České hory AKTUÁLNĚ 2013/2014

České hory AKTUÁLNĚ 2013/2014
Krkonoše, Dlouhý důl.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

ŠPINDLERŮV MLÝN. Hory a doly v Čechách i na Moravě nabízejí pohádkové terény pro milovníky všech zimních dobrodružství. Sníh a led láká nejenom na běžky, sjezdovky a snowboard, ale také na sněžnice nebo ledové lezení.

Průběžně přijímáme informace ze zimních túr v Česku v diskusi pod tímto článkem nebo e-mailem redakce@horydoly.cz. Zajímají nás také novinky v ubytování, dopravě, na sjezdovkách i v běžeckých stopách.

3. dubna

Krkonoše

Poslední skiareál v Krkonoších ukončil lyžování. Špindlerův Mlýn uzavřel zimní sezonu. Lanovky se v letním režimu rozjedou na velikonoční svátky 17. - 21. dubna. Dost sněhu ale stále zbývá na hřebenech a hlavně na pláních okolo Luční a Labské boudy pro běžkaře. Skialpinisté ještě mohou sjíždět Labský důl, Bílé Labe, Sněžné jámy, Obří důlseverní stěnu Sněžky, Bialy jar a Kozí hřbety.  

Horydoly.czGUIDE: Krkonošské terénní sjezdy

27. března

Jizerská Magistrála

V Jizerských horách napadl sníh a Jizerská magistrála byla upravena rolbou pro běžkaře. Předpokládá se, že sníh na ní vydrží do konce týdne. 

Horydoly.czČtěte kudy Magistrála vede a plánujte trasu na klikací mapě Magistrály

1. března

Stále se lyžuje

Herlíkovice u Vrchlabí dle slov vedoucího skiareálu Marka Lamberta stále nabízí kvalitní lyžování: "Slunečné počasí a upravené sjezdovky, to je to co můžeme nabídnout všem lyžařům a snowboardistům. Kromě toho pro ně denně vypravujeme skibusy z Prahy a dalších měst. V sobotu navíc jezdí dopolední linka. Herlíkovice jsou v provozu denně od 8:30 do 16 a poté opět od 18 do 21 hodin na večerní lyžování na osvětlené sjezdovce Sever. Na sobotu 1. března můžeme pozvat na testování lyží Head zdarma u dolní stanice lanovky na Žalý."

Šachty ve Vysokém nad Jizerou jsou v provozu denně od 8:30 do 16 hodin na Petruškových vrších a části Šachty, k tomu ještě část Větrov funguje od rána 8 hodin do 18 hodin. "Skiareál nabízí denně i večerní lyžování od 18 do 21 hodin. Jede k nám také víkendový skibus, který odjáždí v sobotu ráno v 6:35 z Prahy Černého Mostu," uvádí vedoucí skiareálu Ladislav Kučera.

Ski areál Šachty.

Kamenec v Jablonci nad Jizerou je v očekávání velké sportovní akce. "Kromě denního provozu od 8:30 do 16 hodin u nás funguje i večerní lyžování od šesti do devíti. Sjezdovka se před večerkem pravidelně rolbuje. Pomalu se začínáme připravovat na Finále Světového pohár v jízdě na skibobech, který se u nás uskuteční ve dnech 13.-16.března." řílá vedoucí skiareálu Michal Kopecký. "Možnost bude si i skibob vyzkoušet."

Kašperské Hory jsou v provozu denně od 9 do 17 hodin a poté na večerní lyžování od 18 do 21 hodin pravidelně ve středu, čtvrtek, pátek a sobotu. "Slunečno, žádné fronty a pohodové rodinné lyžování naleznete u nás, proto neváhejte přijet s celou rodinou. Pro děti máme v provozu dětský park například s pohádkovým slalomem," láká do areálu vedoucí Karel Pokorný.

Kašperské Hory, lyžování na umělém sněhu.

Mariánské Lázně stále hlásí 50 cm sněhu a průběžně se dosněžuje. "Otevřena je sjezdovka Slalomák i Krakonoška, takže legendární červená kabinková lanovka vozí lyžaře denně od 9 do 16 hodin a pak v pátek, sobotu a ve středu jedeme i večer od šesti do devíti, to však na osvětleném Slalomáku," zve do areálu Vladimír Černý, vedoucí lyžařského střediska.

