Na skalky cukr, do hor špek

Na skalky cukr, do hor špek
Dolomiti di Brenta. Po návratu z horolezecké túry.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

AKTUALIZACE Organismus získává energii pěti způsoby, které odpovídají délce a intenzitě výkonu. Odborníci tomu říkají zóny energetického krytí. Z těchto zón je možné si naplánovat celodenní jídlo na túru v horách i svačinku pod pískovcové věže.

Jak na to

colt2.jpg

Zároveň lze odhadnout, kdy bude člověk po lezení zcela fit, a vrhnout se na další tréning nebo túru.

Fosforová energie

Podstatou získávání energie je štěpení adenosintrifosforečné kyseliny (ATP) ve svalech. Nervy k nim přivedou elektrický proud, který z ní vyhodí jeden fosfor a tím se uvolní energie. 

Tělo dokáže za nějakou dobu onen chybějící fosfor do sloučeniny znovu dostat, a tak to pokračuje stále dokola. Fosfor si bere z tuků a cukrů. Z cukrů rychleji, ale méně, a z tuků pomaleji a více.

Důležitá superkompenzace

Svaly se po nějaké době unaví a přecházejí na méně náročný způsob získávání energie. Po nějaké době odpočinku nastává důležitý jev superkompenzace. Sval je při ní schopen vyvinout větší sílu než při předcházejícím pohybu. Do té doby nemá smysl trénovat, protože svalu síle nic nepřidá ani tisíckrát opakovaný cvik.

Vtip je ovšem v tom, při odpočinku jedné zóny lze trénovat jinou. (Všechny uváděné údaje jsou přibližné a velmi zjednodušené.)

0 - 3 vteřiny: zóna ATP

Rychlé krátké pohyby, mimořádné výkony jako je shyb, nebo skok do chytu. Štěpení probíhá bez přístupu kyslíku.

Tuto energii není možné během výkonu obnovit. Jídlo nehraje roli, takže při orientaci na tuto sílu lze i zhubnout.

Superkompenzace nastává po pěti minutách.

Do 15 vteřin: zóna ATP-CP

Sprinty, krátké obtížné úseky na skalkách, nebo na umělých stěnách. Štěpení probíhá stále bez kyslíku.

Organismus už dokáže vydávat sílu delší dobu. Již zde hraje roli jeho zásobování creatinfosfátem (což je glukóza), a tak je nutno jíst rychle stravitelné cukry. Je to například hroznový cukr nebo nějaká chemie.

Superkompenzace se dostaví po půl hodině.

Do 3 minut: zóna LA

Vytrvalostně-výbušná síla, těžké úseky na skalkách, obtížná místa v horách. Tělo štěpí své látky bez kyslíku maximálně několik minut. Při tom potřebuje laktát, který si vytváří z cukru.

Má na to čas, a tak dokáže zpracovat různé energetické tyčinky. Nejsou to však Mars nebo Bounty, ale různé nechutné přípravky typu Power bar, jejichž obsah se velmi rychle rozloží. Superkompenzace trvá hodinu.

Do 10 min: zóna LA O2

Vytrvalostní síla, lezení na skalkách, obtížné délky v horách. Když výkon trvá moc dlouho, poklesne sice síla, ale díky přístupu kyslíku vydrží dost dlouho.

Je potřeba jíst obyčejný cukr, což jsou třeba čokoládové, kokosové nebo jiné tyčinky. Prostě si je člověk dá pod těžkou délkou, chvilku posedí, až mu přejdou do krve, a vyrazí.

Superkompenzace se dostaví po dvanácti hodinách.

Mnoho hodin: zóna O2

Vytrvalost, lezení v horách, přístup pod hory s těžkým batohem, únavné sestupy Organismus už nemůže jet na kyslíkový dluh, a tak rozkládá své pohonné hmoty pomocí kyslíku. Při tom zároveň dokáže regenerovat tak, že do ATP znovu dodává onen vyhozený fosfor.

Při těžších chvílích, kdy potřebuje být rychlejší a silnější, ho bere z laktátu. Na delší výkon potřebuje kromě cukru i tuky. Proslavený špek tatranských horolezců je tedy při dlouhých túrách zcela na místě.

