Ruské tanky v Karlových Varech 1968

Ruské tanky v Karlových Varech 1968
Karlovy Vary 21.8.1968. Ruský tank se probořil do Ohře u Dvorů. Číslo 5 na ceduli před mostem neznamenalo pět tanků...
Autor snímku Vojtěch Terber
SDÍLEJ:

AKTUALIZACE V úterý 21. srpna 1968 mě ráno vzbudila manželka, že prý je načase, když mám dneska volno, abych vyjel s kočárkem a s naší osmiměsíční ratolestí do ulic na procházku. Prý jsem pořád v práci a kluka si ani neužiji. Byla to pravda, dělal jsem v karlovarském špitále, kde byly samé přesčasy a málo volna. 

Ruské tanky v Karlových Varech 1968
Táhněte bratři domů! Karlovy Vary 21.8.1968.
Autor snímku Vojtěch Terber

Dělal jsem na chirurgickém operačním sále, kde bylo práce nad hlavu. Zatímco žena přebalovala našeho Roberta a připravovala kočárek, já jsem sedl k snídani a pustil rozhlas po drátě.

Bylo asi půl osmé, když jsem uslyšel tu strašnou zprávu. "Včera dne 20. srpna 1968 kolem 23. hod. večer překročila vojska SSSR, Polské lidové republiky, Německé demokratické republiky, Maďarské lidové republiky a Bulharské lidové republiky státní hranice ČSSR. Stalo se tak bez vědomí presidenta republiky, předsednictva Národního shromáždění, předsednictva vlády i prvního tajemníka ÚV KSČ a bez vědomí těchto orgánů. V těchto hodinách zasedalo předsednictvo ÚV KSČ a zabývalo se přípravou XIV. sjezdu strany. Předsednictvo ÚV KSČ vyzývá všechny občany republiky, aby zachovali klid a nekladli postupujícím vojskům odpor, protože obrana našich státních hranic je nyní nemožná."

Manželka se zhrozila a prohlásila, že teď jít na procházku by byl hazard, ale já jí nakonec přemluvil, že se jen půjdu podívat k Hlavní poště a snad se dozvím od lidí, co se děje.

Vyrazil jsem přes park a došel k poště. Už z dálky jsem viděl velký dav lidí, jak strhávají pomocí lana sochu rudoarmějce se samopalem na zádech, která tam byla postavená roku roku 1950. Lidé byli rozhořčení a křik plný nadávek na Rusy se ozýval ze všech stran.

Socha padla, hlava se ulomila a odkutálela. Davu to nestačilo a několik karlovarských občanů začalo do hlavy kopat, až ji shodili vedle mostu do řeky Teplé. Kolem mne se tvořila tlačenice, z níž mi někdo dal trikoloru a pár československých papírových vlaječek. Těmi jsem vyšperkoval kočárek, až si ho začali lidé fotit. K tomu fotili i mě a já se nebránil.

Většina těch fotek se o rok později objevila na Státní Bezpečnosti, jako důkaz mé protistátní činnosti, ale protože jsem si hned na protest proti okupaci nechal narůst vousy a nechal si udělat nový občanský průkaz už z bradou, nebyl jsem k poznání, a tak jsem se vyhnul několikaletému trestu za urážku Sovětského svazu a vandalismus.

Ruská okupace Karlovy Vary 21. srpna 1968. 

Stál jsem u zábradlí před troskami pomníku a z dálky od Skleněného paláce a restaurace Jizera bylo slyšet hukot tanků. Někteří odvážlivci začali stavět z laviček, popelnic a kamenů z pomníku barikádu. Když přijel první tank, lehce na ni najel, přehoupl se a jel dál kolem pošty přes most, jako by se nic nestalo.

Nebylo nic platné, nemohli jsme nic dělat, jen křičet, házet kameny a psát na velké kusy papíru nápisy napůl rusky a česky, aby odtáhli domů. Ti v těch tancích na nic nereagovali a jeli dál.

