sněhu a samovolně padají velké laviny. Podívejte se na lavinový proud v obci Moso in Passiria nedaleko Brennerského průsmyku.  

28. ledna

Varování přes sněhem v Korutanech a Tyrolsku

Rakouská meteorologická služba vydala varování před hustým sněžením. Varování platí pro Korutany a Východní Tyrolsko - tedy jižní Rakousko - od čtvrtka do pátku. Očekává se vytvoření nebezpeční lavinové situace.

27. ledna

Salcbursko: Lyžařský atlas

Přehled všech sjezdových skiareálů na Salcbursku vydala marketingová agentura SalburgerLand zdarma a také v češtině. Jsou uvedeny všechny podstatné údaje o lanovkách a sjezdovkách. Doplňuje je stručná charakteristika skiareálů. Všemu dominují podrobné panoramatické mapy.

Salcbursko. Lyžařský atlas.

25. ledna

Zauchensee

Dnes byla konečně otevřena známá sáňkařská dráha pro veřejnost v rakouské oblasti Skischaukel Radstadt - Altenmarkt.

 

25. ledna

Piz Tuf

Ideální skialpinistické podmínky ve švýcarském regionu Ticino (Tessin). 

22. ledna

Saalbach-Hinterglemm

V lyžařském stgředisku Saalbach - Hinterglemm - Leogang nahradila nová šestimístná lanovka s vyhřívanými sedačkami starý Rosswaldský vlek.

20. ledna

Bad Gastein

Lyžuje se až do údolí v Bad Gastein. Díky novým sněhovým dělům je sjezdovka ze Stubnerkogel do Bad Gastein kompletně zasněžená. 

17. ledna

Brunnital, švýcarský region Uri

Zimní lezení v severní stěně Dunkle Turm v údolí Brunnital.

16. ledna

Black Mamba a Fun-Line na Kaprunu

Na Kitzsteinhornu v Zell am See-Kaprunu čeká na všechny milovníky lyžování nová výzva. Black Mamba je příkrý 60% svah od údolní stanice Kristallbahn až na Langwiedboden. Černá sjezdovka je 1000 metrů dlouhá a překonává 290 výškových metrů. Poprvé také nabízí Kitzsteinhorn pro tuto sezónu speciálně upravenou sjezdovku Fun-Line od lanovky Gratbahn-Bergstation. Hraje na ní hlavní roli zábava. Tu zaručují nejrůznější hrboly, ostré zatáčky a skoky.

15. ledna

Grossarl: Vstávat, lyžovat a snídat!

Kdo je jako první na lanovce, má určité výhody: čerstvě připravené sjezdovky, prázdné svahy, východ slunce za horami. Pro ranní ptáčata v Grossarltal je proto určena lyžařská nabídka Skikeriki (Lyžařské kohoutí kokrhání). Sraz je každou středu v 7:15 h na údolní stanici. Společně s instruktorem se jede na nově upravené svahy a od 9 hodin se podává snídaně v obrovském sněhovém iglú. Rezervace do 16:00 h předchozího dne. Maximální počet účastníků je 25 osob. Platný skipas podmínkou.

14. ledna

Dvě nové lanovky v Alpendorf

Alpendorfské dráhy investovaly do nové infrastruktury. Pětadvacet let staré panoramatické lanovky I a II nahradily dvě výkonné sedačkové lanovky.

10. ledna

Děti v Goldeck lyžují zdarma

Korutanské lyžařské středisko Goldeck nabízí pro děti do 14 let lyžování zdarma v termínech od 5. ledna do 30. března.

 

31. prosince

Gemütlich in Salzburgerland

Salcbursko vydalo již potřetí ročenku Via Culinaria v edici Genusswege im Salzburgerland. Doporučuje nejlepší jídlo, které se vztahuje k regionu (gemütlich). Nezáleží, zda se jedná o drahou restauraci nebo horskou salaš, ale pro autory je důležité, zda se jedná o dobrou rakouskou stravu. Doporučení je řazeno dle regionů. Vždy je uveden důvod doporučení a veškeré spojení na stravovací provoz. Průvodce získáte zdarma u vydavatele Salzburgerland

Genusswege im Salzburgerland. Via Culinaria.

Horydoly.cz Alpy na HORYDOLY: 2013 (podzim) 2013 (léto) 2013 (zima) 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Malý omyl

Děkujeme za opravu, pane Beránku. 