28. února

Ceny ubytování značně poklesly

Letošní zima se jeví nepříznivá nejen pro milovníky zimních sportů, ale také pro provozovatele zimních středisek a místní hoteliéry. Nejznámější česká střediska nabízejí letos ubytování nejlevněji za poslední tři roky. Například v jedné z nejdražších zimních lokalit u nás, ve Špindlerově Mlýně, zaplatí tento měsíc návštěvníci za dvoulůžkový pokoj v průměru 3 281 Kč za noc. To je o celých 65 % méně než v únoru 2012. Hoteliéři v Liberci zlevnili oproti roku 2012 o 24 % na současných průměrných 1 544 Kč za pokoj.

Průměrné ceny 2lůžkového pokoje v únoru
Zimní středisko Cena za noc
Harrachov 2 316 Kč
Liberec 1 544 Kč
Pec pod Sněžkou 1 899 Kč
Špindlerův Mlýn 3 281 Kč
Vrchlabí 1 679 Kč

Následující tabulka uvádí průměrné ceny dvoulůžkového pokoje v únoru 2014 Město Průměrná cena za dvoulůžkový pokoj   Kč   Kč  Kč   Kč   Kč  

14. února

Sníh se vrátil!

Na moravské hory se vrátila zima a napadlo čtvrt metru sněhu. Něco málo bílého nadělení zbylo i na Čechy. Nejvíce přírodního sněhu je teď v Krkonoších, Orlických horách, Jeseníkách a Beskydech. V ostatních horách se lyžuje jen na technickém sněhu.

Většina lanovek a vleků jezdí ve Špindlerově Mlýně, v Peci pod Sněžkou, v Harrachově, na Černé hoře, v Herlíkovicích a v Rokytnici nad Jizerou. Na Ještědu jsou v provozu všechny sjezdovky. Na Pradědu (Jeseníky) a ve Velkých Karlovicích (Beskydy) jsou také otevřené všechny sjezdovky, ale lyžařů a snowboardistů je na nich velmi málo. Na Šumavě je většina skiareálů v nouzovém provozu, lyžuje se jen na umělém sněhu a v omezené míře. Na Klínovci a Božím Daru v Krušných horách se lyžuje také jen na umělém sněhu.

Beskydy

"Aktuálně máme na sjezdovkách 30 až 40 centimetrů technického sněhu, ke kterému v polovině týdne přibylo zhruba 15 centimetrů sněhu přírodního. Předpověď slibuje na víkend slunečné počasí s teplotami těsně kolem nuly," uvedl Lubomír Sušila ze Ski areálu Razula. V pátek a sobotu je připraveno večerní lyžování – na sjezdovce Horal od 18:30 do 20:30 hodin, na hlavní sjezdovce Razula až do 21 hodin. Přečtěte si podrobnosti.

Sjezdovka Razula.

12. února

Beskydy

Sjezdař Martin Vráblík před odjezdem na olympiádu trénoval ve Ski areálu Razula. Pro poslední tréninky před odjezdem včera a dnes využil sjezdovku ve Velkých Karlovicích. "Jsem rád, že jsme se díky ochlazení konečně dočkali na Valašsku kvalitních lyžařských podmínek. Díky tomu jsem na finální přípravu mohl zůstat doma, nemusel jsem jezdit do Alp," pochvaloval si Martin Vráblík, který to má z Nového Hrozenkova do Velkých Karlovic necelých 10 kilometrů. Kvůli neobvyklému průběhu letošní zimy a teplejšímu počasí byla sjezdovka Razula od začátku ledna sjízdná jen zhruba z poloviny. Po ochlazení v minulém týdnu ji vlekaři dosněžili a v pátek zprovoznili v plném rozsahu.

Martin Vráblík trénuje slalom na Razule.

30. ledna

Nový sníh v Česku

Skiareály Herlíkovice, Šachty, Kamenec, Kašperské Hory a Mariánské Lázně jsou ve skvělé kondici a vše je připraveno na prázdninový provoz. Všechny areály mají dobrý základ z technického sněhu a k tomu připadl i přírodní. Bílá téměř půlmetrová vrstva pokryla svahy sjezdovek.