Pak jsem od uslyšel, že to ještě není všechno, protože Sověti mají namířeno na Kolonádu a můžou zničit proslulé léčivé prameny. To by byl konec Karlových Varů! Nemeškal jsem a horní cestou okolo pošty jsem se rozeběhl i s kočárkem do Sadové ulice a u Vojenského ústavu jsem se dostal na Kolonádu. Tam už bylo mnoho lidí, a když jsem se prodral dopředu, spatřil jsem, jak se začíná tvořit lidský řetěz. Zeptal jsem se jednoho, co se děje a ten mi řekl, že se od Gottwaldovy ulice (dnes Krále Jiřího) a Dřevěné kolonády řítí několik tanků a oni se je pokusí tímto způsobem zastavit.

Postavil jsem kočárek za sloup na Kolonádě a přidal se k nim. Chvilku jsme stáli, když jsme uslyšeli hluk motorů a proti nám vyjely dva ruské tanky. Zastavily se před Ruskou knihou a jejich hlavně a kulomety mířily na nás. Dělaly zastrašovací manévry, jakoby přidávaly plyn, že se na nás rozjíždějí, a pak ho zase ubíraly. Po dlouhých minutách napětí snad dostaly rozkaz k ústupu, protože se otočily a odjely zpátky. Kdyby to nebylo tragické, bylo by to k smíchu. Na budově Ruského knihkupectví, před kterým ještě před chvílí ty tanky stály, byl totiž velký transparent s nápisem: "Sovětská kultura, náš vzor."

Pak se ke mně obrátil můj starší soused v řetězu, pustil mou ruku a řekl: "Měl bys raději odejít, můžou se vrátit a ty jsi ještě mladý a jak jsem viděl, jsi tu i s kočárkem. Na nás starších už tolik nezáleží, ale vy by jste měli žít dál a pak tohle vyprávět svým dětem. Na to, co nám udělali, by se nemělo zapomenout." Na jeho slova si vzpomenu vždy, když vidím bohaté ruské turisty, jak se promenádují po Kolonádě, kterou jsme před nimi a tím i pro ně zachraňovali.

Horydoly.czKomunisté na Karlovarsku a Chebsku

Václav Sloup je hajzl. Vždycky jsem si to myslel a myslet budu

Vlak svobody z Aše do Selbu

Polský kanál: Neúspěšná cesta na svobodu

Jeden malý zapadlý komunistický koncentrák

Za komunisty nemůže slabá paměť, ale nedostatek inteligence

Smuteční oheň za Jana Palacha a Jana Zajíce

Jáchymovské peklo

Je to prosté: Svoboda

Doktor Máj z jáchymovského lágru

Svoboda slova na Karlovarsku?

Ruská okupace Karlovy Vary 21. srpna 1968.

Dovětek fotografa Vojtěcha Terbera:

Milý pane Nykl, naše dojmy z toho dne jsou si dost podobně - až na to, že jsem s sebou nemohl mít kočárek pro tehdejší naprostou absenci děti v mém manželství. Já běhal po městě celou noc - kámoš mi to zavolal už kolem půlnoci, nechtěl jsem mu věřit - ale pak jsem otevřel okno (v 8. patře posledního věžáku v Tuhnicich) a už jsem je viděl, ta světélka blížící se pomalu ale nezadržitelně na cestě od Chebu, a slyšel - to řinčivě dunění a rachocení jejich tanků.

Na Dimitrovce se mě jeden ruský oficír zeptal, jak se dostane k norimberskému nádraží! A jiný tankista - když jsem mu nadával do okupantů - odpověděl: "Eto naša zemlja, slovjanskaja!"

Kácení pomníku sovětského vojáka se muselo odehrát poměrně brzo ráno, ale přesnou hodinu už nevím - neměl jsem tenkrát celý den pojem o čase. Nikdy před tím jsem nepomyslel na odchod do ciziny, ale během toho roku po okupaci mi bylo stále jasnější, že mi moje aktivity jen tak neprojdou, že mě to asi bude stát pěkných pár let svobody ne-li krk. Po výslechu na ruské komandantuře v Jaltské ulici jsem se ocitl na listině 40 000 kontrarevolucionářů - šuškalo se, že ti prý skončí na Sibiři. Sice - prý díky Husákovi - tak neskončili, ale to jsem nemohl vědět.