Při dvouhodinovém výkonu nastává superkompenzace za tři dni, při pětihodinovém za pět.

Horydoly.cz Horolezecká metodika

Jak správně upínat stoupací železa:
Mačky nasadit, raz-dva!

Jaké cepíny a mačky jsou potřeba:
Peníze u ledu

Jaká výstroj a výzbroj se bere na zimní túru:
Vybavení na lezecké akce a Co sbalit do Vysokých Tater na zimu

Když berete s sebou lyže:
Co je potřeba na skialpinismus

Jak lézt sněhové stěny:
Horolezectví v jarním firnu

Jak lézt v zimě po skále:
Drytooling kombinuje skálu a cepíny

Jaké lano použít:
Jednoduché, poloviční a dvojité lano

Jak slaňovat:
Slanění s pojistým prusikem

Jak šplhat po laně:
Prusik: stačí smyčka, uzel a lano

Jak jistit přes tělo nebo přes rameno:
Horolezecké jištění přes tělo

Slaňování bez úvazku:
Dülferův sed

Slaňování na sněhu:
Jak se slaňuje ze sněhové hrušky a Slanění ze dvou cepínů a Slanění ze zapíchnutých lyží

Když se nestačíte vrátit z túry:
Jak dobře bivakovat?

Největší nebezpečí zasněžených hor:
Laviny číhají na každém kroku a Lavinová situace 1.-5. stupeň

Lavinová výbava:
Skialpinistova Svatá trojice a Lavinový vyhledávač

Když se propadnete na ledovci:
Vytahování z ledovcové trhliny v Jizerkách a Vytahování v Krkonoších

Jak zachránit horolezce:
Záchrana bezvládného na laně ve volném prostoru

Zdravotní komplikace:
Omrzliny jsou nevyzpytatelné a Podchlazení zabíjí a Výšková nemoc

Jak se cítí nováček v zimních horách:
Poprvé ve Vysokých Tatrách

 
SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Lament popuzeného čtenáře

Je fajn, že se snažíš přistoupit k tomu sportu nějak vědecky a podělit se o to s ostatními, jenže ta problematika je docela složitá. Jestli sis neukosl trochu nadměrečný sousto... Napadá mě k tomu takové přísloví s kovářem a kopytem.

Abych jen neplkal, tak namátkou: "Fosfor si bere z tuků a cukrů" - Cukry, ani tuky fosfor neobsahují, tělo si z nich nebere fosfor, ale energii (ano, existují i tuky obsahující fosfor, ale z hlediska přijmu energie tvoří celkem nepodstatnou skupinu)

"zásobování creatinfosfátem (což je glukóza)" - Kreatinfosfát není glukóza. Nemá s ní ani nic moc společného. Kreatinfosfát je prostě kreatinfosfát. Víceméně je to taková rezervní forma ATP.

"Tělo štěpí své látky bez kyslíku maximálně několik minut. Při tom potřebuje laktát, který si vytváří z cukru." - Laktát je odpadní produkt. Tělo ho v tomhle ohledu nepotřebuje, naopak se ho touží zbavit.

A tak. Je tam toho fakt hodně :-/

Jako pozitivní úmysl je dobrá věc, ale zas proč psát o něčem, čemu nerozumím? Není to zbytečný?

Sorry, trochu mě to popudilo.

Beny

  • Autor Beny
  • Datum a čas 15.5.2017 23:30
Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Mont Blanc AKTUÁLNĚ 2025

Mont Blanc AKTUÁLNĚ 2025

TEPLO NA VRCHOLU Nejvyšší horský masiv Evropy korunovaný sněhovou čepicí Mont Blanc (4810 m) je eldorádem pro horolezce, turisty, lyžaře, skialpinisty, paraglidisty a mnohé další vyznavače horských sportů. Přinášíme průběžné zprávy... celý článek

Ballova lávka na Monte Pelmo

Polabí AKTUÁLNĚ 2025

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Jihozápadní hřeben na Pyšný štít