Herlíkovice nedaleko Vrchlabí se dle slov vedoucího skiareálu Marka Lamberta těší na návštěvy celých rodin: "Udělali jsme vše pro to, aby se pololetní prázdniny vydařily a my mohli nabídnout top kvalitu na jakou jsou naši lyžaři zvyklí. Sjezdové tratě jsou skvěle upravené s dostatkem sněhu a služby jako lyžařská škola, dětský park, půjčovna lyží nebo nová samoobslužná restaurace všechny fungují. Kromě toho jsme na pátek zajistili navíc linku skibusu jedoucí přes Mladou Boleslav a Jičín. A za zvýhodněnou cenu. V sobotu 1. února u nás proběhne u dolní stanice lanovky na Žalý testování lyží Head zdarma. K vyzkoušení budou lyže z nové kolekce včetně závodních typů. S příjezdem na hory není proč otálet."

Herlíkovice. Lyžování v Krkonoších.

Šachty ve Vysokém nad Jizerou jsou v provozu denně od 8:30 do 16 hodin."Skiareál nabízí lyžování v části Šachty i Větrov. To vše bez front a za ideálních podmínek, máme kolem 40 cm sněhu. Využít mohou lyžaři i víkendový skibus, který jede v sobotu ráno v 6:35 z Prahy Černého Mostu přímo k nám," uvádí vedoucí skiareálu Ladislav Kučera.

Ski areál Šachty.

Kamenec v Jablonci nad Jizerou hlásí otevření další sjezdovky a to červené II. a zprovoznění měřeného slalomu. Dle optimismu vedoucího skiareálu Michala Kopeckého je bezpočet důvodů proč zavítat do Kamence: "Od 31.1. bude fungovat tolik oblíbený měřený slalom, tak očekáváme soutěživé lyžaře i ty, kteří si jen chtějí vyzkoušet pocit jízdy v brankách a s profesionální časomírou. Kromě denního provozu od 8:30 do 16 hodin u nás funguje i večerní lyžování od šesti do devíti."

Kašperské Hory jsou v provozu denně od 9 do 17 hodin a poté na večerní lyžování od 18 do 21 hodin pravidelně ve středu, pátek a sobotu. "Máme v provozu i dětský park s provazovým vlekem z figurek a lyžařskou školičku. Díky příznivým teplotám stále zasněžujeme a vylepšujeme sjezdovku," říká k situaci vedoucí Karel Pokorný.

Kašperské Hory. Lyžování na Šumavě.

Mariánské Lázně splnily svoje předsevzetí a podařilo se zasněžit sjezdovku Krakonošku. "Od pátku 31.ledna konečně dáváme do provozu i Krakonošku a nadále pokračujeme v zasněžování druhé části slalomáku, na kterém se jezdí zatím na levé straně. V provozu jsme denně od 9 do 16 hodin a pak v pátek, sobotu a ve středu jedeme i večer od šesti do devíti," dodává Vladimír Černý, vedoucí lyžařského střediska, kde se 8.-9. února bude konat evropský pohár ve snowboardingu.

Mariánské Lázně. Zasněžená sjezdovka.

Velké Karlovice připravují ve ski areálu Razula několik akcí. Ve čtvrtek a pátek nabízejí v rámci akce Lyžování za vysvědčení slevu 50 % školákům, kteří obdrží alespoň jednu jedničku na vysvědčení. V sobotu se koná Retro party s oslavou 10. výročí Ski areálu Razula. Příjemnou tečkou za sobotním dnem se může stát Saunová noc ve Wellness Horal. V neděli se koná dětský lyžařský závod O pohár nejrychlejšího tygra.

Velké Karlovice, sjezdovka Horal.

27. ledna

Beskydy

Během noci klesala teplota ve Ski areálu Razula z -2 na -5°C. "Nad ránem jsme tedy mohli spustit sněžná děla, což umožnilo opravit sjezdovku Razula," informuje Martina Žáčková. "Přírodního sněhu za noc přibylo zhruba 3 cm. Sjezdovka Razula je i dnes v provozu od 9 do 16 h (zatím její spodní polovina)." Aktuálně se teplota pohybuje mezi -4 a -5°C. Na svah již vyrazili v hojném počtu lyžaři – školní kurzy, které právě tráví pobyty ve Velkých Karlovicích. "V noci jsme zasněžovali i sjezdovku Horal, ta však vyžaduje větší dávku sněhu, proto ještě dnes zůstává mimo provoz. Pokud vydrží podmínky, plánujeme spustit sjezdovku Horal od zítřka. Stále lyžujeme za mimosezónní ceny."

Sjezdovka Razula ve Velkých Karlovicích se zasněžuje.