Den po poslední maturitě 1969 (učil jsem tehdy na Střední škole pro pracující v Rybářích a své maturanty jsem nechtěl nechat ve štychu a odejít už před maturitami), tedy 27.června jsem odjel - legálně! - na delší cestu po Evropě, že které jsem se už - varován před začínajícími represáliemi - bohužel nevrátil, resp. vrátil až přesně po dvaceti a půl letech 27. prosince 1989.

V Karlových Varech jsem působil jenom deset let - ale město pro mě byla láska na první pohled. Už tam však raději nejezdím - nesnáším Rusy, kteří se tam roztahují, jako kdyby celé Lázně patřily jim....!. Zdá se mi, že to cítíte podobně. Ten den změnil celý můj život a můj životní plán, proto to se mnou dodnes - o 43 let později, přesně na den, pokaždé zahýbá, když se o tom začne mluvit. Přikládám také několik fotek, všechny moje vlastní - vím ještě, jak jsem ten den běhal a sháněl nový film do mě flexarety a jak jsem byl nešťastný, kdy mi pan Hruška z fotoprodejny na Masaryčce řekl, že je vše vyprodáno. Jinak bych těch obrázků nasekal jistě více.

Ruská okupace Karlovy Vary 21. srpna 1968.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

rok 1968 Rudoarmejec

Dobrý den pane Straube, díky za vzkaz. Jenom bych upřesnil, že autor článku (první verze vyšla roku 2014) není "nějaký pisálek", ale podepsaný Ladislav Frank Nykl, který byl také účastníkem oné akce. Více jeho článků najdete, když kliknete na jeho podpis pod článkem. Bohužel už není mezi námi.

Mimochodem: Já byl ještě hodně malý, ale můj otec a můj dědeček, oba z Karlových Varů, mi později o tom dost vyprávěli. Byla to prvořadá událost na několik desetiletí. Já tehdy žil na Pomezí, v Chebu a Mariánských Lázních.

Rádi dnes už historické reálie doplníme podle Vašich informací. Jsem Vám k dispizci na všech níže uvedených kontaktech, nebo Vám mohu nějak zatelefonovat?

Jakub Turek
šéfredaktor Horydoly
E: jakub.turek@horydoly.cz 
T: +420 728 892 898
FB: www.facebook.com/kuba.turek 
UpDown Media, Sněženková 6, 106 00 Praha 10   

Reaguj
rok 1968 Rudoarmejec

Nahodou jsem narazil na clanek o svrzeni rudoarmejce. Jako aktivni clen,ktery se podilel na schozeni sochy a ktery byl v roce 1969 za to odsouzen. Nestacim se divit, co si nekteri pisalkove dokazi vymyslet.Pokud by mel nekdo zajem rad doplnim.

Reaguj
kde jste

Chybí mi tady ruský troli

Reaguj
neřešitelná diskuse

Já bych spíše poprosil pana Turka, aby v rámci své elementární logiky už konečně vysvětlil, proč na netmonitoru.cz zmizlo z veřejného výstupu číslo jeho návštěvnosti za poslední zveřejněné období. Před 14 dny slíbil, že to zjistí :-) a pořád nic:-) Sliby se mají plnit pane Turku!

Zřejmě se tomu tématu vyhýbáte, není vám po chuti padající návštěvnost, která je na netmonitoru patrná ....

  • Autor Ferda
  • Datum a čas 21.9.2014 21:42
Reaguj
neřešitelná diskuse

Práci čest, soudruhu Tomáši! Možná jsi neměl ve škole elementární logiku, tak nechápeš, o co jde. Zkusím Ti to vysvětlit:

Když řekneš, že 80 % umělců si neplatí sociálku na důchod a postavíš na tom celou následující argumentaci o jejich špatnosti, jednoduše se Tě zeptám, kde jsi na to přišel. Když to nejsi schopen doložit, tak prostě Tvůj výrok neplatí. 

