Řeky AKTUÁLNĚ 2011

Řeky AKTUÁLNĚ 2011
Botič vtéká do Vltavy tunelem dlouhým 750 metrů.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Voda pro vodáky v Česku obvykle teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme též tipy ze zahraničí.

Jak na to

noze250x250.jpg

Horydoly.cz Řeky AKTUÁLNĚ

2017-2016-2015-2014-2013-2012-2011-2010-2009-2008-2007-2006

20. prosince
Svatava a Moravská Sázava
Vodácký serverb Raft.cz upozorňuje na dva nové jezy - zabijáky. Jedná se o Lupěné na Moravské Sázavě a Vrata na Svatavě.

18. listopadu
Vodák Sport otevřel pobočku v Praze
Síť obchodů s vodáckým vybavením Vodák Sport otevřel nový obchod v Praze, Na Proseku 15. Zároveň na zimu uzavřel obchody v Ostravě a Olomouci.

3. listopadu
Moravice
Z Žimrovického kanálu na Moravici byly odstraněny překážky v podobě betonových skruží. Povodí Odry tímto opatřením zjednodušilo plavbu po řece, ale zároveň zničilo krásný peřejnatý úsek.

2. listopadu
Slovensko v ohrožení
Slovenská vláda vymyslela plán na vybudování 368 přehrad, které by zlikvidovaly všechny peřejnaté úseky slovenských řek. Vodáci se tomu pokoušejí zabránit.

19. října
Morava
Z nebezpečného jezu na řece Moravě u Řepčína nad Olomoucí ukradl neznámý pachatel záchranné lano a záchrannou podkovu hodil do řeky. Na jezu se letos utopili již čtyři lidé.

6. října
Vltava
Přípravy na Krumlovský vodácký maraton jsou v plném proudu, startovní linie jsou připraveny, přeběh také. Vltavou teče 20 kubických metrů vody za vteřinu. Panuje parádní počasí. Panují ideální podmínky na trénink i volné splutí.

29. září
Jizera
Velký jez v Turnově na Jizeře se přenáší po pravém břehu. Pro vodáky je tam vybudovaný pohodlný přístup.

26. září
Želivka
Podívejte se na fotoreportáž, co se děje s vodu na Želivce, než přiteče do vašich vodovodních kohoutků.

22. září
Botič
Podzimní splutí Botiče se letos definitivně nekoná. Hostivařská přehrada se bude až do zimy napouštět vodou.

17. září
Bílina
Greenpeace naměřila obrovské znečištění na dolním toku Bíliny.

28. srpna
Úhlava
V Úhlavě je napadaných několik mohutných stromů mezi Štěnovicemi a Černicemi. Všechny jsou zdaleka vidět a většinou se dají přejet nebo podjet, ale táhne pod ně poměrně silný proud.

25. srpna
Mže
Provizorní lávka přes Mži z lešenářských trubek je postavená v místě bývalého brodu v polovině mezi jezem Vrbice a prvním jezem ve Stříbře. Za nižší vody se dá podplout, ale za vyšší vody se z ní stává nebezpečné monstrum. Postavili ji účastníci zdejšího dětského tábora.

22. srpna
Mže
Nový hladký asfaltový povrch dostala strmá silnička z Ošelína k nádraží. Tím pádem je u pohodlnější a bezpečnější příjezd k řece. Auto lze odstavit u nádraží, nebo u vody, kde parkují chataři.

13. srpna
Radbuza
Radbuza je už několik dní sjízdná až z Bělé nad Radbuzou. Ještě o pár kilometrů výše to jde na kajaku jakž takž zbouchat po dně jen ihned po přívalových deštích.

3. srpna
Hron
Kemp v Medzibrodu na Hronu je mimo provoz.

31. července
Morava
Na vedlejším rameni řeky Moravy na jezu v Řepčíně se instalují varovné cedule. Na jezu se letos už utopili čtyři lidé. Hlavní příčina smrti - nebezpečná konstrukce jezu - se však zatím měnit nebude.

29. července
Kunratický potok
Dolnomlýnský rybník na Kunratickém potoce v Praze - Kunraticích je vypuštěný. Za velkých dešťů se díky tomu dá splout potok od Hornomlýnského rybníka až k rybníku Labuť a dál do Braníka. Nejhezčí úsek jsou přírodní meandry v Krčském lese za Thomayerovou nemocnicí. Pozor na nízké lávky, ploty a dráty přes koryto! Doporučujeme prohlídku předem.