26. ledna

Krkonoše

Přehlednou mapu všech lyžařských středisek v Krkonoších - pro sjezdovky i běžky - vydalo Regionální turistické informační centrum ve Vrchlabí. Mapa je zdarma. 

Krkonoše, lyžařský ráj.

23. ledna

Skialp Jeseníky

12. ledna

Olomouc

Letošní lyžařskou sezonu se podařilo v celém Česku dát do provozu jen dvě nové lanovky. Čtyřsedačka v Hrubé Vodě na Olomoucku měří pouhých 289 metrů a dodala ji slovenská firma Tatralift (dříve Tatrapoma). Kromě dvou nových sjezdovek slouží také pro celoroční bobovou dráhu.

11. ledna

Jeseníky

Repasovaná čtyřsedačková lanovka se Söldenu slouží od letošní sezony v Karlově pod Pradědem. Nese značku Doppelmayr a dostala jméno Karlovský express. Měří jen 600 metrů. 

8. ledna

Orlické hory

6. ledna

Jizerské hory

Běžkařský závod Jizerská 50 byl popáté v historii zrušen. Nedostatek sněhu by o nadcházejícím víkendu zapříčinil nesjízdnost tratě. Startovné 1200 Kč se nevrací, příští rok budou mít závodníci slevu 300 Kč.

2. ledna

Beskydy

Z důvodu špatných klimatických podmínek se mění termín plánované Retro oslavy 10 let Ski areálu Razula. "Akci jsme původně plánovali na sobotu 4. ledna a přesouváme ji na sobotu 1. února," uvádí PR Manažerka Martina Žáčková. Na sjezdovkách Ski areálu Razula se i v těchto dnech lyžuje na sjezdovce Horal a v dolní část sjezdovky Razula. Přestože jsou podmínky zhoršené, na sjezdovky denně vyráží nemálo lyžařů. Některá okolní střediska dočasně zavřela, což přivádí zájemce o lyžování na Razulu. "Plně vytížená je lyžařská škola," uvádí Lubomír Sušila ze Ski areálu Razula. Obleva navíc přivádí více návštěvníků do termálních bazénů relaxačního centra Wellness Horal vedle sjezdovky. Návštěvnost se zvýšila takřka na dvojnásobek.

1. ledna

Jeseníky

Mimo provoz v Jeseníkách je sedm středisek: Červenohorské sedlo, Ostružná, Miroslav, Hlubočky, Šindlelná, Příčná a Annaberg. Ani v ostatních však nestojí lyžování za nic. Nastříkaný sníh je mokrý a mimo sjezdovky ho není dost.

23. prosince

Beskydy

Ve Velkých Karlovicích je možné využít permanentku s programem Lyžuj a plav. Lyžuje se na sjezdovkách Razula a Horal a koupe ve Wellness Horal.

KOUPÁNÍ.czPodrobnosti zde: Lyžuj a plav v Karlovicích 

18. prosince

Krkonoše

Podívejte se na Černou horu z ptačí perspektivy:

8. prosince

Lužické hory

Dnes byla udělána první strojová úprava v Lužických horách na tratích v okolí Polevska, upraveno zatím pouze válcováním bez řezání stopy. Pozor na místy vyčuhující podklad! Upravené jsou: Trojka okruh z Jedličné přes Kytlické pastviny kolem Medvědí hůrky (pozor na kameny na cestě u kytlických pastvin). Pětka okruh z Jedličné přes Kytlické pastviny, Polevský vrch, ke kapličce, kolem vleku a zpět. Kočárovka (na loukách vyčuhující tráva). Trasa z Polevska na Jedličnou. Trasa z Okrouhlé kolem kapličky k vysílači na Prácheň. Sněhu zatím není mnoho, pokrývka je nerovnoměrná od 5 do 20 cm.

7. prosince

Kde se právě lyžuje: 32 ski areálů

Některé skia areály spustily sjezdovky. V provozu je vždy jen jedna či dvě tratě a lyžuje se na umělém sněhu. Zde je přehled na první lyžování: Jizerské hory - Rejdice, Severák, Javorník, Josefův Důl (jen víkend). Krkonoše - Medvědín, Svatý Petr, Černá hora, Pec pod Sněžkou, Mladé Buky, Prkenný Důl (jen víkend). Orlické hory - Deštné, Říčky, Čenkovice, Červená Voda. Jeseníky - Dolní Morava (jen víkend), Ramzová, Hlubočky, Branná, Kouty (jen víkend). Beskydy - Pustevny, Karolinka, Kyčerka (jen víkend). Šumava - Lipno, Zadov, Špičák, Železná Ruda, Kvilda. Krušné hory - Klínovec, Boží Dar (jen víkend), Telnice (jen víkend). Ostatní - Olešnice na Vysočině a Stupava v Chřibech. 