Jinak řečeno, výroková logika je formální odvozovací systém, ve kterém atomické formule tvoří výrokové proměnné. To jsem se učil už na základní škole, aniž bych nutně musel být Broukem Pytlíkem či dokonce Bohem, jak mi podsouváš. Vzpomínáš na Vennovy diagramy? Množiny? Tak to je ono! 

Reaguj
neřešitelná diskuse

A co jste na podporu svého argumentu udělal vy, vážený brouku Pytlíku ?

Vy rozumíte všemu, všude jste byl, od všeho máte klíče a kde jste náhodou nebyl, tak tam se chystáte.

Jediným Vaším argumentem v této diskusi bylo, že je to podle Vás blbost.

To je jasný, bůh Vašeho ražení, má vždycky pravdu.

Čest práci.

  • Autor Tom
  • Datum a čas 21.9.2014 18:36
Reaguj
neřešitelná diskuse

Aha, tak už jenom herci (ne umělci), jenom OSVČ (ne zaměstnanci, podnikatelé apod.) a jenom vysoké procento (to je 10 %, 30 %, 90 %, 100 %, 120 % ?).

Kde je těch Vašich 80 % všech umělců z celé České republiky?

Reaguj
neřešitelná diskuse

Takže jsem oslovil přímo prezidenta herecké asociace Jiřího Hromadu a toto mi napsal. :-)

Rovněž dobrý den...

podle našich informací skutečně vysoké procento herců - ale pouze z
kategorie Osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) využilo možnosti
neplatit sociální pojištění a peníze ukládat na výhodný úrok do banky -
jako základ pro stáří.

Poté co tato možnost (od vlády ČSSD) byla zrušena, naprostá většina
herců se vrací k povinnému placení.

S pozdravem

--
MgA. Jiří Hromada
prezident Herecké asociace

  • Autor Tom
  • Datum a čas 20.9.2014 22:29
Reaguj
neřešitelná diskuse

Tome a Petře, to snad ani není možné, s čím pořád přicházíte...

Reaguj
neřešitelná diskuse

Všichni živnostníci neplatili sociální pojištění ? No to snad ne !!! :-)

  • Autor Tom
  • Datum a čas 3.9.2014 18:03
Reaguj
Celkem 83 příspěvků v diskuzi


Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Hrady a zámky ve středních Čechách nachystaly pro návštěvníky řadu novinek. Speciální prohlídky, přednášky a bohatý program připravili kasteláni už na Velikonoce. Na své si o velikonočních svátcích přijdou hlavně děti. Hlavní sezona... celý článek

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

Bitva u Sudoměře ukázala sílu husitů naplno

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

Malé, ale důležité zprávy z české i německé strany hranice, z kraje pískovcových věží a vysokých skalních masivů, z Českého a Saského Švýcarska.
Balonový festival Kaiserwinkl Alpin Ballooning

Balonový festival Kaiserwinkl Alpin Ballooning

V rakouském Kaiserwinkl proběhl koncem ledna festival alpského balonového létání. Padesát balonářských týmů z pěti zemí soutěžilo o ocenění Alpin Kufstein Trophy a proměnilo modrou oblohu s barevnými balony ve skvělou fotografickou příležitost.
Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

Zajímá vás, kde se dá projet na lyžích, kde se leze po skalách, jaké podmínky vládnou na hřebenech, jak jsou nateklé ledopády, nebo jaká chata je otevřená? Přinášíme aktuální zprávy
Alfons Mucha v digitálním věku

Alfons Mucha v digitálním věku

Alfons Mucha vystavuje v Obecním domě v Praze.
Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 26.3.
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Island - diashow Dobřany, Káčko Přednáší Martin Loew 4.4. 19:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Kamarád ze skal - film Turnov, Muzeum Českého ráje 6.4. 20:00
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.

Diskuse

ehcbuoju glucophage pills, 29.3.2024 13:13, 117 příspěvků
čd-ariva Pišišvor, 29.3.2024 11:12, 1 příspěvek
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35