Jihozápadní hřeben na Pyšný štít

CLIMBING GUIDE Vysoké Tatry nenabízejí dlouhé lezení alpských rozměrů. Jednou z čestných výjimek je Pyšný štít. Samotný dvojvrchol Pyšného a Malého Pyšného štítu je ve stínu vedlejšího Lomnického štítu, ale výstupy ze všech
Lanové parky a centra

Lanové parky a centra

AKTUALIZACE. Přinášíme nejobsažnější přehled lanových parků a lanových center v Česku a na Slovensku. V seznamu najdete spojení a adresy na provozovatele. Vysoká lana totiž nejsou kvůli bezpečnosti volně přístupná. Při lezení musí být vždy
Alpy AKTUÁLNĚ 2025

Alpy AKTUÁLNĚ 2025

VAL CENIS Co je v Alpách nového, jaké vládnou na horách podmínky pro horolezectví a turistiku, kde se lyžuje, jak fungují chaty i cokoliv jiného, co zajímá návštěvníky nejvyšších evropských hor.
Pražský bouldering: Schalck zvítězil, Ondra se rozloučil

Pražský bouldering: Schalck zvítězil, Ondra se rozloučil

Francouz Mejdi Schalck podal skvělý výkon v koordinaci, který nazval svým comebackem na mezinárodní scéně, a získal zlato na Světovém poháru v boulderingu v Praze na Letné. Ve stejném závodě se Adam Ondra rozloučil
Adam Ondra závodí naposledy v boulderingu na Letné

Adam Ondra závodí naposledy v boulderingu na Letné

Poslední světový pohár v boulderingu absolvuje Adam Ondra. Lezecká superstar, který byl v této disciplině mistrem světa i vítězem celého seriálu Světového poháru, je už prostě starý.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
ISPO China - veletrh Čína, Shanghai 4.-6.7.. 4.7.
ILTM Asia - veletrh Čína, Shangai 4.-6.7. Luxusní cestování 4.7.
Bystrická dolina - povolené lezení
Harmanec Povolené lezení 15.7.-1.12. 15.7.
Zadiel - začátek lezecké sezony
  Povolené lezení 1.8.-31.1. 1.8.
Americana - veletrh Německo, Augsburg 3.-7.8. Westernový styl 3.8.
Tatranský horolezecký týždeň Vysoké Tatry, Popradské pleso 11.-17.8. 11.8.
IBTM - veletrh Mexico, Mexico City 20.-21.8. 20.8.
Země živitelka - veletrh České Budějovice, výstaviště 21.-26.8. 21.8.
Výstava stanů Praha, Letňany 16.6.-24.8. 24.8.
Mezinárodní horolezecký filmový festival Teplice nad Metují 28.-31.8. 28.8.

Diskuse

Re: Pelmo doku.pes, 2.7.2025 10:47, 7 příspěvků
Postalmklamm via ferrata pikovoda, 30.6.2025 23:32, 3 příspěvky
Cesty pro lidi Kletr, 30.6.2025 14:44, 1 příspěvek
Mladí horalové Honza, 29.6.2025 21:28, 1 příspěvek
Docela důležité... Honza, 26.6.2025 21:13, 6 příspěvků
Docela důležité... Kuba Turek, 26.6.2025 14:47, 6 příspěvků
Docela důležité... Honza, 26.6.2025 14:18, 6 příspěvků
Docela důležité... Laura Novotná, 26.6.2025 12:12, 6 příspěvků
Solná komora Novinář, 26.6.2025 11:27, 3 příspěvky
Solná komora Skiák, 25.6.2025 23:02, 3 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

anti znf518b - купить онл... LavillThopy LavillThopy, 3.7.2025 19:58
Karlovarský filmový festi... Horydoly , 3.7.2025 0:31
Světový pohár Troja Horydoly , 26.6.2025 15:16
Světový pohár Troja Horydoly , 26.6.2025 2:57
Prskavec jako hologram Horydoly Open, 25.6.2025 0:13
Livigno na kole Horydoly , 24.6.2025 19:48
Cyklistický maraton Vysočiny Horydoly , 19.6.2025 22:32
Pivo na Náplavce Horydoly , 19.6.2025 21:22