7. prosince

Krkonoše

Herlíkovice stále zasněžují. Podívejte se na aktuální snímky z dnešního rána:

Herlíkovice, restaurace na sjezdovce těsně přes sezonou.

Herlíkovice zasněžují sjezdovky 7. prosince ráno.

6. prosince

Šumava

Skiareál Hochficht na Šumavě těsně za českými hranicemi se rozjede v omezeném provozu o nadcházejícím víkendu.

30. listopadu

Lyžařská sezona začala

První jezdovky této sezony byly otevřené na Černé hoře, Božím daru a v Branné. Na běžkách se jezdí na stdionu Horní Mísečky. Další areály zasněžují. Podívejte se na fotografie: Lyžařská sezona v Česku právě začala

4.listopadu

Šumava a Krkonoše

První sníh zasypal Šumavu a Krkonoše. Meteorologové předpovídají, že rychle roztaje a ještě bude pár týdnů teplo.

25. září

Krkonoše

Špindlerův Mlýn oznámil ceny lyžování na nadcházející zimní sezonu. Cena jednodenní permanentky se zvedne na 750 Kč v hlavní sezoně (ta je skoro celou zimu). O Vánocích se bude lyžovat dokonce za 850 Kč.

Horydoly.cz České hory na Horydoly:

2012 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004


Zobrazit místo Skiareály - Skiarea na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Lyžařský slang v USA / Ski Slang in the US

Lyžařský slang v USA / Ski Slang in the US

Talk Like a Skier More than any other winter discipline, skiing has its own lingo.... celý článek

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Emerich Rath: olympionik, všestranný sportovec, Evropan

Emerich Rath: olympionik, všestranný sportovec, Evropan

NOVÉ FOTKY Český lyžařský mistr Bohumil Hanč umírá na Velikonoce roku 1913 během prestižního závodu na 50 km v Krkonoších. Ztráta kondice a nečas způsobí, že vysílený padne na sníh a zemře. Jediný, kdo
Obří důl v Krkonoších

Obří důl v Krkonoších

Obří důl je divoké strmé údolí mezi Sněžkou a Studniční horou. Vodopády a nad nimi vysokohorské rašeliniště vytvářejí nejdivočejší kout krkonošské přírody.
Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Pořídit výbavu na hory, s sebou obnáší značnou vstupní investici. Když přidáme ještě cenu ubytování, skipasů a vůbec cest za lyžováním, jsme na vyšších desítkách tisíc, které se v osobním rozpočtu nemusí podařit
TEST Sportique Century Riding Cream proti otlačeninám a puchýřům

TEST Sportique Century Riding Cream proti otlačeninám a puchýřům

Po letech trápení jsem objevila krém na nohy, který mě zbavil otlačenin, odřenin a puchýřů na nohách. Při skialpinismu, horolezectví a náročnější turistice mažu chodidla, prsty, paty i nárty českým výrobkem s cizokrajným jménem
Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Fantastický úspěch vybojoval rychlostní lyžař Radim Palán. Na mistrovství světa ve Vars získal stříbrnou medaili a na stejném místě potom ještě bronzovou ve světovém poháru. Je to nejlepší výsledek v disciplině speed

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.
Cestoslet - festival Běšiny 9.-12.5. 9.5.
Rodina a volný čas - veletrh Louny 17.-19.5. 17.5.
ITE - veletrh Hong Kong 13.-16.6. Cestovní ruch 13.6.
BITE - veletrh Čína, Peking 14.-16.6. 14.6.
Outdoor Retailer - veletrh USA, Salt Lake City 17.-19.6. 17.6.

Diskuse

cqlnysybx purchase valtrex online, 18.4.2024 18:42, 117 příspěvků
Earnestmar sSdfffobfling, 18.4.2024 18:41, 15 příspěvků
dndxfetdm valtrex prescription, 18.4.2024 18:20, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09
Re: Divoká Šárka Kuba Turek, 6.4.2024 19:21