26. července
Ploučnice
První kemp na Ploučnici funguje od letoška v Borečku. Dá se také tábořit u kiosku pod Průrvou v Novinách. 

25. července
Komáři nejsou
Letošní počasí nepřeje komárům. Kvůli tomu se málo prodávají repelenty. To je pro vodáky dobrá zpráva.

24. července
Kocába
Kocába je teď opravdu nebezpečná. Rychlý proud, příjemné peřejky a technicky náročné meandry nečekaně střídají nánosy naplavenin a padlé stromy. Nejde jen o časté přenášení, ale především o včasné zastavení před překážkou - ne vždy je vidět dlouho dopředu, často je před ní silný proud a natlačení pod vodu a utonutí může být otázkou pár okamžiků.

21. července
Ohře
Jez-zabiják Radošov na Ohři sjíždějí vodáci na raftech. Myslí si, že je to bezpečné, ale při stejných hazardních pokusech se zde již v minulosti utopily desítky lidí.

21. července
Liberecko
Severočeské Liberecko hlásí třetí povodňový stupeň na Jeřici, Smědé, Jizeře, Kamenici a Řasnici.

21. července
Malé řeky stoupají
Přes noc nastoupaly na první či druhý povodňový stupeň malé říčky Smědá, Skalice, Úslava, Klabava a Litavka. Splouvat by je měly jen velmi zkušené posádky.

18. července
Otava
"Vše špatné je k něčemu dobré. I deštivé počasí má své výhody. Díky srážkám lze v suchém létě splouvat divokou Otavu," píše na svých stránkách Šumavský národní park.

16. července
Praha
Pražské potoky jsou po přívalových deštích sjízdné na kajaku. Botič, Rokytka a dokonce i Kunratický potok. Voda však během půl dne zase rychle mizí.

13. července
Svratka
Plánované vypouštění přehrady Vír na Svratce pro vodáky se kvůli suchu ruší.

1. července
Botič
Zpod hladiny Hostivařské přehrady na Botiči mizí základy Mouchova mlýna.

25. června
Kde teče voda
Dost vody na turistické splutí nabízí Lužnice, Vltava, Jizera a Jihlava. Pozor na náhlé zvednutí hladiny při bouřkách.

18. června
Kwisa
Polská turistická řeka Kwisa kousek za českými hranicemi.

12. června
Ploučnice
Ploučnice má po dešti dost vody.

11. června
Jizera
Střední a dolní Jizera je plná hnědé a teplé vody po deštích. Plavba je teď rychlá.

26. května
Morava
Vyhlídkové plavby na raftech po řece Moravě skrze Olomouc pořádá cestovní kancelář Peřej. Nejkratší trvá 20 minut a stojí 90 Kč za osobu.

23. května
Ohře
Vodu z jezu Vojkovice krade vodní elektrárna. Jez je po většinu vodácké sezony nesjízdný. Navíc je příliš úzká nově vybudovaná vodácká propust.

17. května
Vltava
Na spodním výběžku Libeňského ostrova staví Klub vodních motoristů první pražský maják. Ukazovat cestu lodím by měl začít v říjnu.

16. května
Vltava
Snižuje se hladina přehrady Vrané na Vltavě. Objevují se zajímavé pohledy na řeku.

10. května
Černá Řezná
Vodácký ráj na jižní straně Šumavy bere za své. Ochránci přírody přitvrdili na Černé Řezné (Schwarzer Regen). Od letoška je možné pádlovat po řece jen od 10 do 18 hodin. Od 15. dubna do 15. června je možné splouvat při minimálním stavu vodočtu Sägmühle 62 cm, a v jiném období 58 cm.

4. května
Bobr
Polská řeka Bobr je populární u Poláků i Čechů. Zatím není přelidněná.

2. května
Lužnice
Všechny jezy na Lužnici z Tábora do Dobronic s výjimkou Matoušova mlýna pod Řetězovým mostem jsou nesjízdné pro otevřené kánoe. Zcela suché jsou jezy Benešův mlýn a Dobronice, protože vodu jim kradou malé vodní elektrárny.