Reaguj
Malý omyl

Pizzo Diei (2906 m/m) není hora švýcarská nýbrž hora italská.

Reaguj
Ta lavina je super

Na videu se to nezdá, ale tady to taky jede pěkně šupem. Obvykle je to tak, že prachová lavina padá rychlostí i více než 200 km/h, deskové nebo základové (viz vide) jsou o něco pomalejší, ale o to ničivější.

Podrobnosti zde: http://www.horydoly.cz/horolezci/laviny-cihaji-na-kazdem-kroku.html 

Reaguj
Ta lavina je super

Jezdí všechny tak pomalu - já myslel že jsou rychlejší nevíte někdo?

Reaguj
Nejenom Goldeck

ale všude v Alpách je to pro děti lepší a levnější než u nás. V Itálii se neplatí do 6 let a pak jsou velké slevy třeba až do 19 let - vyplatí se prostudovat ceníky

Reaguj
Celkem 5 příspěvků v diskuzi


Mikešova cyklostezka

Mikešova cyklostezka

BIKE GUIDE Jednoho dne pekla Ševcovic babička lívance a poslala Mikeše pro smetanu do sklepa. Kocourek vzal plný krajáč do paciček, a jak tak šel po lávce, ztratil rovnováhu a spadl do strouhy.... celý článek

Prague Bike Fest: to nejlepší ze světa cyklistiky, adrenalinové zážitky a zábava pro děti i dospělé

Vencl: Že se věnuji kolu, je splněný sen

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze
Na kole z Prahy do Vídně

Na kole z Prahy do Vídně

AKTUALIZACE Zhruba 450 kilometrů dlouhá cyklostezka Praha - Vídeň je opravdová lahůdka pro všechny milovníky jízdy na kole. Zároveň to je cesta, kterou zvládne každý, byť by to byl jeho první
I cyklisté chodí do online kasin jako Nomini a vsází na cyklistiku

I cyklisté chodí do online kasin jako Nomini a vsází na cyklistiku

Že tráví cyklisté většinu času venku a na kasina nemají čas? To je omyl. Díky dostupnosti online kasin není problém si otevřít výherní automat i na cestách. Nebo po návratu z vyjížďky, kdy
Bike maraton Vysočiny letos otevírá kategorii i pro gravelová kola

Bike maraton Vysočiny letos otevírá kategorii i pro gravelová kola

Samostatná kategorie pro gravelové závodníky je zásadní novinkou 19. ročníku cyklistického závodu Předvýběr.CZ Bike Maraton Vysočina 2024, který se letos jede v sobotu 25. května.
Praha AKTUÁLNĚ 2024

Praha AKTUÁLNĚ 2024

PŘÍVOZY Malé zprávy z velkého města přinášíme pro turisty a návštěvníky.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Beroun bikemaraton Beroun Cyklomaraton MTB 27.4. 19:00
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Porubajk - cyklomaraton Ostrava, Poruba Horská kola 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Špindlerův Mlýn - zahájení letního provozu lanovek Špindlerův Mlýn 1.5.
Májová vyjížďka Znojmo Cykloturistika 1.5.
Rychlebská 30 - cyklomaraton Javorník Horská kola 4.5.
Parníkem na Slapy Praha 4.5.-29.9. 4.5.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.

Diskuse

zugimjonc daily valtrex no prescription, 23.4.2024 10:09, 14 příspěvků
oahkppsr generic lisinopril 10 mg, 23.4.2024 9:51, 14 příspěvků
hqdelnhh canadian pharmacy store, 23.4.2024 9:46, 3 příspěvky
ydatjhum metformin buy india, 23.4.2024 9:38, 125 příspěvků
wtgivkzh tadalafil prescription us, 23.4.2024 9:09, 125 příspěvků
ardplxpf pharmacy order online, 23.4.2024 8:57, 5 příspěvků
ipfvhcjf canadian pharmacy ltd, 23.4.2024 8:57, 3 příspěvky
wfzcwibm metformin 2000 mg, 23.4.2024 8:30, 14 příspěvků
opvwnvxx best australian online pharmacy, 23.4.2024 8:24, 125 příspěvků
xrp wallet RonaldceT, 23.4.2024 8:06, 11 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23