22. dubna
Botič
Jaký je stav jezů na středním Botiči? Přečtěte si podrobnosti na speciálním webu Desitka.cz/botic.

21. dubna
Kam na vodu na Velikonoce?
Otava, Jizera, Vltava, Labe, Ploučnice, Metuje ani Úpa nemají dost vody. Nezbývá než hledat dolní úseky řek, kde ještě něco teče.
AUDIO+FOTO
Stáhněte KAM NA VELIKONOCE 2011 (321 MB, MPG, 2:17 min)
Poslechněte na YouTube:

20. dubna
Otava
V horní Otavě je málo vody a na horách již není dostatek sněhu. Závody Českého poháru vodáků se proto ruší.

18. dubna
Botič
Pražský potok Botič je přehrazený těsně před mostem v Michelské ulici kvůli rekonstrukci. Loď je nutné přetáhnout po improvizované hrázi okolo průtokové trubky.

17. dubna
Kamenice
Vypouštění přehrady Josefův důl do Kamenice. Výjimečně obtížný horní úsek řeky.

14. dubna
Vltava
Povinnou registraci vodáků na horní Vltavě spouští Správa Šumavského národního oparku 21. dubna.

11. dubna
Vltava
Válec Luckyboy v rekonstruovaném vodáckém kanále České Vrbné u Českých Budějovic.

27. března
Sázava
Dolní Sázava má málo vody. Všechny jezy se sjíždějí skrze propusti. 

20. března
Berounka
Pozor na nový jez v Berouně! Ještě nejsou větší zkušenosti s jeho splouváním, ale jedná se o nebezpečný segmentový a sklopný, pod kterým se může měnit vývar či válec z hodiny na hodinu. Přenáší se vpravo do náhonu, který je celý sjízdný, ale čekají v něm dva stupně.

20. března
Moravská Sázava
Váleček v Zábřehu u loděnice.

19. března
Botič
VIDEO:
Stáhněte BOTIČ 19.3.2011 (450 MB, MPG, 3:11 min)
Podívejte na YouTube:

18. března
Sázava
Dolní Sázava rychle stoupá díky přitékající vodě z Vysočina, ale také kvůli tajícímu sněhu z okolních potoků. Ledová a kalná voda stěžuje orientaci na řece a případné plavání.

15. března
Test na znalost českých řek
Vyzkoušejte znalost českých řek na slepé mapě. Není to tak jednoduché, jak se zdá.

14. března
Mohelka a Nisa
Vodu okolo Ještědu lze zatím najít jen v pevném skupenství. Ani při současném oteplení a tání sněhu není dost vody na splutí horních toků Nisy, Mohelky a Ještědky, o menších tocích ani nemluvě.

14. března
Tichá Orlice
Vodácký den v Chrudimi:

Vodácký den v Chocni 2011 from Miroslav Cermak on Vimeo.

13. března
Sázava
Půjčovna Bisport vypravila letos první vodáky na dolní Sázavu.

7. března
Vltava
Rada Národního parku Šumava schválila nový návštěvní řád. Od Soumarského mostu k Pěkné bude moci od letošní sezony splouvat maximálně 63 lodí za den. V roce 2012 už jen 28 lodí s průvodcem. Loni to bylo při různé výšce hladiny 81 až 108 lodí.

3. března
Vltava
Mistrovství Evropy v muškaření proběhne na Vltavě z Vyššího Brodu do Rožmberka 3.-5. června. Vždy ráno a večer bude zakázáno řeku splouvat.

20. února
Loučná
Podívejte se na aktuální video: 

14. února
Rokytka
V Muzeu hlavního města Prahy byla prodloužena do 20. března výstava Libeň - zmizelý svět. Vodáky na ní potěší několik sérií starých pohlednic, na kterých je zachycená Rokytka, povodně na této pražské říčce, a také Libeňský přístav na Vltavě, kam Rokytka ústí.

30. ledna
Botič
Střední tok Botiče mezi Uhříněvsí a Záběhlicemi je díky vypuštěné přehradě téměř neustále plný vody. Nad jezy se však tvoří ledové škraloupy.

26. ledna
Morava
Sdružení Krásná Morava mělo vloni velké oči a plánovalo otevřít několik nových tábořišť. Nic z toho ovšem letos nebude.

17. ledna
Berounka
"Posílám fotku z berounských povodní," popisuje Martin Lokajíček "Spojovací náhon Berounka-Litavka za stavu cca 5 cm po kulminaci." Podívejte se také na policejní a hasičské záběry z dolní Berounky.

Spojovací náhon do Litavky v Berouně.

16. ledna
Střela
Rozvodněný horní tok Střely u Toužimi na videu a v Rabštejně ve fotogalerii.

16. ledna
Kačák
Povodeň zasáhla potok Kačák (Loděnice). Přesto se na něj vydali vodáci.

15. ledna
Vrchlice
Vrchlice má dost vody na skok vodopádu pod Velkým rybníkem a splutí dále až do Kutné Hory.

15. ledna
Světový rekord: 61 metrů
Nejvyšší sjetý vodopád na kajaku je vysoký 61 metrů. Řeka teče v Chile. 

14. ledna
První obleva
Letošní první obleva umožňuje splutí řek, říček a potoků v nížinách. Voda ovšem skrývá značná rizika! V západních a severních Čechách jsou povodně, pod horami jsou toky zatarasené ledem. Nejbezpečnějšími regiony je teď jižní Morava a střední Čechy. Nerchceme být špatnými proroky, ale lze očekávat mrtvé vodáky, kteří jako každoročně neodhadnou sílu řeky.

11. ledna
Berounka
Na dolní Berounce plují kry. Podívejte se na fotoreportáž z Mokropes

5. ledna
Ohře
Jez zabiják Tuhnice v Karlových Varech na Ohři byl opatřen sportovní a zároveň rybí propustí při levém břehu. Na dně jsou umístěny plastové kartáče.

1. ledna
Nisa
V Jablonci nad Nisou se na přehradě konaly pravidelné novoroční eskymáky. 

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Rychlá a urgentní půjčka do 24 hodin
Nevyžádanou reklamu vymazala redakce HORYDOLY.
Reaguj
Potřebuješ půjčku?
Nevyžádanou reklamu vymazala redakce HORYDOLY.
Reaguj
Celkem 2 příspěvky v diskuzi


Polský voják se zřítil z Malých Rysů

Polský voják se zřítil z Malých Rysů

ČERNÁ VDOVA Zpod tatranského štítu Malé Rysy / Niżnie Rysy (2430 m) se zřítil voják polských speciálních sil. Velmi dlouhý pád vedl k okamžité smrti.... celý článek

Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Kdo otrávil orly mořské pod Brdy?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Jestli znáte lyžařské středisko Nassfeld-Hermagor v zimě, vězte, že si ho můžete v létě užít zadarmo. Všichni ubytovaní hosté dostávají k dispozici kartu na vstupné do lanovek, na bobovou dráhu, do lanového parku
Jak se obléct na ryby?

Jak se obléct na ryby?

RADY DO OBCHODU Letošní teplé počasí již vylákalo ortodoxní rybáře k vodě. Na pstruhové potoky a řeky vyrazí v polovině dubna. Je proto nejvyšší čas na kontrolu rybářského vybavení, oblečení a obutí. Co chybí, je
Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Jste sportovní nadšenci? Sport rádi praktikujete i sledujete? Pokud jste do nějakého sportu opravdu zbláznění a vyznáte se v něm, dost možná vás už napadlo vyzkoušet sportovní sázení. Sázet na výsledky zápasů je
Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi, malé a levné zařízení, způsobilo revoluci v mnoha aspektech DIY technologií, včetně monitorování a zabezpečení. Díky své všestrannosti a snadnému programování se Raspberry Pi stal oblíbenou volbou pro amatérské uživatele i profesionály, kteří
Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

SKI GUIDE Do Vysokých Tater přišlo jaro velmi brzy. Ze Zbojnické chaty tedy sjíždíme na lyžích jarní trasou. Nahoře projíždíme Generál Šús, ve středu kličkujeme Húpačky a dole jdeme pěšky podél

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 26.3.
Rychlebské stezky - začátek sezony Černá voda Horská kola 29.3.
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Lužnice - odemykání
Suchdol 30.3. 10:00
Chrudimka - splutí Seč 30.3.
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00

Diskuse

opggzjlo 100 mg lisinopril, 29.3.2024 1:21, 11 příspěvků
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35